A upřímně, divíte se? Dnes mnoho nových co chce chovat, tak nejlépe aby to pořídil z vedlejší dědiny nejdál (ač tak dobře rozšířených plemen je minimum), ale zároveň vybírá atraktivní neobvyklá plemena, pro které se běžně najezdí X ne desítek ale stovek km s nezaručeným úspěchem.
Taky často začnou prodávat hned své vůbec první produkty, aniž sami vidí kvalitu (kolikrát se neobtěžují znát vůbec standard svého plemene), proto jsou výstavy a posuzování. Neříkám že vždy dokonalé, ale jde o to, abych dostal ke svým zvířatům i názor osoby co nejvíc nestranné, která má zvířata často v ruce a měla by to mít trochu v oku.
Úplně mne dostávají (věřím že je to dobře myšleno, ale) ty třeba snahy kde někdo poptává násadová vejce a dotyčný už mu nabízí od sebe, ač chovné jedince teprve dovezl a nemá po nich ještě ani násadová vajíčka.
Potom díky neznalosti standardu, či nevím proč prostě se prodává to co byť jen trochu připomíná nějaké plemeno pod názvem toho plemene (nejčastěji u králíků, cokoliv s ruskou kresbou je kalifornský, a pak jsou tam tři diskuze proč se jim z takového spojení rodičů vzniká deset různých barevných rázů, nebo proč nenarostou do 5kg, když po zvážení má "kalifornský" rodič 3kg...).
Také velmi málo těch novějších chovatelů upozorní na vlastní nezkušenost, a skoro každý nově zčínající hledá pro sebe sama chovatelský vzor. Takže když dojdou vyjukaní a natěšení k někomu, kde to vypadá udržovaně, zvířata jsou zdravá, tak většinou hned v něm vidí mistra světa a vše je dokonalé. I hybridky mohou být drženy ve zlaté klícce na zeleném anglickém trávníčku a budou vypadat dobře. Ale nebude to plemenné zvíře.
Nesmím zapomenout, že noví zájemci nehledají většinou správně kontakty (tady na internetu opravdu ne, stejně jako kontakty na nákup obilí, sena, slámy seženu líp po dědinách v hospodě) a navíc nejsou ochotni často čekat (vlastně to koresponduje s tím že hledají na netu a nikoliv přímo mezi lidmi).
V chovatelství není rok žádná doba, vždyť co to je, to jsou tři vrhy u králíků, pár líhní kuřat a cirka šest hnízdění holubů. Chápu, že kdo je zcela nepolíbený chovatelstvím, tak nechápe, že existují i plemena těchto zvířat (ač často starší než ta jejich čivava) a v návaznosti na to také nějaká struktura, řád a fungování.
Nakonec. Chovatelé, kteří chovají a lidi, kteří vystrčí hlavu z baráku a podívají se za humno mohou sehnat zvířata (i oni se mohou spálit) snáze, protože komu prodám pěkný odchov - tomu kdo dojede sám od sebe, vidím jej, mluvím s ním, nebo tomu kdo mi napíše - koupím, cenu nabídni a ještě mi to dovez? Dobrá zvířata si předcházíme i my, čekat na výběr samce na výstavu? Ne, už během roku si chovatelé volají jestli tam má kolega něco pěkného, a domlouvají se. I ta nejelpší zvířata mohou měnit majitele, ale musí se zavčas a osobně. Na internetu se z velké části prodává až to, co doma zůstane.
Promiňte za tak obsáhlou esej, ale když se podíváte pro jaké články vzniklo toto téma, je to z většiny právě pro jeden z výše vypsaných důvodů.
Hodně zdraví nám i našim miláčkům, radost z početných odchovů a trpělivost při pořizování námi vysněných plemen/ jedinců do chovu.
jaroslavek.s
napsal(a):
Ja právě sháním buďto nasadova vejce Hedvábničky nebo 2 slepice a 1 kohoutka a neni to k sehnani kdyby jste nekdo vedel pomozte mi prosim
zadejte na inzerci "hedvábničky" a pak se podívejte,určitě tam jsou meily a na někoho se obraťte s dotazem a rád Vám poradí.
jaroslavek.s
napsal(a):
Ja právě sháním buďto nasadova vejce Hedvábničky nebo 2 slepice a 1 kohoutka a neni to k sehnani kdyby jste nekdo vedel pomozte mi prosim
Nevím, odkud jste. Myslím, že v tomto období budete těžko shánět hotové slepičky.
Tady máte inzerát:
prodám - Kuřátka - Hedvábničky bílé
Dobrý den, prodám kuřátka - Hedvábničky bílé. Cena 50,- Kč za ks. Osobní odběr v obci Záryby
10.05.2013 16:50
jaroslav.urban@seznam.cz
Cena: 50,00 Kč
Kraj: Středočeský
No a já vlastně nevím.
Koncem března, jsem koupil Leghornky udajně 15týdnů.
Po nějaké době, jsem se dočetl o Dekalbech a začal jsem mít pochyby.
Na nemoderce mi bylo napsáno, že to nejspíš je Dekalb.
Bylo to na tuto fotku a k tomu údajně měla mít skoro 16 týdnů, na foru odpověd byla asi tak 12-13 týdnů.
Psal jsem překupníkovi a odpověděl mi, že jde opravdu o Leghornky, že je sice jen překupník, ale s f. má dlouholetý vztah a nikdy neměl s něčím podobným problém.
Takže ve výsledku stejně na 100% nevím.Leghorn od Dekalbu nepoznám, na to zatím nemám.
Co se věku týče, tak s tím se nějak srovnám.
A ještě dnešní, tady už maj alespon pěkně červené hlavy.
Ale co to vlastně tedy je nevím.
Snad někdo koukne a pozná.
Jo tak nějak to vychází 17-max18 týdnů jak podle fora v těch 12-13 týdnech, tak i podle porovnání různých fotek.Njn, nakonec nejvíce se člověk naučí vlastní zkušeností...
Nebyl by Dekalb v tomhle věku již o něco větší? I když nebylo to krmeno jak by mělo pro dosažení tabulkové hmotnosti, tak se asi nedá porovnat.
honzapm
napsal(a):
Kuřici na dnešní fotce není více, jak 17 týdnů.
Je to pěkné svinstvo, falšovat věk kuřic.
To může udělat jen impotent - sám sobě medvědí službu.
Má jistotu, že moudrý člověk už od něj nikdy nic nevezme.
Dekalb White a Leghorn D229 od sebe rozeznat nelze.
a toto mám co?Mám na mysli ty bílé?
skupa
napsal(a):
No a já vlastně nevím.
Koncem března, jsem koupil Leghornky udajně 15týdnů.
Po nějaké době, jsem se dočetl o Dekalbech a začal jsem mít pochyby.
Na nemoderce mi bylo napsáno, že to nejspíš je Dekalb.
Bylo to na tuto fotku a k tomu údajně měla mít skoro 16 týdnů, na foru odpověd byla asi tak 12-13 týdnů.
Psal jsem překupníkovi a odpověděl mi, že jde opravdu o Leghornky, že je sice jen překupník, ale s f. má dlouholetý vztah a nikdy neměl s něčím podobným problém.
Takže ve výsledku stejně na 100% nevím.Leghorn od Dekalbu nepoznám, na to zatím nemám.
Co se věku týče, tak s tím se nějak srovnám.
i já se musím přidat k Vaší reakci!
také jsem koupila od překupníka leghornky, jedna se mi nezdála a takyže v dospělosti snáší hnědá vejce, při koupi jsem namítala že toto není leghorn,že má jinou stavbu těla a sem tam černé pírko na křídlech.. bylo mi to vyvráceno....
skupa
napsal(a):
Tak to mate alespon celkem jasno.
U mne je porad tabu.Leghornky jsem chtel na nasadove vejce.Pokud to bude Dekalb, tak mi na tento ucel moc neposlouzi
také jsem to tak mínila, jenže.... a tak už jsem se konečně poučila a našla jsem si chovatele leghornek s velkým CH , kde mám zaručeno, že budu mít skutečně pravé leghornky
jana-jana
napsal(a):
také jsem to tak mínila, jenže.... a tak už jsem se konečně poučila a našla jsem si chovatele leghornek s velkým CH , kde mám zaručeno, že budu mít skutečně pravé leghornky
Asi nezbývá nic jiného, než najít buď nějakého slepičího borce jestli pozná (tady se sice píše že to nejde, jinde také na ifauně zase že to jde) a nebo prostě nasadit a pozná se
skupa
napsal(a):
Asi nezbývá nic jiného, než najít buď nějakého slepičího borce jestli pozná (tady se sice píše že to nejde, jinde také na ifauně zase že to jde) a nebo prostě nasadit a pozná se
Dobrý den, takhle, není to úplně jednoduché, pokud znáte dobře standard plemene Leghornka, budete se řídit jím. Co vím já, tak všechny velkoprodučkní hybridi s bílou skořápkou vajec jsou na bázi leghornky. Většinou se jedná o jen výběr na produkci a kombinace nejlepších linií leghornek. Hybrid je i kříženec dvou či více linií téhož plemene. Pro potřeby šlechtění to tak je. Ovšem pakliže se sleduje jen jeden cíl, tj co nej nej nejvyšší produkce vajec, tak samozřejmě v ruku v ruce dochází k zhoršování exteriéru. A proto jsou "klecové" leghornky hranatější, s kolmými až skoro veveřími ocasy, přerostlými hřebeny, mnohdy i bílou kůží a masovými běháky, rybím okem a tak dále a tak dále..Kvalita peří je v čudu, třepenitá a lámavá a podobně.
Takže doporučuju nastudovat vzorník leghornky a pak se tím řídit. Leghornka je daleko elegantnějších tvarů, přechody mezi jednotlivými partiemi jsou plynulé, běháky a zobák na začátku snášky sytě žluté. Opeření čistě bílé, kvalitní a samozřemě snáška vynikající čistě bílých vajec. Ušnice jsou malé, čistě smetanově bílé bez pročervenání. Hřeben je přiměřeně velký, charakteristicky klopený. Povaha leghornek je živá, ale přesto ne tak labilní jak se uvádí třeba u bílých hisexů.
Je dobré si najít chovatele, který je leta dělá. Leghorny se líhly na Vyškovsku v Dědicích.
Jestli to je ještě pravda, to nevím.
Juraj Kafka
Když jsme si před 4lety koupily svých prvních 8 slepiček,byli mezi nimi i dvě leghornky.Jedna se nám před dvěma lety stratila(asi liška) a tu druhou máme dodneška.Musím říct,že denně máme od ní bílé vajíčko(snáší jediná bílé).Takže jsou to opravdu dobré slípky a myslím,že u nás dožije.četla jsem,že slípky by se měli po dvou letech měnit kůli snůšce,ale ona opravdu snese každý den,krom pravidelného odpočinku při přepeřování a přes zimu.Takže pokud bych narazila na opravdové leghornky pořídila bych si je.
venca21
napsal(a):
Postavil jsem domeček kačenkám a můj tým postavil plot.Dvě kach.ruánské zasedli tak mám radost a čekám co z toho bude.Koupil jsem od jedné farmářky brojlery a tak se o ně starám.Jinak moc nedělám mám po operaci nohy.
1