Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.8.2012 10:50
akami

XXX.XXX.222.12

Máme cca 2 týždne staré káčatká pižmovky, teraz začali hynúť. Netuším, čo to môže byť. Prvé uhynulo asi pred týždňom, druhé včera, dnes rámo som našla 4 mŕtve káčatká. Včera im ešte nič nebolo večer. Vždy uhynú bez akýchkoľvek príznakov. To ktoré uhynulo včera, bolo na obed ešte úplne v poriadku, o 2 hodiny som ho našla mŕtve. Netuším o čo môže ísť. Mám ich na noc zavreté v klietke rozmerov cca 2x1 meter, majú tam hniezdo, na ktoré sa na noc zberajú, kačka ich stále zahrieva. Kŕmim zmeskou kukuričného, pšeničného a jačmenného šrotu. Vodu majú k dispozícii v plytkej nádobe, nemajú problém tam vliezť aj odtial vyjsť, mením denne, pretože ju veľmi znečisťujú. Celý deň sú pustené na záhrade, voľne si tam pobehujú, pasú sa. Kde robím chybu, v čom môže byť problém, alebo prípadne o aké ochorenie môže ísť a teda ako pomôcť? Ostalo nám z 13tich už len 7 kačiatok, nechceme prísť ešte aj o tie...

1.8.2012 11:20
vasilka

XXX.XXX.13.211

Krásný den,
nějak postrádám ve stravě vitamíny /my přidáváme Nutrimix pro kachňata), tvaroh či vajíčko apod. Nemůže to být tím? Přeji už vám jen samé chovatelské úspěchy.

1.8.2012 11:54
akami

XXX.XXX.222.12

Práve tvaroh a vajíčko mi kamarátka vaterinárka neodporúčala, vraj to nie je prirodzená strava. Naviac pasúce sa káčatá nazbierajú aj chrobáky, hmyz, takže to prirodzené majú. Rovnako má aj na vitamíny názor, že bežne ich netreba. Dáva to logiku, kedysi predsa ľudia nemali k dispozícii ani umelé vitamíny ani zmesky na výkrm, zvieratá napriek tomu žili a rástli. Preto by som problém hladala skôr inde.
Po telefonáte s ňou (veterinárkou) sme nasadili sulfakox, vraj môže ísť o kokcidiózu. Stále však pátram, či nie je problém niekde inde.

1.8.2012 12:38
vasilka

XXX.XXX.13.211

Hezký den, ten tvaroh a vajíčko jsem dala jako příklad. Často je tady na diskuzi doporučováno, když jsou kachňata nemocná. Mám 23 malých pižmovek a přiznám se, že jim dávám pouze ty vitamíny. Tvaroh ne (Občas jsem jim na rohlíky nalila kefír) a jinak oďobávají skořápky, které nadrolím slepicím. Jsem taky pro zcela přirozený odchov tak jako za dávných časů, ale jelikož jste mě trošku naďobla, že se jim to kdysi nedávalo, tak jsem volala své 80ti leté babičce, žijící celý život na vesnici a ta, světe div se, potvrdila, že dávali kachňatům jak tvaroh, tak vajíčka :-). Sice jednou za delší čas, ale i tak. A důvod, ten mi prostě nedokázala říct, už to tak dělali její rodiče :-). Tak a teď si vyberte :-).

1.8.2012 14:22
jirka56

XXX.XXX.209.30

Dobrý den,
mám 3 týdenní káčata kachny pižmové a právě ve dvou týdnech jsem jim odstranil z jakyků žabky. Předtím začaly posedávat a přestávaly žrát. Proto jsem na nic nečekal. Po zákroku je vše ok, kačky opět žerou a rostou. Mohl by to být i Váš případ. Žabky totiž mají i pižmovky.
Hodně úspěchů.
Jirka

1.8.2012 20:46
akami

XXX.XXX.222.12

Nejdem sa hádať o vajíčka a tvaroh, viem že na dedinách sa tak odjakživa dávalo. Ja som narážala na kompletné kŕmne zmesky (kde často vidím kadejakú geneticky modifikovanú sóju a podobne) a na vitamínové zmesy. To mi príde v strave neprirodzené. A myslím že na vajíčka, tvaroh a iné podobné doplnky, existujú dva názory a sama, keďže nemám nejaké veľké skúsenosti, neviem sa prikloniť ani k jednému.
Začala som teraz dávať ten sulfakox a tiež vitamínovú zmes na podporu imunity.
Netuším čo žabky na jazyku sú? Neviem teda čo hľadať ani čo odstrániť :-D Každopádne naše kačenky sú práve že čulé, čiperné, so záujmom o okolie, žerú normálne, nevidím žoaden náznak ochorenia. To ma na tom všetkom najviac štve. V podstate aj ten sulfakox a vitamíny sú len výstrelom do tmy... Cez deň som kačenky sledovala viac, skutočne nič nenormálne som si nevšimla...

1.8.2012 22:08
pijo

XXX.XXX.9.141

Nemáte vo výbehu kvety, alebo neakú kvitnúcu burinu? Nám pred časom pižmovky hynuly tak isto záhadným spôsobom, až kým som nezistil, že úspešne chytajú včely, ktoré ich samozrejme uštipnú. A záhada podivného hynutia bola vyriešená. Možno je to aj Váš prípad.

1.8.2012 22:34
akami

XXX.XXX.222.12

Tak toto ma ani len nenapadlo! Je to možné, keďže behajú po záhrade, teraz síce pokosenej, ale včela sa určite nájde všade. Nevšimla som si síce že by chytali práve včely, ale nedá sa to vylúčiť. Skúsim odsledovať...

1.8.2012 22:55
pijo

XXX.XXX.9.141

akami napsal(a):
Tak toto ma ani len nenapadlo! Je to možné, keďže behajú po záhrade, teraz síce pokosenej, ale včela sa určite nájde všade. Nevšimla som si síce že by chytali práve včely, ale nedá sa to vylúčiť. Skúsim odsledovať...

Velmi dlho som sedával pri nich a sledoval som, kde môže byť chyba. Uvidel som včelu sediacu na kvete ďateliny, v tom pižmovka sklonila hlavu k zemi a vyštartovala. Zlupla včelu ako bonbon a o 2 hodiny bolo po nej. Vtedy ma osvietilo, pokosil som všetko čo kvitlo a bol pokoj.

2.8.2012 08:31
vasilka

XXX.XXX.13.211

Pohodový den přeji,
doufám, že jste záhadu úmrtí kačenek vyřešila. Žabky mě taky napadly, ale když jste psala, že žerou a jsou krásně čiperné, neměl by to být jejich příznak. Navíc při tom hynou až vyčerpáním z nemožnosti se nažrat.
Možnost včelek je opravdu zajímavá, taky mě to nikdy nenapadlo a je fakt, že ty moje střeštidla lítají za vším, co se kolem nich šustne, aby to sezobly :-).
Psala jste, že máte kamarádku veterinářku, tak jí zkuste uhynulé káčátko donést na pitvu, třeba najde příčinu.
Přeji Vám jen a jen samé chovatelské úspěchy. Vasilka

4.8.2012 09:10
akami

XXX.XXX.222.12

Ďakujem! Hádam sa bude už iba dariť. Nevyriešila som nič, zatial ale ani nič nové neuhynulo. Sledovala som Kačenky poriadne a aj prehliadla záhradu, včely nežerú, nemajú ani aké (máme nakrátko skosené). Sulfakox dávam podľa návodu, kto vie, možno to skutočne bola kokcidióza (vraj sa nemusí prejvovať len typickými príznakmi, ale aj náhlym úmrtím bez predošlých príznakov). Pitva bol fajn nápad, akurát (našťastie) sme už nemali čo dať pitvať. Verím že nás nešťastie už bude obchádzať a viac kačeniek neuhynie. Ale keby som sa na hlavu postavila, na príčinu sama neprídem...

Přidejte reakci

Přidat smajlík