Laflešky jak se pozná kohoutek od slepičky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.4.2013 23:00
michuela

XXX.XXX.130.162

Dobrý večer, včera jsem si dovezla domů kuřátka laflešek, část byla týdenní a část 1denní. Některým týdenním už rostou ocasní pírka. Chtěla bych vědět jestli se tak dají poznat kohoutci od slepiček? U maransek co mám, jsem vypozorovala stejnou věc loni a ocásky začaly dřív růst slepičkám. Po cca 3 týdnech se ten rozdíl maže a pak se dají poznat až podle hřebínku cca v 8 týdnech. Tak mě napadlo jestli to není stejné i u lafešek, když už pochází ze stejné země smajlík

15.4.2013 21:12
michuela

XXX.XXX.130.162

To vážně nikdo nechová laflešky?

18.4.2013 14:18
aneshek

XXX.XXX.177.93

Já osobně si myslím, že je rozeznáte podle hřebínku V, kohoutci by ho mohli mít větší a červěnější než slepičky. Hodně úspěchu s rozeznáním pohlaví a dalším chovem :)

18.4.2013 15:19
maximus.jan

XXX.XXX.232.4

michuela napsal(a):
To vážně nikdo nechová laflešky?

Chovám , ale netrápí mě , že to nepoznám hned. Kdyby se to u všech druhů poznalo hned tak jsou na prodej jen kohouti. smajlíksmajlík

18.4.2013 21:10
michuela

XXX.XXX.130.162

maximus.jan napsal(a):
Chovám , ale netrápí mě , že to nepoznám hned. Kdyby se to u všech druhů poznalo hned tak jsou na prodej jen kohouti. smajlíksmajlík

Dobrý večer, no tak to doufám, že jsem obchodníkům nezkazila kšefty, ale já teď spíš řeším, jestli se podaří udělat 2 kmeny nebo se na to vykašlat, protože tohle plemeno moc lidí nechová a pak se kohout špatně shání.

18.4.2013 21:18
maximus.jan

XXX.XXX.232.4

michuela napsal(a):
Dobrý večer, no tak to doufám, že jsem obchodníkům nezkazila kšefty, ale já teď spíš řeším, jestli se podaří udělat 2 kmeny nebo se na to vykašlat, protože tohle plemeno moc lidí nechová a pak se kohout špatně shání.

Řešteto až na podzim, teprve uvidíte jak budou slepičky vypadat. A pak se ozvěte a múžeme vyměnit kohouty . smajlíksmajlíksmajlíksmajlík

18.4.2013 21:41
peter z bratislavy

XXX.XXX.234.18

Chovám Laflešky už cca 10 rokov a skôr ako u 3-4 mesačných neviem zaručene určiť pohlavie. Stáva sa mi občas, že aj z nakrúžkovanej "sliepky" sa časom stane kohút.
teraz to naozaj neriešte. Dajte im rozlišovacie krúžky a na jeseň uvidíte.

Aj keď však máte 2 rôzne kmene, môže byť, že sú príbuzné, keďže väčšina Laflešiek v ČR a SR pochádza od 2 chovateľov, ktorí si vzájomne vymieňali kohúty, keďže zohnať v Europe toto plemeno je dosť zriedkavosť.

Ak máte modré, tak pochadzajú z vajec od nemeckého chovateľa Chrisa Vollhardta, ktoré som vlani importoval.

19.4.2013 06:42
michuela

XXX.XXX.130.162

peter z bratislavy napsal(a):
Chovám Laflešky už cca 10 rokov a skôr ako u 3-4 mesačných neviem zaručene určiť pohlavie. Stáva sa mi občas, že aj z nakrúžkovanej "sliepky" sa časom stane kohút.
teraz to naozaj neriešte. Dajte im rozlišovacie krúžky a na jeseň uvidíte.

Aj keď však máte 2 rôzne kmene, môže byť, že sú príbuzné, keďže väčšina Laflešiek v ČR a SR pochádza od 2 chovateľov, ktorí si vzájomne vymieňali kohúty, keďže zohnať v Europe toto plemeno je dosť zriedkavosť.

Ak máte modré, tak pochadzajú z vajec od nemeckého chovateľa Chrisa Vollhardta, ktoré som vlani importoval.

Dobrý den, mám oboje černé i modré a to z obou líhnutí, prý se štěpí, ale modrých je víc. Já klidě těch pár měsíců vydržím, ale tohle jsem vypozorovala u maransek a zajímalo mě jestli to platí i u laflí. Poraďte mi čím je rozlišit. Na kroužky mají malinkaté nožičky, tak jsem jim dala takové barevné provázky, jenže občas nějaké kuře najdu bez provázku. Zatím je rozliším, dle velikosti jsou od sebe týden, ale časem už je nepoznám, tak jestli má někdo nějaký typ, tak sem s ním.

19.4.2013 07:23
maximus.jan

XXX.XXX.232.4

michuela napsal(a):
Dobrý den, mám oboje černé i modré a to z obou líhnutí, prý se štěpí, ale modrých je víc. Já klidě těch pár měsíců vydržím, ale tohle jsem vypozorovala u maransek a zajímalo mě jestli to platí i u laflí. Poraďte mi čím je rozlišit. Na kroužky mají malinkaté nožičky, tak jsem jim dala takové barevné provázky, jenže občas nějaké kuře najdu bez provázku. Zatím je rozliším, dle velikosti jsou od sebe týden, ale časem už je nepoznám, tak jestli má někdo nějaký typ, tak sem s ním.

Kuřecí křídelní známky smajlíksmajlík

19.4.2013 12:39
michuela

XXX.XXX.130.162

maximus.jan napsal(a):
Kuřecí křídelní známky smajlíksmajlík

nemám, nejsem členem ČSCH a prý se to dělá jen s jednodenními kuřaty a neumím to nandat, aniž bych jim ublížila. V okolí neznám nikoho, kdo by mi to ukázal: |Sice jsem výše psala, že se mi to nelíbí, ale abych se přiznala, poptávala jsem se v okolí a jediný, kdo chová v naší vesnici čistokrevnou drůbež jsem já. Takže to nikdo nepotřebuje znát.

19.4.2013 14:00
asperulo

XXX.XXX.249.32

michuela napsal(a):
nemám, nejsem členem ČSCH a prý se to dělá jen s jednodenními kuřaty a neumím to nandat, aniž bych jim ublížila. V okolí neznám nikoho, kdo by mi to ukázal: |Sice jsem výše psala, že se mi to nelíbí, ale abych se přiznala, poptávala jsem se v okolí a jediný, kdo chová v naší vesnici čistokrevnou drůbež jsem já. Takže to nikdo nepotřebuje znát.

Ve starších diskuzích někdo radil barevné elektrikářské pásky - jsou plastové, mají různé velikosti. Myslím, že to může dobře fungovat smajlík

19.4.2013 15:32
michuela

XXX.XXX.130.162

asperulo napsal(a):
Ve starších diskuzích někdo radil barevné elektrikářské pásky - jsou plastové, mají různé velikosti. Myslím, že to může dobře fungovat smajlík

Díkysmajlík, zkusím poptat nějakého elektrikáře smajlík

19.4.2013 23:38
mysak

XXX.XXX.54.5

K označování jednodenních kuřat používám barevné fixy. U opeřených kuřat používám plastové rozlišovací kroužky pro holuby, velikost 9 - 10. Mají zacvakávací patent, takže dlouho mohou být na zvířeti a pokud už hrozí, že je kroužek těsný, patent se rozpojí a kroužek se na běháku může nechat neuzamčený. takže tam sice drží ale nespadne a nezaškrcuje se. Samozřejmě to mohou ztratit. Ale v tu dobu už kroužkuji zavřenými registračními kroužky, takže vím co je co. Mám na mysli co odkud pochází z jakého kmene, ale rozeznat pohlaví u svých sumatránek je i po letech chovu pořád pro mě ještě oříšek právě v době kroužkování. Protože na kuřatech stále není nic moc vidět. A tak se mi stane, že mám některé slabší kohoutky okroužkovány slepičím kroužkem a některé přerostlé kuřičky mají navlečený kohoutí kroužek. Většina odchovu je však už vyjádřená, ale je to těžší než u plemen s jednoduchými hřebenem a vyvinutými laloky. Stejně tak chápu obtížnost rozlišení u "laflí", Kde by aspoň mohly napovědět vyvinutější a růžovějící lalůčky u kohoutků. U sumatránek je předepsán pro slepice 16 a pro kohouty 18 kroužek, ale já bych z praktických důvodů uvítal užívání kroužků větších o jeden stupeň, jako je tomu třeba u minor. Tedy 18 pro slepice a 20 pro kohouty. Tím by bylo snazší určit pohlaví proptože by se kroužkovalo v pozdějším věku a bylo by už vidět peří s rozvolněnými paprsky na "výložkách" kohoutků. Další důvod je dvojitá ostruha u dospělých kohoutů, kde je 18 někdy dost těsná, takže by vyhovoval kroužek většího průměru.
Pozorujte u 12 týdenních kuřat opeření na lopatkových pernicích. Kohouti tam mají peří s rozvolněnými paprsky. Slepičky kulaté celokrajné.
Juraj Kafka

20.4.2013 22:14
peter z bratislavy

XXX.XXX.234.18

Ja používam na rozlíšenie kuerniec "elektrikářské pásky - jsou plastové, mají různé velikosti." Len treba vystriehnuť termín, ke´d treba rozstrihnúť na dorastajucej nôžke malú pasku a nahradiť tou väčšou.
neskôr používam nastrihnuté staré krúžky z predch. rokov na ľavej nohe.

24.4.2013 12:09
nicoletta

XXX.XXX.4.126

Dobrý den, všimla jsem si, že chováte i arakauny - jak se dá určit pohlaví u černě a divoce zbarvených? Děkuji smajlík

24.4.2013 20:35
peter z bratislavy

XXX.XXX.234.18

Ludia, uvedomte si, ze pohlavie sa u malých kureniec určiť nedá s výnimkou rodofarebných plemien (Vlašky, Bielefeldky)...

Přidejte reakci

Přidat smajlík