Dobrý den, chci se zeptat, jestli u nás někdo tento barevný ráz chová - viděla jsem v inzerci nabídku kuřátek z Belgie.
Mně se tento týden vylíhlo z vajec od dvou chovatelů, které mi dovezl bratr z Holandska 11 a 16 kuřátek
Přikládám fotku rodičů jedněch kuřátek.
Lucie
A tady jsou kuřátka - takoví strakáči. Jsem zvědavá, kolik bude slepiček a jak budou nést.
Jen doufám, že neurazim. Toto není barevný ráz " bíle černě skvrnité ", takový vlastně neexistuje. Tento barevný ráz u vlašek se jmenuje " černobíle strakaté " , mezinárodně je to " exchequer ". V republice je už několik lét chová a zdokonaluje př.Mácha, má několik nepříbuzných kmenu a určitě rád naváže spolupraci
marysh
napsal(a):
Jen doufám, že neurazim. Toto není barevný ráz " bíle černě skvrnité ", takový vlastně neexistuje. Tento barevný ráz u vlašek se jmenuje " černobíle strakaté " , mezinárodně je to " exchequer ". V republice je už několik lét chová a zdokonaluje př.Mácha, má několik nepříbuzných kmenu a určitě rád naváže spolupraci
Budu oponovat.Barevný ráz bílé černě skvrnité je.Také je ráz černé bíle skvrnité.Exchequer je mezinárodní název rázu bílé modře skvrnité(zatím není uznán).A aby nebyly dohady,v sekci články je o vlaškách včetně uznaných a chovaných barevných rázech v rámci EE.
jara.k
napsal(a):
Budu oponovat.Barevný ráz bílé černě skvrnité je.Také je ráz černé bíle skvrnité.Exchequer je mezinárodní název rázu bílé modře skvrnité(zatím není uznán).A aby nebyly dohady,v sekci články je o vlaškách včetně uznaných a chovaných barevných rázech v rámci EE.
Milý př Jaro, Váš příspěvek je úplně špatně. Ano, barevný ráz " černé bíle skvrnité " je léta uznany a dosti rozšiřený a chovatelům vlašek velmi dobře známy. Barevný ráz " bílé černě skvrnité " je u nás neznámy a neuznaný - možná někde ve světě je. Porovnávat tyto dva barevné rázy a zaměňovat je s " exchequer " je hodně nerozumné.
Barevný ráz " exchequer " je u nás i v zemích EE uznaný a jasně popsaný ve vzorniku, a to i evropském ( v našem je přeložená kopie ) a plést do něho modrou barvu je jasná ukázka Vašich vědomosti ( nezaměňovat s " modrým exchequer " ).
vlas
napsal(a):
Nemůžete ten článek brát doslovně, je v něm dost chyb v překladu barevných rázů a některé uznané rázy chybí uplně. Kukla.
Tady je nyní polemika o barevném rázu bílé černě skvrnité.Paní jasně píše,že násadovky pocházely z Holandska.Tento barevný ráz je uznán pouze ve zmiňovaném Holandsku.Německy weiss-schwarzgescheckt,v Holandsku zwartbont(exchequer).K 28.4.2013 eviduje EE 34 barevných rázů vlašek.K tomuto datu je v ČR uznáno 22 barevných rázů.Informace ze stránek EE.
Zdravím. Přátelé a není úplně jedno, jak se ty vlašky jmenujou? Myslím si, že si tady někdo pouze vynucuje vlastní názor. Můj názor je ten, že je to nádherná kresba a kdyby to bylo i u zdrobnělých, tak je to přímo bombastický a určitě bych neodolal a připořídil bych si je na dvůr. Zdraví St. Toman
Přiznám se, že si českým názvem nejsem jistá, Holanďani ji nazývají exchequer nebo bonte leghorn, v přehledu barevných rázů jsem našla vlašku bílou černě skvrnitou s tím, že se chová vpodstatě jen v Holandsku, tak jsem myslela, že je to ona.
Pan Mácha už mě kontaktoval, pokud mu budu moci být prospěšná, budu ráda, jsou to krásné slepice.
Ale doufala jsem, že se ozvou i lidé, kteří koupili kuřátka, která byla tady v inzerci...
Dobrý den,
dovolím se přidat do diskuze. Myslím, že toto nejsou Vlašky, ale německý typ Leghornek. Takto zbarvené Leghornky se jenom v některých zemích neuznávají. Každopádně si myslím, že ať už to je, co to je, tak to je překrásná drůbež a byl bych moc rád, kdybych se mohl v budoucnu pyšnit tím, že ji chovám. Bohužel nemám tolik místa, takže to je spíš jenom úvaha. Teď mám v líhni svoje vysněné plemeno - Drážďanky, takže určitě budu mít čím zaplnit kurník. Přeji všem chovatelům hodně úspěchů a chovatelům takto zbarvených Leghornek hodně štěstí při jejich chovu i propagaci v České republice.
M.T.
Jen ještě k tomu českému názvu - vycházela jsem taky z tohoto článku: https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/5989/vlasky/ , tam je zbarvení bílé černě skvrnité.
Na stránky klubu chovatelů vlašek mě nechce pustit antivir...
Ať se jmenují jakkoliv, mně se líbí - uvidím, co z kuřat vyroste :)
Vážení,v mé staré encyklopedii slepic je toto udané jako Lenghornka /nizozemsko -německý ráz/ exchequer.Není na místě toto plemeno zaměňovat z vlaškou.Jsem ráda ,že se dají sehnat u nás.Dík za typ.Mě se vyskytla slepička barvy dalmatýn,bílá s černými flíčky.Takže budu asi schánět kohoutka....
luvit
napsal(a):
Jen ještě k tomu českému názvu - vycházela jsem taky z tohoto článku: https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/5989/vlasky/ , tam je zbarvení bílé černě skvrnité.
Na stránky klubu chovatelů vlašek mě nechce pustit antivir...
Ať se jmenují jakkoliv, mně se líbí - uvidím, co z kuřat vyroste :)
Myslím, že na stránkách chovatelů Vlašek tato zvířata nemají,
takže i kdyby fungovaly, moc informací byste tam nenalezla.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ponka1
napsal(a):
Vážení,v mé staré encyklopedii slepic je toto udané jako Lenghornka /nizozemsko -německý ráz/ exchequer.Není na místě toto plemeno zaměňovat z vlaškou.Jsem ráda ,že se dají sehnat u nás.Dík za typ.Mě se vyskytla slepička barvy dalmatýn,bílá s černými flíčky.Takže budu asi schánět kohoutka....
Ono aby to nebylo tak jednoduché, tak v zahraničí říkají legnorn slepicím, které my rozlišujeme na legnornky, které jsou jen bílé, a vlašky, které jsou barevné.
Uživatel s deaktivovaným účtem
jara.k
napsal(a):
Tady je nyní polemika o barevném rázu bílé černě skvrnité.Paní jasně píše,že násadovky pocházely z Holandska.Tento barevný ráz je uznán pouze ve zmiňovaném Holandsku.Německy weiss-schwarzgescheckt,v Holandsku zwartbont(exchequer).K 28.4.2013 eviduje EE 34 barevných rázů vlašek.K tomuto datu je v ČR uznáno 22 barevných rázů.Informace ze stránek EE.
Vážený příteli, dlouho přemýšlím jakých 22 rázů je u nás uznaných, ať počítám jak počítám tak se nemohu dopočítat, pořád mi nějaký přebývá. Tak nevím jaký si mám vyškrtnout. Děkuji za napsání barevných rázů které jsou u nás uznaný. Kukla.
http://www.entente-ee.com/deutsch/sparten/gefluegel/gefluegel.html
Dokument uznaná plemena a barevné rázy(28.4.2013).
jara.k
napsal(a):
http://www.entente-ee.com/deutsch/sparten/gefluegel/gefluegel.html
Dokument uznaná plemena a barevné rázy(28.4.2013).
Děkuji, tabulka je pěkná, ale něco v ní chybí ( třeba porcelánové nebo žluté kolumbie), a něco je zas špatně přeložené, blau goldfarbig je modrá zlatě zbarvená a né modrá zlatokrká.
janbily

XXX.XXX.89.198
Mel bych na duben zajem o15as20násadových vajec. tel 608054677.
janbily

XXX.XXX.89.198
Mel bych na duben zajem o 15 az 20 násadových vajec.tel.60805477.