Zdravím,
chtěla bych se zeptat zkušených chovatelů, čím v zimě především husám nahrazujete trávu. Máme husy letos první rok, první zima nás teprve čeká a mám z toho obavy. Obzvlášť u hus tvoří tráva nejmíň 80% stravy. Co v zimě? Navíc se jedná o chovné hejno, nechci, aby ztučněly... Dávám jim i naklíčený ječmen, suchý šrot, máčené pečivo, trochu ovoce. Jedí v zimě místo trávy kvalitní lístečkové seno? Nebo se v zimě krmí jen zrniny, brambory a šroty...? Neztuční po takové stravě? A co vláknina, kterou tráva obsahuje- bude jim v zimě nižší obsah vlákniny ve stravě vadit? Máme husy labutí, vyčetla jsem, že pocházejí ze stepí- teoreticky by mohly seno jíst, nebo ne?
Díky všem za zkušenosti, záleží nám na nich, nerada bych dělala chyby.
Soňa
zntomas
napsal(a):
Dobrý den, my když jsme chovaly husy tak byly na seně a jakoby většim "domku" do krmítka sme jim dávaly pšenici nic víc ani mín. A tet máme pižmovky a děláme to samí.
Byly na seně- myslíte to tak, že to seno jedly? My jsme jim seno nasušili, je nádherné, zelené, s lístečny, mladá tráva, ale nevím, jestli to budou jíst... Domek pro ně máme, jen tu stravu řeším. Obávám se, že po krmení jen zrním mi jednak ztuční a jednak jim bude chybět vláknina- husy jsou prý na to citlivé....
ponka1
napsal(a):
Nebojte v zimně z pšenice neztuční,vydávají energii na výrobu tepla a pšenice tak výživná zase není.To seno jim namočte pořezané a až nabobtná tak si s chutí dají
Moc děkuji za radu, to by mě nenapadlo to seno namočit. Naklíčený ječmen jim budu dávat také a snad tu první zimu zvládneme :-)
ponka1
napsal(a):
Nebojte v zimně z pšenice neztuční,vydávají energii na výrobu tepla a pšenice tak výživná zase není.To seno jim namočte pořezané a až nabobtná tak si s chutí dají
Dobry den jen jsem se chtěl zeptat a co když jim budu dávat vojtěškové granule místo sena sice jsem si nasušil aji to drobnější od sekačky ale ty granule by asi taky byli vhod co myslíte děkuji za odpověď.