Vyvolání kvokání krůt

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.2.2013 19:58
matylda3

XXX.XXX.62.202

Dobrý den,
prosím o radu: jak u krůt vyvolat kvokání? V diskuzích se píše, že u krůt je možné kvokání vyvolat, ale nepíše se jak. Předem děkuji

18.2.2013 20:39
chovatelkarel

XXX.XXX.178.134

Strčit na 3 dny pod bedýnku aby se nemohla zvednout a krůta se rozsedí.

19.2.2013 13:34
varšava

XXX.XXX.186.12

Prosim a plati to i hus? děkuji

19.2.2013 19:56
matylda3

XXX.XXX.62.202

chovatelkarel napsal(a):
Strčit na 3 dny pod bedýnku aby se nemohla zvednout a krůta se rozsedí.

Asi budu doplňovat hloupou otázkou, ale fakt to nevím: tž. takto krůta začne snášet vejce? Když tuto radu vidím, uvědomuji si, že jsem kdysi někde už tento způsob musela číst. Ale špatně jsem si ho vyložila (myslela jsem, že takto donutíme krůtu na vejcích sedět, která již snesla). takže mám krůtu na 3 dny zavřít pod bedýnku a občas ji vypouštět na vyprázdnění a nakrmení? Zkusím to. Uvidím, jak se mi podaří ji znovu dostat znovu pod bedýnku. Sousedi budou mít zase divadlo zadarmosmajlík. Moc děkuji za rady. Začínající, ale nadšená chovatelka

19.2.2013 22:15
syem

XXX.XXX.45.211

Někde by to mělo být detailněji popsané, ale v podstatě jde o to, udržet krůtu na hnízdě v sedě, aby se jí zahřál spodek těla, vajíčka jí dejte, ale umělá popř. nějaká jiná, o které vám až tak moc nejde, pokud bude nervozní, mohla by je rozbít nebo zachladit. Až se rozsedí, tak jí vejce vyměňte. Někde ve staré literatuře jsem četla, že se dá podobně rozsedět i krocan, pokud s tím má někdo zkušenost, tak to tu dejte.

19.2.2013 22:20
syem

XXX.XXX.45.211

Ještě jedna věc, pokud jen chcete, aby začala snášet vejce, tak jí pod bednu nedávejte, trochu jí přilepšujte a vyhlížejte jaro, ona sama bude vědět, kdy začít.

20.2.2013 06:36
varšava

XXX.XXX.186.12

už jsem se jednou psala ale nikdo mi neodpověděl , tak prosim ještě jednou plati to i pro husu .děkuji

20.2.2013 07:24
maximus.d

XXX.XXX.232.4

varšava napsal(a):
už jsem se jednou psala ale nikdo mi neodpověděl , tak prosim ještě jednou plati to i pro husu .děkuji

Pro husu nééé.smajlík

20.2.2013 07:29
matylda3

XXX.XXX.62.202

syem napsal(a):
Ještě jedna věc, pokud jen chcete, aby začala snášet vejce, tak jí pod bednu nedávejte, trochu jí přilepšujte a vyhlížejte jaro, ona sama bude vědět, kdy začít.

Díky moc. Začala jsem dávat naklíčenou pšenici, od prosince dávám kefír z tibetské houby (viz. rada na ifauně), což jim chutná. Mají k dispozici pšenici, dále ráno mají ještě vařenou kukuřici s mrkví a bramborami. I když toto není téma tohoto vlákna, tak zkusím dotaz: musí se kukuřice vařit? Brambory jsou jasné, z mrkve se uvolňují potřebné vitamíny právě varem. Ale pokud chci dát jen kukuřici? A opět hloupá otázka: když kukuřici neuvařím, tak nebudou se dusit tou tvrdou? Zkoušela jsem nevařenou kukuřici drtit v sekáčku, ale zničila jsem ho. Uvažovala jsem o šrotvníku. Ale pokud zvládnout kukuřici v kuse a nevařenou, bylo by to fajn. Zatím jsem neměla odvahu to zkusit. A ještě mám u krůt i perličky, tak aby je nenapadlo si ji vzít. Máte s nimi zkušenost?

20.2.2013 08:27
Lukyn83

XXX.XXX.27.105

matylda3 napsal(a):
Díky moc. Začala jsem dávat naklíčenou pšenici, od prosince dávám kefír z tibetské houby (viz. rada na ifauně), což jim chutná. Mají k dispozici pšenici, dále ráno mají ještě vařenou kukuřici s mrkví a bramborami. I když toto není téma tohoto vlákna, tak zkusím dotaz: musí se kukuřice vařit? Brambory jsou jasné, z mrkve se uvolňují potřebné vitamíny právě varem. Ale pokud chci dát jen kukuřici? A opět hloupá otázka: když kukuřici neuvařím, tak nebudou se dusit tou tvrdou? Zkoušela jsem nevařenou kukuřici drtit v sekáčku, ale zničila jsem ho. Uvažovala jsem o šrotvníku. Ale pokud zvládnout kukuřici v kuse a nevařenou, bylo by to fajn. Zatím jsem neměla odvahu to zkusit. A ještě mám u krůt i perličky, tak aby je nenapadlo si ji vzít. Máte s nimi zkušenost?

Dobré ráno,mě krůty přijímaly velice dobře kukuřici,ale lepší je ji spařit vřelou vodou a nechat ji tak po nějakou dobu(cca 2-3 hodiny) a zkrmovat.A ještě jsem do spařené kukuřice přidával trošku stolního ojleje,aby "lépe klouzala do volátka".S perličkamy nemám zkušenost.Lukášsmajlík

20.2.2013 10:14
ladd

XXX.XXX.34.52

Nevařenou kukuřicí se krůty neudusí. Neudusí se ani perličky, ani slepice. V pohodě ji spolknou. Moc jim chutná. Já ji dával neloupanou v celých palicích, aby měly v zimě zábavu.

20.2.2013 13:16
syem

XXX.XXX.45.211

Celé kukuřice se bát nemusíte, mi loni mladá krůta do sebe házela celé vlašské ořechy. Když to viděl manžel, vzal kladivo, a začal jí je rozbíjet, ale poradila si i s celými, normálně je strávila, když jsme ji poráželi, měla žaludek prázdný. Kukuřici moc neřeším, někdo jí má raději, někdo ne. A mrkev pro všechnu drůbež nahrubo postrouhám a jen trochu zakápnu olejem.

20.2.2013 19:21
matylda3

XXX.XXX.62.202

Díky moc za odpovědi. Hodně jste mi pomohli smajlík.

21.2.2013 08:50
honzapm

XXX.XXX.29.18

Můžete zkusit přidat směs pro nosnice - mohla by v krůtě doplnit, kdyby jí něco náhodou chybělo. Zkuste přidávat i tlučené sušené skořápky, popř. sušené kopřivy nebo seno, smetky ze sena atd.

O tom kvokání (sezení, ne snášce) jsem psal u slepic-kvočen já.
Pod kvočnu jsem dal buď podkladky nebo brambory velikosti a tvaru vejce.
A pak většinou začala kvokat. Tak za ty 2-3 dny. Ne každá takto uměle "nakvokaná"
ale vydrží sedět spolehlivě po celou dobu. Je lepší si např. pořídit kukaň se dvířky,
aby nemohla nějak nepozorovaně z hnízda utéct.

Artus

22.3.2016 12:35
Artus

XXX.XXX.215.107

Dobrý den.
Mám husy, Toulanské, Landenské a tak zvané Labudí, u techto hus je pud kvokání či sezení na snůžce potlačen. Začaly aktivně snášet, mám líhen použe na 200 hus. vajec a tudíž mi zbudou, všiml jsem si nahnízdech, že tak žvaně půuští peří je možné že husa sedne a vysení nebo sleze když je pud potlačen.
Děkuji za odpověd

Přidejte reakci

Přidat smajlík