ivanaVV

XXX.XXX.224.54
Dobry den,
chceli by sme zacat s chovom sliepok. Byvame v Bielych Karpatoch vo vyske 580 m n.m. (chladnejsia oblast, dlhe zimy). Sliepky by sme chceli iba na vajicka, nie na maso. Na zaciatok predpokladam 4-6 ks.
Mame k dispozicii murovanu hospodarsku stavbu 2x3m, ktora ma zaroven samostatny priestor pod sedlovou strechou s vyskou asi 1m a pozemok s vymerou 4000m2 (oploteny ovocny sad).
tu su moje zaciatocnicke otazky:
Bola by do tychto podmienok vhodna ceska zlata kropenka?
Ako je potrebne hosp. stavbu upravit aby bola pre sliepky vhodna?
Je mozne sliepky nechat volne na celom pozemku alebo je nutne vyhradit samostatny vybeh?
Mozeme sliepky v pocte 4-6ks chovat bez kohuta?
Vedeli by ste mi poradit chovatela, prip. chovatelske trhy v Trencianskom alebo Zlinskom kraji, kde by som mohla kupit mlade sliepky?
Robi sa u sliepok nejaka pravidelna veterinarna starostlivost? Ockovanie a pod.?
Dakujem ak si niekto najdete cas na zodpovedanie mojich otazok, pripadne sa podelite o nejake rady pre zaciatocnika.
Dobrý den,
1) čzk je do těchto podmínek vhodná, ale jestli chcete slepice jen na vejce, tak bych se poohledl po jiném plemeni
2) důležité je udělat hřady a snáškové hnízda + něco dát jako podestýlku. U mě jsou slepice v kurníku jen na noc, jinak běhají po zahradě a když je sníh jsou pod přístřeškem, anebo ještě raději bývaji ve foliovníku, kde jim rozházím zrno.
3) pokud pěstujete zeleninu je dobré je oddělit, pokud jen sad a tráva, je možne je nechat na volno pokud rozdýchate trošku rozhrabané místa.
4) slepice můžou být bez kohouta, ale je lepší ho mít.
5) zjistěte si v okolí nějakou výstavu a tam si určitě vyberete, případně Vás okouzlí jine plemeno na živo.
6) nedělám ani jedno, někteří přelečují kokcidiozu. Každý podle svého uvážení.