medila
napsal(a):
Dobrý den, mám slepičky české zlaté kropenky i s kohoutem. jsou z loňského jara. ráda bych si odchovala přirozeně kuřátka, ale tuto sezónu zatím žádná slepice nezasedla. Minulé léto už mi slepičky sedávaly, ale to byly ještě mladé.
Není nějaká rada?
děkuji
u techto slepic se nevyskytuje kvokavost,jinak skus davat ječmen a mit ji v teple
řešim stejné problém jestli hybrid Lohman brown light má pud ke kvokaní
medila
napsal(a):
tak jsem trochu pohledala a vyřešila bych to asi tak že bych si pořídila jednu dvě maransky vyloženě pro tento účel... třeba to ty moje slepičky naučí :)
nechce se mi věřit, že by slepice nebyly ochotné se postarat o zachování rodu :)
Nevím, kde jste přišla na to že maransky kvokají, ale dobří chovatelé je z chovu selektují, zpravidla takto postižená bývá léčena velmi radikálně - sekyrkou. Na kvokání si sežeňte hedvábničku nebo nějaké jiné bě+žně kvokající plemeno.
Já mám pro tento účel zdrobělé kočinky. Letos mi vyseděla i křepelky a zvorně se stará
michuela
napsal(a):
Nevím, kde jste přišla na to že maransky kvokají, ale dobří chovatelé je z chovu selektují, zpravidla takto postižená bývá léčena velmi radikálně - sekyrkou. Na kvokání si sežeňte hedvábničku nebo nějaké jiné bě+žně kvokající plemeno.
tady v diskuzi na ifauně, jsem se dočetla že kvokají. no ale možná někdo jiný tu zkušenost nemá. podívám se teda ještě na jiná kvokající plemena...
tedy hedvábnička, kočinka...
medila
napsal(a):
tady v diskuzi na ifauně, jsem se dočetla že kvokají. no ale možná někdo jiný tu zkušenost nemá. podívám se teda ještě na jiná kvokající plemena...
tedy hedvábnička, kočinka...
Netvrdím, že občas nějaká nezakvoká, ale jsou cíleně vyřazovány z chovu. Nebo by alespoň měly být.
17tarebo

XXX.XXX.1.234
medila
napsal(a):
jejda :(
a u kterých se vyskytuje? ideálně nějaké české nebo alespoň středoevropské :)
Hodně kvokají australky a sasexky.
Roman
Černé dominantky se mi dařilo rozkvokat tak, že jsem do hnízda (kukaně nebo přepravky)
dal imitaci vajíček (podkladky, brambory či oblázky velikosti a tvaru vajec.
Vybranou vhodnou slepici (např. moc nenesla, pokvokávala, ale chodila, déle setrvávala na hnízdě atd.) jsem do hnízda na noc umístil a zamezil jsem, aby mohla samovolně odejít.
Ideální jsou na to malé kukaně, přepravky (na kočky), popř. i podomácku vyrobená hnízda.
Mě tehdy posloužila bedna na ovoce jako hnízdo a druhá jako poklop, aby slepice neutekla.
Když ji tam dáte na noc, je velká šance, že se pokus povede. Ve tmě bude sedět, pod sebou
ucítí falešná vejce. Většinou si takhle zvykly za 2-3 dny. Mezitím samozřejmě zajistíme
krmení, vodu a vyprázdnění.
Slepice, která nekvoká, má vyprazdňování častější, tak na to pamatujme
a případně mějme v záloze nové hnízdo, kdyby to první bylo během nácviku silně znečištěné.
Když je jasné, že kvočna už sedí sama a dobrovolně, podložíte pravá vajíčka.
Nejdříve raději jen pár, nějakých obyč. nenásadových a postupně (den dva) vyměníme
za finální násadová.
Kvočnu můžeme přemístit někam do klidu, králíkárny, chlívku apod.
Je vhodné takovou uměle rozkvokanou slepici lépe a více hlídat, může se stát,
že se hůře bude vracet z venčení na hnízdo nebo bude plašší či méně spolehlivá.
Vliv krmení (ječmen), přitápění a teplé vody do napáječky jsem nezkoumal.
Ale možná i tak by se kvokání dalo vyvolat.
taky pomáhá nechávat vejce na hnízdě a sbírat třeba až večer všechny najednou když jdete drůbež zavřít.Mně osobně se to povedlo loni i letos (zrovna dneska) a vždycky to bylo ve stejnou dobu co sedne pižmovka která mi snáší do vedlejšího hnízda.Tak zase budu muset přidělat nový snáškový hnízda a to nevim kam začne snášet ještě ta 3 pižmovka,protože nejdřív mi snášela na seně ještě s kámoškou do 1 hnízda,pak začala v tom kurníku s 2 pižmovkou a kam půjde ona?
milan53
napsal(a):
Dobrý deň.Chovám Australorpky,Velsumky velké,Amrox,Leghorn,Šumavánky,Hempšírky,Wyjandotky,Brahmanky,Sasexky.U mňa sa najviac kvokavosťou prejavili Sasexky.Obsadne bez problémov 15 vajíčok a o kurčiatka sa vzorne stará.S pozdravom M. Horinka.
Dobrý večer , chcel by som sa opýtať Vy chováte Šumavanky ?
A odkiaľ ste ?
S pozdravom Lukáš