Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.3.2013 20:13
jatu

XXX.XXX.89.120

Dobrý den.
Naše husa, která jako obvykle touto dobou zasedla na snůšku vajec, má problém s okem. To je v jeho okolí divně deformované. Deformace je i ve tváři, takže i hlava není taková, jako obvykle.
Přikládám foto.
Nevíte někdo, co by to mohlo být?
Díky Jarda T.

21.3.2013 20:15
jatu

XXX.XXX.89.120

22.3.2013 06:53
jatu

XXX.XXX.89.120

Našel jsem podobné symptomy na diskuzi https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/750478/otok-na-hlave-u-husy. Ovšem bez závěrečného resumé , co to vlastně bylo. Nejpravděpodobněji asi ten svrab, který, jak jsem se dočetl na http://drubez.chovzvirat.com/clanky/nemoci-hus-i-dil.html, je velmi špatně léčitelný. Neví někdo jak na to a zdali lze tu husu zachránit? Zatím sedí, ale nevypadá to dobře.
Díky J

22.3.2013 09:58
navif

XXX.XXX.62.23

Myslím, že to bude zmiňovaná vápenka. Naše husa to chytla asi od slepic. Promazávání okolí oka ji po několika (tý)dnech vyléčilo. Pro jistotu jsem chvíli mazal i nohy, přestože jsem na nich žádné příznaky nepozoroval.

22.3.2013 15:14
maximus.d

XXX.XXX.232.4

Nemůže to být tím , že peří kolem obočnice zasahuje do oka a dráždí je ? smajlíksmajlík

22.3.2013 17:06
jaroslavek.s

XXX.XXX.66.236

jatu napsal(a):
Dobrý den.
Naše husa, která jako obvykle touto dobou zasedla na snůšku vajec, má problém s okem. To je v jeho okolí divně deformované. Deformace je i ve tváři, takže i hlava není taková, jako obvykle.
Přikládám foto.
Nevíte někdo, co by to mohlo být?
Díky Jarda T.

Kapejte ji bud borovou vodu a nechejte ji jen na sypke strave a at sedi dejte ji to blizko a nebo ji kapejte nejake ocni kapky na zanet spojivek a kolem oka ji opatrne vystrihejte peri aby tam nezasahovalo.Tak at se vam povede ji vylecit Jarda Švecsmajlík

24.3.2013 09:31
jatu

XXX.XXX.89.120

Děkuji všem za příspěvek.
Dal jsem jí oftalmoframykoin a teď už jenom tu borovou vodu. Okolo oka peří nemá, to jsem jí i vystřihal.
Zatím se mi zdá, že to pomáhá. Prošla se a nažrala se, ale vypadá zbědovaně. Nicméně to vždy po nějaké době sezení na vejcích, tak nevím, jak to dopadne.
Ještě jednou dík za pomoc.
J

VáclavP

24.3.2013 10:15
VáclavP

XXX.XXX.35.174

Dobrý den, potřeboval bych také poradit. Jedna naše pižmovka má poslední dobou docela nevzhlednou hlavu a poslední cca 3 dny má okolo oka občas pěnu. To červené má jakoby strupovaté, rozhnisané. Včera jsem jí to natřel olejem, kdyby to byla vápenka. Myslíte, že jí to kačer s tou druhou kachnou takhle rozždibrali? Kachna vypadá ale jinak normálně čile, jí, pije atd. Mám jí pro jistotu oddělit? Děkuji Václav.

26.3.2013 06:49
navif

XXX.XXX.62.23

Nevím, nakolik sledujete i vedlejší diskuzi, ale celkem naléhavě tam doporučují antibiotika. Pokud je to opravdu bakteriální infekce, tak pouze lokální ošetření zřejmě nebude dostačovat. Doporučuji veterináře.

25.8.2013 16:38
jatu

XXX.XXX.89.120

Dobrý den.

Já bych tento problém trochu shrnul.

Můj problém byl, že husa měla vápenku. Na různých fórech jsme našel rady od mazání framykoinem, přes antibiotika, až po jakýkoliv olej.

Nakonec mohu říci, že nejspolehlivější je stolní olej (např. Vegetol). Huse jsme jej dal docela pozdě, takže ztratila téměř všechno peří na hlavě, ale dnes to na ní není poznat.
Jedno house, kterému jsem to mazal framykoinem mělo i deformovaný zobák. Dnes je také zcela normálně rostlé - jenom je trochu menší.

Nevýhodou je , že po aplikaci oleje je husa jakoby špinavá. Husy měly nahnědlé peří. Stará husa, které jsem to mazal hodně a vícekrát, něktrá dlouhá pera tahala za sebou - byla fakt nevzhledná. Jelikož to ovšem bylo na jaře a tato léčba zabrala, tak po přepeření na nich není nic znát.

Zdravím

26.8.2013 10:16
navif

XXX.XXX.62.23

Děkuji za příspěvek. Musím se přiznat, že jsem měl velké obavy, když jsem si na základě jedné zkušenosti dovolil střílet diagnózu od pasu. Jsem rád, že to dobře dopadlo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík