Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.8.2012 08:36
slapetka

XXX.XXX.158.34

Dobrý den,
již delší dobu mě lákálo zkusit líhnout kuřátka. Nedávno jsem si proto pořídil cca 6 let starou líheň monoplast 60, v které mám již týden nasazená vejce. Snažím se vše dělat dle řiloženého návodu, tj. držet první týden teplotu na 40 stupních. Jenže bohužel, i když mám nastavenou teplotu na 40 st. např. dva dny se teplotu drží s mírnou odchylkou stále kolem 40 st. Poté třetí den ráno koukám s údivem na teploměr, který ukazuje 41,5 st. Přitom jsem na regulaci teploty nesáhl a teplota v místnosti je stále konstantní cca 22 stupňů. Máte s tím někdo zkušenosti? Poradíte mi, proč se tak děje? A co vejce, mohu stále očekávat vylíhnutí kuřat, i když teplota v líhni byla celou noc o 1,5 stupně vyšší, než je teplota předepsaná?

Děkuji za odpověď

11.8.2012 21:19
jakub.masnica

XXX.XXX.151.2

Taky sem si nevěděl rady,,, a ja sem to vyřešil tak že jsem si pořad stím "kolečkem" hral a nastavil teplotu :)smajlík

11.8.2012 21:44
venziva

XXX.XXX.32.1

slapetka napsal(a):
Dobrý den,
již delší dobu mě lákálo zkusit líhnout kuřátka. Nedávno jsem si proto pořídil cca 6 let starou líheň monoplast 60, v které mám již týden nasazená vejce. Snažím se vše dělat dle řiloženého návodu, tj. držet první týden teplotu na 40 stupních. Jenže bohužel, i když mám nastavenou teplotu na 40 st. např. dva dny se teplotu drží s mírnou odchylkou stále kolem 40 st. Poté třetí den ráno koukám s údivem na teploměr, který ukazuje 41,5 st. Přitom jsem na regulaci teploty nesáhl a teplota v místnosti je stále konstantní cca 22 stupňů. Máte s tím někdo zkušenosti? Poradíte mi, proč se tak děje? A co vejce, mohu stále očekávat vylíhnutí kuřat, i když teplota v líhni byla celou noc o 1,5 stupně vyšší, než je teplota předepsaná?

Děkuji za odpověď

Já tedy nevím, ale 40 stupňů na líhnutí kuřat se mi zdá docela moc.

Toto jsem našla na netu:

Smrtelná teplota pro zárodky je 42°C.

Za orientační hodnotu se u slepic považuje 37,8 až 38 °C. Odchyluje-li se teplota od uvedené orientační hodnoty dlouhodobě, může to mít za následek nižší počet vylíhnutých kuřat. Průměrná odchylka 0,2 °C ještě líhnutí negativně neovlivní. Při poklesu teploty o 1 °C pod orientační hodnotu se líhnutí opozdí a kuřata nemají dostatečnou vitalitu.
Při příliš vysoké teplotě končí urychlený embryonální vývoj odumřením inkubovaných kuřat. Dochází k němu už při teplotě o 1,5 °C vyšší, než má být

Líhně s přirozenou ventilací jsou zpravidla konstruovány jako stolové. To jsou ty „remosky - Biosky", různé doma dělané krabice se žárovkami... Nasazují se jednorázově. Vejce zůstávají v líhni po celou dobu líhnutí. Obracejí se ručně dvakrát denně. Nemají ventilátor, proudění vzduchu je samovolné. Používá se vyšší teplota (39,5 - 41 °C), na počátku líhnutí vyšší, ke konci se snižuje

11.8.2012 22:00
venziva

XXX.XXX.32.1

A ještě jeden odkaz na přehlednou tabulku teplot líhnutí:

http://chozadru.wbs.cz/4d7157c8f2492_original.jpg

11.8.2012 22:17
klakier

XXX.XXX.49.1

Dobrý den podle mne to bude v pořádku, líheň musíte pořád hlídat. nejde jen o teplotu svoje udělá i vlhkost vzduchu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík