klakier
napsal(a):
Ikdyž husa nakonec většinou sedne, je to snimi spíš trápení. Husa totiž snáší i 60 vajec a při těch posledních už bývají neoplodněné a husa je dost vyčerpaná. Na přirozený odchov bez líhně nejsou ideální.
60 vajec? To snese tak brojlerová husa nebo Německá nosná .
U Landenky budete rád za 30-40 . A u České husy 10-15
pomořanka

XXX.XXX.188.108
lukas146
napsal(a):
No idi neděláte si srandu? Jsou to vůbec čistokrevné husy Landenské?
Takovoudle snáška by měla mít jen z hus ( z plemen) Německá nosná husa
Standard udává, že landéská husa snáší 25 a VÍCE vajec.
Čili 25 vajec je minimum.
Nikde se neuvádí, kolik to je to více a žádná horní hranice není stanovena.
Většina landéských hus starších dvou let snáší 40 - 50 vajec. Pokud nese ještě víc, je to jen dobře ne?
Dobrý deň.Chovám i Landenské husy ale nie sú spoľahlivé kvočky,nemájú tú trpezlivosť ako hus Slovenská,Česká,Pomoranská a iné sedavé husy,môžu byť i výnimky.S tou znáškou súhlasím.Nemecká hus nosná znáša 100 i viac vajec,ale hodne hus s väčšou znáškou ku koncu znášky máva vajíčka málo oplodnené.To tu už niekto spomenúl,húser takú dobu musí byť v dobrej kondícii.Landenské husy ku koncu znášky vedia hniezdo opusťiť,preto ich vajcia dávam do liahne.Spozdravom.M.H.
pomořanka
napsal(a):
Standard udává, že landéská husa snáší 25 a VÍCE vajec.
Čili 25 vajec je minimum.
Nikde se neuvádí, kolik to je to více a žádná horní hranice není stanovena.
Většina landéských hus starších dvou let snáší 40 - 50 vajec. Pokud nese ještě víc, je to jen dobře ne?
A kolik vajec nanese vaše Pomořanská husa ? Já jsem slyšel 20-30 . Taky jsou ty vaše lepší nosnice ?
pomořanka

XXX.XXX.188.108
lukas146
napsal(a):
A kolik vajec nanese vaše Pomořanská husa ? Já jsem slyšel 20-30 . Taky jsou ty vaše lepší nosnice ?
Ne, nejsou. Snáší kolem 20 vajec, dohromady ve dvou cyklech. Spokojen?
Jen jedna nese trochu víc.
Jo a abych nezapomněla, jsou to čistokrevné pomořanské husy.
pomořanka

XXX.XXX.188.108
zntomas
napsal(a):
a nejsou pomořanský husy moc velké ? jsou velký jako česká husa nebo větší ?
a neznáte náky jiný lehký plemeno husy která sedí a vychová housata na odpovědi předem děkuji
Pomořanky jsou podstatně větší než husy české. Z lehkých plemen sedí i některé husy labutí, které také chovám, ale nejsou moc spolehlivé.
Některé sedí pevně, jiné vstávají a vejce zachladí a ještě jiné nesedí vůbec. Navíc opravdu hodně nesou, asi nejvíc ze všech hus, udává se, že až 100 vajec. Ty moje začínají nést v březnu a končí až v srpnu, takže nesou téměř půl roku. Vajec máme za tu dobu tolik, že z nich vaříme, pečeme, děláme těstoviny do zásoby na celý rok a ještě odchováme haldu housat, pochopitelně z líhně.
pomořanka
napsal(a):
Pomořanky jsou podstatně větší než husy české. Z lehkých plemen sedí i některé husy labutí, které také chovám, ale nejsou moc spolehlivé.
Některé sedí pevně, jiné vstávají a vejce zachladí a ještě jiné nesedí vůbec. Navíc opravdu hodně nesou, asi nejvíc ze všech hus, udává se, že až 100 vajec. Ty moje začínají nést v březnu a končí až v srpnu, takže nesou téměř půl roku. Vajec máme za tu dobu tolik, že z nich vaříme, pečeme, děláme těstoviny do zásoby na celý rok a ještě odchováme haldu housat, pochopitelně z líhně.
Dobrý den,prosím Vás,můžete mi napsat jakou máte líheň a jakou máte teplotu a vlhkost při líhnutí?Letos zkouším líhnout poprvé a nějak se mi nadaří.Housátka se ještě 29 den ve vejci hýbou,snaží se dostat do vzduchové komůrky,ale většině se to nepodaří.Vylíhlá housátka jsou pěkná silná a ta co zůstanou ve vejci jsou taky veliká.Myslíte,že by to mohlo být velkou vlhkostí?Vlhkost jsem měla 60% a při naklovnutí jsem jí zvýšila na 75% + rosení 4xdenně a teplotu jsem měla37,8 a v dolíhni 37,5 a od 10.dne líhnutí jsem vejce chladila.Moc děkuji za radu.
pomořanka
napsal(a):
Souhlasím, mi vloni labuťky začaly nést v 8,5 měsících a ve dvou nanesly 186 vajec.Houser byl stejně starý, takže oplozenost nic moc, ale 30 housat jsme díky líhni odchovali. Letos nám v zimě jednu husu odnesla liška, druhá začala nést později, ale zítra by se měla začít klubat housata a ze 14 vajec je 13 vyvinutých a z další várky to vypadá na 12 z 12. Další vajíčka už budou na těstoviny pro celou rodinu.
alexc
napsal(a):
Dobrý den,prosím Vás,můžete mi napsat jakou máte líheň a jakou máte teplotu a vlhkost při líhnutí?Letos zkouším líhnout poprvé a nějak se mi nadaří.Housátka se ještě 29 den ve vejci hýbou,snaží se dostat do vzduchové komůrky,ale většině se to nepodaří.Vylíhlá housátka jsou pěkná silná a ta co zůstanou ve vejci jsou taky veliká.Myslíte,že by to mohlo být velkou vlhkostí?Vlhkost jsem měla 60% a při naklovnutí jsem jí zvýšila na 75% + rosení 4xdenně a teplotu jsem měla37,8 a v dolíhni 37,5 a od 10.dne líhnutí jsem vejce chladila.Moc děkuji za radu.
líhnul jsem housátka na 65 a % vlhkosti a 37,6C v Brisnei, měl jsem problém se zataženými pupky. Po radě jsem druhou várku líhnul 55% a 37,6C a supr co bylo oplodněné bylo narozené pochopitelně se chladilo a po zjištění prvního naklovlého vajíčka přidána vlhkost na 78%. V Bioss monoplast líhnu dle návodu a nemůžu si stěžovat.
kutil
napsal(a):
líhnul jsem housátka na 65 a % vlhkosti a 37,6C v Brisnei, měl jsem problém se zataženými pupky. Po radě jsem druhou várku líhnul 55% a 37,6C a supr co bylo oplodněné bylo narozené pochopitelně se chladilo a po zjištění prvního naklovlého vajíčka přidána vlhkost na 78%. V Bioss monoplast líhnu dle návodu a nemůžu si stěžovat.
Moc Vám děkuji,zkusila jsem dát další várku do líhně a vlhkost držím kolem 50%.Zatím se všechna vejce vyvýjí,už mají 15 dnů za sebou,tak uvidím jestli to bude lepší.
pomořanka
napsal(a):
Ne, nejsou. Snáší kolem 20 vajec, dohromady ve dvou cyklech. Spokojen?
Jen jedna nese trochu víc.
Jo a abych nezapomněla, jsou to čistokrevné pomořanské husy.
Nezlobte se na mě jen mi to přišlo hrozně moc. Myslel jsem ,že tolik vajec nenesou ty Landenky .
Jen bych se vás chtěl ještě optat : 1. Kolik máte průměrně mladých u Pomořanek na hnízdo?
2. Kolik máte průměrně mladých u Landenek na hnízdo?
pomořanka

XXX.XXX.188.108
lukas146
napsal(a):
Nezlobte se na mě jen mi to přišlo hrozně moc. Myslel jsem ,že tolik vajec nenesou ty Landenky .
Jen bych se vás chtěl ještě optat : 1. Kolik máte průměrně mladých u Pomořanek na hnízdo?
2. Kolik máte průměrně mladých u Landenek na hnízdo?
Na hnízdo? Psala jsem přece, že své husy nenechávám sedět. Líhnu v líhni.
pomořanka

XXX.XXX.188.108
kutil
napsal(a):
zdravím, asi se mi budete smát , ale od jak živa mi maminka a babička říkali, že husí a kachní vejce se nejí
, tak když mám už nějaký zbytek uvařím ho a dám zvířátkům
No vidíte a moje babička zase kachní vejce milovala a slepičí jí moc nechutnala. Taky proto měla na dvorku několik kachen kampbelek, stejně, jako jiní lidé mají slepice.
Já na kachních a husích vejcích vyrostla a mohu potvrdit, že to je lahůdka. Stejně jako babičce mi slepičí vejce moc nejedou a po uvaření mi smrdí.
pomořanka

XXX.XXX.188.108
alexc
napsal(a):
Záleží jakou máte líheň, v každé jsou jiné podmínky inkubace, ale ano, vysoká vlhkost na vině být může.
Já mám Brinseu a Biosku. V obou se líhnou husy dobře.
V Biosce ( mono 90 ) líhnu při teplotě 38,4°C. Od 8. dne otevřu větrací otvory naplno. Vlhkost neřeším, jen při naklování prvního vejce intenzivně rosím několikrát denně.
Brinsea, to je jiné kafe. Teplotu nastavím na 37,7°C, vlhkost 50%. Po týdnu inkubace a prvním prosvětlení ( a vyřazení neoplozených vajec) zapnu chlazení na hodinu denně. Po čtrnácti dnech inkubace zvýším vlhkost na 55% a chlazení zvýším na 2 hodiny denně.
27. den inkubace vypnu naklápění a vlhkost zvýším na 80%.