Krmení kachen -pižmovky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.12.2012 11:12
lenkape

XXX.XXX.104.165

Mám 1+2 kachny pižmovky od léta . Jedná kačenka je roční a kachnička a kačer jsou letošní asi květnové. Od té doby co jsem je koupila mají u nás výběh na zahradu neomezený a k tomu jsem jim dávala pšenici , vodu, brambory nebo pečivo se šrotem a kopřivy . Pšenici žerou , na zahradě si jistě toho našly dost . Jenže vůbec žádný zájem nemají o brambory ani pečivo v míchanici. Dokud byla tráva tak jsem si myslela , že prostě jim to co si najdou na zahradě chutná více než ty míchanice. Jenže teď je sníh a podle stop se spíše drží poblíž domečku. Takže obživa na zahradě už není , ale ony pořád nechtějí žádnou míchanici ani z řepy, jen tu pšenici v míse. Měly i vaničku s vodou. Když jsem jim pečivo hodila jen tak do vody trošku ho zblajzly. Když začlo mrznout a napadl sníh tak jsem ji schovala ,stejně by to byl jen kus ledu. Jak je přesvědčit na ty míchanice. Jen z té pšenice přece nemohou vyžít. Zkoušela jsem jim do ní přidat i krmnou směs pro kachny , nastrouhat mrkev, dávám do ní i podmáslí aby to neměly suché a pořád nic. Jsem už docela nešťastná. Poradíte?

10.12.2012 11:50
honzapm

XXX.XXX.29.18

Poradíme. A rádi. Naše pižmovky (chov přes 10 let) žraly přes zimu jenom pšenici.
Nebo pšenici zalitou vodou. To milují, hledat potravu ve vodě.
Pokud chcete, zkuste jim dát celé zrno kukuřice. Popř. i trochu ječmene.
Ale, věřte nebo ne, z té pšenice zimu zcela krásně přežijí.
Na jaře, až začnou kachny nést, bude mít směs pro kachny smysl (a pak při výkrmu mladých).
Nesoucí kachna také žere sušené drcené slepičí skořápky.
Jinou část roku po nich "ani neštěkne".

V zimě pšenice zcela stačí - můžete být v klidu a mít čisté svědomí a dobrý pocit.

10.12.2012 12:20
lukas146

XXX.XXX.168.49

To je pravda :-). Ja mam kacera a 3 kachny a letos dali skoro 70 kachnat a zadny smesy nekrmim naopak 1 rok jsem krmil se specialnimi smesmi a byla horsi oplozenost i lihnivost.
Zkratka krmit psenkou a je dobre:-):-).
Nam tedy rohliky a chleba zerou:-) ale ty brambory fakt ne smajlíksmajlík

10.12.2012 13:05
lenkape

XXX.XXX.104.165

Moc Vám všem děkuji za odpověď.

Tak mi spadl kámen ze srdce. Připadala jsem si jako tydyt, že jim nejsem schopna se trefit do chuti. Pročetla jsem plno textu, slyšela rady co jim kdo dává a ty moje zlatíčka nic. Známá mi říkala, jak ty jejich milují řepu se šrotem a naše nic. Tak jim aspoň přihodím tu kukuřici s ječmenem.
A mohu jim tu pšenici i naklíčit? Stejně v té míse mají v té pšenici vodu, tak jim to více chutná. Naklíčená by jim mohla snad taky chutnat. A byla by i výživnější.

10.12.2012 14:28
ondře.j.

XXX.XXX.78.37

lenkape napsal(a):
Mám 1+2 kachny pižmovky od léta . Jedná kačenka je roční a kachnička a kačer jsou letošní asi květnové. Od té doby co jsem je koupila mají u nás výběh na zahradu neomezený a k tomu jsem jim dávala pšenici , vodu, brambory nebo pečivo se šrotem a kopřivy . Pšenici žerou , na zahradě si jistě toho našly dost . Jenže vůbec žádný zájem nemají o brambory ani pečivo v míchanici. Dokud byla tráva tak jsem si myslela , že prostě jim to co si najdou na zahradě chutná více než ty míchanice. Jenže teď je sníh a podle stop se spíše drží poblíž domečku. Takže obživa na zahradě už není , ale ony pořád nechtějí žádnou míchanici ani z řepy, jen tu pšenici v míse. Měly i vaničku s vodou. Když jsem jim pečivo hodila jen tak do vody trošku ho zblajzly. Když začlo mrznout a napadl sníh tak jsem ji schovala ,stejně by to byl jen kus ledu. Jak je přesvědčit na ty míchanice. Jen z té pšenice přece nemohou vyžít. Zkoušela jsem jim do ní přidat i krmnou směs pro kachny , nastrouhat mrkev, dávám do ní i podmáslí aby to neměly suché a pořád nic. Jsem už docela nešťastná. Poradíte?

Zdravím, před pár lety jsem choval kachny dával jsem jim pečivo + šrot, brambory i občas trochu pšenice ( Tu jsem házel do hrnce z vodou ) Ale jak jsem začal dávat pšenici, tak už nechtěly jíst pečivo prostě nic jen tu pšenici :-)) Tak jsem jim dal prostě pečivo do misky a pšenici ne ! A pak jedly i to HLAD JE DONUTÍ :-) Jinak skuste rohlíky ty úplně milují, ale teď na zimu je dobrá ta pšenice, ale i to pečivo není špátné :-)

11.12.2012 10:54
lenkape

XXX.XXX.104.165

Děkuji všem za rady . :-)

6.4.2013 12:04
homnika

XXX.XXX.8.224

moje pižmovky zase milují psí granule. Dávám jim je z ruky jako pamlsek.

6.4.2013 14:39
trudinka

XXX.XXX.109.168

homnika napsal(a):
moje pižmovky zase milují psí granule. Dávám jim je z ruky jako pamlsek.

No tak to ty naše taky,když jsem měla misky pro psi na dvoře tak jim vždycky vybílili misky,jinak mně taky nežerou přez zimu skoro nic jinýho než to obilí...ale dajísi rády nakrájené listy čínského zelí a podobné lupení,co zbyde z kuchyně....(hlávkový salát,zelí,kapustu....)Bára

7.4.2013 22:16
venca21

XXX.XXX.220.211

Celou zimu jsem krmil pečivem,ječmenem,pšenicí a granulemi pro kachny.
Pečivo jsem rozmáchál ve vodě a dám jim to mokré.

18.11.2017 11:59
black.mary

XXX.XXX.36.217

Pšenici jim dáváte celou suchou nebo jako šrot?

18.11.2017 16:55
ančovička1

XXX.XXX.220.126

Pižmovka není kachna, tak není se co divit, že nežere brambory a všelicos, co jim kdo dává..je hodně náročná na bílkoviny tak asi mají rády granule pro psy a podobně..pižmovky krmím granulemi pro brojlery, Br 1, Br2, od vylíhnutí, protože, jak jsem psala, mají velké nároky na živočišnou bílkovinu a standardní směs pro výkrm kachen-pekingská, saská, ruánská...atd. jim nestačí a ani jim tedy nechutná..proto se vám později z nedostatku živočišných bílkovin budou oškubávat do krve..bramborami to opravdu nezachráníte..pšenicí krmím dospělé, zjara naklíčenou a pokud mají velkou zahradu, tak jim jako základ stačí..moje pižmovky dostávají se slepicemi ještě kuchyńské zbytky, zamíchané v kyselém kozím mléce nebo syrovátce s pšeničným šrotem včetně vaječných skořápek, velice jim chutná..suchou pšenici k dispozici stále...dnes zabitý mladý kačírek s drůbky 3,540kg

18.11.2017 17:45
ančovička1

XXX.XXX.220.126

ondře.j. napsal(a):
Zdravím, před pár lety jsem choval kachny dával jsem jim pečivo + šrot, brambory i občas trochu pšenice ( Tu jsem házel do hrnce z vodou ) Ale jak jsem začal dávat pšenici, tak už nechtěly jíst pečivo prostě nic jen tu pšenici :-)) Tak jsem jim dal prostě pečivo do misky a pšenici ne ! A pak jedly i to HLAD JE DONUTÍ :-) Jinak skuste rohlíky ty úplně milují, ale teď na zimu je dobrá ta pšenice, ale i to pečivo není špátné :-)

...sice starý "příspěvek" ale, cituji: HLAD JE DONUTÍ...tím se chlubí chovatel?...nechápu...

5.2.2021 11:19
honzapm

XXX.XXX.134.34

Přidávám názorný příklad, jak správně krmit pižmovky. Je to skvělé.
Hodí se zejména v období ptačí chřipky
a samozřejmě také před sběrem kvalitních násadových vajec.

1399938

18.3.2021 21:02
1399938

XXX.XXX.212.198

black.mary napsal(a):
Pšenici jim dáváte celou suchou nebo jako šrot?

Ano pšenici jim dávám nešrotovanou moji to jí , ale jak zmiňoval pan chovatel , hlad je donutí a když to je přinutí jist tak už to ji pořád.

Přidejte reakci

Přidat smajlík