Dobrý den.
Chtěl jsem se zeptat jestli nemá někdo zkušenost s odchovem pižmovek přes zimu venku. Mám chovný kmen 1,4 a dnes jsem objevil ve dvou budkách, které se nachází ve výběhu celkme 4 vejce. Budky jsou kryty ze tří stran. Tak mě zajímá jestli mám vejce odebírat,aby nezmrzla přes noc ,jelikož nevím jestli na nich budou sedět, nebo je tam nechat.(u nás přes den -1 a v noci -5) Pokud bych je vybral dal bych tam nejaké podkladky,aby mi snášeli dál. A pak nevím jestli je dát do líhně nebo vrátit do budky určitý počet vajec, na které by pak kačena zasedla.
Určitě odebírat. Jinak zmrznou, resp. už jsou zmrzlá nebo jinak poškozená chladem.
Nemusíte se obávat, že při odebírání vajec přestanou snášet.
Uskladněte je v nějaké garáži, sklepě, špajzce - teplota kolem 10-15 stupňů, dobrá vlhkost.
A pokud by přestaly nést - je to jenom dobře. Pro vás i pro ně.
Nebude to nejspíš odebíráním vajec, ale náhlými mrazy. Jsou zmatené, čekaly jaro.
Pižmovka má nést tak v březnu a zasednout tak v dubnu, aby mladé měla v květnu.
Je to pasoucí se kachna, tráva je nutná.
Mláďata bez trávy jsou mnohonásobně více ohrožena "žabkami" aj.
Když je necháte zasednout nyní, na namrzlá či jinak poškozená či neoplodněná vejce,
popř. se vejce mohou ještě poškodit během 5 týdnů sezení kachen venku, tak si kachny
zbytečně vysílíte a zpomalíte planým sezením.
Pokud by teď nesedly, na jaře se roznesou znovu, kvalita vajec bude mnohem lepší
a pravděpodobnost oplození a četnosti vylíhnutí také mnohem vyšší. Mláďata silnější.
Čímž neříkám, že ze současných vajec se vám nemůže podařit vůbec žádné káče.
Každopádně - vejce odebírejte vždy, ať vám kachny nesou nyní nebo v létě.
Krom výkyvů teplot (oběma směry) jim neprospívá zahřívání, když kachna jde snést
další vejce, dále kachna může vejce nechtěně rozmáčknout a také vám je venku může vyžrat třeba potkan, lasička, kuna aj.
Našim kachnám stačil 1 podkladek. Ten ale máme na hnízdech vždy.
Méně, je více - více podkladků = větší tlak na jediné snesené pravé vejce. Může se rozbít.
Ale to je samozřejmě vše na vás.
Určitě si ten správný postup brzy vystopujete a aplikujete právě na vašich konkrétních kusech.
Pokud kačeny nesou, doporučuji přidávat sušené drcené slepičí skořápky, budou je žrát.
A také obecně doporučuji zlepšit stravu.