Pouzivam v lihni 200W topne teleso z lihne.cz, ale s jeho setrvacnosti zacinam byt hodne zoufaly. Samozreme ze si nedovoluji vypinat topeni po dosazeni potrebne teploty - to bych mel vajicka nhed natvrdo, ale, treba pri 37.3 uz ho zapinam jen na 4s z 5, pri 37.4 na 3.5s, pri 37.5 na 2.5s, a pri 37.6 na 2s. - takove nejake proporcionalni rizeni. Jenzi i tak - stiha se to i prehrat i podchladit. Takze je to furt hrozna houpacka. Na grafu jsou teploty z 5 cidel v runych mistech, cervena cara - prumer kterym se ridim. Da se z tim, za predpokladu ze vejce take maji urcitou tepelnou setrvacnost, pracovat, nebo mam zkusit to nejak seridit lip?
Proč takový příkon to je líheň na 1000 vajček ?
Já tam mám jen dvě 60W žárovky na 300vajček a to ještě jedna je řízená hydrostatem takže vypne ihned po dosažení požadované vlhkosti. Někdo tu kritizuje žárovky, ale mají nízkou setrvačnost, nízkou cenu a zda funguje je hned vidět. Pro jistotu tam mohou být dvě slabší. Kabel je o dost dražší musí se s ním umět manipulovat a výměna není tak jednoduchá neboť bývá zadělán do stěny líhně.
O topné spirále bůbec neuvažovat, když už tak radši topné rohože.
Taky samozřejmě mít dobře zateplenou líheň - tedy pokud jí nemám v obývaku nebo kuchyni.
to asi nepořídíš seřídit s tímto tělesem,musel by jsi pravděpodobně použít termostaty PID,kteří samy počítají se setrvačností a vypínají dříve u těchto těles.Záleží jaký máš termostat tak k němu bych použil třeba toto má menší tepelnou setrvačnost a nestojí svět počítám dva kusy(1x náhradní) + pošta za dvě kila
http://www.nadeta.cz/nahradni-dily/ostatni-topna-telesa/topne-spiraly/topna-spirala-200w-230v-l400mm-d32mm-%5Bid%3D500490140%5D.html?ItemIdx=16
možná že se zmenší setrvačnost o 50% a více , podle síly topné tyče a nebo jen bez tyče volně mezi keramické izolátory
nejsem prodejcem PID(to jen na okraj pro někoho)
bobcz
napsal(a):
Proč takový příkon to je líheň na 1000 vajček ?
Já tam mám jen dvě 60W žárovky na 300vajček a to ještě jedna je řízená hydrostatem takže vypne ihned po dosažení požadované vlhkosti. Někdo tu kritizuje žárovky, ale mají nízkou setrvačnost, nízkou cenu a zda funguje je hned vidět. Pro jistotu tam mohou být dvě slabší. Kabel je o dost dražší musí se s ním umět manipulovat a výměna není tak jednoduchá neboť bývá zadělán do stěny líhně.
O topné spirále bůbec neuvažovat, když už tak radši topné rohože.
Taky samozřejmě mít dobře zateplenou líheň - tedy pokud jí nemám v obývaku nebo kuchyni.
lihen neni uplne mala. aspon 3-400 vajec (v prepoctu na slepici) by se tam veslo...
zarovky jsem po zkusenostech z minuleho roku jsem definitivne zamitnul. nejen protoze ze obcas praskaji (to se da pojistit vetsim mnozstvim), ale hlavne proto ze pri tom dokazou vyhodit pojistky. a to uz je naprosty pruser, obzvlast kdyz nikdo neni doma. kabel je varianta, ale tepelnousetrvacnost take ma docela vysokou...
dorm
napsal(a):
to asi nepořídíš seřídit s tímto tělesem,musel by jsi pravděpodobně použít termostaty PID,kteří samy počítají se setrvačností a vypínají dříve u těchto těles.Záleží jaký máš termostat tak k němu bych použil třeba toto má menší tepelnou setrvačnost a nestojí svět počítám dva kusy(1x náhradní) + pošta za dvě kila
http://www.nadeta.cz/nahradni-dily/ostatni-topna-telesa/topne-spiraly/topna-spirala-200w-230v-l400mm-d32mm-%5Bid%3D500490140%5D.html?ItemIdx=16
možná že se zmenší setrvačnost o 50% a více , podle síly topné tyče a nebo jen bez tyče volně mezi keramické izolátory
nejsem prodejcem PID(to jen na okraj pro někoho)
no, prave ze nejaky inteligentnejsi termostat se snazim naprogramovat. a... no, uz skoro uspesne. sice nepocita setrvacnost sam - nejake hranicni hodnoty a vykon jsem musel experimentalne najit. a hlavni update ktery mi to definitivne stabilizoval - v zavislosti na derivaci teploty nasobim (kdyz teplota klesd) nebo naopak delim (kdyz stoupa) koeficent vykonu dalsim (bohuzel take "megickym", t.zn. experimentalne zjistenym cislem).
co se tyce spiraly - docela jsi trefil. prave dnes rano jsem presne tenhle (a jeste pro jistotu par stovatovych) u nadety objednal :) takze pristi tyden mozna muj vyzkum proporcionalniho rizeni bude k nicemu...
b0rmann
napsal(a):
Pouzivam v lihni 200W topne teleso z lihne.cz, ale s jeho setrvacnosti zacinam byt hodne zoufaly. Samozreme ze si nedovoluji vypinat topeni po dosazeni potrebne teploty - to bych mel vajicka nhed natvrdo, ale, treba pri 37.3 uz ho zapinam jen na 4s z 5, pri 37.4 na 3.5s, pri 37.5 na 2.5s, a pri 37.6 na 2s. - takove nejake proporcionalni rizeni. Jenzi i tak - stiha se to i prehrat i podchladit. Takze je to furt hrozna houpacka. Na grafu jsou teploty z 5 cidel v runych mistech, cervena cara - prumer kterym se ridim. Da se z tim, za predpokladu ze vejce take maji urcitou tepelnou setrvacnost, pracovat, nebo mam zkusit to nejak seridit lip?
Hura. Stabilizovano i s tim debilnim topitkem. Teplotni propad v 14:52 - minutova prace vyfukoveho vetraka - lihen dychala :)
bobcz
napsal(a):
Mám na to objednaný Arduino Uno R3 328PU.
Na tom to chci odladit a pak realizovat.
Problém je, že s tím teprv začínám.
No uvidíme až to dorazí.
neni to spatne reseni. jenze na arduinu neorzjedes, treba webovy server, a i samotne pripojeni k siti je samostatny problem. raspberry pi je jen o neco drazsi, zato je to plnohodnotny pocitac...
To je pravda. Tak já ho koupil za 400Kč a za to raspberry pi nekoupím. To je něco přes 1200Kč tuším. Ale určitě pro toho co to umí naprogranovat, perfektní mašinka.
V čem to vlastě jede ? Na Androidu nebo něčem jiným ?
Síť se dá připojit přes maduly Arduino a tuším je tam i ten server.
Ale tak daleko zatím nedomýšlím. Budu rád když to rozchodím s těma základníma funkcema a pak se uvidí.
Docela by mne ta tvoje verze zajímala.
Můžeš o tom napsat víc ?
bobcz
napsal(a):
To je pravda. Tak já ho koupil za 400Kč a za to raspberry pi nekoupím. To je něco přes 1200Kč tuším. Ale určitě pro toho co to umí naprogranovat, perfektní mašinka.
V čem to vlastě jede ? Na Androidu nebo něčem jiným ?
Síť se dá připojit přes maduly Arduino a tuším je tam i ten server.
Ale tak daleko zatím nedomýšlím. Budu rád když to rozchodím s těma základníma funkcema a pak se uvidí.
Docela by mne ta tvoje verze zajímala.
Můžeš o tom napsat víc ?
pro raspbery existuje nekolik distribuci linuxu, vcetne take android, ale take riscos, a dokonce i ruzne uchylarny jako, treba plan9. u me to jede pod debian. no, a co se tyce pripojeni arduina k siti - pridanim dalsich modulu cena se zacina rychle blizit k raspberry, a funkcionalita a vykon az tak rychle ne :) co se tyce popisu celeho projektu... no, to je spis na vetsi publikaci. ale obecne - rizeni je pod raspberry pi, teplotni cidla - DS18B20 ( jsou pripojene pres 1 wire - DS2482-100 - nejak tak - http://www.raspi.cz/2012/11/1-wire-snimace-na-i2c-presnejsi-mereni-teploty/ ), vlhkost merim pomoci DHT11 a DHT22. na ovladani vystupu je pouzit GPIO expander MCP23017-E/P (a hned na nem SSR rele - perfektni vec) - tady je o nem par slov - http://www.astromik.org/malymenu/menuraspi.htm k obraceni je pouzit servomotor belimo - http://aukro.cz/siroky-servopohon-belimo-i3144311822.html (ten je na to jako delany)
software - nekolik scriptu v perl, plus maly programek v C pro cteni dat z DHT22... moc velkych know-how v tom, neni. mozna jen ten pokus naprogramovat proporcionalni termostat. zatim mam velice spatne vyresene zvhlcovani (dela jen 50%) a take nejsem spokojeny z cirkulaci (uz se tam toci v ruznych mistech 9 vetraku, a stejne jsou "mrtve" zony a teplota v ruzmych mistech se lisi i o 0.5 stupne). zkratka. az to doladim - tak treba neco zverejnim.
b0rmann
napsal(a):
drevene ramecky + svarovane pletivo. nejspis.
Pozor na tu přední hranu vinglu v naklápění až se budou zasouvat nebo vyndávat rámečky s vejci ať neuštípneš špičky vyjec.
Mám jen plocháč a zajištěný rámeček zespodu packama za plocháč aby nevyjel při naklápění na dveře líhně.Měl jsem to jako ty ,ale i při sebelepší manipulaci docházelo k poškození vajec
dorm
napsal(a):
Pozor na tu přední hranu vinglu v naklápění až se budou zasouvat nebo vyndávat rámečky s vejci ať neuštípneš špičky vyjec.
Mám jen plocháč a zajištěný rámeček zespodu packama za plocháč aby nevyjel při naklápění na dveře líhně.Měl jsem to jako ty ,ale i při sebelepší manipulaci docházelo k poškození vajec
no, prostoru tam mam docela dost i na vlozeni ramecku s husimi vejci. a pracuji docela opatrne...
Zdravím. Letos poprvé stavím líheň, z malého mrazáku asi 65l, bude to řízené atmelem atmega s lcd displejem, větrák 12cm, teplotní čidla DS18B20, čidlo vlhkosti DHT11, topení žárovky spínané přes SSR relé, po vyladění regulace chci dodělat naklápění vajec pomocí modelářských serv.
Současný stav je vykuchaný mrazák, zprovozněná řídící elektronika s displejem a základní regulace prahová podle teploty, plánovaná je regulace PID. Máte někdo zkušenost s realizací podobného systému a můžete poradit, na co si dát v začátcích pozor. Jsou použitá čidla dostatečně přesná? Jak jednoduše regulovat vlhkost?
pete
napsal(a):
Zdravím. Letos poprvé stavím líheň, z malého mrazáku asi 65l, bude to řízené atmelem atmega s lcd displejem, větrák 12cm, teplotní čidla DS18B20, čidlo vlhkosti DHT11, topení žárovky spínané přes SSR relé, po vyladění regulace chci dodělat naklápění vajec pomocí modelářských serv.
Současný stav je vykuchaný mrazák, zprovozněná řídící elektronika s displejem a základní regulace prahová podle teploty, plánovaná je regulace PID. Máte někdo zkušenost s realizací podobného systému a můžete poradit, na co si dát v začátcích pozor. Jsou použitá čidla dostatečně přesná? Jak jednoduše regulovat vlhkost?
pouzitelna cidla jsou docela presna, ale pro jistotu pouzivam jich vice a hodnotu prumeruji. DS18B20 se da koupit u tme.cz za cenu pod 25 kc, takze neni duvod setrit. navic pouziti vetsiho mnozstvi cidel mi take pomohlo zjistit problemy z cirkulaci vzduchu (kterou furt nemam vyresenou). dht11 - neni pouzitelny v dolihni - ma stop, kdyz si nemylim, nekde na 70%. merit s nim teplotu, predpokladam, nikoho nenapadne. takze ma smysl se podivat po sice trochu drazsim, ale presnejsim DHT22 (mj, pekne meri i teplotu).
dal - prahova regulace u zarovek je jeste pouzitelna, ale i tam bych doporucil trosku inteligentnejsi. jinak - zarovka vseobecne neni moc spolehliva. kdyz vam praskne - nic se nedeje kdyz je mate 2-3, ze jo? jenze kdyz praskne, tak dokaze vyhodit pojistky.
vlhkost - jednoduse regulovat se neda :) zkousel jsem ultrazvukove odparovace. zrejme dobr reseni, ale uz behem testovaciho provozu mi chcipli 3 ze 4, takze do ostreho provozu jsem je nedal. zatim odparuji vodu z plastove nadoby s namocenema hadrama nucenym vetranim. ale toho je malo. mozna se podivam po drazsich ultrazvukovych odparovaciech...
na co jeste dat pozor - turbulence, mrtve zony. jeden vetrak nejspis nestaci... mam jich jen na rozmichani uvnitr lihne 4 (plus 5 mensich u topneho systemu, 1 na vyfuk (dychani) a 1 u odparovani). a stejne na ruznych cidlach v ruznych mistech lihne rozdily az o 0.5 stupne :(
Tak to jsi se vydal stejnou cestou co já.
Jen já aby jsem si to usnadnil chci použít jako základ Arduino UNO R3 s ATmega 328P-PU.
Mohu ho sehnat za 390,-Kč.
Čidla přesně co ty.
DHT11 a DS18B20
Jen ty DS18B20 jsem už objednal po 90 Kč.
Nevadí. Aspoň vím pro příště.
V čem to máš naprogramovaný.
Šlapalo by to i na ATmega328 ?
Pokud máš zájem kontaktuj mě přímo: toyscz(zav)seznam.cz
Domluvíme se.
Tak to já jsem na jednu stranu dál a z druhé strany úplně na začátku.
Dál jsem v tom, že už mi běží 3 měsíce líheň řízená PIC s řízením teploty i vlhkost.
viz. http://ahele.cz/lihen/ , ale je to stav pře otočením směru pohybu vzduchu.
Ten termostat jsem koupil jako stavebnici a jen drobet upravil aby mi to vyhovovalo.
No a na začátku proto že, se teprv učím programovat Atmega328.
Chci to na něm všechno postavit.
Pokud by se mi podařilo to dotáhnout až ke sledování na Webu ak by jsem to bral za malí zázrak.
Ja se učím programovat v Arduino IDE, Integrated Development Environment), je to vlastně upravené Cečko.
Tak pokud by si mi poslal okomentovaný zdroják, mohu to zkusit převést na ten můj ATmega328. Kopil jsem si Arduino UNO R3, za cenu pod 400Kč. Tak to chci udělat na něm. Je to kompletní vývojová deska i s programátorem přes USB a knihovna Arduino IDE má už plno věcí v sobě.
No začal jsem a zatím jsem tím fascinován. tak uvidíme.
V neděli jsem nasadil první várku vajec do líhně a spustil testovací provoz systému. Výsledek je celkem uspokojivý, i prahové spínání čtyř žárovek ureguluje teplotu v rozmezí +-0.1C kolem nastavené. V líhni mám rozmístěná tři teplotní čidla a rozdíly mezi nimi jsou jen 0.1C, takže oběh vzduchu je dobrý. Vlhkost prozatím reguluji ručně.
V plánu mám teď zprovoznění logování průběhů teplot a vlhkosti po sériové lince do nadřazeného systému, náhradu čidla DHT11 za DHT22 a modulaci topného výkonu s PID řízením. Pak se snad pustím do nějakého uživatelského rozhraní v podobě inkrementálního tlačítka a budu muset vyměnit procesor atmega8 za atmega328P, 8kB paměti programu už na to nebude stačit.
Zkoušeli jste někdo měření obsahu CO2 a podle něho regulovat větrání líhně?
bobcz
napsal(a):
Dobrý den.
Pokouším se zprovoznit měření s DHT11 na atmega328 mám na to cele Arduino. Nemohu však zprovoznit čtení s DHT11. Nenašel jsem funkční knihovnu DHT.h pro Arduino.