Prosvěcování vajec na konci inkubace

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.5.2013 19:38
chovat

XXX.XXX.60.157

S prosvěcováním mám trochu problém. Vidím, když je úplně čiré=vezmu do kuchyně, nebo když je tam shluk=dám pod kvočnu. To je na začátku. Ale když už se vyklubalo 5 kuřátek a je tam ještě 6 vajec, jsou tmavá. Kočinky jsou černý. Ta neoplodněná nebo nelíhnoucí se jsem nerozeznala...smajlík

27.5.2013 21:37
dorm

XXX.XXX.64.242

Vy poznáte oplodněné vajíčko ještě před nasazením??????????smajlík
Jste asi jediná na světě..čím prosvěcujete??smajlík
Tak nevím jestli jste si z nás tady nevystřelilasmajlík

28.5.2013 08:15
chovat

XXX.XXX.60.157

dorm napsal(a):
Vy poznáte oplodněné vajíčko ještě před nasazením??????????smajlík
Jste asi jediná na světě..čím prosvěcujete??smajlík
Tak nevím jestli jste si z nás tady nevystřelilasmajlík

Rozhodně si z nikoho nedělám legraci ! smajlík
Myslím, že mě každý pochopil. Je zde v diskusích popisováno i fotky jsem našla, prosvěcování na začátku inkubace. Můj dotaz zněl, jak to vypadá na konci inkubace. smajlík
Abych zbytečně nenechala kvočnu sedět na mrtvých nebo neoplozených vejcích a vylíhlá kuřátka neměla ve své péči.
Píši to sem proto, aby mi někdo, kdo to už zná a ví, poradil, rozumíme si ? smajlík
A ne aby mě ten, kdo neporadí, chytal za slovo ! smajlík

28.5.2013 08:36
klakier

XXX.XXX.136.126

Ke konci inkubace je vejce neprůhledné vidíte jen vzduchovou komůrku. Živé mládě ale poznáte. Protože už se ve vejci hýbe … je právě vidět u vzduchové komůrky pohyb mláděte, jemné záchvěvy nebo i dýchání pokud se již líhne. Já líhnu pouze pod kvočnami třeba u kura domácího prosvětluji po týdnu, vyřadím všechna neoplodněná vejce a pak už neřeším prosvětlování, začnou se líhnout kuřata co se alespoň nenaklovne do 24 hodin od prvního vylíhlého kuřete vyhazuji ani nezkoumám proč co a jak, takové kuřata co se líhnou později nemají v chovu co dělat.

28.5.2013 08:42
zuzu2011

XXX.XXX.96.2

Prosvěcuji 22.den večer, vidím, pokud je ve vejci pohyb. Posledně jsem takové vejce do líhně vrátila, skutečně se z něj kuře ještě vylíhlo, samo a bez jakékoliv pomoci, ale pak po pár dnech umřelo, takže to nemá cenu. Co se 22.den večer nevylíhne samo je nejlepší rovnou vyhodit, toť můj názor.

28.5.2013 08:47
kirinka7

XXX.XXX.146.159

Dejte si vejce k uchu a musíte slyšet ťukání... jinak prosvětluji čelovkou na tupím konci a krasně jde vidět jak se kuře vrtí .... mě se stává že sedne kvočna a jiná slípka ji tam snese vejce, zrovna nedavno se mi stalo že se vyklubalo kuře v pondělí a kvočna seděla dál a další kuřata se líhla o týden později.... určitě nevyhazuji

28.5.2013 08:50
katka83

XXX.XXX.113.201

Rada by som vedela aké % úhynu vo vajci počas liahnutia je normálne a kedy už treba pátrať po príčine.

28.5.2013 08:59
chovat

XXX.XXX.60.157

katka83 napsal(a):
Rada by som vedela aké % úhynu vo vajci počas liahnutia je normálne a kedy už treba pátrať po príčine.

Díky všem...to mně právě taky zpočátku další slípky přidávaly vajíčka pod ty sedící kvočny. Pár dní jsem to tak nechala, protože nebylo hned jasné, jestli sedět zůstanou nebo ne a také jsem pár vajec měla v lednici a nevěděla jsem, jestli 6-8 st. není pro líhnutí již moc nízká teplota.

P.S. nechtěla jsem zakládat další vlákno, ale nějak to neumím, pokračovat bez citace...

28.5.2013 13:27
dupacka

XXX.XXX.0.73

chovat napsal(a):
Díky všem...to mně právě taky zpočátku další slípky přidávaly vajíčka pod ty sedící kvočny. Pár dní jsem to tak nechala, protože nebylo hned jasné, jestli sedět zůstanou nebo ne a také jsem pár vajec měla v lednici a nevěděla jsem, jestli 6-8 st. není pro líhnutí již moc nízká teplota.

P.S. nechtěla jsem zakládat další vlákno, ale nějak to neumím, pokračovat bez citace...

když píšete další příspěvěk nedávejte citovat ale odpovědět

mě se to líhlo v pěti dnech, což asi neni chovatelsky ok, ale bylo to moje první líhnutí tak jsem byla ráda za každé další kuře
poslední se vylíhlo 24,5den, je malinké budu ho sledovat jestli má cenu takováhle kuřátka nechávat, příště bych byla radši za kratší interval :)
já jsem pohyb v tomhle třeba neviděla ani ten 23. den a když jsem ho chtěla vyhodit o den později tak už pípalo. no bylo mi to líto vyhodit vyklubalo se pak samo s mírnou pomocí natuknutí skořápky

28.5.2013 13:33
dupacka

XXX.XXX.0.73

chovat napsal(a):
S prosvěcováním mám trochu problém. Vidím, když je úplně čiré=vezmu do kuchyně, nebo když je tam shluk=dám pod kvočnu. To je na začátku. Ale když už se vyklubalo 5 kuřátek a je tam ještě 6 vajec, jsou tmavá. Kočinky jsou černý. Ta neoplodněná nebo nelíhnoucí se jsem nerozeznala...smajlík

neoplodněné vajíčko na konci inkubace určitě poznáte to je prostě průhledné nic v něm neni(je to stejné jako při prosvěcování v 1. týdnu) a pokud je tam vidět tmavá tečka a kolem ní kruh tak to by měl být ten kruh smrti- to uhynul zárodek v prvním týdnu inkubace
pokud je tmavé vajíčko jakoby plné jen svítí vzduchová komůrka je tam kuře, mělo by se hýbat mě to přišlo jakoby se vlnil okraj mezi tou komůrkou a tím plným obsahem
ale jak jsem psala už výše tak i tam kde jsem pohyb neviděla se pak kuřata vylíhla, ale později, a jak psali chovatelé výše --asi z daného jedince nebude žádný silák

28.5.2013 13:37
maxmilien

XXX.XXX.179.228

Mohu se zeptat (asi hloupý dotaz) jak velká je vzduchová bublina ke konci líhnutí např. 3 dny před?

28.5.2013 14:54
varšava

XXX.XXX.186.12

Ja davam 18. den do teple vody a ktere se hybou ty se vylihnou. Už to dělam roky a roky.

28.5.2013 17:02
venziva

XXX.XXX.32.1

maxmilien napsal(a):
Mohu se zeptat (asi hloupý dotaz) jak velká je vzduchová bublina ke konci líhnutí např. 3 dny před?

Mohu nabídnout tento obrázek.

28.5.2013 19:01
milan53

XXX.XXX.224.46

Uplne súhlasím s p.Varšava,tiež tak skúšam vodnú i hrabavú hydinu a je to 100per.Ak sa kurča neliahna v liahni po 22 dni nie je dobrá teplota.M.H.

28.5.2013 20:00
dorm

XXX.XXX.64.242

chovat napsal(a):
Rozhodně si z nikoho nedělám legraci ! smajlík
Myslím, že mě každý pochopil. Je zde v diskusích popisováno i fotky jsem našla, prosvěcování na začátku inkubace. Můj dotaz zněl, jak to vypadá na konci inkubace. smajlík
Abych zbytečně nenechala kvočnu sedět na mrtvých nebo neoplozených vejcích a vylíhlá kuřátka neměla ve své péči.
Píši to sem proto, aby mi někdo, kdo to už zná a ví, poradil, rozumíme si ? smajlík
A ne aby mě ten, kdo neporadí, chytal za slovo ! smajlík

nechytám za slovo ,ale vy píšete že neoplodněná berete do kuchyně!Já osobně prosvěcuji 7 den a určitě bych vajíčko sedm dní pod kvočnou nebral do kuchyně, ale uvařit již dříve líhnutým kuřatům! Proto jsem usoudil,že prosvěcujete ještě než je dávate pod kvočnu,tak to vyznělo z vaší otázky.proto jsem neradil a měl jsem vás za fenoména,který radu nepotřebuje.
Váš dotaz určitě nezněl na konec inkubace

,, když je úplně čiré=vezmu do kuchyně, nebo když je tam shluk=dám pod kvočnu. To je na začátku."

28.5.2013 21:28
varšava

XXX.XXX.186.12

Když pani piše do kuchyně ,tak je muže uvařit kuřatkum ,vy kuřatkum nevařite v kuchyni? když už tak chytate za slovo. Misto rady posmivani, toje úroven

28.5.2013 21:46
marysh

XXX.XXX.114.252

Cha,cha,cha.....a máš to,Dorme. Copak se nepoučiš, ....... se neodporuje.smajlík

28.5.2013 22:45
honzapm

XXX.XXX.29.18

Já taky vařím v kuchyni. smajlík

28.5.2013 22:54
dorm

XXX.XXX.64.242

marysh napsal(a):
Cha,cha,cha.....a máš to,Dorme. Copak se nepoučiš, ....... se neodporuje.smajlík

hmm..smajlík..jo už jo..smajlík
seru tu už na odpovědi,nebo jak to je?Hrách na stěnu?smajlík
Pro varšavu,ne určitě nevařím vajíčka pro drůbež v kuchyni,ale pochybuji že to bylo myšleno,,kuchyň" od chovat jako vývařovna pro drůbež..No dříve lidi jedli i veverky tak proč né nasezalá neoplozená vejce..

29.5.2013 13:52
varšava

XXX.XXX.186.12

všude na netu se piše když se prosvětluje 4. nebo 5. den a jsou neoplodněna daji se použit do pečeni nebo pro drubež , ale vy chytry to srovnavate s veverkama. skuste snist to vajičko nebo veverku jestli to bude na stejne urovni jestli ji chytite. Vy mate vyvařovnu pro drubež zvlašt, kolik te drubeže mate, ja myslim že se tady bavi začatečnici a ti určitě jako prvni nemaji vyvařovnu pro drubež.

29.5.2013 17:17
marysh

XXX.XXX.114.252

varšava napsal(a):
všude na netu se piše když se prosvětluje 4. nebo 5. den a jsou neoplodněna daji se použit do pečeni nebo pro drubež , ale vy chytry to srovnavate s veverkama. skuste snist to vajičko nebo veverku jestli to bude na stejne urovni jestli ji chytite. Vy mate vyvařovnu pro drubež zvlašt, kolik te drubeže mate, ja myslim že se tady bavi začatečnici a ti určitě jako prvni nemaji vyvařovnu pro drubež.

Tak to zkusím já. Z první otázky jasně vyplyva, že zadavatelka prosvěcuje vajíčka před nasazením do líhně nebo pod kvočnu. Při takovém prosvěcování nepozná nikdo jestli jsou oplozená nebo neoplozená a proto padla otázka od Dorma. Vaše různe výmysla, pani Varšavo, tady pletou ostatní chovatele - vajička se prosvěcují 6-7 den (bílé a tmavé) a ne 4 nebo 5.den a jejich použité na konzum je dost nebezpečné ( salmonela,plísně,bakterie.....) A nebaví se tady začatečnici ale chovatele v různem stupni zasvěcení a zrovna přítel Dorm je v tom posledním semestru a Vý teprv v jeslích. Jen tak na okraj - použivate jako nick hlavní město Polska a přitom to neumíte ani správně napsat. A basta.smajlík

29.5.2013 20:48
venziva

XXX.XXX.32.1

marysh napsal(a):
Tak to zkusím já. Z první otázky jasně vyplyva, že zadavatelka prosvěcuje vajíčka před nasazením do líhně nebo pod kvočnu. Při takovém prosvěcování nepozná nikdo jestli jsou oplozená nebo neoplozená a proto padla otázka od Dorma. Vaše různe výmysla, pani Varšavo, tady pletou ostatní chovatele - vajička se prosvěcují 6-7 den (bílé a tmavé) a ne 4 nebo 5.den a jejich použité na konzum je dost nebezpečné ( salmonela,plísně,bakterie.....) A nebaví se tady začatečnici ale chovatele v různem stupni zasvěcení a zrovna přítel Dorm je v tom posledním semestru a Vý teprv v jeslích. Jen tak na okraj - použivate jako nick hlavní město Polska a přitom to neumíte ani správně napsat. A basta.smajlík

smajlíksmajlíksmajlíksmajlík
Souhlasím plně s Vámi, ale jako ženská jsem pochopila dotaz zadavatelky trochu jinak. Proto vkládám můj překlad:
Podle mě prosvěcuje vejce na začátku líhnutí (4.-5. den, ne když je vkládá pod slepici) a pozná, jestli je vejce čisté (To jak ho dál zpracovává není podstatné, to tam dala, jen aby řeč nestála smajlík). Ale chce vědět, jestli nějak pozná, že nevylíhlá vejce jsou čistá nebo jestli se ještě vylíhnou, protože 5 se jich už vylíhlo a 6 ještě ne a když je prosvítí, jsou tmavá a tudíž nic nevidí.

Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše a proto si občas nerozumíme.smajlík

29.5.2013 21:45
dorm

XXX.XXX.64.242

Víte ono jestli chcete radu,tak musíte přesně položit otázku.
Když už ji položíte neohánějte se netem že to tam píšou,protože jen 10% je pravda.
Vašavo vy sem chodíte už nějaký pátek,ale pořád čtete jen těch 90% .
Možná jsem blbej,ale první otázku od zadavatelky chovat si čtu už poněkolikáté a pořád si stojím za tím,že mě vychází prosvěcování na nultý den.
co se týče vaření a přípravy krmení pro drůbež,tak bych doma v kuchyni asi nepochodil a proto ani neznám chovatele-lku třeba i začátečníka,který by to měl doma povoleno od své polovičky.No snad by mě to ani nenapadlo to tam vařit.Sklep,kůlna,garáž nebo místnost k tomu určená.Osobně mám u chov.zařízení místnost s vařičem,krmením,lednicí a skříní,léky,kroužky a vše co je k chovu potřeba atd.
Ale o to tu nejde!
Někdy mě připádá,že sem někteří chodí jen moralizovat druhé a přitom už tu léta tápají jak to vlastně s tou drůbeží má být.v základech chovu!!
Třeba že se vajíčko i kdyby 2 dny pod kvočnou nemá používat k vlastní konzumaci.
Mimochodem já si nedovolím dát večer kuřatům čaj od rána pro ně uvařený!Proč? To se dočtete v těch 10%

30.5.2013 06:21
varšava

XXX.XXX.186.12

Ja to vzdavam, už tady vic psat nebudu. Ja jen nemam rada když se tady někdo na něco zepta a druhy se mu posmiva misto odpovědi. Někdo tady krasně vysvětli ,co vi a je to moc poučne. Kvůli vam si nebudu zřizovat vyvařovnu když pro svych 15 až 2O kuřatek uvařim par vajiček, Take co vam dovoli vaš protějšek to take tady nikoho nezajima a dokonce mi tu někdo vyčita špatně napsane hlavni město. Jestli ta diskuze je o tom tak nashledanou. Až budu potřebovat radu možna mi odpovi někdo seriozni

30.5.2013 08:57
honzapm

XXX.XXX.29.18

Byl jednou jeden komár a pak se z něj stal velbloud. smajlík

30.5.2013 12:51
dupacka

XXX.XXX.0.73

venziva napsal(a):
smajlíksmajlíksmajlíksmajlík
Souhlasím plně s Vámi, ale jako ženská jsem pochopila dotaz zadavatelky trochu jinak. Proto vkládám můj překlad:
Podle mě prosvěcuje vejce na začátku líhnutí (4.-5. den, ne když je vkládá pod slepici) a pozná, jestli je vejce čisté (To jak ho dál zpracovává není podstatné, to tam dala, jen aby řeč nestála smajlík). Ale chce vědět, jestli nějak pozná, že nevylíhlá vejce jsou čistá nebo jestli se ještě vylíhnou, protože 5 se jich už vylíhlo a 6 ještě ne a když je prosvítí, jsou tmavá a tudíž nic nevidí.

Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše a proto si občas nerozumíme.smajlík

Já myslím, že jste to přesně vystihla s tou Venuší a Marsem smajlík

Bylo to napsané trochu kostrbatě, ale dalo se pochopit co tím zadavatelka myslí. Odborníci v tom hned vidí víc složitostí než tam je :D. A třeba doufali, že se objevil nějaký fígl jak poznat oplozené vejce před nasazením smajlík.

Myslím, že neni nutné se hned do sebe navážet a tak. smajlík

30.5.2013 13:30
honzapm

XXX.XXX.29.18

Jen doufám, že těmi "odborníky" nemyslíte duo Dorm-Marysh. smajlíksmajlík

30.5.2013 15:22
dorm

XXX.XXX.64.242

honzapm napsal(a):
Jen doufám, že těmi "odborníky" nemyslíte duo Dorm-Marysh. smajlíksmajlík

A ty jsi kdo? Ten co sem matlá těch 90% výmyslů??
Určitě nejsem odborník a ani tím nemyslel nás dva ale třeba tebe

30.5.2013 16:04
reddriver

XXX.XXX.148.2

Vím, že má reakce moc nepřispěje, ale už jste trochu mimo mísu, všichni...otázka zněla: ,,Prosvěcování vajec na konci inkubace". Tyto stránky by měly sloužit k řešení nějakého konkrétního problém a ne k navážení se jeden do druhého. Ono čím víc reakcí o ničem, tak se potom to "konkrétní" řešení špatně hledá, diskuze se stává dosti nepřehlednousmajlík. Být moderátor, dávám #lock. S pozdravem Lukáš P.

30.5.2013 17:45
varšava

XXX.XXX.186.12

Mate pravdu, ja odpověděla 3 dny před lihnutim davam do teple vody a to ktere se nehybe ,neni žive.

30.5.2013 17:58
venziva

XXX.XXX.32.1

varšava napsal(a):
Mate pravdu, ja odpověděla 3 dny před lihnutim davam do teple vody a to ktere se nehybe ,neni žive.

Já bych se na tuto metodu 100% nespoléhala. V jiné diskuzi paní psala, že se jí vejce nehýbala a stejně se vylihla. Určitě bych nepohyblivé vejce před 21. dnem nevyhazovala. Ale musím přiznat, že jsem to chtěla vidět, tak jsem jedno vejce, ve kterém kuře už ťukalo, dala do vody a opravdu se hýbalo.

30.5.2013 18:08
reddriver

XXX.XXX.148.2

A jak je to, když drůbež nemá protrhnutou tu blánu do vzduchové bubliny a chci zkusit tento test, nehrozí, že manipulací se pohne, prorazí předčasně do bubliny a chcípne? Loni jsem měl kuřata o týden déle, než měla být, proto by mohla nastat tato situace tzn. 22. den test s vodou, když by nemuselo být ve vzduchové komůrce. Kuřata to nicméně zpoždění přežila a dnes to bylo 155. vejce od 22. 12. 2012 od jedné slepice. Měl jsem za to, že poslední x-dní se nesmí s vejci vůbec manipulovat. Je vůbec bezpečné kolem 10. dne pro prosvětlovat každý den vejce? Samozřejmě opatrně.

31.5.2013 01:34
dupacka

XXX.XXX.0.73

Tak mě se vejce nehýbala v té vodě vůbec, ale nevim kdy se to má dělat a ani už nevím kdy jsem to dělala já, někdy ke konci, ale který den to byl už nevím.
a z 11 kuřat 10, ikdyž to poslední až 24.den, což uznávám neni asi dobře nechávat, protože kuře je malé nijak zvlášt aktivní, spíš postává , ostatní jsou jak hopíci, máma pískne a už jsou u ní

ale nějaké ty odpovědi jsme dohromady dali, snad to nepatřilo všechno k tém 90% smajlík

1.6.2013 12:56
dupacka

XXX.XXX.0.73

Tak kuře vylíhlé 24den chcíplo, takže pro příště nenechávat :( . Cenu to fakt nemá.

1.6.2013 23:46
chovat

XXX.XXX.60.157

Varšavě, Dupačce a všem, kteří jste mi poradily(-i) děkuji. Moc mi to pomohlo. smajlík
Od podzimu mám 3 zdrobnělé kočinky s kohoutkem a 6 zdrobnělých wyandontek. Jejich kohoutka jsem musela dát pryč. Krásně kokrhal, mně se to líbilo, jenže jiné to tu rušilo. smajlík
Rejpalům prozradím rozdíl mezi termínem
1/ před začátkem inkubace t.j. vejce bylo sneseno slepicí, ale nebylo pod kvočnou
2/ na začátku inkubace t.j. vejce vyndavám zpod kvočny a prosvěcuji je. smajlík
Kolik mám mít doma kuchyní a komu mám dát neoplodněná vajíčka sežrat, jsem se neptala.
Zvědavcům prozradím, že si na těch, co nezapáchala pochutnal kocourek.
Kuřátka a já jsme měly čerstvá, vařená v jednom kastrůlku. smajlík

3.6.2013 14:48
milan53

XXX.XXX.224.61

Dobrý deň.Odpoveď pre p.Reddriver.Viac ako dva krát nepresvecujem žiadnú hydinu.Ku koncu liahnutia,u kurčiat 18-19 deň,perličiek a kačíc Saských, Pekinských na 26-27 deň,u husý na28-29 deň,ak niesu naklované ponáram vajíčka do viac teplej vody,nie do horúcej tak zistím pohybom ich životaschopnosť.Môžu byť i vínimky a vajíčko sa nehýbe aj keď sa potom kurča vyliahne,ale stáva sa to ojedinele.Tatko to liahnem viac než 20 rokov.Túto sezonu liahnem od 7 Decembra.Poslednú liaheň som obsadil vajíčkami perličiek,kurčiat,kačíc,moriek a husý.Všetko je vonku,až na Tulúsky,ktoké sa už hlásia na svet.Tým chcem povedať,že za zvýšenej starostlivosťi a rosenia sa dá liahnúť spolu.Mám viac liahní,ale počet vajíčok nezodpovedal tomu aby som liahol zo desať vajec z druhu zvlášť. Prajem úspešné odchovy Milan H.

9.3.2015 12:09
venca21

XXX.XXX.220.211

Já dám vejce do vody a vi
dím který se hýbe a který ne.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.4.2016 08:19

Nenašla jsem. Jestli se IB prosvecuje taky 5.-7.den jako slepice? Nebo dYl, kdyz ma delší inkubační dobu?

20.4.2016 12:05
ovecka

XXX.XXX.171.70

Ano, zárodek je již patrný stejně jako u slepic.Navíc jsou kachní vejce lépe prosvítitelná než slepičí a zárodek je vidět již od 4 dne. Dana.

22.4.2016 08:41

Díky paní Dano. Z 9 vajec je 9 neoplodněných. Je možné, ze je to tim, ze běžci jsou příbuzný? PAc jinak je pan běžec velmi aktivní.
Běžce nechci primárně množit. Jsou jen zpestřením na zahradě. Byl to jen pokus na doplnění lihne.

30.4.2016 22:30
salgo94

XXX.XXX.200.202

Dotaz. Jak často se můžou prosvětlovat vejce? 7,15,18 den? Nebo i častěji? Nechci zbytečně s vejci manipulovat, ale dneska jsem poprvé prosvětloval a někde jsem si nebyl jistý a nerad bych tam měl zbytečně vejce, které se akorát kazí..

Přidejte reakci

Přidat smajlík