Slepice mi nesnášejí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.11.2012 13:52
hukina

XXX.XXX.4.234

Dobrý den,
prosím o radu - letos v létě (konec července) jsem koupila cca 12 - 14 týdnů staré vlašky koroptví. Stále ještě mi nesnášejí. Krmím směsí pro nosnice (ze začátku to byla směs pro kuřice). Kurník mají zateplený, výběh velký, zelené dostávají..... Podle pána, od kterého jsem je kupovala, měly už ty potvory minimálně měsíc snášet. Nevíte, kde bych mohla dělat chybu?
Díky za každou radu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.11.2012 14:49

jestli vas nejak nepodelal jinak men nenapada duvod proc by nesnaseli:D

12.11.2012 14:50

jestli vas nejak nepodelal jinak men nenapada duvod proc by nesnaseli:D

12.11.2012 17:19
michuela

XXX.XXX.130.162

hukina napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu - letos v létě (konec července) jsem koupila cca 12 - 14 týdnů staré vlašky koroptví. Stále ještě mi nesnášejí. Krmím směsí pro nosnice (ze začátku to byla směs pro kuřice). Kurník mají zateplený, výběh velký, zelené dostávají..... Podle pána, od kterého jsem je kupovala, měly už ty potvory minimálně měsíc snášet. Nevíte, kde bych mohla dělat chybu?
Díky za každou radu.

Dobrý den, nevím jestli vám prodejce lhal, ale letos se všeobecně vydávaly i hodně mladé kuřičky za skoro snášející. Tak bych se nedivila, kdyby jste naletěla a koupila klidně o ten měsíc mladší. Ale pokud je neroznesete teď, tak do jara už možná vůbec. Ještě si vzpomínám jeden pán je kupuje taky, staré tak okolo 15 týdnů někdy kolem velikonoc a snášet začínají prý někdy až v srpnu. Asi bych je zkusila nastřelit bílkovinou složkou. Já dávám kefírek, syrovátku a mám tak 10 vajec od 12 slepic, ale už se to taky horší, před týdnem to bylo 11-12. Ale nést mi začla půlka asi před měsícem. Držím palce. Třeba někdo zkušenější poradí víc.

12.11.2012 17:31

skuste ich odfotit a dat sem fotku,,a potom vam viacej ludi poradi,,preco vam neznasaju,,

15.11.2012 08:21
hukina

XXX.XXX.4.234

Díky všem za radu - asi je opravdu zkusím nafotit, jestli nemám kouhouty :-)
Včera jsem byla u toho pána, co mi je prodal - kupovala jsem u něj směs na krmení - a ani mi nechtěl věřit, že ještě nenesou. Nemůžou mi žřát vajíčka? Myslím si, že bych to poznala podle zbytků skořápek, ale nejsem si jistá...

15.11.2012 08:34
evahom

XXX.XXX.24.199

Vejce dokážou sezobat beze zbytku. Zkuste je ohledat. Slepičku chytit, opatrně zasunou prst do jejího zadečku. Pokud je před snáškou tak nahmatáte vajíčko.

15.11.2012 09:21
dorm

XXX.XXX.64.242

..do kloaky jim nesahejte!! ještě je nechte,oni začnou,letos to je nějaký divný s první snáškou u více plemen..záleží na mnoha okolnostech..krmení,kurník,teplota ,prostředí,nadmořská výška,dostatek a kvalita vody atd..Ale až začnou to budete mít radost:-) :-)

15.11.2012 09:29
roklanka

XXX.XXX.46.248

Mám kříženky vlašek,vylíhlé na jaře a tet jsem se od nich konečně dočkala vajec.Taky jsem si myslela,že je něco špatně.Letošní rok je zvláštní,vše je tak trochu jinak.

15.11.2012 09:45
hanaka

XXX.XXX.213.165

Taky máme letošní vlašky koroptví a snášet začli cca před měsícem, ale problém je, že zanáší. Jedno místo jsme našli, dvě snáší do kukaně a zbytek vůbec nevíme. Mají velký výběh, tak to může být kdekoliv, už jsme hledali, ale marně. Takže od 10-ti slepic je 5 vajíček :-( Nemůže to být váš problém? Hanaka

15.11.2012 10:32
hukina

XXX.XXX.4.234

Dobrý den, zanášení asi není můj problém - mám výběh asi 15 x 15m, ale je celkem přehledný, takže bych vajíčka asi našla. Opravdu si začínám myslet, že mi ty potvory vajíčka žerou. Ještě zkusím odpoledne přisvěcovat, možná to pomůže. Jestli ne, tak půjdou holky do papiňáku.

15.11.2012 11:06
rybka

XXX.XXX.201.155

Pokud by vejce sezobaly, vždy zůstane v hnízdě či na zemi ulepená skvrna od bílku se žloudkem. Skořápku sice sezobou bezezbytku, ale nedokáží zlikvidovat obsah vejce jako pes či kočka :-)

15.11.2012 11:24
ladd

XXX.XXX.34.52

Jestli žerou vajíčka poznáte taky, když jim pořádně prohlédnete zobáky, jestli na nich nemají zaschlé zbytky žloutku. Nejspíš ale byly mladší než bylo uvedeno. Hřebínky již mají klopené a pěkně červené?
Zkracující se den brzdí nástup snášky. Slepičky z kupovaných dubnovách nebo květnovách kuřat začínaly vždy snášet během podzimu, pozdější (červen/červenec) z nasazovaných tak během ledna, když se začal prodlužovat den. Zkuste tedy přisvítit, jak píšete. Spíš bych ale přisvítil ráno. Večer když jim naráz zhasnete tak jim způsobíte stress, když se po tmě nedostanou na hřady a budou muset spát na zemi. S polívkou nepěchejte.

15.11.2012 11:40
dorm

XXX.XXX.64.242

hukina napsal(a):
Dobrý den, zanášení asi není můj problém - mám výběh asi 15 x 15m, ale je celkem přehledný, takže bych vajíčka asi našla. Opravdu si začínám myslet, že mi ty potvory vajíčka žerou. Ještě zkusím odpoledne přisvěcovat, možná to pomůže. Jestli ne, tak půjdou holky do papiňáku.

odpoledne né,ale ráno tak od 4h na spínací hodiny za 99kč

15.11.2012 18:07
venziva

XXX.XXX.32.1

hukina napsal(a):

Do papiňáku by jich už byla škoda. Když už se neroznesou teď, začnou brzy z jara a pak se z vajec budete těšit. Mně se líhla kuřata 5. 6. a ještě také nenesou - je jim 23 týdnů. A protože začalo mrznout, už se asi také neroznesou. Ale nevadí, budou mít čas vyspět a na jaře to určitě začne. Ale hlásí celkem teplý listopad, alespoň přes den, tak kdo ví. Přípravu na snášku poznáte podle hřebínků. Jestli mají už vyrostlý a hlavně červený (ne bledý), bude to co nevidět. Pokud je hřebínek malý a bledý, ještě neponesou. :-)

15.11.2012 18:15
ondře.j.

XXX.XXX.78.37

Zdravím, hoďte jsem fotky a hned to uvedeme na pravou míru ! :-)):-)

15.11.2012 18:17
mysak

XXX.XXX.226.194

hukina napsal(a):

Prosím, hoďte jim hrst zrna na plac a už je konečně vyfoťte. Díky . :-)

15.11.2012 20:13
honzapm

XXX.XXX.29.18

Jak už se píše výše - pokud by vejce žraly (což by mě nikdy nenapadlo jako prvotní důvod, proč nejsou vejce), tak budou mít ulepené žlutavé zobáky, bude se jim na ně nabalovat krmino (pokud krmíte šrotem či sypkou směsí),
sláma v hnízdech začne zapáchat (i když je zima, tak asi ne tolik jako v létě a já mám prý navíc supernos), bude zalepená, slepená, načernalá nebo nažloutlá. O kousek skořápky by se přilepil na slámu, někdy i na slepici.

Pokud byste chtěla některým strčit prst do kloaky, tak byste snadno zjistila, zda nesou či nenesou.
Pokud kuřička ještě nenese, je její kloaka malá, sevřená, panenská, prst by se neměl vejít nebo jen nesnadno.
Pokud prst zajede jako po másle, tak už nese a večer, když už sedí na bidle, byste měla nahmatat vajíčko
pro snůšku další den. Samozřejmě je vhodné to vyzkoušet na více kusech a né jen na jedné - to může být zavádějící.

Já osobně bych slípky ani nepodezíral z destrukce vajec, ani bych nic nikam nestrkal, ale počkal bych, do Vánoc.
Určitě se roznesou. Slepičky před snáškou hlavně mění svoje chování, nejde si nevšimnout.
Ty nejvyvinutější začínají pokukovat po hnízdech, lezou do nic nanečisto, zkoušejí, obcházejí mi po chlívě a nakukují do všech možných mezech a hledají, kde to bude nejlepší.
Taky, když procházím kolem, se leckdy přikrčí - myslí si, že jsem kohout a budu je pojímat.
Kuře se vám nepřikrčí nikdy. Mladá slípka ve snůšce (hormonálně zmatená) velmi často.
Záleží, kolik času ze dne s nimi jste. Pokud jen ráno pustíte a mažete do práce a večer za tmy se vracíte,
pak takové možnosti samozřejmě jsou omezené.
Slepičky těsně před snáškou nebo pár dnů ve snášce taky celkem hlasitě (až provokativně) krákorají.
Moc jim to ještě nejde, tak je to takové nakřáplé. Moje babička (82 let) říkává, že "jí tlačí vejce", proto tak krákorá. Taky si myslím, že tím volá kohouta (tady jsem, zdravá mladá plodná samice, pocem a konej :)).
Celkově je slepička ve snášce robustnější, sestoupne jí "břicho" a je taková plnější, mohutnější.
U vlašek se se snáškou obvykle pokládá hřebínek, který do té doby obvykle stojí a má spíš oranžovější barvu,
kdežto ve snášce už je červený (opět nemusí platit vždy a všude).
Kuřičky nikdy nezačínají snášet najednou. Většinou začne 1-3 nejvyvinutější a další je pak v různém intervalu následují. Některé začnou třeba až měsíc po těch prvních. A klidně mohou být z jednoho vrhu. I takové rozdíly jsou běžnější. Většinou se to u těch lehkých plemen dobře pozná podle hřebínku. My měli vlašky odjakživa, teď tedy máme jen Leghorn, ale do vlašek (stříbrných) zase půjdu :).

PS: pokud vám pán nemůže uvěřit, že vám nenesou, tak to je celkem logické. Přece by jste nechtěla, aby Vám řekl - dámo, prodal jsem Vám mnohem mladší kusy, takže ještě počkejte. To se jaksi nenosí. I když chraň Bůh - pána neznám, a tak raději nesoudím od klávesnice. Může to být i docela jinak.

15.11.2012 22:12

dobry den taky chci trochu poradit nedavate slepicim drcene skorapky? pokud ano tak sem nekde slysel ze se to nema slepice pak muzou zrat vejce

15.11.2012 22:14
venziva

XXX.XXX.32.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
dobry den taky chci trochu poradit nedavate slepicim drcene skorapky? pokud ano tak sem nekde slysel ze se to nema slepice pak muzou zrat vejce

Skořápky jsou pro slepice dobré, ale musí být usušené, aby ta vejce pak nežraly.

15.11.2012 22:25
honzapm

XXX.XXX.29.18

Ještě pro zakladatelku - pokud nenesou jakože OPRAVDU nenesou, tak směs pro nosnice přestaňte dávat.
Tu jste měla začít dávat až po sebrání prvních vajíček od VĚTŠINY nových kuřic. Možná je problém v tom.
Pokud nejsou nosnice, nedávejte jim tuto směs.

Skořápky: sušíme, drtíme, problémy s naklováváním vajec nemáme. Občas nějakou skořápku usušíme málo, takže se ke slepicím dostane i s trochou bílku atd., ale ani po tom slepice nikdy nenapadlo vejce žrát.
Spíš to dělávaly červené Dominant, ale ani ty globálně - spíš to byla nějaká jedna potvora - škodička.
Měla asi problém s příjmem či využitím vápníku nebo jiného prvku. Často taková slepice nese jen blanité vejce, bez skořápky. Na polévku, jiné řešení není - pokud je vejčí kanibalka tato jediná.
(Někde jsem četl, že nedokonale usušené skořápky mohou být zdrojem různých bakterií a problémů.
U nás tedy vždy vše OK, ale pokud někdo máte chovy v horších podmínkách nebo z všelikých zdrojů,
tak to možná stojí za pozornost).

Říkám to ale všude a rád znovu: máme Leghorn a ty prostě žádné neduhy nemají (nekvokají, nezanáší, nelétají, neřvou při odchodu z hnízda). Dokonalost :).

16.11.2012 19:06
frikmon

XXX.XXX.197.182

Oznamování snesení vejce a kvokavost jako neduh o joj to bych oponoval! A tělesně a věkově zralým kuřicím vždy dávat směs pro nosnice aby se urychlil nástup snášky! A pokud vám vaše leghornky nelétají a nezanáší tak počkejte na jaro a nebo to nejsou leghornky:-) Jinak hodně úspěchů.

16.11.2012 20:04
honzapm

XXX.XXX.29.18

Leghorn máme asi deset-dvanáct let, s tím, že tetin děda (obsoused) je míval odjakživa.
Ale na jaro už se velmi těšíme :).

PS: spontánní kvokavost pro mne příjemná opravdu není. pokud bych měl zájem o kvočnu, poptám se po vsi,
popř. si vhodnou nosnici rozkvokám sám (v současnosti si ale "doma" kuřata už sami neděláme, dříve ano)

16.11.2012 21:01
venziva

XXX.XXX.32.1

honzapm napsal(a):
Leghorn máme asi deset-dvanáct let, s tím, že tetin děda (obsoused) je míval odjakživa.
Ale na jaro už se velmi těšíme :).

PS: spontánní kvokavost pro mne příjemná opravdu není. pokud bych měl zájem o kvočnu, poptám se po vsi,
popř. si vhodnou nosnici rozkvokám sám (v současnosti si ale "doma" kuřata už sami neděláme, dříve ano)

Zajímalo by mne, jak rozkvokáte slepici, když to zrovna potřebujete vy. Dejte návod, já bych byla ráda, kdyby mi kvokaly, jak já potřebuji. Ušetřila bych za líheň. :-))smajlík

16.11.2012 21:12
honzapm

XXX.XXX.29.18

Slepici (nejde to u všech, ale pokud svá zvířata znáte, třeba se trefíte, já většinou bral takové, které nebyly zrovna přebornice v snášení) jsem posadil na hnízdo, pod ní dal podkladky nebo brambory ve velikosti vajec a na hnízdo jsem dal dřevěnou bedýnku na ovoce (možno i plastovou nebo jinak). Slepice mohla sedět, jinak byl pohyb omezený. Tak do 2-3 dnů, když jsem zkusmo nadzvedl bedýnku, už z hnízda neutíkala, seděla sama, ochotně.
Je možné ji dát do prázdné králíkárny, do chlívku (s hnízdem a bedýnkou) a samozřejmě zkoušet, jestli zrovna tahle vámi vybraná "zasedne" opravdu. Někdy se stalo, že slepice pak byla horší matka (kuřata vodila třeba jen 2-3 týdny, pak od nich na část dne odešla a pak se k nim zase drala zpátky, přes noc je bedlivě zahřívala.
Jinak problémy nebyly. Chce to nějakou klidnější, ne plašana.
Asi to nelze brát obecně, asi budou některá plemena (některé kusy) vhodnější a jiná zase méně. Obecně jsou starší slepice k tomuto pokusu lepší (a kdo by rozkvokával mladici ve snášce, že).

PS: Nechoďte na mne s týráním zvířat, prosím. :)

16.11.2012 21:15
honzapm

XXX.XXX.29.18

Protože se zakladatelka diskuse nemá k vložení fotek, tak dám jednu já...

Záměrně jsem vybral fotku našich Leghorn s králičím pletivem.
Jak už to tak bývá, králičí pletivo (po celé jedné straně výběhu) má výšku 1m.
Je tam navíc i vodící drát (silný, tj. pro slepice lépe viditelný).
A ani takhle nízký plůtek nám Leghorn nepřelétávají.

16.11.2012 21:19
honzapm

XXX.XXX.29.18

Ještě k tomu rozkvokávání - jo, a bral jsem taky hlavně takové, pod které jsem nacpal co nejvíc vajíček :). Pod vlašku toho člověk moc nenacpe, ale zase sedí jako přikovaná a dobře vodí. Měli jsme dvě takové vlašky - oranžovokrkou a stříbrnou a to byly kvočny z povolání. Seděly rády, seděly pořád. I kachňata čínek (pět týdnů!) mi několikrát vyseděly. Babi na ně nadávala - že je živíme zbytečně. U nás totiž prioritou jsou vejce.

16.11.2012 21:56
honzapm

XXX.XXX.29.18

A poslední dodatek - s těmi brambory (namísto pravých násadových vajec - ta by mohla nekvočna při pokusu rozbít) jsem měl lepší výsledky, než s podkladky. Možná to byla jen náhoda, ale možná je to proto, že ty brambory jsou přece jenom takové... "tělové". Dobře se zahřejí a chvíli teplé zůstanou, takže pod sebou budoucí kvočna možná lépe cítí "život". Snad mi rozumíte. Když bylo jasné, že tento kus bude sedět, tak jsem během venčení kvočny rychle nasadil vajíčka pravá, cílová, žádoucí :).

19.11.2012 14:13
hukina

XXX.XXX.4.234

Dobrý den, konečně mám modelky vyfocené a vkládám fota - snad z nich někdo něco vykouká.

19.11.2012 14:14
hukina

XXX.XXX.4.234

19.11.2012 14:30
jara.k

XXX.XXX.143.48

Jestli dobře počítám,měly by mít 24-27 týdnů a to rozhodně nemají.Mají jěště malé hřebínky a pouze růžové.U vlašek má být hřebínek velký klopící se na jednu stranu.

19.11.2012 14:50
jara.k

XXX.XXX.143.48

Moje vlaška zlatě zbarvená,stáří 25,5týdne.Datum na foto je chybné,fotil jsem před chvílí.Odhaduji že během 14dní by mohly začít snášet.

19.11.2012 15:05
venziva

XXX.XXX.32.1

hukina napsal(a):
Dobrý den, konečně mám modelky vyfocené a vkládám fota - snad z nich někdo něco vykouká.

To je ještě hodně mladá vlaška. Má malý hřebínek. Já mám vlašku 23 týdnů a má ho větší (a ještě mi nenese). Stáří vašich slepic neodpovídá tomu, co píšete. Nejspíš vám řekli špatný věk již při nákupu. Ale určitě nejsou do polévky!!! Přestože bych si tipla, že ponesou (VZHLEDEM K BLÍŽÍCÍ SE ZIMĚ) až na jaře (tedy pokud nemáte vyhřívaný kurník).

19.11.2012 15:11
honzapm

XXX.XXX.60.215

Dobrý den, no sláva, to to trvalo. Tak věřte, že tyto kuřičky vám ponesou tak nejdříve za měsíc. Pána, od kterého jste je kupovala, tady všichni moc pozdravujeme. A ještě od něj berete směs :))). Možná by bylo fér uvést na něj kontakt, aby jsme i my, ostatní, věděli, co je to za čiperného lháře.

Příště k dotazu vložte fotku ihned a nemusíme nic řešit. A nemusíte v sobě (nebo v kuřicích) hledat chyby.
Tyto kuřice mají tak 17-19 týdnů max. Vlaška, coby lehké plemeno, začíná kolem 20-22 týdne - první vlaštovky.

Ale jsou velice pěkné, začnou Vám snad tak akorát na Vánoce. :-)

19.11.2012 15:14
honzapm

XXX.XXX.60.215

Pán Vás oklamal tak o 8-10 týdnů. Musela jste mít malá kuřátka. Pokud je deklaroval jako 14-16 týdenní, pak by vypadaly asi jako ty vaše teď, nyní. Ty vaše jsou podle mého tak 18. týdenní - nyní na těch dvou vašich fotkách.

19.11.2012 15:40
zapotokem

XXX.XXX.233.121

souhlas s prispevky nade mnou. Tohle jsou kuricky tak 18 tydnu stare.
A krome toho, ze byste se jim mela omluvit:-) byste jim mela prestat davat smes pro nosnice a jeste tak ten mesic vydrzet na KZK.

19.11.2012 16:16
honzapm

XXX.XXX.60.215

Souhlasím.

Doufám, že jste si přečetla bedlivě mé poznámky o tom, jak se pozná, že kuřice začne snášet.
Změna hřebenu, tvar a barva... Pokud jste to skutečně četla, tak víte...

Jinak nevím, jestli se jim ještě vybarví ušní lalůčky (ty vaše je mají krémové, pravé vlašky bílé).
Já choval vlašky dlouho, ale už si nevybavuji, jestli mají bílé lalůčky hned nebo až v dospělosti (snáška).
Tudíž by to klidně mohly být kříženky např. s Českou kropenkou. Ale to už trochu předbíhám.

19.11.2012 16:29
ladd

XXX.XXX.34.52

Vlašky koroptví to nebudou určitě. Na křídlech jsou moc dorezava. Buď to budou kříženky nebo nějaký jiný barevný ráz vlašek, typuju na kříženky. Ale jsou pěkný.
Pán je pěkný filuta.

19.11.2012 17:02
jara.k

XXX.XXX.143.48

Ušní lalůčky mají bílé hned.Vlaška zlatě zbarvená ve věku 13týdnů.

19.11.2012 17:13
honzapm

XXX.XXX.60.215

No hezky pěkně :). To je napínavější, než detektivka.

Jen dodám, že pokud by to byly kříženky s nějakým plemenem s malým hřebínkem,
tak teorie o sklápění (přepadávání) hřebínku v dospělosti tímto padá.

19.11.2012 18:45
frikmon

XXX.XXX.197.182

hukina napsal(a):
Ještě celá skupinka.

Dobrý podvečer, jakotžo dlouholetý chovatel vlašek odhaduju že vaše slepice mají mezi 20-22 týdny-některé slepice už mají hřebeny dosti veliké(kuřice začínají nést ještě při zcela nevyvinutém a nepřeklopeném hřebeni). O 14 dní se nebudem přetahovat to na každém dvorku vypadají jinak podle výživy , zdraví atd. Podle zbarvení to nejsou čisté koroptví vlašky ale možná křížené koroptví X zlatě zbarvená popřípadě jen hybridi koroptví vlašky ale nezdá se mi. Mladé vašky klidně mají smetanově zbarvené ušnice-časem bělají stářím a snážkou kdy se karotenoidy(barviva) ukládají do žloutku. Co je ale podstatné už je klidně krmte směsí pro nosnice tím snášku jen popstrčíte. Já osobně krmím směsí Energys-největší dostupná kvalita na trhu a po začátku krmení kuřicím do 14 ti dnů první vajíčka.
Letos je to s nástupem snášky opravdu oříšek ale já to přikládám dosti tmavému-zataženému podzimu a prostě chybí světelný stimul o určité intenzitě naopak tepla je zatím dost.
Přeju všem už konečně vejce od kuřic a přepeřených slepic, každý na to čekáme jak na slitováni:-)

10.1.2013 11:09
misssssko

XXX.XXX.46.19

tak ako sliepocky uz nesu? ja som sliepky kupoval 5.5.2012 a mali vraj 16tyzdnov, prve vajicka boli malinke co je pochopitelne zacali nest v 28tyzdni, ale bolo ich strasne malo od 44sliepok 3-9vajicka. oznesli sa az presne na novy rok mam 18-22 vajicok takze sa tesim aj ked to nieje ziadna slava ....

10.1.2013 17:19
venziva

XXX.XXX.32.1

misssssko napsal(a):
tak ako sliepocky uz nesu? ja som sliepky kupoval 5.5.2012 a mali vraj 16tyzdnov, prve vajicka boli malinke co je pochopitelne zacali nest v 28tyzdni, ale bolo ich strasne malo od 44sliepok 3-9vajicka. oznesli sa az presne na novy rok mam 18-22 vajicok takze sa tesim aj ked to nieje ziadna slava ....

To jsem ráda, že v tom nejsem sama. Dostala jsem 2 slepičky narozené koncem května (brakelky) a stále nenesou. Už se mi to zdá dost dlouho, ale je pravda, že teď jim poskočily trochu hřebínky a začínají červenat. Tak snad se také už brzy dočkám bílých vajíček.

10.1.2013 18:51
anovinka

XXX.XXX.63.246

Myslím si, že je to nosný hybrid Dominant koroptví. Přikládám fotku naší Hortensie.

10.1.2013 18:57
anovinka

XXX.XXX.63.246

Dominant korotptví byl vyšlechtěn, aby vypadal podobně jako vlaška, ale zároveň měl větší snášk, kolem 250 vajec ročně. Snáší také bílá vajíčka jako vlašky, jen ta barva není tak krásně sněhově bílá jako u vlašek. Více si můžete přečíst na strákách firmy Dominant. My máme tuto slepičku od července, kdy jí mělo být údajně 22 týdnů, což si myslíme, že i odpovídalo, ale snášet začala až za další měsíc. A střídá se u ní období, kdy jeden měsíc snáší (třeba ob den) a další měsíc nenese vůbec. Takže asi tolik vajíček stejně nesnese.

10.1.2013 19:42
jara.k

XXX.XXX.143.48

anovinka napsal(a):
Dominant korotptví byl vyšlechtěn, aby vypadal podobně jako vlaška, ale zároveň měl větší snášk, kolem 250 vajec ročně. Snáší také bílá vajíčka jako vlašky, jen ta barva není tak krásně sněhově bílá jako u vlašek. Více si můžete přečíst na strákách firmy Dominant. My máme tuto slepičku od července, kdy jí mělo být údajně 22 týdnů, což si myslíme, že i odpovídalo, ale snášet začala až za další měsíc. A střídá se u ní období, kdy jeden měsíc snáší (třeba ob den) a další měsíc nenese vůbec. Takže asi tolik vajíček stejně nesnese.

Před 10lety při kontrolních testech užitkovosti dosáhly vlašky koroptví průměrnou snášku 242ks vajec(rozpětí od 231-255ks).Takže při chovu kvalitních jedinců a při kvalitním krmení dosáhnou stejné,nebo i větší snášky než ty dominantky koroptví.

10.1.2013 21:11

jara.k napsal(a):
Před 10lety při kontrolních testech užitkovosti dosáhly vlašky koroptví průměrnou snášku 242ks vajec(rozpětí od 231-255ks).Takže při chovu kvalitních jedinců a při kvalitním krmení dosáhnou stejné,nebo i větší snášky než ty dominantky koroptví.

Jo to bylo u vlašek před 10ti lety a,co teď?Užitkovost versus barevné rázy.Není také tak náhodou,že vlašky jsou stále menší vzrůstově? A zná někdo příčiny?Ale asi zná,jenže kšeft je kšeft a staré dobré heslo chováme pro krásu radost a užitek bere jaksi za své.

11.1.2013 13:09
hukina

XXX.XXX.169.242

Ahoj/dobrý den,
chci poděkovat za dotazy i rady. Naše slepičky - Pepičky už opravdu snáší - dali nám dárek na první adventní neděli. Vejce jsme měli od začátku normálně velká - až jsem si myslela, že nám je tam dali kamarádi. Teď po měsíci sbíráme 3-4 vejce denně od 5 slepic a už přemýšlíme, jak zvětšíme kurník a na jaře přikoupíme dalších 5. Jsme maximálně spokojení. Ještě jednou díky za podporusmajlík. Hukina

Přidejte reakci

Přidat smajlík