Může to být i z tohoto důvodu:
I kdyby všechna opatření byla přijata k výrobě optimální kvalitu násadových vajec riziko
kontaminace je stále přítomen. Vejce je zvláště citlivá na kontaminace během formování vzduchové mezery.
Vytvoření vzduchu buňky začíná od okamžiku, kdy vejce je sneseno. Progresivní chlazení
vejce vede k poklesu jejích složek (zejména bílku a zjištěných póry
v malém konci), který způsobuje typ sání. Okolní vzduch vstupuje do vejce a stane se v pasti mezi skořápkou membrány.
Pokud vzduch, který vstupuje do vajíčka je kontaminován, protože prostředí je znečištěné například byl kontaminován znečištění, hobliny nebo sláma, přes které se na povrch skořápky dostanou bakterie nebo houbami může vstoupit do vejce a držet se vnější skořepiny membrány.
Stupeň kontaminace může být velmi mírné nebo nezjistitelná, ale kontaminace je velmi nebezpečná, protože patogeny množí velmi rychle v okamžiku, kdy se mláďata začnou líhnout.
Dezinfekce vajec, když jsou ještě teplá je nejlepší čas, aby se zabránilo bakteriální
nebo plísňové průnik do vajíčka. Další dezinfekce povrchu vajec má jen malý vliv na
nečistoty, které již pronikly pod skořápku.
Teplota vajíčka je o něco menší než slepičí tělesná teplota,
přibližně 40 ° C (104,0 ° F). Bude to trvat 4-6 hodiny (v závislosti na vnější teplotě) dosáhnout okolní teplotu. To je nejlepší období, když se tvoří vzduchová buňka, kdy by vejce měla být dezinfikována. To podtrhuje význam častého sbírání vajec (4 až 5 krát denně) a desinfikovat když vzduchová buňka je tvořena. Řídký sběr vajec snižuje účinnost dezinfekce.
Nicméně, dobrá technika při sběru vajec a dezinfekce nezaručují čisté kvality
vejce. Kvalita skořápky hraje významnou roli v prevenci před kontaminací.
Několik studií ukázalo, že doba, po kterou jsou vejce vystavena bakteriím hraje méně
důležitou roli než je tloušťka skořápky.
V líhni máme podle teploměrů 38 a vlhkost 50-60 a v dolíhni 37 a vlhkost 70,Možná bych v dolíhni neměla tolik kropit, když už tam mám mokré hadry a nádobu s vodou, je to dřina vychytat to. tato kuřata se opravdu líhla až 22 den ale i ta co se líhla 21 den jsou na tom stejně.Nemůže být třeba ještě problém malý skon otáčení vajec?
Ešte k tomu liahnutiu.Ak sa Vám liahli na 22 deň,máte malú teplotu,zrejme aj vysokú vlhkosť.Neviem v akej liahni liahnete,či bez ventilátora.Liahnem nie pri doporučenej 37,8 ale pri 38,2 s ventilátormi a kuriatka sa liahnu na 20-21 deň,zdravé a nepolepené.Velmi dôležitá je kvalitná násada,zo zdravých a dobre živených chovov.Nikto neliahol hned kvalitne,keď začínal.Prajem hodne trpezlivosti.M.H.
Problém je, že vejce jsou kupovaná od chovatelů a bohužel netuším v jakém stavu mají chovy.
Teď se ukáže kde je chyba, v dolíhni mám teď dva druhy vajec každé od jiného chovatele a pokud i teď to u obojího bude na h..., tak budu muset hledat příčinu v dolíhni,ale pokud jedny na tom budou líp než ty druhé tak je chyba ve vejcích. Tak držte palce
Naklánění vajec už jsem spravila,chybama se člověk učí.