Zdravím zde všechny příznivce,mám takový problém a dotaz jak se dá lajcky poznak kačer od kachny pižmové?mám jak bílé,tak hnědé(divoce zbarvené,a jednu mám černo až modrá,všechny kačenky i ůdajně 2kskačerů mají 9měsíců,vše je od jiných chovatelů a ani jeden z nich nejsou příbuzní,mají tam být udajně 2kačeři a6ks.kačen,děda,to pozháněl po levnu ale babka ho začala hnat,jelikož mám doma velké pěkné výběhy tak sem se jich ujal sirotku,jen prosím o nějaký stručnýpopis jak by se dali rozpoznat mám je poprvé a každý si je chválí!předem všem děkuji za rady!
Pokud máte možnost, tak hejno vyfoťte.
Kačer je obecně větší, asi jednou tolik co kačenka. Je i delší, nemívá tak propadlé břicho a jemné chmíří na něm.
Tam, kde končí zobák a začíná hlava mívá kačer bulku - bradavici a červená oblast (kůže) kolem očí je oproti
kachně výraznější - hlavně s věkem. U mladých kusů je to méně patrné, bulka může být jen naznačena.
Pokud máte nestejné, různobarevné a hlavně různě staré kusy, ideální bude je vyfotit a poslat sem.
zdeněk.c
napsal(a):
Zdravím zde všechny příznivce,mám takový problém a dotaz jak se dá lajcky poznak kačer od kachny pižmové?mám jak bílé,tak hnědé(divoce zbarvené,a jednu mám černo až modrá,všechny kačenky i ůdajně 2kskačerů mají 9měsíců,vše je od jiných chovatelů a ani jeden z nich nejsou příbuzní,mají tam být udajně 2kačeři a6ks.kačen,děda,to pozháněl po levnu ale babka ho začala hnat,jelikož mám doma velké pěkné výběhy tak sem se jich ujal sirotku,jen prosím o nějaký stručnýpopis jak by se dali rozpoznat mám je poprvé a každý si je chválí!předem všem děkuji za rady!
Zdravím, zde máte fofo mých pižmovek ! V levo kachna, v pravo kačer
honzapm
napsal(a):
A, jak je vidno na snímku od Ondřeje, kačer (dospělý) má na hlavě takového mini pankáče :).
A u nás vždy platilo, že kačer je špinavější než kachna. Měli jsme vždy jen bílé čínky a kluci se koupali méně.
Ondřejův je ale švihák lázeňský :).
Švihák Lazeňský Jinak Díky moc
Chtěl jsem se zeptat, když kohout pojímá slepici, tak jí oplodní jenom 1 vajíčko, že ? Nebo může i víc ? Děkuji za odpoveď
ondře.j.
napsal(a):
Švihák Lazeňský Jinak Díky moc
Chtěl jsem se zeptat, když kohout pojímá slepici, tak jí oplodní jenom 1 vajíčko, že ? Nebo může i víc ? Děkuji za odpoveď
Stačí jedno pojmutí slepice na 14 dní,je vše oplozeno.Proto když chcete líhnout po jiném kohoutovi musíte čekat pro jistotu 3 týdny
dobrý večr tak zde jsem nafotil,naše kačeky tak nejlíp jak to šlo posudte sami co je kachna a co kačer,předem ještě jednou všem děkuji.
Zdeňku, díky za fotky.
Ano - souhlasí, co vám bylo řečeno.
Akorát - psal jste, že jich má být celkem osm? 6 kachen a dva kačeři.
Vidím jich celkem sedm (ty hnědé jsou tři nebo čtyři celkem?). Možná se všechny nevešly na záběr.
Z těch čtyř fotek je jasné, že kačeři jsou ti dva, kteří na čtvrté (poslední) fotce stojí nad sebou, na snímku
nejvíc vlevo (tj. hnědý největší kus a bílý s malou černou skvrnou na hlavě).
Ta černobílá je 100% kačenka, ta bílá s výraznou červenou kůží kolem hlavy je dospělá (loňská nebo starší)
kachna a ta čistě bílá je mladá kačenka.
Ty dvě hnědé kačky od sebe nerozeznám, ale ten kačer (hnědý) je o poznání větší než ty dvě zbylé.
Pokud ta čtvrtá hnědá je menší, tak je to taky kachna.
PS: oba kačeři na fotce jsou mladí, letošní, možná až dospějí, tak se budou "prát", možná budou chtít rozdělit
(ale možná taky ne a každý si bude vodit to svoje barevné hejnko). Já bych se přimlouval, v případě nutnosti ponechání jen jednoho kačera, pro toho hnědého. Zdá se větší, silnější, ale hlavně - ty hnědé se mi moc líbí a jsou málo k vidění, sehnání. Važte si jich :).
ponka1
napsal(a):
Stačí jedno pojmutí slepice na 14 dní,je vše oplozeno.Proto když chcete líhnout po jiném kohoutovi musíte čekat pro jistotu 3 týdny
Zdravím, když už jsem u toho pojímaní/oplození, tak bych se rád zeptal, kdy je kohout Leghorn plodný ? Až od 10 měsíce, že? Nebo i dřív ?!! Děkuji za odpovědi ...
dobrý navečer,omlouvám se asi má chyby ohledně počtu,je jeich 7kusu,tak to jsem rad že je to tak že jsou jen 2 kačeři,bylo mi řečeno že na1kačera už je kačenek moc ale články které jsem pročítal tak říkají že na 1kačera může být až 5kačen.teho 2kačera jsem typoval na teho bíleho co má jasné červené zbarvení kolem očí.ale ještě jedenkrát mnoho děkuji za radu,sam sem zvědav co ajak jestli něco na jaro bude jestli zasednou atd,zatím se my všechno povedlo od koz začínaje,přes králíky atd,tak doufám že i kačky nezklamoua budu mladé,výběh mají přes půl humna kde je velký dostatek zeleně.
zdeněk.c
napsal(a):
dobrý navečer,omlouvám se asi má chyby ohledně počtu,je jeich 7kusu,tak to jsem rad že je to tak že jsou jen 2 kačeři,bylo mi řečeno že na1kačera už je kačenek moc ale články které jsem pročítal tak říkají že na 1kačera může být až 5kačen.teho 2kačera jsem typoval na teho bíleho co má jasné červené zbarvení kolem očí.ale ještě jedenkrát mnoho děkuji za radu,sam sem zvědav co ajak jestli něco na jaro bude jestli zasednou atd,zatím se my všechno povedlo od koz začínaje,přes králíky atd,tak doufám že i kačky nezklamoua budu mladé,výběh mají přes půl humna kde je velký dostatek zeleně.
Zdravím, to jasné červená ma kachna i kačer, ale kachna to ma méně, a kačer to ma více a má větší bulku na zobakém ! Kachna má bulku menší Zde i fotka kačer v levo, kachna v pravo
ještě jsem se chtěl zeptat ohledně krmení třeba vím že mám dost tvrdého pečiva tak to namáčím,pak to všecko rozmnágám nasypu do teho ještě aj šrot,a nechám to trocu řidší a to jim šmakuje to jedů všecky jak pily!ale chctěl sem se třeba zeptat na šrot z bramborama nebo tak všeobecně jestli jim to vše podávat radši v řidším stavu nebo neco aj v sušším,protože stejnak kolikrát hned utěkají do vody to hned zapit,třeba turkyn nebo obilí to aj pro slepky mam namočené dopředu,aby naboptnalo.ještě jednou díky za rady.zdeněk.
zdeněk.c
napsal(a):
ještě jsem se chtěl zeptat ohledně krmení třeba vím že mám dost tvrdého pečiva tak to namáčím,pak to všecko rozmnágám nasypu do teho ještě aj šrot,a nechám to trocu řidší a to jim šmakuje to jedů všecky jak pily!ale chctěl sem se třeba zeptat na šrot z bramborama nebo tak všeobecně jestli jim to vše podávat radši v řidším stavu nebo neco aj v sušším,protože stejnak kolikrát hned utěkají do vody to hned zapit,třeba turkyn nebo obilí to aj pro slepky mam namočené dopředu,aby naboptnalo.ještě jednou díky za rady.zdeněk.
No na jaře by jste měl mít mladé Jinak naše kachny strašně milovaly rohlíky jako i ostatní pečivo, ale rohlíky byly okamžitě pryč, takže rohlíky vedly !
A pšenici jsem jim házel do vody z, které pily a hned to " Vysály " ( Ale i suchou co byla v korýtku )
No dobré je dávat vymačkané pečivo ! Pak nemají takovou srajdu
ctsisi

XXX.XXX.14.32
honzapm
napsal(a):
A, jak je vidno na snímku od Ondřeje, kačer (dospělý) má na hlavě takového mini pankáče :).
A u nás vždy platilo, že kačer je špinavější než kachna. Měli jsme vždy jen bílé čínky a kluci se koupali méně.
Ondřejův je ale švihák lázeňský :).
U nás je to naopak. Daky se koupe v rybníčku na dvorku a jedna kačenka miluje bahení lázně v louži. Je taky bílá, tak si jistě dovedete představit, jak asi vypadá
Co dáváte pod kachny:seno,slámu nebo hobliny.Jaké máte zkušenosti s bidýlkem u kachen?Postavil jsem jim do kachníku bidýlka ale ne tyče jako u slepiček nýbrž prkna.Co vy na to?
martinez
napsal(a):
Hnedý sú pravdepodobne všetci káčery , čiernobiela je asi kačica njeje to až tak dobre vydieť , biely na poslednej foto na lavo nad hnedým je káčer , potom tam máte staršiu kačicu a mladú bielu kačičku :)
asi som sa sekol lebo na tej prvej foto vyzerá byť aj tá hneda prvá kačica a môžno aj tá druhá stých foto som si neni istý :/
Vegan????????????

XXX.XXX.102.156
Kachna je menší než kačer kačer má nad zobákem takovou bulku kachny ne a kečer se méňe koupe.