Ake farby kuriatok mozem ocakavat u zdrobnelej kocinky, kohutik je perlovosedy a sliepocka je cierna, mozu byt perlove, modre a cierne? Kolko vajicok priblizne znasa sliepocka zdrobnelej kocinky a v akych pribliznych seriach. Kolko vajicok davate pod sliepocku. Dakujem za vsetky odpovede od skusenych chovatelov.
kocinkaperlova
napsal(a):
Ake farby kuriatok mozem ocakavat u zdrobnelej kocinky, kohutik je perlovosedy a sliepocka je cierna, mozu byt perlove, modre a cierne? Kolko vajicok priblizne znasa sliepocka zdrobnelej kocinky a v akych pribliznych seriach. Kolko vajicok davate pod sliepocku. Dakujem za vsetky odpovede od skusenych chovatelov.
pod zdr.kočinku cca 6-7 vajíček od velkých slepic a od zdrob.12-14,ale záleží na velikosti slepičky je to dost individuální u zdrob.plemen a barva asi se budete muset nechat překvapit.
kocinkaperlova
napsal(a):
Tak trochu upřesníme :
Kočinky nejsou zdrobnělé ale zakrslé ( slovensky zakrpatelé ) - ono totíž kočinky velké nemají svojí zdrobnělou formu jako většina plemen ale jsou kočinky zakrslé,které jsou jiné plemeno.
Při křížení dvou barevných rázů vznikaji zvířata nepoužitelná dále do chovu pro svoji nestandartní barvu a genetickou výbavu pro barvu a kresbu.Vlastně zničite těm maličkým jakoukoliv budoucnost.
etua
napsal(a):
pod zdr.kočinku cca 6-7 vajíček od velkých slepic a od zdrob.12-14,ale záleží na velikosti slepičky je to dost individuální u zdrob.plemen a barva asi se budete muset nechat překvapit.
Velikost slepičky zakrslé kočinky je dána vzorníkem, takže žádna individualita. U kamaráda nanesou 25 až 30 vajiček a sednou ( vloží pod každou 11 vajiček) a za rok udělají tři cyklusy.
po slovensky spisovne sa pise mala hydina, zdrobnela je nespisovny cechizmus ale bezne pouzivany na slovensku, kocinka mala je povodne plemeno velka bola vyslachtena neskor, to len na tvoju pripomienku, ale moja otazka bola z genetiky na dedicnost farby u hydiny, ktoru chovam pre radost
kocinkaperlova
napsal(a):
po slovensky spisovne sa pise mala hydina, zdrobnela je nespisovny cechizmus ale bezne pouzivany na slovensku, kocinka mala je povodne plemeno velka bola vyslachtena neskor, to len na tvoju pripomienku, ale moja otazka bola z genetiky na dedicnost farby u hydiny, ktoru chovam pre radost
Takže veškeré vzorníky ( i slovenský ) se pletou,oficjální názvosloví je špatné a.t.d. ...jen Ty maš pravdu ! ach jo...
marysh zakrsla nie je po slovensky zakrpatela dalsi cechizmus, ked uz tak zakrpatena, som sa valal po zemi ako si to sebavedome napisal, napriklad u psov takisto skus nie je skus, na slovensku sa hryzie nie kuse, takisto je to bezne zauzivane medzi psickarmi a nikoho ani nenapadne, ze je to nespravne atd... ak mas nejaky problem a tu sa realizujes, si na nespravnom fore, nechytaj za slovicka, relax, som chcel nieco k veci, ked sa nevyznas do genetiky prosim ta nepis, iba stracam cas reagovat na tvoje odpovede
kocinkaperlova
napsal(a):
marysh zakrsla nie je po slovensky zakrpatela dalsi cechizmus, ked uz tak zakrpatena, som sa valal po zemi ako si to sebavedome napisal, napriklad u psov takisto skus nie je skus, na slovensku sa hryzie nie kuse, takisto je to bezne zauzivane medzi psickarmi a nikoho ani nenapadne, ze je to nespravne atd... ak mas nejaky problem a tu sa realizujes, si na nespravnom fore, nechytaj za slovicka, relax, som chcel nieco k veci, ked sa nevyznas do genetiky prosim ta nepis, iba stracam cas reagovat na tvoje odpovede
Máš pravdu,jsou to kočinky zakrpatené. A taky mám problém,a taky se nevyznám v genetice.
Prtomiň, že jsem Tě zdržel.
kocinkaperlova
napsal(a):
To nebude pro Tebe,příteli kocinkaperlova,to jen tak abych se procvičil.
Za předpokladu,že zvířata jsou opravdu geneticky čistá, což u tohoto chovatele pochybují, tak mají tyto genotypy barevných rázů :
černá : CC EE coco bb(b-) nebo : CC MlMl coco bb(b-)
šedá : CC EE coco bb(b-) lavlav nebo : CC MlMl coco bb(b-) lavlav
modrá : CC EE coco bb(b-) Blbl nebo : CC MlMl coco bb(b-) Blbl
Základy jsou stejné,jen šedá má aktivní alelu lavlav v homozygotně recesivní formě a modrá má aktivní alelu Blbl v heterozygotní formě. Dále podle Mendlových zákonů.
K otázce nahoře - z křížení černé a šedé nemůže vzniknout modrý jedinec pro absenci alely Blbl,která ovlivňuje ukládaní černého barviva - rozřeďuje jej na modrou.
Toto všechno platí jen pokud zvířata jsou geneticky čistá.
kocinkaperlova
napsal(a):
Pardón , ale nedá mi to nezareagovať , ale pokiaľ viem , tak ani zakrpatená nie je , teda ja osobne som to teda u čistokrvnej hydiny nepočul , ani na výstavách som to nevidel napísané !
Namiesto "zakrpatena" sa používa zdrobnená a po česky zdrobnělá , teda aspoň , čo som sa stretol s názvamy malej hydiny , tak som všade videl ZDROBNENÁ , NIE zakrpatená !
A ak sa mýlim , tak nech ma skúsenejší chovatelia oravia.