Čím krmíte chovné husy a kachny v zimě?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.7.2012 10:46
sona1

XXX.XXX.1.101

Zdravím,
chtěla bych se zeptat zkušených chovatelů, čím v zimě především husám nahrazujete trávu. Máme husy letos první rok, první zima nás teprve čeká a mám z toho obavy. Obzvlášť u hus tvoří tráva nejmíň 80% stravy. Co v zimě? Navíc se jedná o chovné hejno, nechci, aby ztučněly... Dávám jim i naklíčený ječmen, suchý šrot, máčené pečivo, trochu ovoce. Jedí v zimě místo trávy kvalitní lístečkové seno? Nebo se v zimě krmí jen zrniny, brambory a šroty...? Neztuční po takové stravě? A co vláknina, kterou tráva obsahuje- bude jim v zimě nižší obsah vlákniny ve stravě vadit? Máme husy labutí, vyčetla jsem, že pocházejí ze stepí- teoreticky by mohly seno jíst, nebo ne?
Díky všem za zkušenosti, záleží nám na nich, nerada bych dělala chyby.
Soňa

31.7.2012 12:43
zntomas

XXX.XXX.163.147

Dobrý den, my když jsme chovaly husy tak byly na seně a jakoby většim "domku" do krmítka sme jim dávaly pšenici nic víc ani mín. A tet máme pižmovky a děláme to samí.smajlík

31.7.2012 12:53
sona1

XXX.XXX.1.101

zntomas napsal(a):
Dobrý den, my když jsme chovaly husy tak byly na seně a jakoby většim "domku" do krmítka sme jim dávaly pšenici nic víc ani mín. A tet máme pižmovky a děláme to samí.smajlík

Byly na seně- myslíte to tak, že to seno jedly? My jsme jim seno nasušili, je nádherné, zelené, s lístečny, mladá tráva, ale nevím, jestli to budou jíst... Domek pro ně máme, jen tu stravu řeším. Obávám se, že po krmení jen zrním mi jednak ztuční a jednak jim bude chybět vláknina- husy jsou prý na to citlivé....

31.7.2012 21:09
ponka1

XXX.XXX.35.238

Nebojte v zimně z pšenice neztuční,vydávají energii na výrobu tepla a pšenice tak výživná zase není.To seno jim namočte pořezané a až nabobtná tak si s chutí dají:-)

1.8.2012 06:12
sona1

XXX.XXX.1.101

ponka1 napsal(a):
Nebojte v zimně z pšenice neztuční,vydávají energii na výrobu tepla a pšenice tak výživná zase není.To seno jim namočte pořezané a až nabobtná tak si s chutí dají:-)

Moc děkuji za radu, to by mě nenapadlo to seno namočit. Naklíčený ječmen jim budu dávat také a snad tu první zimu zvládneme :-)

1.7.2014 20:33
vendelin28

XXX.XXX.43.142

ponka1 napsal(a):

Dobry den jen jsem se chtěl zeptat a co když jim budu dávat vojtěškové granule místo sena sice jsem si nasušil aji to drobnější od sekačky ale tysmajlík granule by asi taky byli vhod co myslíte děkuji za odpověď.

1.7.2014 20:59
pajakrejcirikova

XXX.XXX.140.21

Také mám pižmovky,myslela jsem si,že snad vím všechno,ale to jsem opravdu nikdy neslyšela seno kačkám,nebo husám.Člověk se pořád učí a zjištuje nové a nové informace.Děkuji.smajlík

1.7.2014 22:27
gameness

XXX.XXX.49.206

pajakrejcirikova napsal(a):
Také mám pižmovky,myslela jsem si,že snad vím všechno,ale to jsem opravdu nikdy neslyšela seno kačkám,nebo husám.Člověk se pořád učí a zjištuje nové a nové informace.Děkuji.smajlík

napodobne , ale som zvedavý no!

Přidejte reakci

Přidat smajlík