Snažim se o líhen základ je lednice do prostoru mražaku jsem dal dve žárovky 60 watu (puvodne tam byl topnej kabel 75 watu ale ten to nestacil ohrívat) termostat Termohygrostat THLed ve vrchních dvířkách jsou díry na nasáváni vzduchu na zarovky a dva ventilatory to ženou dolu do ledničky a v celem prostoru je teplota stejna až na prostor pod ventilatory tam je 42 stupnu a ted reším co stim skoušel jsem pod ventilatory dat plast aby do foukalo na bok ale pak se ale rozhodila teplota tak ted nevim co stim
Kdybych chtěl vyrábět podobnou věc, vytápění bych řešil něčím jako odporový drát o vysoké watáži - rychle se ohřeje a rychle schladne, vysoká energetická úspora, nízké výkyvy teplot.
dozadu bych dal ještě jednu přepážku s mnoha otvory, umístěnou cca 3cm od zadní stěny, do tohoto prostoru bych pak ventilátorem hnal teplejší vzduch...možná jeden dát tak, aby jen rozháněl stávající vzduch...prostě to máš od začátku trochu nedomyšlené...ale dalo by se na tom zapracovat.
kazos
napsal(a):
Snažim se o líhen základ je lednice do prostoru mražaku jsem dal dve žárovky 60 watu (puvodne tam byl topnej kabel 75 watu ale ten to nestacil ohrívat) termostat Termohygrostat THLed ve vrchních dvířkách jsou díry na nasáváni vzduchu na zarovky a dva ventilatory to ženou dolu do ledničky a v celem prostoru je teplota stejna až na prostor pod ventilatory tam je 42 stupnu a ted reším co stim skoušel jsem pod ventilatory dat plast aby do foukalo na bok ale pak se ale rozhodila teplota tak ted nevim co stim
Ahoj.Stavím líheň z mrazáku. Na vlákně : líheň-jak dál. Přečti si všechny příspěvky co mě radili.Jinak já mám objem kolem 100 litrů a dávám 2X70 W žárovky a mám připravené tři kdyby tobylo málo.Nezapomeň na důkladné větrání jinak je udusíš.Ale tím větráním i odliv teplého vzduchu ,tak si myslím ,že by jsi měl mít tak 200W .Ten PID mě radili taky na ten se vy..r ,to by jsi nemohl topit žárovkama.To je snad někdo kdo ty termostaty prodává a dělá si reklamu a vnucuje je.Jinak jestli chceš můžeme spolupracovat a vyměnit si e-mailové adresy.Já dám asi ohřev dolu .Ale ty chceš využít nahoře ten prostor býv.mražáku to chápu.Jinak myslím že je důležità teplota kolem vajec,tam ji měř kolem ventilátoru jsou turbolence vzduchu a je to zkreslené.
asitakhle
napsal(a):
Ahoj.Stavím líheň z mrazáku. Na vlákně : líheň-jak dál. Přečti si všechny příspěvky co mě radili.Jinak já mám objem kolem 100 litrů a dávám 2X70 W žárovky a mám připravené tři kdyby tobylo málo.Nezapomeň na důkladné větrání jinak je udusíš.Ale tím větráním i odliv teplého vzduchu ,tak si myslím ,že by jsi měl mít tak 200W .Ten PID mě radili taky na ten se vy..r ,to by jsi nemohl topit žárovkama.To je snad někdo kdo ty termostaty prodává a dělá si reklamu a vnucuje je.Jinak jestli chceš můžeme spolupracovat a vyměnit si e-mailové adresy.Já dám asi ohřev dolu .Ale ty chceš využít nahoře ten prostor býv.mražáku to chápu.Jinak myslím že je důležità teplota kolem vajec,tam ji měř kolem ventilátoru jsou turbolence vzduchu a je to zkreslené.
no skusim pridat zarovky vetrani je nachystane bude to v cyklech otevirat klapku u sani na zarovky a ten termostat je zatim nejlepsi co jsem mnel moznost vyskouset a ano jde mne oto vyuzit ten prostor nahore
Tu ventilaci s klapkou někteří nedoporučují,znamená to prý jako nadechnout a nedýchat.Ale vyzkoušej to když se ti do toho chce.Já chci zvolit ventilační díry a dle potřeby je zakrývat nebo odkrývat magnetkama na lednici.Myšleno podle stádia líhnutí do 6 dne od 6 do 18 dne a od 18do 21 dne .Jeví se mě to jednoduché v posledním stádiu otevřeno vše .
asitakhle
napsal(a):
Tu ventilaci s klapkou někteří nedoporučují,znamená to prý jako nadechnout a nedýchat.Ale vyzkoušej to když se ti do toho chce.Já chci zvolit ventilační díry a dle potřeby je zakrývat nebo odkrývat magnetkama na lednici.Myšleno podle stádia líhnutí do 6 dne od 6 do 18 dne a od 18do 21 dne .Jeví se mě to jednoduché v posledním stádiu otevřeno vše .
to budu resit posleze ted zapasim s tou teplotou otocil jsem ventilatory a dal 2x 100w zarovky ale bylo to silene ve stejne vysce jen kousek od sebe byla teplota na cidle 37.8 a o 5 cmm dal byla telpota 38.5 a ted jdu skusit predelat ty ventilatory dat je misto tech dvirek tak uvidim co dal
dorm
napsal(a):
No tak tady je už každá rada zbytečná,máte už kamaráda stavitele asitakhle a ten poradí..
Naše rady jsou plané a ještě jsme v podezření ,že jsme prodejci PID termost.
Hodně štěstí
nevim proc jste napsal ze je tady kazda rad zbytecna a plana ???? ja jsem rad za kazdej nazor radu a pomoc asi mne neco uniklo a nevim co
dorm
napsal(a):
No tak tady je už každá rada zbytečná,máte už kamaráda stavitele asitakhle a ten poradí..
Naše rady jsou plané a ještě jsme v podezření ,že jsme prodejci PID termost.
Hodně štěstí
Tak podívej se!Zrovna ty jsi mě neodpověděl na mém vlakně .Tvrdil jsi že můj termostat neukazuje desetiny a když jsem dal důkaz fotem že ano tak už jsi mlčel tak nech těch narážek .Tady kolega staví líheň a já také,jsme rádi za poctivě názory a já jen se snažím předat zkušenost co jsem zatím získal .
asitakhle
napsal(a):
Tak podívej se!Zrovna ty jsi mě neodpověděl na mém vlakně .Tvrdil jsi že můj termostat neukazuje desetiny a když jsem dal důkaz fotem že ano tak už jsi mlčel tak nech těch narážek .Tady kolega staví líheň a já také,jsme rádi za poctivě názory a já jen se snažím předat zkušenost co jsem zatím získal .
tak podívej se! myslím, že dorm ví o čem mluví.
asitakhle
napsal(a):
Nejsem povinen ti odpovídat to si uvědom a zkušeností už máš dost když už víš vlastně vše o líhních a jak vše vyřešit.
Narážet jsi začal ty s tou chytrostí o topení,vlhkosti a větrání už na svém vláknu,takže žádné rady nepotřebuješ ani od tragopana,který líhní postavil víc než jsi viděl.Určitě také není prodejce PID term. jak jsi napsal
¨Když někdo poradí nebo upozorní tak je u tebe za blbce kde takové info sebral ,tak se uklidni!!
Před měsícem jsi sem přišel o radu a dnes rozhazuješ rukama,že o líhnutí a líhních nic nevíme a ty že máš klíče i od lesa..
Tobě radu nebo info. už ne!!!!!!!!
tak jsem udelal upravu misto dvirek jsem dal ventilatory aby foukaly do lednice a sali vzduch pruduchama po ventilatorech a udelal jsem tam provizorne kapsu aby to salo vzduch od steny a stejne to je spatne
kazos
napsal(a):
tak jsem udelal upravu misto dvirek jsem dal ventilatory aby foukaly do lednice a sali vzduch pruduchama po ventilatorech a udelal jsem tam provizorne kapsu aby to salo vzduch od steny a stejne to je spatne
kazoši. mezi ventilátory dej kus něčeho - třeba polystyrenu, aby se vzduch netočil jenom kolem vrtule...
dorm
napsal(a):
Jak dlouho to běželo po této úpravě?U některých líhní je potřeba prohřát stěny a vše co je uvnitř a to může trvat i několik hodin než se teplota ustálí a prohřeje vzduch v mrtvých místech
pri prvotnim zapnuti po uprave mne na rostu stoupla telota na 38.5 a to taky neni asi dobry
tak ted to bezi cca hodinu a teplota je na rostu da se rict stejna jen dole je o 1 stupen min
Možná bych teď udělal zespoda o dvě díry více o stejné velikosti jako ty dvě po ventilátorech aby byly nějak stejnoměrně rozložené na ploše a otočil bych ventilátory ať foukají do topn.tělesa..Víc otvorů by mělo zmírnit proudění na horní lísku vajec a tím i zmenšit přímou teplotu do jednoho místa..Ale je tu problém když to nebude fungovat,tak tam jsou díry navíc a jak je pak zaslepit??
dorm
napsal(a):
Možná bych teď udělal zespoda o dvě díry více o stejné velikosti jako ty dvě po ventilátorech aby byly nějak stejnoměrně rozložené na ploše a otočil bych ventilátory ať foukají do topn.tělesa..Víc otvorů by mělo zmírnit proudění na horní lísku vajec a tím i zmenšit přímou teplotu do jednoho místa..Ale je tu problém když to nebude fungovat,tak tam jsou díry navíc a jak je pak zaslepit??
no on nastal problem takto jak to mam je na prave strane teplota 37.8 jak v predu tak v zadu a na leve strane je v predu je 38.2 a v zadu je 37.8 uz jsem stoho goro
dorm
napsal(a):
nemůže to dělat ten výčnělek dole pro motor??Stálo to by za to tam do první drážky zastrčit desku po celém dně až ke dveřím nad výčnělek.Jsou to jenom úvahy,ale ten vzduch se motá všelijak a každý odpor v cestě ho změní nebo odrazí
ta krabice je tam aby ten vzduch sal od steny a ventilatory jsou nahore a uz jsem to sundal a testuji prave
Tak ta teplota to už je moucha,ale myslel jsem toto označené šipkou..ono až tam budou rošty s vajíčky tak se to zase změní,ale po 1 dnu by se to mělo cca zase vyrovnat
Ahoj lidi, tak se také pochlubím se svou líhní. Video zde http://www.youtube.com/watch?v=zISwiQymtNw. Omlouvám se za kvalitu. Ve spodu jsou misky s vodou, téměř přes celé dno. Dále je přidána houba a mokrý hadr. Nedaří se mi zvednout vůbec vlhkost, stále kolem 50%. Jsou tam pět dní vajíčka pižmovek a běžců. Kdepak dělám chybu? Předem děkuji za reakce Lukáš
dorm
napsal(a):
Tak ta teplota to už je moucha,ale myslel jsem toto označené šipkou..ono až tam budou rošty s vajíčky tak se to zase změní,ale po 1 dnu by se to mělo cca zase vyrovnat
no on tam bude jeden rost protoze premyslim ze koupim ten obracec vajec na 42 vajec a jak dam teplomner o neco nis tak je tam teplota spatna
Oprava odkazu
http://www.youtube.com/watch?v=zISwiQymtNw
nebo
http://ulozto.cz/xHdFfgW/vid-20130331-163637-mp4
ps. nutno zkopírovat do adresního řádku
Teplotu v místnosti nemám změřenou, ale líheň je v garáži, takže tipuji kolem nuly. Teplota v líhni se pohybuje mezi 37.1 - 38.0.
reddriver
napsal(a):
Oprava odkazu
http://www.youtube.com/watch?v=zISwiQymtNw
nebo
http://ulozto.cz/xHdFfgW/vid-20130331-163637-mp4
ps. nutno zkopírovat do adresního řádku
Teplotu v místnosti nemám změřenou, ale líheň je v garáži, takže tipuji kolem nuly. Teplota v líhni se pohybuje mezi 37.1 - 38.0.
myslím, že pes je zakopaný v garáži - teplota kolem nuly... už se to tady někde řešilo.
Chci se jen zeptat.
To bude v tý Tvojí líhni jen jedno plato vajček nebo počítáš s více platy nad sebou ?
Pokud jedna tak to možná bude fungovat.
Pokud více tak musí být oběh vzduch řešen úplně jinak.
Hlavně nezapomeň na dostatečný přívod čerstvího vzduchu zejména v 3/3 líhnutí, kdy už zárodky produkují dost kysličníku uhličitého.
Já jsem postavil líheň v ledničce na víc plat a v mrazáku mám dolíheň.
viz. http://ahele.cz/lihen/
Hlavně se nenech rozhodit extrémníma požadavkama některých rádců.
Né každý staví mercedesa, i na trabantu se dá jezdit.
Stejně časem přijdeš na to, že daleko větší vliv na líhnutí má kvalita násadovích vajček.
To je často větším zdrojem zklamání než kvalita líhně viz. např líheň z Makra.
Na druhou stranu musím přiznat, že čím kvalitnější budeš mít líheň tím snáz pak poznáš co se mohlo zhatit, že líhnutí není takový jak sis představoval. Na kvalitni líheň je pak větší spolehnutí a chybu mužeš hledat pak ve vejčkách a jejich získávání.
A že je jejich kvalita všelijaká zejména z počátku líhnutí poznáš taky.
Jen se nenech odradit, Chybama se člověk učí a tohle nepatří mezi zas tak drahé učení.
Přeji ať se daří.
BobCZ
ještě bych měl dva dotazy:
Běžci
V loni jsme měli sice hodně vajec, ale úspěšnost líhnutí cca 10-20%. Nevím jestli to bylo neoplozeností vajec nebo špatným líhnutím. Ale líhl jsem kuřata a 80% v té samé líhni. Letos se mi ta vajíčka po prosvícení zdají být opět prázdná oproti stejně nasazeným pižmovkám, která jsou patrně oplodněna všechna. Nejsem si jistý genetickým původem rodičů, zda nejsou příbuzní. Nebo dělám chybu se stravou? Kukuřice + pšenice + nutri mix. Ke krmení mají nonstop přístup.
Pimožovky prťousové
Druhý dotaz se týká káčat, která očekávám od sedící mámy. Jsou ve společném kachníku s ostatními kačenami a kačerem. Po vylíhnutí přemístit nebo je nechat všechny dohromady? Kachník jsem se snažil zabezpečit proti krysám, ale bojím se že to nikdy nebude 100%, mohou mladým ublížit nebo je kachna ubrání?
bobcz
napsal(a):
Chci se jen zeptat.
To bude v tý Tvojí líhni jen jedno plato vajček nebo počítáš s více platy nad sebou ?
Pokud jedna tak to možná bude fungovat.
Pokud více tak musí být oběh vzduch řešen úplně jinak.
Hlavně nezapomeň na dostatečný přívod čerstvího vzduchu zejména v 3/3 líhnutí, kdy už zárodky produkují dost kysličníku uhličitého.
Já jsem postavil líheň v ledničce na víc plat a v mrazáku mám dolíheň.
viz. http://ahele.cz/lihen/
Hlavně se nenech rozhodit extrémníma požadavkama některých rádců.
Né každý staví mercedesa, i na trabantu se dá jezdit.
Stejně časem přijdeš na to, že daleko větší vliv na líhnutí má kvalita násadovích vajček.
To je často větším zdrojem zklamání než kvalita líhně viz. např líheň z Makra.
Na druhou stranu musím přiznat, že čím kvalitnější budeš mít líheň tím snáz pak poznáš co se mohlo zhatit, že líhnutí není takový jak sis představoval. Na kvalitni líheň je pak větší spolehnutí a chybu mužeš hledat pak ve vejčkách a jejich získávání.
A že je jejich kvalita všelijaká zejména z počátku líhnutí poznáš taky.
Jen se nenech odradit, Chybama se člověk učí a tohle nepatří mezi zas tak drahé učení.
Přeji ať se daří.
BobCZ
jo jo dnes uz vim ze jsem v ekodvoru vzal spatnou lednici je mala a to co jsem si myslel ze ten malej mrazacek bude vyhodou tak je prave naopak problem cislo jedna
tak po konzulatacich tam ted testuji topne teleso 100W a 2x 40W zarovky
povodni konstrukce 2x60W zarovky selhaly jelikos jedna praskla a teplota byla raazem rozhozena tak uvidim jak to ted dopadne
a na vejcich zalezi to uz vim a mam odskouseno jelikos mam doma jednu lihen tovarni bohuzel velmi spatne vysledky a proto ten pokus si doma neco postavit
Nevím jak to přesně máte, ale mě stačí v celé té velké lednici kde mám okolo 300 vajec dvě 60W žárovky a to z toho jedna je připojená k Hydrostatu a hřeje tudíž jen do chvíle než je dosaženo požadované vlhkosti. Někde musíte mít nějakou zásadní chybu.
Žárovka mi do teď nepraskla ani jedna - jsou Philips.
Celé to pohání větrák 15x15cm. Ten je asi málo a do další líhně na kterou už mám paradní lednici s mrazákem přijdou určitě ty ventilátory 2 nebo spíš 3, ale se sníženýma otáčkama, aby nedělali průvan.
Vzduch nebude už obíhat dveřma, jako nyní, ale vzadu na lednici přijdou z polystyrénu nalepit komory a těma se bude vracet vzduch dolů k topení a hydrostatu.
Těď pracuji na naprogramováni mikrokontrolérů, aby jsem tam mohl mít víc čidel teploty a připravil to i na obracení vajček. To však musím teprv do toho naprogramovat.
Tak uviíme jak to půjde.
reddriver
napsal(a):
ještě bych měl dva dotazy:
Běžci
V loni jsme měli sice hodně vajec, ale úspěšnost líhnutí cca 10-20%. Nevím jestli to bylo neoplozeností vajec nebo špatným líhnutím. Ale líhl jsem kuřata a 80% v té samé líhni. Letos se mi ta vajíčka po prosvícení zdají být opět prázdná oproti stejně nasazeným pižmovkám, která jsou patrně oplodněna všechna. Nejsem si jistý genetickým původem rodičů, zda nejsou příbuzní. Nebo dělám chybu se stravou? Kukuřice + pšenice + nutri mix. Ke krmení mají nonstop přístup.
Pimožovky prťousové
Druhý dotaz se týká káčat, která očekávám od sedící mámy. Jsou ve společném kachníku s ostatními kačenami a kačerem. Po vylíhnutí přemístit nebo je nechat všechny dohromady? Kachník jsem se snažil zabezpečit proti krysám, ale bojím se že to nikdy nebude 100%, mohou mladým ublížit nebo je kachna ubrání?
K té druhé části: určitě bych je oddělila. Hlavně proto, že jim budete dávat to nejlepší krmení a to by jim ty ostatní staré kachny hodně rychle sežraly A pak taky kačer může být agresivní ke kačatům.
bobcz
napsal(a):
Nevím jak to přesně máte, ale mě stačí v celé té velké lednici kde mám okolo 300 vajec dvě 60W žárovky a to z toho jedna je připojená k Hydrostatu a hřeje tudíž jen do chvíle než je dosaženo požadované vlhkosti. Někde musíte mít nějakou zásadní chybu.
Žárovka mi do teď nepraskla ani jedna - jsou Philips.
Celé to pohání větrák 15x15cm. Ten je asi málo a do další líhně na kterou už mám paradní lednici s mrazákem přijdou určitě ty ventilátory 2 nebo spíš 3, ale se sníženýma otáčkama, aby nedělali průvan.
Vzduch nebude už obíhat dveřma, jako nyní, ale vzadu na lednici přijdou z polystyrénu nalepit komory a těma se bude vracet vzduch dolů k topení a hydrostatu.
Těď pracuji na naprogramováni mikrokontrolérů, aby jsem tam mohl mít víc čidel teploty a připravil to i na obracení vajček. To však musím teprv do toho naprogramovat.
Tak uviíme jak to půjde.
no rozdil je v tom ze tu lednici mate vetsi nez ja a nemate tam ten vestavenej mrazak tim padem tam muzete vic resit to proudeni vzduchu no a to ja moc moznosti uz nemam uz sem se smiril stim ze to je proste spatna lednice musi sehnat jinou protoze at udelam cokoliv tak to proste neni dobre
ale pokud nekoho neco jeste napadne tak sem stim
kazos
napsal(a):
tak test dopadl dle ocekavani teplota ve stejne rovine vsude jina
ucinim dalsi pokus dam jinej vykonejsi ventilator
Jasně ten mrazák to chce zeshora vyhodit a dát topení dolů.Takhle to jde proti fyzikálním zákonům .Teplý vzduch stoupá vzhůru a ty se ho snažíš natlačit dolů Šlo by to při silném ventilátoru,ale to bude zase problém s vlhkostí která se bude srážet dole .Při více řadách nad sebou dej topení dolů a půjde to,takhle to mám a v pohodě.