Je to riziko, které může a nemusí vyjít - nikdo do vajíčka nevleze, aby Vám s jistotou řekl před vložením pod kvočnu nebo do inkubátoru, zda je nebo není oplozené. To se pozná až po několika dnech inkubace. Podívejte se na to i z druhé strany - ze strany prodávajícího. A podle toho jednejte.
no nejlepší je násadová vejce neprodávat....po mně teď chtěli a ještě poslat.Takže asi je lepší dávat dále až kuřata.
Taková větší jistota je jen u zájemců o líhnutí vajec hybridů-tam přeci jen cosi deklarují a berou se pravidelně vzorky,protože to by byla radost v líhních,při 50% oplozenosti.
U běžných chovů plemen to je bu´d štěstí či smůla,i bohužel různé nečisté praktiky.
Práve pre toto nerád predávam násadové vajcia. ja môžem mať síce vysokú oplodnenosť i liahnivosť, ale hodne urobí doprava, liaheň a skúsenosti toho, čo liahne. Je to vždy do určitej miery loteria, ktorá nie vždy vyjde.
Kúpil som v Maďarsku na burze v Monori násadové vajcia po 1 EURe a liahnivosť bola ani nie 50% a to čo sa vyliahlo bolo všetko možné, len nie to, čo mi deklarovali aj na fotkách pri kúpe.
Prišli mi poštou nás. vajcia krahujčích Aruacan z Nemcka a z 20 vajec som aj 20 vyhodil neoplodnených. Čia to bola chyba? ťažko povedať.
Objednal som 20 nás. vajec modrých Laflešiek z Nemecka. Z tých 20 vajec sa mi vyliahlo aj 20 kureniec.
V tomto chladnom období je skôr zázrak liahnivosť a oplodnenosť nad 50%. Je krátky deň a kohúti ešte nie sú dostatočne aktívni. A ak vajcia nie sú hneď pozbierané, môžu ľahko namrznúť.
Preto odporúčam kupovať nás. vajcia až v marci, keď už má chovateľ naliahnuté pre seba a vie do určitej miery "predpovedať" (nie garantovať) mieru oplodnenosti nás. vajec.