Kvočna má 2 kuřátka ... v hnízdě zůstala 4 vystydlá vejce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.4.2013 19:23
chovat

XXX.XXX.60.157

Dobrý den, prosím zde někoho o radu, jestli vejce, které po opuštění kvočnou někdy během odpoledne, když se začala věnovat dvěma kuřátkům, co se již vyklubala, vystydla, mám zkoušet dát pod jinou kvočnu nebo už ne. Nutno podotknout, že je mám na břiše na mikině pod svetrem a docela studí. smajlík Škoda, že se zrovna tak ochladilo. Tmavá se mi ta vejce zdají, ale průhlednější se mi jevily jen vejce čerstvé. Možná se z nich už žádné kuře nevyklube.. Děkuji za rady a zkušenosti.

28.4.2013 21:28
365ku

XXX.XXX.249.32

Teď už je asi pozdě dávat pod jinou kvočnu, tedy pokud jí máte. A pokud vajíčka studí ... Já kvočnu vždy hlídám a když se začnou líhnout první kuřátka, tak zajistím, aby byla kvočna v temnu. To potom první kuřata sedí v teple pod kvočnou a ta sedí dál. Nechávám jí tak max. 2 dny od vyklubání prvního kuřete. Jednou za den jí vyndám, aby se nazobala napila a "vyvenčila" mezitím, pohlídám kuřátka. Potom jí zase vrátím opatrně na hnízdo. Po těch dvou dnech už jí ale pouštím, pokud už jsou pod ní všechna kuřátka oschlá. Jinak se může stát, že kvočna odejde z hnízda s prvními kuřaty a opozdilci nemají šanci.
Také se dají kuřata postupně odebírat a dávat do odchovny než se poslední kuře dolíhne, ale to musíte mít alespoň provizorní odchovnu. A včas vrátit kvočně.

28.4.2013 21:59
chovat

XXX.XXX.60.157

Děkuji, také jsem si to tak myslela. První kvočna umístěná ve velké králíkárně mi vylíhla jedno kuře a seděla opravdu dál na vejcích. S vyklubaným si povídala, tak jsem na to přišla, ale musela jsem si ho pod ní najít a zase ho tam rychle našťouchala zpět. Když se dva dny dál nic neklubalo, ubrala jsem jí postupně v dalších dvou dnech zbylá nevylíhlá vejce. Další dvě kvočny, které se rozhodly sedět, jsem nechala ve snáškové kukani, pouze jsem je přemýstila do odděleného prostoru od ostatních slepiček a kohoutka. Tak teď je tam, sedí s nima na sekané slámě na pražcích vedle kukaně na volno. Vedle na stejném prostoru sedí druhá kvočna obě jsou zakrslé, první černá kočinka, druhá žlutá wyandontka a já mám dilema, mám-li je tam tak nechat, ostatní slepičky si možná přes pletivo na kuřátka snáze zvyknou.....Děkuji.

29.4.2013 07:43
365ku

XXX.XXX.249.32

Nevím jak daleko kvočny od sebe máte, já jsem měla dvě kvočny, kterým se vylíhla kuřata nastejno. Zakrslé kočinky smajlík, po týdnu jsem je pustila obě na velikou zahradu, ale přes to se potkaly a bylo zle. Silnější kvočna té druhé sebrala všechna kuřata. Musela jsem je potom oddělit, kuřat bylo dohromady 20 a to jsem nechtěla nechávat jen jedné kvočně. Asi do 14. dnů si už kuřata nekradly, ale pokud se zase potkaly, tak bylo zle. Jelikož jsem doma, tak jsem je hlídala, ale pokud jsem nebyla na zahradě, oddělila jsem je. Tak přeji hodně zdaru a zdravá kuřátka smajlík.

29.4.2013 08:46
honzapm

XXX.XXX.29.18

Naděje umírá poslední a pokud máte jiné kvočny a místo pod nimi, popř. líheň,
zkuste dolíhnout i pocitově chladná vejce. Kolikrát se nám zdálo,
že kvočna se zdržela venku déle, než by lidskému "pocitu" bylo
příjemné a vejce působila chladným dojmem, ale vždy se vše dobře vylíhlo.

To ochlazení vliv nemá, i kdyby se neochladilo, byl by výsledek podobný.
Takže - za zkoušku nic nedáte, pro příště i chladná vejce IHNED nasaďte.
Přinejhorším se z nich už nic nevyklube. Na vyhození nás. vajec je vždy času dost.

My nasazovali delší dobu shromažďovaná vejce, popř. jsme přidávali další po prvním dnu sezení (když chovné slepice nanesly další vejce - ne vždy jsme měli v jeden den dostatek
násadových vajec) takže i u nás bylo líhnutí dva, někdy i tři dny.

V takovém případě první kuřata VŽDY od kvočny odebíráme,
umístíme do krabičky ke zdroji tepla (topení, žárovka, lampa,
popř. dočasně (než zatopíme) alespoň pod péřovou duchnu s přístupem vzduchu.
přidáme strouhanku, popř. směs, popř. vařené vajíčko najemno nastrouhané a vodu.

Kvočna po odebrání kuřat lépe dosedí zbývající.
Mj. i proto, že když pod sebou cítí živé vylíhlé kuře, má tendenci se nadzvedávat.
To aby kuře pod ní mělo dostatek vzduchu a aby ho neumačkala.
Jenže ostatní vajíčka nepotřebují, aby se kvočna nadzvedávala, ostatní vejce
ještě pár hodin (dnů) potřebují standardní teplo a podmínky.
Takže pokud se kvočna zvedá nad kuřaty už moc, mohou se další vejce hůř líhnout
nebo přestat líhnout.
Když kuřata odebereme, kvočna se většinou přestane nadzvedávat a lépe dosedí zbytek.
Samozřejmě kvočnu zbytečně nerušíme, chodíme si pro kuřátka tak max. 3-5x denně.

Každá kvočna to má jinak, některá se nezvedá, některá ano, více, méně, hodně,
některá se sebere a s pár kuřaty odejde.
Záleží na plno věcech, jak sedí, kde sedí, jakou má povahu, zda (při neodebírání kuřat)
mají oschlá kuřátka dostatek místa...
Odebíráním kuřat prostě kvočnu na vejcích zklidníme a hlavně si zajístíme bezpečí
pro odebraná kuřata. Už se mi i stalo, že večer naklubané kuřátko ráno pod kvočnou nebylo.
Když jsem pak počítal vejce a kuřata, hledal kuřátko a pořád mi to nevycházelo,
tak jsem ho náhodou našel mrtvé, studené zapadlé v rožku dřevěné bedýnky,
ve které kvočna seděla.
A zrovna napotvoru to byla maličká slepička velké vlašky oranžovokrké.
Kvočna si upravuje hnízdo, sbírá a vybírá kousky slámy nebo sena, či jiného materiálu,
kterým je hnízdo vystlané a ta naše vysbírala zobákem s rožku bedýnky malou skulinku
a do té kuřátko přes noc zapadlo.

Takže odebraná kuřata jsou tak říkajíc posychrovaná.
Pokud odebíráte kuřátka oschlá i mokrá, je dobré bedýnku rozdělit na dvě části.
Např. kartonem.
Osychající kuřátko je ještě slabé a může se stát terčem klobavých útoků
jeho o málo starších a již čipernějších soukmenovců.
Často mu mohou klobat zatahující se žloutek.

29.4.2013 08:58
chovat

XXX.XXX.60.157

Děkuji všem za odpovědi. Oddělit jsem je večer musela. Neměla jsem ta studená vejce z kukaně brát, jenže to vím až teď. Kočinka kvočna sebrala wyandontce to místo na vejcích. Přendání wyandontky do králíkárny, nedopadlo. Ale dala jsem tam z kurníku další kočinku. Tak snad už to bude lepší.

22.5.2013 20:21
chovat

XXX.XXX.60.157

Děkuji za pomoc. Kočinka týden doseděla a ze zbylých vajec se vylíhli další dvě krásná kuřátka, některé vejce byli neoplodněné. Ta dvě první žluťoučká jsem měla týden v kuchyni v inkubátoru. Pořád krmit...a nenadzvednu jim tu hamuhamu jako máma kvočna. Když jsem jim svítila, moc se nevyspala a bez světla by bylo zima. K mé velké radosti je po tom týdnu večer v pohodě připojila k těm nově vylíhnutým. Není nad to hopnout si na mámu a večer zalízt mezi její teploučké prachové peří a jen tak ze zvědavosti si vystřčit žlutou hlavičku z pod černého křídla.

Před pár hodinami se vyklubalo další kočince první kuře. Náhodou jsem ji dávala žrát, když se proklubávalo. Zatím leží mezi vejci.
Mám ho nechat pod kvočnou přes noc?
Počkat do druhého dne, jestli bude ještě nějaké a ráno je zase odebrat do toho osvědčeného inkubátoru? Děkuji za vlídné a ochotné rady. smajlík

22.5.2013 20:52
365ku

XXX.XXX.249.32

chovat napsal(a):
Děkuji za pomoc. Kočinka týden doseděla a ze zbylých vajec se vylíhli další dvě krásná kuřátka, některé vejce byli neoplodněné. Ta dvě první žluťoučká jsem měla týden v kuchyni v inkubátoru. Pořád krmit...a nenadzvednu jim tu hamuhamu jako máma kvočna. Když jsem jim svítila, moc se nevyspala a bez světla by bylo zima. K mé velké radosti je po tom týdnu večer v pohodě připojila k těm nově vylíhnutým. Není nad to hopnout si na mámu a večer zalízt mezi její teploučké prachové peří a jen tak ze zvědavosti si vystřčit žlutou hlavičku z pod černého křídla.

Před pár hodinami se vyklubalo další kočince první kuře. Náhodou jsem ji dávala žrát, když se proklubávalo. Zatím leží mezi vejci.
Mám ho nechat pod kvočnou přes noc?
Počkat do druhého dne, jestli bude ještě nějaké a ráno je zase odebrat do toho osvědčeného inkubátoru? Děkuji za vlídné a ochotné rady. smajlík

Pokud jste nasazovala vejce najednou, tak bych jí kuře nebrala. Kočinky jsou dobré kvočny, alespoň moje zkušenost je, že dokud mají pod sebou vejce, tak čekají. Spíš jim musím vece, ketrá už nejeví známky líhnutí odebrat, aby holky šly s kuřaty do světa smajlík. Pokud je kvočna v suchu, tak bych jí nechala. Přenesla bych jí jedině, kdyby už byla všechna kuřata vylíhnlá a venku byla stále zima, jako má teď být, a kvočna by už chtěla ven s kuřaty. Ale přenesla bych kuřata i s kvočnou. Tak ať se kvočnám a kuřatům daří smajlík.

22.5.2013 21:06
chovat

XXX.XXX.60.157

Díky, zatím ho tam zkusím nechat, sedí v králíkárně. Zakrýt dvířka ? A kolik dní necháváte prvního mrňouse mezi vejci bez krmení ?

22.5.2013 21:35
365ku

XXX.XXX.249.32

Kuřeti by nemělo dělat problémy vydržet bez krmení až tři dny - první tři dny po vylíhnutí. Ale je potřeba zajistit napojení a nakrmení kvočny. Ale pokud vejce nasazujete najednou, tak by se kuřata tak dlouho líhnout neměla.

23.5.2013 10:30
ladd

XXX.XXX.34.52

365ku napsal(a):
Kuřeti by nemělo dělat problémy vydržet bez krmení až tři dny - první tři dny po vylíhnutí. Ale je potřeba zajistit napojení a nakrmení kvočny. Ale pokud vejce nasazujete najednou, tak by se kuřata tak dlouho líhnout neměla.

Nechat kuře 3 dny bez vody a jídla mi přijde opravdu jako extrém! Určitě bych to nikomu neradil i když bych to měl odzkoušeno. Za normu bez krmení a vody beru 24 hodin. Pokud líhnutí trvá déle jak jeden den, tak dříve vylíhlá kuřata dát pod žárovku nebo opozdilce dát dolíhnout pod jinou kvočnu.
A ano, nasazovat všechna vajíčka pod kvočnu najednou. Pak se zpravidla vše také během jednoho dne vylíhne.

23.5.2013 13:37
dupacka

XXX.XXX.0.73

Já jsem dala tácek se zobáním kvočně před zobák, ona seděla a ti dříve vylíhnutí si tam chodili na jeji zavolání, stejně nadlouho první dva dny zpod kvočny nevylezou.
Stejně jsem pár vajíček která druhý den vypadala netknutá, neživá dala pod druhou kvočnu a ještě se tam vylíhli třetí den dva prckové ty jsem pak doma dala pod žárovku a večer je strčila k ostatním, už jsou všichni nastejno, ikdyž ráno ti dva zůstali chvilku v hnízdě, překvapení kde to jsou :-D. Ale během pár minut se připojili k ostatním a už neni skoro poznat která to byla, dohnali to.

23.5.2013 14:45
ladd

XXX.XXX.34.52

dupacka napsal(a):
Já jsem dala tácek se zobáním kvočně před zobák, ona seděla a ti dříve vylíhnutí si tam chodili na jeji zavolání, stejně nadlouho první dva dny zpod kvočny nevylezou.
Stejně jsem pár vajíček která druhý den vypadala netknutá, neživá dala pod druhou kvočnu a ještě se tam vylíhli třetí den dva prckové ty jsem pak doma dala pod žárovku a večer je strčila k ostatním, už jsou všichni nastejno, ikdyž ráno ti dva zůstali chvilku v hnízdě, překvapení kde to jsou :-D. Ale během pár minut se připojili k ostatním a už neni skoro poznat která to byla, dohnali to.

Vím, psala jste to již v jiném příspěvku. A psala jste , že příště ani asi vajíčka jiné kvočně dávat nebudete, necháte je dolíhnout pod kvočnou s kuřaty i kdyby to mělo trvat více dní – reaguji na toto konkrétně. Pokud je líhnutí roztažené do více než jednoho dne, tak je lepší kuřata kvočně odebírat a dát pod žárovku. Kvočna s kuřaty z hnízda nejdéle druhý den po vylíhnutí slézá, aby se mohla o kuřata starat a hledat jim potravu. Dva dny držet na hnízdě kvočnu sedící na vejcích a kuřatech zároveň je podle mě na hraně, spíš dlouho. Kvočna /i kuřata/ kromě nažrání a napití se potřebuje také vyprázdnit, to pak je nucena udělat mezi kuřata a zbylá vajíčka. Taky hrozí, že nádobka s vodou se převrhne do hnízda. A pokud uděláte prostor kolem hnízda větší, tak kvočna se staršími kuřaty sejde z hnízda a nedolíhlá vajíčka se zachladí..
Jestli jsem správně počítal, tak kuřata se Vám líhla v rozmezí 5 dnů. Zřejmě jste dávala vajíčka pod kvočnu postupně.

23.5.2013 17:06
365ku

XXX.XXX.249.32

ladd napsal(a):
Nechat kuře 3 dny bez vody a jídla mi přijde opravdu jako extrém! Určitě bych to nikomu neradil i když bych to měl odzkoušeno. Za normu bez krmení a vody beru 24 hodin. Pokud líhnutí trvá déle jak jeden den, tak dříve vylíhlá kuřata dát pod žárovku nebo opozdilce dát dolíhnout pod jinou kvočnu.
A ano, nasazovat všechna vajíčka pod kvočnu najednou. Pak se zpravidla vše také během jednoho dne vylíhne.

O těch třech dnech jsem se dočetla v literatuře, tato doba se využívá na přepravu kuřat mezi chovateli, či v případě drůbeže na výdělek mezi překupníky...
Tak že to není nic, co by drobnochovatel potřebovat doma praktikovat.

24.5.2013 16:01
dupacka

XXX.XXX.0.73

ladd napsal(a):
Vím, psala jste to již v jiném příspěvku. A psala jste , že příště ani asi vajíčka jiné kvočně dávat nebudete, necháte je dolíhnout pod kvočnou s kuřaty i kdyby to mělo trvat více dní – reaguji na toto konkrétně. Pokud je líhnutí roztažené do více než jednoho dne, tak je lepší kuřata kvočně odebírat a dát pod žárovku. Kvočna s kuřaty z hnízda nejdéle druhý den po vylíhnutí slézá, aby se mohla o kuřata starat a hledat jim potravu. Dva dny držet na hnízdě kvočnu sedící na vejcích a kuřatech zároveň je podle mě na hraně, spíš dlouho. Kvočna /i kuřata/ kromě nažrání a napití se potřebuje také vyprázdnit, to pak je nucena udělat mezi kuřata a zbylá vajíčka. Taky hrozí, že nádobka s vodou se převrhne do hnízda. A pokud uděláte prostor kolem hnízda větší, tak kvočna se staršími kuřaty sejde z hnízda a nedolíhlá vajíčka se zachladí..
Jestli jsem správně počítal, tak kuřata se Vám líhla v rozmezí 5 dnů. Zřejmě jste dávala vajíčka pod kvočnu postupně.

dobrý den, já jsem dala všechna vajíčka najednou, jenže jako začátečník (bylo to moje první líhnutí)
jsem první týden při venčení kvočny udělala chybu a pustila ji brzo odpoledne - ona pak na hnízdo nepospíchala byla pryč 3/4hodiny a za dva dny mi utekla a to byla 1,5hodiny mimo hnízdo (4.den inkubace). Tenkrát jsem vajíčka skoro odepsala, ale nakonec z 11 vajec mám 10 kuřat. To desáté se vylouplo až dnes(25.den) fakt neuvěřitelné pro mě.
S tím přistrčením potravy a vody ke kvočně byla to improvizace (malá napaječka ta se převrhnout nemohla) - první kuře v neděli a ve středu poslední dvě (už pod druhou kvočnou) pokud bych ji neměla tak bych kuřata dala pryč a ještě zkusila ta zbývající, ale náhodou sedla ta druhá, tak to zachránilo život určitě tomuhle poslednímu, protože to bych jinak vyhodila, tak dlouho bych opradu nečekala, že z toho může něco být.( pri prosvícení jsem žádný pohyb neviděla)
Byla jsem doma a kvočnu neustále sledovala a do té středy se skoro sama nezvedla a to už od úterka večera pod sebou vejce neměla, ty už zahřívala druhá.
Takže jsem přistrčila zobání a vodu, protože jsem si říkala že to první kuře už asi by to potřebovalo.
Osobně si myslím, že člověk se musí přizpůsobit podmínkám, které právě má, protože se nedá strikně říct, tohle se smí tohle ne nebo tohle nevyjde a tohle ano. ( příroda umí leccos )
První týden by neměla kvočna z hnízda víc než 15 minut no a moje byla dvakrát na hodinu a víc a naštěstí se nic nestalo. ( neznamená to že to budu opakovat, šlo jen o začátečnickou chybu)
Moje vleklé líhnutí bylo možná i tím že 15 vajec na lehčí slepici bylo moc a nezahřívala asi dostatečně, byť nikdy žádné nekoukalo, obsedla je myslím v pohodě.
To poslední bylo označené z prvního týdne jako skoro studené a zvládlo to. Jsem opravdu překvapená a jsem ráda že sbírám zkušenosti, co všechno je možné. :)
Každopádně doufám že druhé líhnutí bude v kratším časovém intervalu, vajíček jsem dala 13 tak uvidíme.

24.5.2013 16:08
dupacka

XXX.XXX.0.73

Také je to zase o tom že každé zvíře je prostě jiné, některá sleze hned s prvním kuřetem, jiná tam sedí dokud tam jsou vejce.
Do těch tří dnů, déle bych to opravdu neriskovala, minimálně to vyprázdnění kvočny je důležité.

27.5.2013 19:17
chovat

XXX.XXX.60.157

ladd napsal(a):

Bylo to trochu jinak, pár dní seděly v kukani na snášení. Někdy seděla třeba jen půl dne a pak jí to pustilo, tak jsem to tak nechala. Slepiček zakrslých wyandontek a kočinek tam bylo dohromady sedm, tak jí ostatní trochu přidávaly. Když jsem viděla, že opravdu sedí, po pár dnech jsem je, tak jak si seděly i s tím budníkem přesunula do oddělení vedle a od té doby sedí.
S prosvěcováním mám trochu problém. Vidím, když je úplně čiré=vezmu do kuchyně, nebo když je tam shluk=dám pod kvočnu. To je na začátku. Ale když už se vyklubalo 5 kuřátek a je tam ještě 6 vajec, jsou tmavá. Kočinky jsou černý. Ta neoplodněná nebo nelíhnoucí se jsem nerozeznala...smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík