Dobrý deň
Máme doma liaheň Cleo, už 2x sme liahli z prvej várky nám vyšlo len 5 kuriatok, z druhej 12 a vždy sa začali liahnuť už na 20 deň nie 21 deň. JE TO V PORIADKU? Teplotu udržiavame na 38,7 stupňov a vlhkosť 60 - 65stupňov. Ešte sa chcem spýtať či treba posledné tri dni rosiť vajíčka?
Ja mám CLEO. Pre istotu mám v liahni na vajíčkach klasický ortuťový teplomer a riadim sa teplotou na ňom. Rosím vždy pri otáčaní, takže 2x za deň. Posledné 3 dni rosím častejšie a aj vetrám častejšie. Pred dvoma dňami sa mi zo 65 slepačích vajíčok vyliahlo 51 kuriatok. 8 boli neoplodnené, a 6 sa zadusilo vo vajíčku. Teplotu sa snažím udržovať na 38,2°C.
Mám ji taky a nastaveno mám 38.Kolísá mezi 37.8-38.3 a líhne se mi bez problémů.Ano-začínají se líhnout i 20 den,ale hlavní líhnutí je 21. den.Prvních 14 dní voda ve vnějším kanálku.Týden před líhnutím kuřat voda v obou kanálcích.Ráno otočím vajíčka,večer otočím a 10-15 minut chladím....Nerosím ani nic jiného.Líhla jsem i husy a co bylo oplodněno se vylíhlo.Kamarádka ji má taky a líhne husy,kachny,perličky i kuřata a obě si ji chválíme.Ale může být špatně zkalibrovaný teploměr.Přeměřte teplotu i jinými teploměry.Já teď válčím s líhní z makro a co teploměr,to jiná teplota.....
Radulkav.mozete mi prosim napisat podrobnejsie info ako postupovat pri liahnuti v tejto liahni, aka teplota, kolko vody kedy do ktoreho kanalika a podobne, Mám ju ešte len teraz kupenu a chcela by som liahnut najskor husi labutie a potom kuriatka.Nechcem nič zanedbat a preto sa chcem najskor informovat.vopred dakujem.
radulkav
napsal(a):
Mám ji taky a nastaveno mám 38.Kolísá mezi 37.8-38.3 a líhne se mi bez problémů.Ano-začínají se líhnout i 20 den,ale hlavní líhnutí je 21. den.Prvních 14 dní voda ve vnějším kanálku.Týden před líhnutím kuřat voda v obou kanálcích.Ráno otočím vajíčka,večer otočím a 10-15 minut chladím....Nerosím ani nic jiného.Líhla jsem i husy a co bylo oplodněno se vylíhlo.Kamarádka ji má taky a líhne husy,kachny,perličky i kuřata a obě si ji chválíme.Ale může být špatně zkalibrovaný teploměr.Přeměřte teplotu i jinými teploměry.Já teď válčím s líhní z makro a co teploměr,to jiná teplota.....
Radulkav.mozete mi prosim napisat podrobnejsie info ako postupovat pri liahnuti v tejto liahni, aka teplota, kolko vody kedy do ktoreho kanalika a podobne, Mám ju ešte len teraz kupenu a chcela by som liahnut najskor husi labutie a potom kuriatka.Nechcem nič zanedbat a preto sa chcem najskor informovat.vopred dakujem.moj email:Marse26@azet.sk.
Zde Vám dávám dva příspěvky z jiného vlákna. Jedná se o líheň CLEO 5 s ventilátorem.
horal
Líheň CLEO mám druhým rokem. Loni jsem líhnul třikrát, poprvé hned jak dorazila tak jsem nasadil 41 vajec od vlašky a vylíhlo se 23 kuřat.11 bylo neoplozeno zbytek se nedolíhnul. Vše jsem dělal podle návodu.Když jsem si ho přečetl znovu zjistil jsem že předpokádaná úspěšnost je 60%. Druhá várka dpoadla navlas stejně jenom těch nedolíhnutých bylo víc než neoplozených. Teploměr ukazoval 37,6° až 39,2° proto jsem na třetí várku trochu ubral ( v porovnání s hodinkami z devítky na jedenáctku, ubírá se ve směru hodinových ručiček) teplota se ustálila na 37,8° což je podle popisu líhně ideální. Vylíhlo se 34 kuřat Forverky z vajíček dovezených z Maďarska. Zbytek byl neoplozen. Nyní jsem zrovna nasadil Šumavanky, jeden den byla zapnuta naprázdno a ukazovala, že je v ni 37°proto jsem ji trochu přidal. Asi na původní nastavení. Když jsem vložil vajíčka teplota vystoupala na 39° tak jsem to zase vrátil a teplota se pořád drží na 37,8° a nehýbá se. Jsem zvědav jak dopadne líhnutí.
kastef
Mám Cleo 3 rokem, ta líhnivost se mi podle vajec ukazuje tak 6O-7O%, někdy byla horší vejce...
Nyní mám naloženo 18 den, dávala sem 38 ks vajec Dominantů,6 neoplozených tak zbývá 32.Teploměr mi ukazuje při obracení/ mám obracečku/ jednou 37,6 a při druhém 37,8.Takto se mi to zdá nejlepší.Když sem líhla poprvé a podruhé, měla sem 38,1 a kuřata se líhla už od 19 dne.
Vodu dávám do 18 dne jen do krajní drážky, od 18 dne naplním obě a při prvním naklovlém vejci ještě několikrát denně rosím.
Marčelina
napsal(a):
Ak by mohol niekto napisat podrobnejsie info ako zacat s liahnutim v cleo, bola by som vdačna za info.hlavne aka teplota, aka vlhkost, kolko a kedy vody, apodobne.Chcem liahnut husi Labutie.e-mail:Marse26@azet.sk.
Všeobecná charakteristika Líheň
CLEO 5 se používá v soukromém hospodářství na líhnutí vajec drůbeže. Je vyrobena podle zásad povrchových líhní, vejce se ukládají v jedné vrstvě
. Konstrukce, která je vyrobena z plastu, má tepelnou regulaci, která zabezpečuje rovnoměrnou stabilitu vnitřní teploty. Vyhřívání zabezpečuje elektrický odpor. Homogenizaci vzduchu v líhni zajišťuje ventilátor. Kontrola teploty je zabezpečena termostatem. Prostřednictvím otvorův konstrukci je zajištěna pomalá a nepřetržitá ventilace mikroklimy líhně. Tím se odstraňuje nadbytečné množství oxidu uhličitého a jiných škodlivých plynů, které vznikají během líhnutí.Vlhkost zabezpečují dva malé kanálky, které se doplňují vodou. Jsou to kanálky A a B ve spodní části konstrukce líhně(viz. obrázek). V první týdnu líhnutí se doporučuje zvýšená vlhkost (je potřeba předejít odpařování vody z vajec) a v posledních dvou dnech (aby se drůbež snáze dostala přes blánu). V ostatních dnech po dobu líhnutí má být normální vlhkost.
Teplotaje nejdůležitější faktor líhnutí. V případěpřehřátí vajec vznikají anomálie, drůbež je slabá nebo je vysoká úmrtnost ve skořápce. Nedostatečné vytápění zpomaluje vývoj zárodku a má za následek opožděné „prasknutí“. Cílem natáčení vajec je, aby se sjednotila teplota vlhkost po celém povrchuvajec a aby se zamezilo přilepení zárodku ke skořápce.
Technické parametry
Teplota líhnutí:
38ºC +/-1ºC ideální 37,8 ºC
Spotřeba elektrické energie: průměrně
550W / 24hodin s teplotou prostředí 20ºC
Vlhkost:
40 – 50% s vodou v kanálku A
50 – 70% s vodou v kanálku B
80 – 85% s vodou v kanálcích A a B
Napájení:230V/50hz.
Všeobecná charakteristika Líheň
CLEO 5 se používá v soukromém hospodářství na líhnutí vajec drůbeže. Je vyrobena podle zásad povrchových líhní, vejce se ukládají v jedné vrstvě
. Konstrukce, která je vyrobena z plastu, má tepelnou regulaci, která zabezpečuje rovnoměrnou stabilitu vnitřní teploty. Vyhřívání zabezpečuje elektrický odpor. Homogenizaci vzduchu v líhni zajišťuje ventilátor. Kontrola teploty je zabezpečena termostatem. Prostřednictvím otvorův konstrukci je zajištěna pomalá a nepřetržitá ventilace mikroklimy líhně. Tím se odstraňuje nadbytečné množství oxidu uhličitého a jiných škodlivých plynů, které vznikají během líhnutí.Vlhkost zabezpečují dva malé kanálky, které se doplňují vodou. Jsou to kanálky A a B ve spodní části konstrukce líhně(viz. obrázek). V první týdnu líhnutí se doporučuje zvýšená vlhkost (je potřeba předejít odpařování vody z vajec) a v posledních dvou dnech (aby se drůbež snáze dostala přes blánu). V ostatních dnech po dobu líhnutí má být normální vlhkost.
Teplotaje nejdůležitější faktor líhnutí. V případěpřehřátí vajec vznikají anomálie, drůbež je slabá nebo je vysoká úmrtnost ve skořápce. Nedostatečné vytápění zpomaluje vývoj zárodku a má za následek opožděné „prasknutí“. Cílem natáčení vajec je, aby se sjednotila teplota vlhkost po celém povrchuvajec a aby se zamezilo přilepení zárodku ke skořápce.
Technické parametry
Teplota líhnutí:
38ºC +/-1ºC ideální 37,8 ºC
Spotřeba elektrické energie: průměrně
550W / 24hodin s teplotou prostředí 20ºC
Vlhkost:
40 – 50% s vodou v kanálku A
50 – 70% s vodou v kanálku B
80 – 85% s vodou v kanálcích A a B
Napájení:230V/50hz.
Dakujem Za informacie a este sa chcem opytat, cize v prvy tyzden mat naplnene oba kanaliky s vodou a potom az na konci?a ostatne dni ako s tou vodou, iba v A kanaliku mat vodu?a kedy rosit vajicka, ciod zaciatku?chcem liahnut husi Labutie.teda uz mam vajicka v liahni druhy den.teplota je 37.8 a zatial mam vodu v oboch aj v A aj B.