Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda lze nastavit líheň tak ,že se vám vylíhnou spíše slepičky?
Podle mě je to blbost,ale psala mi nějaká pani které jsem prodávala kuřátka,jestli prý mám nastavenou líheň spíše na slepičky nebo na kohouty . Vysmála jsem se jí a říkala jsem ,že si snad dělá ze mě srandu. No a dnes mi mamka povídá že se jí na to ptal někdo v práci.
Tak jak to je? Podle mě to nejde ,jaký je váš názor?
Ovlivnění pohlaví při líhnutí je známější u plazů, př. se využívá v chovu krokodýlů, ale lze praktikovat i u některých druhů želv a hadů.
Teorie o líhnutí drůbeže s ovlivněním pohlaví se objevovaly již před 10 lety. Tzv. TSDS (temperature dependent sex determination) je stále ve výzkumu. Článek o TSDS u ptáků je př. tu http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1629050/
Uživatel s deaktivovaným účtem

Funguje to u některých plazů. Ptáci mají ale pohlaví určeno geneticky, pohlavními chromozomy, takže už od oplození je jasné, co z toho vyroste.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Funguje to u některých plazů. Ptáci mají ale pohlaví určeno geneticky, pohlavními chromozomy, takže už od oplození je jasné, co z toho vyroste.
Není to tak snadné, záleží na čeledi. Dle nových výzkumů je pohlaví ovlivněno genotypem i fenotypem. Stačí si trochu přečíst přiložený článek viz.odkaz výše. Tech vědeckých článků je za posledních 10 let povícero.
Citace: Our data show that incubation temperature affects sex ratios in megapodes, which is, to our knowledge, the first time that this has been reported in birds. It adds a new dimension to the mechanisms of sex ratio manipulation in birds (Hardy 2002; Pike & Petrie 2002). Previously reported mechanisms occur during egg production (e.g. Heinsohn et al. 1997; Komdeur & Pen 2002), or when parents differentially allocate resources to hatchlings (e.g. Nager et al. 2000; Hasselquist & Kempenaers 2002). To date, no reliable accounts exist for sex ratio manipulation during incubation (Pike & Petrie 2002). Based on our results, future studies should consider whether sex ratios could be affected by intermittent incubation of eggs, as well as other parental behaviours that affect cooling or heating of the eggs (Deeming 2002), or by the clutch size, which can be correlated with the temperature in a bird nest (Reid 2000).
taky je zajímavý "rasismus" u amadiny Gouldové, když má samička rozdílnou barvu hlavy než partner, tak se líhne málo samiček a většinou špatně prospívají, při přebarvení hlav umělým barvivem (třeba fixem) tento problém s odchovem mizí
http://www.daysedgeproductions.com/blog/2010/11/
a na netu jsou i videa z australského výzkumu
No pokud si to překládám správně, tak ve vaší citaci je pro mne rozhodná věta :
Pro manipulaci poměru pohlaví během inkubace k dnešnímu dni žádné spolehlivé výsledky NEexistují(Pike & Petrie 2002) (mluvíme o ptácích)
Je jasné, že u ptáků rozhoduje okamžik oplození. Zda samice dovede ovlivnit
nějakým způsobem , který z chromozomů (Z či W ) se "zapojí" je zatím předmětem všech možných i nemožných výzkumů....
Dost dobrá debata (než ji zazdil jistý pán ze Slovenska) probíhala na toto téma na exotech.
Z jistotou se dá říci, že ovlivnění pohlaví u drůbeže v líhni je zatím BLBOST.
Tady vám přikládám mail od té mladé pani, máma si myslela že si dělá srandu.
Proč srandu? Někteří chovatelé upravují teplotu v líhni aby zvýšili pravděpodobnost líhnutí samic (okolo 37,5°C) a nebo samců (až 38,2°C). Proto jsem se ptala jestli teplotu nějak upravujete.
Nemyslela jsem to nějak zle.
Tak to někdo zkuste třeba
Z této diskuze jsem pochopila, že snad někdy to bude možné,ale budeme muset těm slepicím víc domlouvat .
Někteří chovatelé upravují teplotu v líhni aby zvýšili pravděpodobnost líhnutí samic (okolo 37,5°C) a nebo samců (až 38,2°C).
úplně zbytečně, o pohlaví se rozhoduje v okamžiku oplození, který z pohlavních chromozomů, takzvaných heterochromozomů (ZZ samci, ZW samice) se "zapojí do hry"
kdyby to bylo tak jednoduché, už by dávno líhňařské firmy toho využívali
Jsem fakt ráda ,že nejsem tak blbá a vím jak to chodí se slepicí, kohoutem a líhní. Čuměla jsem jako puk, když mi ta pani povídala o teplotě v líhni a věděla jsem ,že to není možné,ale bohužel jsou lidi co uvěří všemu a když jsem jí viděla bylo mi jasný, že ona je jedna z těch která uvěří všemu co jí kdo nakuká a nepřijde jí to ani trochu divný.
Selský rozum mi praví: Co je v dnešní době nejdůležitější? - Prachy.
Kdyby šlo jedním cvaknutím nastavit líheň tak, aby líhla jen slepičky,
myslíte, že by se velkochovy a drůbežárny zabývaly líhnutím kohoutků?
Že by u stolů seděly desítky drahých lidí a roztahovaly kuřátkům křidélka?
Myslíte, že by se Dominant CZ intenzivně zabývala šlechtěním hybridů
s možností autosexingu jednodenních kusů?