tak určite liahen neotvarajte ked nebude prúd aby teplo rýchlo neuniklo ale mam skusenosti že aj hodina bez elektriny nič nezmeni ale pokial to bude dlhšie tak napr. ja to robím tak že som si kupil menič napätia z 12 na 220 voltov a pripojím to do auta tam kde je ta zásuvka na zapalovanie cigariet a aj 2 až 3 hodiny mi ide liaheň na autobateriu
kirinka7
napsal(a):
Tak dnes jsem se dozvěděla že ten el. proud bude vypnutý asi 500m pod naším domem takže teď se mě to netýká, alespoň vím co budu příště dělat.
Děkuji moc
u nás jsem dopadla stejně, nešel proud 4 hodiny, vajíčka byla v líhni právě 14 dnů,připravila jsem peřiny a líhen jsem kolem dokola do nich zabalila, po 4 hod byla vajíčka ještě teplá,vše se vylíhlo v pořádku ( to je moje zkušenost) , řekla jsem si, když v peřinách vydrží jogort 12 hod, vajíčka musí vydržet též, povedlo se
... jenže vajíčka jsou živá s tím balením do peřin bych byl opatrný, zvláště ke konci inkubace jsou vejce mnohem méně citliva na výpadek tepla, než na cirkulaci vzduchu. Kuře se nepodchladí, ale udusí, protože vypnutím proudu se u ventilátorových lihní vypne i obnova vzduchu. Není dobré proto líheň balit do peřin, ale vejce vyndat dat třeba do ošatky s těmi lahvemi s teplou vodou a zakrýt volně. Líhňaři, myslete na to
mirek72
napsal(a):
Při líhnutí jsem měl výpadek el.proudu i 7 hodin. Čekal jsem jak to dopadne ale kuřata se líhla v termínu a líhnivost byla 98 procent. Nic jsem nepřikrýval ani nebalil.
Zdravím, mne to čeká taktéž, výluka je psána 7 až 8 hodin a bude to pět dní před líhnutím. Zatím jsme krátkodobé výpadky cca do hoďky ustáli, ale toto ????????
Vy jste nechal vece normálně v líhni bez jakéhokoliv zdroje tepla ?
Já jsem si říkala, že je dám také do peřin, ale jen volně a přiložím poblíž petky s teplou vodou. Po druhé stránce si zase říkám jak tu bylo psáno výše, že se mohou kuřátka ve vejcích udusit, když nebudou moci dýchat. No.....jsem z toho docela špatná
rybka
napsal(a):
Zdravím, mne to čeká taktéž, výluka je psána 7 až 8 hodin a bude to pět dní před líhnutím. Zatím jsme krátkodobé výpadky cca do hoďky ustáli, ale toto ????????
Vy jste nechal vece normálně v líhni bez jakéhokoliv zdroje tepla ?
Já jsem si říkala, že je dám také do peřin, ale jen volně a přiložím poblíž petky s teplou vodou. Po druhé stránce si zase říkám jak tu bylo psáno výše, že se mohou kuřátka ve vejcích udusit, když nebudou moci dýchat. No.....jsem z toho docela špatná
Já jsem nechal vejce bez zdroje tepla a nebylo to jednou. Ke konci inkubace se vejce mají i chladit tak si myslím, že vám to dopadne dobře.
rybka
napsal(a):
Ještě se zeptám, zda máte líheň s nuceným oběhem či nikoliv. Já mám s nuceným, tak by bylo vhodné asi občas nazvednout víko, jinak by tam nebyl zřejmě přívod vzduchu. Jak jste tedy řešil tohle ?
Líheň mám bez nuceného oběhu (bios mono plast 60). Nevím jakou máte líheň ale přívod vzduchu musíte zajistit.
no nám dnes ti žebráci vypli proud na 4 hodiny,a ani nic nehlásili.Kuřata se mají líhnout zítra až v sobotu.Nic sem nevěděla,až sem dojela domů,a poznala to podle vyplého el.budíku.
Tak doufám,že je to Ok,několi vajec už pípá a mele sebou.
Znovu bude vyplá ve středu-doufám,že už kuřata budou prodaná,aby se nenachladly.
Stavím líheň a chci to řešit takto:mám takový potah do auta na vyhřívání sedadla,dostal jsem ho k vánocům od dcery ,je na 12 V .Tak se nabízí auto / autobaterie \ a tento potah dát dovnitř a ručně regulovat teplotu kontrolním teploměrem co je na tužkovou baterii také z auta.Popřípadě dát do líhně pet láhve naplněné horkou vodou pokud se tam vejdou.Co říkáte tomuto řešení?Děkuji zs názory.