Zdravím ve spolek,
chtěl jsem se poptat na vaše zkušenosti s líhnutím husích vajec v líhni Brinsea ova-easy 190. Nějak se nám teď nezadařilo. Vlhkost i teplotu jsem nastavil na střední hodnoty udávané v návodu - tj. 37,9°C a 50%. V posledním týdnu před líhnutím jsme s otcem vejce 2-3x (když jsme nevěděli, že to udělal ten druhý) lehce pokropili, ale celkovou vlhkost (máme tam takovou tu pumpu) jsem kvůli později nasazeným vejcím nezvyšoval.
Vejce se jeví při prosvicování plná, ale nic se nelíhne a už asi ani nevylíhne...
Osobně vidím chybu v nízké vlhkosti, kdy to rosení asi nepomohlo, protože to líheň rychle vyvětrala?
Rád bych to tady s někým zkušenějším probral. Protože s husími vejci v této líhni moc zkušeností nemáme - loni nám vejce namrzla v hnízdě, ale předloni jsme pár vajec úspěšně líhli, jenže si nepamatuji, že bychom něco dělali jinak... Každopádně u později nasazených vajec tu vlhkost raději navýším na horní hodnotu udávanou v návodu, tedy 55%.
Díky všem za příspěvky - očekáváme vejce z Ukrajiny, tak bych nerad něco zapinkal...
Zdraví
Říha V.
Mám Brinseu, 40 advance. Poprvé co jsem letos líhnul housata, tak jsem měl vlhkost 65% a teplotu 37,7. Housata se líhla přesně na den, ale, ale, neměli plně dotažené pupky a problém s nožkama, rozjížděli se jim a to je mám na obráceném koberci. Tel. jsem s paní, kde jich líhnou tisíce, tak mi poradila, teplotu 37,6C a vlhkost 55%, řádně chladit a nezapomenout na odvětrávání líhně. při prvním naklovnutí prvního vajíčka, zvýšit vlhkost 80 - 85 %.
Dodržel jsem co mi poradila, dal jsem 18 vajíček 2 čisté a 16 housátek na světě.
kutil
napsal(a):
Mám Brinseu, 40 advance. Poprvé co jsem letos líhnul housata, tak jsem měl vlhkost 65% a teplotu 37,7. Housata se líhla přesně na den, ale, ale, neměli plně dotažené pupky a problém s nožkama, rozjížděli se jim a to je mám na obráceném koberci. Tel. jsem s paní, kde jich líhnou tisíce, tak mi poradila, teplotu 37,6C a vlhkost 55%, řádně chladit a nezapomenout na odvětrávání líhně. při prvním naklovnutí prvního vajíčka, zvýšit vlhkost 80 - 85 %.
Dodržel jsem co mi poradila, dal jsem 18 vajíček 2 čisté a 16 housátek na světě.
Aha, supr.
Ještě bych měl jeden dotaz - co když bude v líhni ještě i mladší várka vajec?
Té by asi to chvilkové (během líhnutí starších vajec) zvýšení vlhkosti vadit nemělo?
Díky za odpověď