Přečetl jsem zde i jinde o líhních co se dalo.Původně jsem chtěl stavět malou ,ale každý kdo stavěl malou pak stavèl větší.Takže mám toto:mrazák vyčistěný odstrojený se zběrného dvora o rozměrech 40x40x70 to jsou vnitřní rozměry.Byl 3 a půl šuplíkový/dole je ten malý šulík/.Pak mám zakoupeno :digitální termostat,na přesnost 0.1 s alarmem nízké a vysoké teploty.Dále 2ks lísky na vejce 1ks na 42 vajec tedy 84 vajec je to s motorkama na otáčení.Ventilátorky z PC na 12V 80x80mm.Kontrolní teplomě digitální na tužkovou baterii.Na měření vlhkosti chci použít domácí bezdrátovou meteostanici ktrá ukáže také i teplotu.Vlhkost si budu řídit sám táckama na vodu.NO A CO NEVÍM-JAK TO VŠE ROZMÍSTIT.Kam dát ohřev na žárovky nahoru či dolů,kam dát ventilátorky ,jak udělat přisávaní a odvětrávaní,jak velké díry a kam a kam dát ventilátorky.Poradíprosím někdo.Moc děkuji.
podivej se tady na toto hodně by ti to mnělo pomoct
http://www.lihne.cz/cs/39-clanky.html/clanek
Jo díky toto jsem četl,jsou to obecné instrukce.
Čekám reakci někoho kdo dělal líheň z mrazáku a řekne: ohřev dole nebo nahoře ,díry tam a tam takhle veliké,ventilátor dej tady nebo tady ,žárovky dvě nebo tři o tomhle výkonu a podobně .Prostě jestli je tu někdo kdo s tím má konkrétní zkušenost tak mu budu moc vděčnej .Za ostatní rady moc děkuji ale příliš mě nepomohou .
Když se mě to podaří tak se pak také podělím rád o zkušenosti.
To je klasika, nejdřív utratit peníze za součástky, věnovat spoustu času na přípravu, shánění mrazáku nebo lednice, neodborně vypustit freon do ovzduší a pak meditovat jak to vyřešit. V dnešní době už proboha není nutné taková monstra stavět, není lepší ušetřit čas, peníze a pozdější nervy, když to nebude fungovat a koupit hotové a vyzkoušené od světové firmy?
Sekačku na trávu si už každý raději také koupí, než něco hrozného stavět. Loni jsem koupil Brinseu 380 za 23 tis., po vylíhnutí více jak 250 housat byla zaplacena a již nemusím nic řešit a zaplevelovat fórum. Nic ve zlém, ale je už jiná doba než před 25 lety když nic ze západu nebylo k sehnání a jiná možnost než samovýroba nebyla - užijme si to konečně.
Zdravím no já sem stavěl podle téhle http://lihnuti.blog.cz/en/1203/stavba-lihne . Její úspěšnost zatím netuším,čekám na teplejší počasí,pak teprve nasadím ve dvou patrech se vejde asi 40 vajec +- , topný kabel 70 W ,lze učitě nahradit žárovkami .
Na ten návod jsem koukal. Dobrý nápad.
Mám postavenou podobnou líheň.
Ale do teď mám problém s vyřešením větrání a přívodem dostatku vzduchu pro zárodky. Zároveň odvedení vydýchaného kysličníku uhličitého.
** Tady to taky není ani naznačeno. **
Je to dost zásadní problém hlavně v 3 třetině líhnutí, kdy spotřeba vzduch je poměrně velká.
Většinu lidí totiž mate to, že vidí jen neaktivní vajčka a nevypadá to vůvec na to, že kromě tepla a vlhka potřebují k životu také přívod čerstvého vzduch.
A lednička nebo mrazák izolují dobře nejen teplo, ale i přívod vzduch.
Řešil to už někdo nějakým měřením ?
Nebo to děláte jen stilem hokus pokus jako "bohužel" i já ?
Volil bych tento postup, čistě z logického hlediska, já používám stolovou líhěň domácí výroby.
*je předepsaná norma o výměně vzduchu v litrech na 1 tis vajec, v některé diskuzi jsem to četl.
*z kapacity líhně tedy spočítám potřebnou kapacitu vyměněného vzduchu za 1/h pro danou líheň
*dle přiloženého nákresu je vidět sání i výfuk, větrák by měl prohnat za h více vzduchu, než je kapacita čerstvého, ten by jste museli neustále dohřívat, tady to vypadá jen na částečnou výměnu, mým odhadem 4*-5*
*dejte raději větráky dva, kdyby jeden zkolaboval, viděl jsem i více, záleží opravdu na potřebné kapacitě výměny vzduchu
*obávám se, že měření si sami doma neprovedeme, je to formou pokusu, leda se obrátit na odborníky nebo najít na netu nějaký přístroj na měření obsahu kyslíku a CO2
*více čerstvého vzduchu a tím víceO2 neuškodí, ale dohříváte studený vzduch
*napadá mě, použít nějak systém tak, že výfuk jde větší trubkou dlouhou třeba 1 - 2 m a tou prostrčit slabou s přívodem, museli by dobře vodit teplo a ten vzduch by se předehříval - forma pokus omyl
bobcz
napsal(a):
Na ten návod jsem koukal. Dobrý nápad.
Mám postavenou podobnou líheň.
Ale do teď mám problém s vyřešením větrání a přívodem dostatku vzduchu pro zárodky. Zároveň odvedení vydýchaného kysličníku uhličitého.
** Tady to taky není ani naznačeno. **
Je to dost zásadní problém hlavně v 3 třetině líhnutí, kdy spotřeba vzduch je poměrně velká.
Většinu lidí totiž mate to, že vidí jen neaktivní vajčka a nevypadá to vůvec na to, že kromě tepla a vlhka potřebují k životu také přívod čerstvého vzduch.
A lednička nebo mrazák izolují dobře nejen teplo, ale i přívod vzduch.
Řešil to už někdo nějakým měřením ?
Nebo to děláte jen stilem hokus pokus jako "bohužel" i já ?
skus to udělat tak že ventilatory podle potřeby otočiš bud at nasava nebo vyfoukava a umistit to tak že dva ventilatory budou třeba nasavat a jeden vyfoukavat odpadni vzuch
Pridávam foto mojej liahne. Je dvojitá, takže môžem liahnuť osobitne hrabavú a vodnú hydinu, alebo jednu použiť na doliaheň. Mal som aj Brinseu 380, ale nevyhovovala mi, tak som sa rozhodol na stavbu tejto podľa mojich predstáv. Vyhrievam dvoma telesami 150W, na vrchu je 5 ventilátorov 9cm a na spodku 8 x 6cm(cca 350m3/h). Otáčky ventilátorov sa mi dajú regulovať, tak som to vyreguloval, tak aby som mal všade teplotu max s odchylkou +-0,1C. Vetranie je riešené jednou rozetou na boku a vyfukuje to popri tesnení dverí, hlavne v rohoch nedosadá poriadne, takže som mal ventiláciu vyriešenú. Liaheň je už odskúšaná a som s ňou veľmi spokojný. Otáčanie vajec automatické a udržiavanie vlhkosti tak isto, spotreba priemerne cca 160W.
ešte jedna z boku. Inšpiroval som sa liahňou Brinsea 380, ktorú som mal, takže ak budete stavať na ten spôsob, určite nič s tym nepokazíte, len je treba myslieť na tu reguláciu otáčok ventilátorov, dá sa s tym skvelo doladiť teplota v liahni.
Pěkný. Vypadá to jak malý temelín.
Fascinuje mne ta elektronika. Paráda.
Tady pro inspiraci jak je to v profi provedení.
No nádhera.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6mAnu-98wnE
Ač je oxid težší než vzduch jeho únik z líhně se provádí nahoře po směru proudění vzduchu(proudění v líhni od spodu) a naopak se přivádí čerstvý vzduch spodem na protilehlé stěně.Měl by se přivádět pod topné těleso a ventilátor z důvodu rychlého ohřátí.Tyto otvory by se měly postupně otevírat od 7 dne nasazení a měly by být otevřené neustále až do dolíhně.Jak už zde někdo uvádí otevírání na několik vteřin není vhodné,protože CO2 se vytváří po 24h neustále.Cyklování výměny je nevhodné jako u člověka dva výdechy a jeden nádech,což je zcela dlouhodobě nemožné.
Velikost otvoru by měla být spočítána na počtu vajec(jedno ke konci vydá až 0,3 l Co2) a kubatůra ventilátoru a objem líhně.
Je to podobné jako u zahradního jezírka,čerpadlo by mělo mít takovou hodnotu za hodinu v litrech,aby přečerpalo za 24h 4-6x obsah celého jezírka a voda byla ok..
Pro příklad dávám mojí líheň na 1700vajec´= dva regulované šoupětem výfuky o průměru 4cm a vstup dole ve dveřích 10cm se šroubovatelnou pokličkou na 2-4cm a trubkou dovnitř 25cm pod topné těleso(sání je dobře vidět na prvním snímku vlákna
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/474870/lihen-ma-ji-jeste-nekdo
.Nemám žádný problém vytopit při plném otevření sání i výfuku.
Ještě jeden důvod proč odvod vrchem CO2..nehrozí takové velké vytváření a usazování soli z CO2 jelikož je tam teplejší vzduch a nekondenzuje jako u ,,studeného" spodku(ale to se jedná o líhně velkokapacitní a celoročně zapnuté)
marysh dokonce vychytal odvod CO2 ve sklepě dvěma hadicemi od vysavače ven okenkem,protože by se držel u země jak propan a znova by vstupoval do líhně
To jsem trochu odbočil,protože se jedná o velké líhně,ale v každém případě se nesmí výměna vzduchu podcenit
Všem moc děkuji,je zde většina skvělých lidí ,kteří rádi pomohou.Hlavně děkuji těm co mě pomohli vyřešit kde přisávat a kde vyfukovat vzduch.Líheň bude na 84 vajec tj. dvě patra s automatickým obracením.Ke konci to přeměním v dolíheň se dvěma šuplíky.S pánem co radí kupovat novou nesouhlasím ,nové co mají obracení jsou předražené.A mrazák -ten jsem donesl ze sběrného dvora a byla to jen skříňka s dveřma ,takže žádný freon jsem nevypouštěl .Ani kabely tam nebyli.
Ještě jednou moc děkuji a jak to dovedu do zdárného konce tak sem dám foto a pochlubím se.
Tak zas budu muset zvětšit přisávací otvory v líhni. O odvod vzduch nemám strach. Zadní stranu líhně-ledničky jsem ve více místech provrtak 10mm vrtákem. Zejmána v dolní části u dna.
Ale když to tu čtu tak přisávaní vzduch před ventilátorem 4 x 10mm otvory, na líheň kam mohu nacpat až 300 vajček, je málo. Večer přidělám další otvory. Zalepit izolepou je mohu kdykoliv.
Ventilátor tam mám ten větší, ale teď už na tom nic měnit nebudu.
V dolíhni, co je nad ledničkou v mrazáku mám otvorů dost, ale ta funfuje jinak.
Na stropě jsou 4 žárovky a asi 8 10mm děr ve stropě. Takže tam ja přirozená cirkulace.
Bohužel, mám problém s udržením vysoké vlhkost . I přesto, že na dně pod vajčky je po celé ploše nadržka s vodou a mlžím, nemohu do dosáhnout vyšší vlhkosti.
V líhni dole jsem to udělal jednoduše.
Nad skleněnou dádobku jsem dal 75W žárovku a přes ní skelnou tkaninu co jde až do nádržky.
Ta skelná tkanina je vlastně nehořlavý knot a žárovka z něj odpařuje vodu. Připojeno je to přes hydrostat a termostat, tak mám v líhni furt vlhkost perfektní.
No stejně to vše předělám.
Už jsem přivez ze sběrního dvora novou ledničku s mrazákem. Tak časem to zas vylepším.
bobcz
napsal(a):
Tak zas budu muset zvětšit přisávací otvory v líhni. O odvod vzduch nemám strach. Zadní stranu líhně-ledničky jsem ve více místech provrtak 10mm vrtákem. Zejmána v dolní části u dna.
Ale když to tu čtu tak přisávaní vzduch před ventilátorem 4 x 10mm otvory, na líheň kam mohu nacpat až 300 vajček, je málo. Večer přidělám další otvory. Zalepit izolepou je mohu kdykoliv.
Ventilátor tam mám ten větší, ale teď už na tom nic měnit nebudu.
V dolíhni, co je nad ledničkou v mrazáku mám otvorů dost, ale ta funfuje jinak.
Na stropě jsou 4 žárovky a asi 8 10mm děr ve stropě. Takže tam ja přirozená cirkulace.
Bohužel, mám problém s udržením vysoké vlhkost . I přesto, že na dně pod vajčky je po celé ploše nadržka s vodou a mlžím, nemohu do dosáhnout vyšší vlhkosti.
V líhni dole jsem to udělal jednoduše.
Nad skleněnou dádobku jsem dal 75W žárovku a přes ní skelnou tkaninu co jde až do nádržky.
Ta skelná tkanina je vlastně nehořlavý knot a žárovka z něj odpařuje vodu. Připojeno je to přes hydrostat a termostat, tak mám v líhni furt vlhkost perfektní.
No stejně to vše předělám.
Už jsem přivez ze sběrního dvora novou ledničku s mrazákem. Tak časem to zas vylepším.
Víš mě napadla taková věc s těmi otvory.Na tom starém mrazáku bylo spoustu takových magnetek se zvířátky jestli víš co myslím a tak je chci využít:vyvrtám více děr a na některé dám magnetky tím je ucpu a v případě potřeby při dolíhnutí jen posunu a bude vystaráno.Lednice je z plechu ale v zadu na izolaci ti to asi nepůjde.
asitakhle
napsal(a):
Ještě mě napadlo to vyhřívání.Je to objem asi 100 litrů,vajec tam bude 84.Stačí dvě žárovky 60W nebo raději 75W.Někde jsem četl jedno vejce 1W ale to asi podle typu líhně.Rozhodl jsem se sem dávat foto jak budu pokračovat a každý se bude moci vyjádřit jo?
nebudeš mit lepší než žarovku topný kabel nebo spiralu ja bych se tech žarovek osobně bál
Naopak, žarovka je jednoduše vyměnitelná, levná a ihned poznám že netopí - nesvítí.
Kablík je háklivý na ohyb, ale zas má asi vyšší životnost.
Pro mne je zatím drahý a stáčet 3-5m kabel se mi moc nechce. To se mi víc líbí topné folie.
Ale to mi zatím finance nedovolí .
Já mám teď největší problém líheň naplnit.
Nejlíp se mi prodával kuřátka vlašek, ale nemohu sehnat spolehlivého dodavatele co je někde tady od nás z Jižních Čech.
Posílání vychází draho.
Když připočtu poštovné 200Kč a odečtu cenu toho co se nevylíhne, tak se posílání vajček nevyplatí.
Zatím líheň stíhám plnit, ale ty Vlašky by jsem hrozně rád.
Na dalším vlákně se řeší vlhkost, a když máte už i hydrostat, proč nevyužít toto, nemůsíte svítit žárovkou o 75 W, když toto zařízení má odhadem 5 W a je mnohem účinější, není sepnuto dlouhou dobu, pouze distribuuje mlhu jednorázovým zamlžením, dle ohlasu se to v líhních používá, sám mám jen nádržky s vodou a stačí to.
Viz. vlákno https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/830482/mala-vlhkost-v-lihni
takove zvlhcovace kupuji za 60 i s postovnim
http://www.ebay.com/itm/350625008528?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649
Jiří Herynek
napsal(a):
Na dalším vlákně se řeší vlhkost, a když máte už i hydrostat, proč nevyužít toto, nemůsíte svítit žárovkou o 75 W, když toto zařízení má odhadem 5 W a je mnohem účinější, není sepnuto dlouhou dobu, pouze distribuuje mlhu jednorázovým zamlžením, dle ohlasu se to v líhních používá, sám mám jen nádržky s vodou a stačí to.
Viz. vlákno https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/830482/mala-vlhkost-v-lihni
takove zvlhcovace kupuji za 60 i s postovnim
http://www.ebay.com/itm/350625008528?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649
2x75W je vytápění,nebo bude a vzuch se žárovek chci hnát ventilátorkama přes tác s vodou.Ale chtěl bych jestli mě někdo napíše jak se nakupuje přes Ebay jak se to platí a co k tomu potřebuju.Díky předem. .
asitakhle
napsal(a):
2x75W je vytápění,nebo bude a vzuch se žárovek chci hnát ventilátorkama přes tác s vodou.Ale chtěl bych jestli mě někdo napíše jak se nakupuje přes Ebay jak se to platí a co k tomu potřebuju.Díky předem. .
a co tam chceš tedka kupovat snad maš všechno a tu vlhkost bych řešil až ji budeš skoušet ja sem to tedka řešil a bracha mi sehnal neco naa zpusoub odpařovací vložky, voda je vzlinana nahoru a ztama se to krasně odpařuje vlhkost v lihni 55%
asitakhle
napsal(a):
Já totiž koupil termostat od pána tady na ifauně za 800 Kč /čína/ a na ebay jsem ted zjistil ,že se dá pořídit od necelých 400 Kč s poštovným zdarma .Tak bych chtěl zjistit jestli to poštovný zdarma z Číny opravdu je když je to tam napsaný.
mohu vidět foto termostatu?
jasne, to poštovné je zdarma, kupoval som už viacej vecí z číny cez ebay, ak náhodou nedorazia do mesiaca, čo sa občas stáva, tak Vám peniaze vrátia a stáva sa aj to, že peniaze vrátia a balík príde o dva týždne. Ak budete kuovať termostat, tak by som odporučal PID termostat, ale so zapojením s telesom, nie so žiarovkou, udrží Vám to teplotu +-0,1C.
dorm
napsal(a):
mohu vidět foto termostatu?
Je to na tomto odkazu i s fotkama,jen je třeba asi dát pozor aby to byl ten na 220V .Jsou tam i na 12V ,110 V . TAKŽE SI NAJED:http://viewitem.eim.ebay.cz/Digital-Temperature-Controller-Thermostat-Incubator-LCD-Aquarium-Fish-Tank/120987234878/item.
Jestli ho někdo máte dejte vědět jak maká .Já ho mám už zamontovanej v ovl.panelu toho mrazáku .Musí se tam nastavit ty alarmy horní a spodní teploty a taky hysterze tu jsem dal na tu 0,1°C .Nějaký PID řešit nebudu -slepice ho taky nemá.A můžu jet na žárovky.Jen aby fachčil dobře asi nastavím 37,9°C a mělo by to zapínat na 37,8 a vypínat na 38 °C ,nebo má někdo jiný názor? jJe malinkej a to se mě líbilo,že se mě tam vešel a nemusím montovat žádnou krabičku.
peterm
napsal(a):
jasne, to poštovné je zdarma, kupoval som už viacej vecí z číny cez ebay, ak náhodou nedorazia do mesiaca, čo sa občas stáva, tak Vám peniaze vrátia a stáva sa aj to, že peniaze vrátia a balík príde o dva týždne. Ak budete kuovať termostat, tak by som odporučal PID termostat, ale so zapojením s telesom, nie so žiarovkou, udrží Vám to teplotu +-0,1C.
Děkuji za informace .Nemám účet na PayPal ,tak ho asi žaložím musím zkouknout jak se to dělá.
9
napsal(a):
No já jse sehnal na ebay termostat na 220V s hysteresí 0.1 za 320kč +10kč poštovné z číny,dva za necelých 700kč,ale musel jsem je nakalibrovat ukazovali o stupeň víc.
Jo a prosím tě čím jsi je kalibroval?Tady někdo psal že se to nemá hlavně dělat lékařským teploměrem,že prý je ohříván celý a na to není stavěnej.Já dám takovej ten malej digi na tužkovou baterii a potom tam dám po dobu líhnutí tu venkovní sondu z meteostanice je bezdrátová snad mě přes tu izolaci mrazáku bude fungovat musím to zkusit.No a uvidím co budou všichni ukazovat.Ta meteostanice ukazuje i vlhkost.
asitakhle
napsal(a):
Je to na tomto odkazu i s fotkama,jen je třeba asi dát pozor aby to byl ten na 220V .Jsou tam i na 12V ,110 V . TAKŽE SI NAJED:http://viewitem.eim.ebay.cz/Digital-Temperature-Controller-Thermostat-Incubator-LCD-Aquarium-Fish-Tank/120987234878/item.
Jestli ho někdo máte dejte vědět jak maká .Já ho mám už zamontovanej v ovl.panelu toho mrazáku .Musí se tam nastavit ty alarmy horní a spodní teploty a taky hysterze tu jsem dal na tu 0,1°C .Nějaký PID řešit nebudu -slepice ho taky nemá.A můžu jet na žárovky.Jen aby fachčil dobře asi nastavím 37,9°C a mělo by to zapínat na 37,8 a vypínat na 38 °C ,nebo má někdo jiný názor? jJe malinkej a to se mě líbilo,že se mě tam vešel a nemusím montovat žádnou krabičku.
Pánové chci vás upozornit,že tyto termostaty měří pouze desetiny od -25 do + 25 st.pak už na celé stupně
Vyzkoušel jsi to? Dát na 37.9..ano nacvakat to jde,ale ukazovat to bude celé stupně 37.38.39. pro umístění čidla termost. se bez přesného kalibračního teploměru neobejdeš
Nemužeš porovnávat kvočnu a umělou líheň! Je to úplně něco odlišného
Dobrý deň.Chcem reagovať na čínský termostat.Páni celé roky sa kupujú výrobky z Číny,ale pozrite na tú kvalitu,či už obuv alebo šaty.Určite na tom nebude lepšie ani ten termostat.Kdo Vám ho opraví v prípade poruchy.Na Slovensku to bez problémov zadarmo robí výrobca.Ved termostat je najdôležitejšia časť liahne,keď nebude ten presný a spoľahlivý,liahnutie nemôže byť úspešné Je si treba uvädomiť,že i do doma robenéj spolahlivej liahne dáte asi 2500 kč.Držím sa hesla p.T.Bati,nie som tak bohatý aby som kupoval lacný tovar.Chovu a liahnutiu zdar.M.Horinka.
Prosím Vás o čom tu hovoríte... Vy si myslíte, že termostaty predávané na SK sú aj na SK vyrobené? Všetko je to Čína a ak aj náhodou nájdete Slovenský výrobok, tak raz taký drahý a kvalita s Čínskym je porovnateľná. Som elektrotechnik, viem o čom hovorím, už dva roky používam termostat a inú elektroniku z Číny a bez problémov! A už dávno neplatí, že všetko čo je z Číny je nekvalitné.
Právě proto ,že jsou levné koupíte náhradní a v případě poruchy jen vyměníte a opravu neřešíte.Nevím mám drahé italské např Dixell,Beta ale vnitřnosti jsou made in china,ono to totiž velmi často spíná a tak první co odejde je spínací relé.No ono to relé stojí kolem 50kč+poštovné a je to pro mne tak mrňavé že si to doma nevyměním,nemám na to vybavení(odsávačka cínu aj.)Takže jsem si to dával opravovat a málokdo si bere míň než 200 na hod.tak vás oprava vyjde na 200-300 no a za330 máte nový tak co chcete řešit.Ty co jsem koupil jsou WH701E a spínají i ukazují na desetinu podle kalibračního termostatu,zatím jen týden,ale přesně takže zatím spokojenost.
Chlapi vzdyt se nehádejte,jde o to aby jsme si vyměnili zkušenosti.Já když ten termostat už mám tak ho vyzkouším a dám pak vědět.S těmi desetinami nevím ,já to testoval na svém těle ,dal jsem sondu pod gumu na trenkách a zapínal a vypínal a alarmy vysokých a nízkých teplot hlásí.Vše jde nastav it.Tak uvidíme ,vejce mám ze svého chovu tak to pak odzkouším.Myslím když mám ventilátorky tak bude teplota stejná v celé líhni ,dám 2ks 80x80 na 12V.To obracení je taky na 12V.No a žárovky 2ks 70W,obalím alobalem a mám vlastně topné fólie.Zapojím je každou zvlášť a když to nebude stačit dám tři.Jedna stála 29Kč.Bude výhoda když jedna praskne tak se nic neděje.Ale tyhle mají vydržet více než obyčejný.Pokud nèkdo k tomuto chcete poradit budu rád.Myslím,že takhle by mělo makat.
asitakhle
napsal(a):
Chlapi vzdyt se nehádejte,jde o to aby jsme si vyměnili zkušenosti.Já když ten termostat už mám tak ho vyzkouším a dám pak vědět.S těmi desetinami nevím ,já to testoval na svém těle ,dal jsem sondu pod gumu na trenkách a zapínal a vypínal a alarmy vysokých a nízkých teplot hlásí.Vše jde nastav it.Tak uvidíme ,vejce mám ze svého chovu tak to pak odzkouším.Myslím když mám ventilátorky tak bude teplota stejná v celé líhni ,dám 2ks 80x80 na 12V.To obracení je taky na 12V.No a žárovky 2ks 70W,obalím alobalem a mám vlastně topné fólie.Zapojím je každou zvlášť a když to nebude stačit dám tři.Jedna stála 29Kč.Bude výhoda když jedna praskne tak se nic neděje.Ale tyhle mají vydržet více než obyčejný.Pokud nèkdo k tomuto chcete poradit budu rád.Myslím,že takhle by mělo makat.
no já jsem natrefil na obchod kousek od nás
a je to lepší než žárovky a déle vydrží
TOPNÉ SPIRÁLY 100w.150w.200w. 300w.400w atd.
napětí topné spirály: 230V
délka topné spirály: 300mm
celková délka: 520mm
průměr spirálky: 3,1mm
délka vývodů: 110mm
Vaše cena s DPH: 50,40 Kč
Ale topnú spirálu budete mať v porcelánových objímkach a bude krytá zvonka nie? Alebo plánujete mať tie žiarovky len tak voľne uložené a dva ventilátory umiestnené, len v priestore? Jednoznačne sa prikláňam k spirálam, keďže nechcete PID termostat, žiarovky obalené alobalom budú mať určite väčšiu tepelnú zotrvačnosť, čo sa Vám prejaví vo vyšších odchylkách teplôt.
peterm
napsal(a):
Ale topnú spirálu budete mať v porcelánových objímkach a bude krytá zvonka nie? Alebo plánujete mať tie žiarovky len tak voľne uložené a dva ventilátory umiestnené, len v priestore? Jednoznačne sa prikláňam k spirálam, keďže nechcete PID termostat, žiarovky obalené alobalom budú mať určite väčšiu tepelnú zotrvačnosť, čo sa Vám prejaví vo vyšších odchylkách teplôt.
Ano plánuju to tak ,že budou dvě řady s obraceči na vejce nahoře pod sebou.Obraceče vyměním 18 den za plastové přepravky čímž získám dolíheň.Obojí mě to rozměrově sedí tj šíře 40 cm.Vytápění v dolním prostoru ,kde budou i dva ventilátorky ,přisávání vzduchu a tác s vodou -přímo v dolním prostoru .Není zde místo na to abych šíři razdělil .Je vnitřní šíře 40cm,ale dole místo je.Stačí mě to na těch 84 vajec.Já ti sem dám foto.Více najednou líhnout nechci ,nemám pak další zařízení na odchov. A odbyt malých kuřat nemám zajištěn.
Dobrý deň.Neviem akú veľkú liaheň máte,ale v prípade poruchy jednej žiarovky Vám nemusí tá 1 stačiť na vyhriatie liahne na potrebnú teplotu.Dva ventilátory sa mi tiež zdajú málo,mal som 2,ale pridal som ešte2 a teraz liaheň šlape bez poruchy 5 rokov.Mám pocit,že sa bojíte použit topný kabel,ktorý je na menšie liahne určite najlepší.Stačí urobiť ramček z hranolkov 2x2 cm do ktorého pritlčiem pletivo 10x 10 mm,na to smyčkovo rozviniem 5 m topného kabla ,ktorý prichytím tenkým izolovaným drôtom,lebo pevnou nitkou,aby sa kabel nehýbal.Kabel má asi 100w,čo stačí na menšiu liaheň. Tie 4 ventilátorky prefukujú cez kabel teplý vzduch a vajíčka sú po celej liahni rovnak teplé.K p.Peterm.Ono nie je dôležité mať za každú cenu pravdu.Dôležitá je úspešnosť liahnutia,čo sa mi darí S pozdravom M.Horinka.
Prepáčte,neskoro som sa prečítal príspevok p.Asitakhle.Začínal som s ventilátormi dole i s vykurovaním,liahnivosť bola malá z dôvodu slabej vlhkosti v liahni.Voda v nadobách sa málo odparovala,možno keby sa do vody dal,či už topný kabel alebo malé teleso ,ktoré by rúrilo iba počas vyhrievania liahne.Túto variantu som ale neskúšal.Najlepšie sa mi osvedčilo už spomínané.M.H.
Používám skleněnou misku a nad ní mám žárovku. Přes žarovku jsem přehodil pásky skelné tkaniny a ty končí v té misce s vodou. Je to vlastně nehořlavý knot. Žarovku ovládá hydrostat a ten je hlídaný i termostatem aby žárovka od hydrostatu nepřehřála líheň.
Funguje mi to.
Jen musím denně dolévat vodu.
dorm
napsal(a):
Pánové chci vás upozornit,že tyto termostaty měří pouze desetiny od -25 do + 25 st.pak už na celé stupně
Vyzkoušel jsi to? Dát na 37.9..ano nacvakat to jde,ale ukazovat to bude celé stupně 37.38.39. pro umístění čidla termost. se bez přesného kalibračního teploměru neobejdeš
Nemužeš porovnávat kvočnu a umělou líheň! Je to úplně něco odlišného
Tak pane kolego ,k těm termostatům ještě: to co píšete není pravda .Jako důkaz přikládám foto.Dnes jsem to zkoušel provizorně zapojit a sondu zahříval nad žárovkou a makalo to jak má .A když je zdroj ohřevu sepnutý tak dokonce svítí na displeji vlevo ta červená kontrolka. Je to super.Nevím kde jste informace sebral ,ale jsou nepravdivé:viz. foto:
Jen je třeba si termostat nastavit podle toho co o něj chcete ,hlavně tu hysterzi dát na 0,1°C ,je továrně nastavena na 5°C a nakalibrovat jak chcete,ale to je brnkačka.
milan53
napsal(a):
Prepáčte,neskoro som sa prečítal príspevok p.Asitakhle.Začínal som s ventilátormi dole i s vykurovaním,liahnivosť bola malá z dôvodu slabej vlhkosti v liahni.Voda v nadobách sa málo odparovala,možno keby sa do vody dal,či už topný kabel alebo malé teleso ,ktoré by rúrilo iba počas vyhrievania liahne.Túto variantu som ale neskúšal.Najlepšie sa mi osvedčilo už spomínané.M.H.
S vlhkostí nemám strach že bych si neporadil,je přeci vnitřek celý z plastů a můžu zavěsit i mini ručník na zadní stěnu který bude mít dole nadobku s vodou a nasávat vodu a teplý vzduch od žárovek hnaný ventilátorkama na něj bude foukat a odpařovat vodu do prostoru.Ale způsobů je mnoho,vlhkost asi problém nebude ,budu tam mít tu sondu z meteostanice a ta mě ukáže vlhkost i teplotu a displej termostatu taky teplotu a kontrolní teploměr taky teplotu .
Termost má ty alarmy na horní a dolní teloty ,které jdou nastavit.
Přikládám foto vnitřku mrazáku bez zařízení,které tam začnu nyní montovat.