borass
napsal(a):
Dobrý den poradí mě někdo jak rozpoznám husu od housera u hus landéských?Syčí jen houser nebo i husa?Děkuji za radu.
Dobrý den, můj houser má větší hlavu, husy mají jemnější obličej. Syčí i husa, ale houser víc aspoň můj a celkově je mohutnější než husa. Má i silnější krk. Ale když kouknu na louku na 20 metrů je nepoznám, musím se na ně zadívat a po chvíli mám jasno.
borass
napsal(a):
Dobrý den poradí mě někdo jak rozpoznám husu od housera u hus landéských?Syčí jen houser nebo i husa?Děkuji za radu.
Houser má delší krk, hlídá, je celkově mohutnější, jeho tělo je spíš víc vzpřímené. Většinou jak chytnete husu, tak řve jak pominutá, ale houser ne, ten je potichu, podle toho se to taky dá poznat. Na stoprocent to ale poznáte kloakální metodou. Položíte husu na záda, někdo ať vám ji podrží u hlavy, palce od rukou položíte na kraje kloaky, prsty chytnete husu zespod za kostrč a palcema zatlačíte proti kostrči a roztahujete kloaku směrem dolů asi 2 cm. Pokus je to houser, bude mít asi 2cm červíčkovitý penis, husa nemá nic. Je to celkem jednoduché, ale je lepší, kdyby vám to někdo na poprvé ukázal. Někde tady na moderce už to probírali, tak zkuste phledat...
varšava
napsal(a):
Prosim a jak dlouho sedi husa na vejcich než se housatka vylihnou nebo jak dlouho musi byt v lihni Děkuji
Osobní zkušenost prozatím nemám,letos budu husy líhnout poprvé,ale podle toho co jsem četla,tak by to mělo být 30dní (v některém článku bylo rozmezí 28-31dní).Ale určitě Vám poradí někdo zkušený.
Rozpoznání pohlaví na 100% jedine pomocí kloaky. Nejspolehlivější je prohlédnout kloaku a zjistit, jestli je v ní červíčkovitý penis nebo ne. Husu položíte na záda v sedě do klína, držíte oběma rukama z boků a zároveň si fixujete nohy, aby s nimi nemrskala. palce mám na břišní straně a prsty tlačím na kostrč ze hřbetní strany. Palci se snažím co nejvíce rozevřít kloaku, až je vidět tkáň za svěračem. pokud je to jem červená sliznice, je to husa. Vykoukne-li na mne asi 3-4 mm dlouhý a 1 mm silný červíček, je to houser. Je třeba mít trpělivost a opatrně to zkusit několikrát. House většinou začne více protestovat v tu chvíli, kdy se blížíte k cíli. Nebojte se , pokud budete opatrní, nic mu neuděláte. S dospělou husou to jde snáz než s housetem. Tedy alespoň mě.