Mně už nesou obě , jedna 4 a druha 2. Ta jedna nese v tichosti ale ta prvni to byla hruza litala po zahradě pořad u plotu a řvala jak pominuta ja nevěděla co ji je, tak jsem ji musela zavřit aby na mně nepřišli sousedi , tam v hnizdečku snesla vejce a byl klid. Den vy nechala a pak zase pokřikovala, tak jsem ji zas zavřela a zase vajičo. Třeti den nevynechala a zase pokřikovala tak si řikam co je a zase vajičko, no sranda
Chvalabohu už začali.Mám 2 morky,je to storenie podobné krútam.Dnes prvý krát obidve zniesli.Jedna začala znášať pred týždňom,už som si myslel,že tá druhá ani nezačne.Sú 2 ročné a minulí rok mi vyvodili32 kuskov mladých.Ešte horšie je to s husami,nestála teplota a hodne snehu u nás tomu vôbec neprospieva,snáď už sa oteplí.Prajem dobrú úrodu oplodnených vajec.M.H.
Mně začaly nést všechny 3 ( 2 předloňské a 1 loňská). Teď už nesou asi jen 2. 1 už zasedla (sedí 3 dny v celku) a ta loňská chodí k ní na noc. Překvapilo mě, jak leží vedle sebe nebo dokonce ta starší má hlavu položenou na mladší. Je pravda, že ta starší má dosti poraněná záda asi od krocana (až do masa, ale naštěstí léčba zabrala). Jelikož je poraněná, tak ji nechávám kvokat, i když vejce mám v líhně. Mám jich tam už 39, tž. další nechám k líhnutím krůtám. Nic jiného stejně nezbývá. Dávám krůtám naklíčenou pšenici a tibetský kefír, tž i to může mít účinek na snášku.
Jedna bronzovka sedí na 16 vejcích a ta druhá ji začala podnášet,tak každý den,když sleze chodím a hledám to jediné nepopsané vejce,včera jsem jedno našla a dneska ta druhá krůta vyřvávala jak o život znova,tak hlídám,kdy se budu moct jít přesvědčit,jestli jich tam zase nebude víc....Proč si nemůže najít svoje místo jinde.....
Bára
Dobrý večer, můžete mi poradit ? Mám krocana bronzového a tři bronzovky které sedí na vejcích už 27 dní.Dnes jsem je všechny sundal z hnízda a zkontroloval vejce.Hodně jich bylo jak bych to nazval při potřepání vodnatých chovatel mí říkal abych je dal pryč že jsou k ničemu.Nechal jsem v hnízdě jen ty co jsou snad oplodněné.Jenom by mě zajímalo jestli je to normální nebo je chyba u krocana nebo krůt neplodnost apod.Děkuji za odpověď.Horský.
Vejcem vůbec netřepejte, radami chovatele se neřiďte.
Tato metoda je absolutně nespolehlivá.
Při silném třepání roztřepete žloutek, který pak vydává ony kloktavé zvuky
a krůťátko tak zabijete.
Pokud byste kloktavé vejce přece jen rozbil a bylo čisté - neoplozené,
tak to považujte za náhodu, NE potvrzení domněnky a NE jako pravidlo.
Opravdu může kloktat i vejce s vyvinutým zárodkem. Ověřeno lety praxe.
Vejce nechte v klidu, popřípadě pouze prosvěcujte (pokud něco v krůtím vejci uvidíte).
Omlouvám se zapoměl jsem napsat to podstatné.Jedna krůta seděla více jak 28 dní myslím že 32 a právě pod ní byla ta vajíčka která po zatřepání žbluňkala to mě právě poradil ten chovatel že když sedí déle než má abych to takto vyzkoušel.Můžu znát Váš názor na to že když sedí delé tak to je v pořádku ? Děkuji.
DobrýDeň.Včera sa vyliahlo 21 moriek a dnes sa začali liahnúť húsatká,v tej istej liahni sa pred 3ddňami vyliahlo14 káčat,mulard.Mám 3 liahňe,ale ak je málo násady,tak liahnem spolu akurát vajcia vodnej hydiny častejšie rosím.Teplotu nastavím38,1 a je to bez problémov,hydina sa liahne o deň skôr.Pánovi,čo morka sedí 32 dní chcem odkázať,mne ešte morka 32 dní nesedela,či vajcia ukladál,ako uskadňoval a či aj pretáčal uskladnené v akej boli teplote.U moriek mávam z 30 vajec 2-4 neoplodnené a pritom málo vidieť moriaka poímať.Som s pozdravom.M.H.