Od pípání k vyklubání může trvat poměrně dlouho, na tuto fázi líhnutí zvyšuji vlkost, rosím jak o život, skořápka je dost křehká, někdy se stane, že po orosení se rozpadá jakoby sama, ale je to samozřejmě tím tvorečkem uvnitř. Při líhnutí nepomáhám, jen snad tou vlkostí, aby nepřischla k té blance uvnitř - v dobách, kdy jsem nevydržela s nervy a pomohla, jsem musela právě tyhle kuřátka utratit, popřípadě byla slabá a viditelně zaostávala za ostatníma.
.
Ráno všechny tři vylíhnutý.
Další dvě pípají, jedno klove. Dala jsem je na chvilku do teplé vody, ale všimla jsem si, že jen jedno ze 13ti mělo vodorovnou polohu. Tak jsem je vyndala a pak je jen po dvou ponořovala na ležato, jak je má kvočna pod sebou a vlhká jsem je dávala zpět kvočně do hnízda. Možná jsou to zbytečné otázky, ale nevadí kuřeti ta manipulace s ním, poslech a ponoření ?
Zdravím, a kdy mají kuřata termín líhnutí ? Zaleží taky na tom jestli taky kvočna seděla poctivě. Kuře musí dotáhnout cévy a žloutek potom začne klovat do skořapky a otačet se takhle se skořápka uvolní. Každý tu radí, ale ani nevíme kdy mají kuřata termín ! A manipulace, že si kuře poslechnete to určitě nevadí. Kolik jich máte venku ?
ondře.j.
napsal(a):
Zdravím, a kdy mají kuřata termín líhnutí ? Zaleží taky na tom jestli taky kvočna seděla poctivě. Kuře musí dotáhnout cévy a žloutek potom začne klovat do skořapky a otačet se takhle se skořápka uvolní. Každý tu radí, ale ani nevíme kdy mají kuřata termín ! A manipulace, že si kuře poslechnete to určitě nevadí. Kolik jich máte venku ?
Myslím, že jde hlavně o psychickou podporu, aby chovatel vydržel s nervama a nepomáhal. Kuře se může klubat i dva dny, pokud se mu nepomůže a kuře z pod kvočny vyleze samo, je to skvělé. Když ne, tak je to smůla, ale nic se s tím nedá dělat. Vyšší vlhkost může pomoci, protože pak je skořápka křehčí. Pokud jde vše přirozenou cestou, tak kuře nevyleze z vejce dříve, takže cévy i žloutek jsou ok, zato nepřirozené zásahy páchají škody.
Však nikdo neradí, aby jim pomahal ven ! Ale říkám, že zaleží jestli kvočna seděla poctivě, protože když odešla na delší dobu a neseděla pořádně, tak je jasné, že se klubaní o nějaký ten den posune. Kuřeti ti trvá několik hodin nebo dnů než se dostane ven
Zaleží jestli jsou taky vůbec vejce pod kvočnou nebo v líhni
Jak jsem byl mladší, tak jsem jim vždycky pomahal, protože jsem myslel, že se tam udusí, ale vím, že to byla možná chyba, ale kuřatka žila dále. A před týdnem se mi líhly leghornky a nepomahal jsem a všech 10 se krásně vyklulo
Jestli kuře pípa a ťuka tak to je ok. Když ne je něco špatně, tak ať to dobře dopadne
ondře.j.
napsal(a):
Však nikdo neradí, aby jim pomahal ven ! Ale říkám, že zaleží jestli kvočna seděla poctivě, protože když odešla na delší dobu a neseděla pořádně, tak je jasné, že se klubaní o nějaký ten den posune. Kuřeti ti trvá několik hodin nebo dnů než se dostane ven
Zaleží jestli jsou taky vůbec vejce pod kvočnou nebo v líhni
Jak jsem byl mladší, tak jsem jim vždycky pomahal, protože jsem myslel, že se tam udusí, ale vím, že to byla možná chyba, ale kuřatka žila dále. A před týdnem se mi líhly leghornky a nepomahal jsem a všech 10 se krásně vyklulo
Jestli kuře pípa a ťuka tak to je ok. Když ne je něco špatně, tak ať to dobře dopadne
Díky. Poslední vejce jsem této kvočně přidávala 16. možná ještě 17.5. Ty předchozí si postupně snesly samy. Zůstala sedět, nepřendavala jsem ji, takže ostatní 4 slepičky jim vajíčka postupně přidávaly. Po pěti dnech jsem je přesunula i s kukaní vedle. Jenže koukám, oni tam sedí dvě slepičky na sobě, tak jsem narychlo založila ještě jedno hnízdo, jestli i ona zůstane sedět. Nu a nenechám ji sedět na 4 vejcích tak hned jak vedle snesly zbývající tři slepičky další vajíčko, přidala jsem jí ho.
Dobrý den,
když sedne kvočna, nasazuje se najednou, aby se to i najednou líhlo. Protože jinak se Vám může stát, že uteče z hnízda s prvním kuřetem. Pokud se drobečci líhnou Déle(2-3 dny) mohou se první mláďata vzít do odchovny(pozor na teplotu!) a po dolíhnutí vrátit. Kuřátkům pod kvočnou není třeba pomáhat, na to mají matku! Většina kvočen je úspěšnější, než líheň. Kvočna k sezení potřebuje klid, jak od ostatních zvířat, ale i od lidí.
chovat
napsal(a):
Díky. Poslední vejce jsem této kvočně přidávala 16. možná ještě 17.5. Ty předchozí si postupně snesly samy. Zůstala sedět, nepřendavala jsem ji, takže ostatní 4 slepičky jim vajíčka postupně přidávaly. Po pěti dnech jsem je přesunula i s kukaní vedle. Jenže koukám, oni tam sedí dvě slepičky na sobě, tak jsem narychlo založila ještě jedno hnízdo, jestli i ona zůstane sedět. Nu a nenechám ji sedět na 4 vejcích tak hned jak vedle snesly zbývající tři slepičky další vajíčko, přidala jsem jí ho.
Tak to by už nějaká kuřata měla být určitě vyklubaná. Kvočna jak vám začla kvočet, tak jste jí měla dát 10 vajíček a dát na jiné místo, kde se ostatní nedostanou. Takhle jí tam ostatní slepice podnášely a to není moc dobré. Takže kolik jich máte vyklubaných a ty které nejsou ťukají a pípají aspoň ? A jaká vám sedí zdrobněla, velká ?
Zdrobnělé. A zatím to s pomocí vás všech docela dobře zvládáme.
Nevěděla jsem, zda pod kvočnu mohu dát vejce z lednice, ale stejně jsem tam žádná zrovna neměla.
Vejce, co už se zahřívala, když si slepice zkoušely, jestli budou sedět nebo ne ....co s nimi ?
Tak jsem je pod nimi nechala. Kvočny měly klid a mají ho stále. Až když se začalo klubat první kuře, tak vylíhlá kuřátka po oschnutí cca za 16-24 hod. odebírám. Pár dní jsou v inkubátoru, baští a pijí.
Dnes ráno jsem nechala mezi 5ti vejci (jedno už pípalo) pod kvočnou 2 kuřátka. Druhá má už jen 7 vajec z původních 10ti. V podvečer plánuji tu wyandontku s kuřátky přesunout a postupně ji vejce vyměnit za kuřátka z inkubátoru.
Dvě kočinky už mají v péči každá po 10ti kuřátkách.
chovat
napsal(a):
Zdrobnělé. A zatím to s pomocí vás všech docela dobře zvládáme.
Nevěděla jsem, zda pod kvočnu mohu dát vejce z lednice, ale stejně jsem tam žádná zrovna neměla.
Vejce, co už se zahřívala, když si slepice zkoušely, jestli budou sedět nebo ne ....co s nimi ?
Tak jsem je pod nimi nechala. Kvočny měly klid a mají ho stále. Až když se začalo klubat první kuře, tak vylíhlá kuřátka po oschnutí cca za 16-24 hod. odebírám. Pár dní jsou v inkubátoru, baští a pijí.
Dnes ráno jsem nechala mezi 5ti vejci (jedno už pípalo) pod kvočnou 2 kuřátka. Druhá má už jen 7 vajec z původních 10ti. V podvečer plánuji tu wyandontku s kuřátky přesunout a postupně ji vejce vyměnit za kuřátka z inkubátoru.
Dvě kočinky už mají v péči každá po 10ti kuřátkách.
Tak se nakonec přece podařilo. A v těch zbavajícíh 7 pipají, ťukají ?
jen si dejte pozor na to, aby jste zbytečně kvočnu nedržela na vejci, které už je zahříváno víc jak 23dní, protože opravdu pak to nemá cenu, takové kuře - mě chcíplo po týdnu, může nám to být líto vyhodit,zvlášt když je vidět že tam něco je, ale pořád lepší vyhodit vajíčko než vyhazovat mrtvolku :( .
majenko3
napsal(a):
V tomto štádiu zvyknem dať vajíčka do teplej vody na pár minút. Ale musím dávať pozor, lebo škrupina zmäkne a kuriatka sa nakluvajú vo vode, ale hneď ich vytiahnem a dám späť do liahne.
To si z nás děláte (!) ne? Ještě to někdo nezkušený vezme vážně. Do vody je možné je dát a zjistit tak, kolik se jich hýbe a je živých před klubáním, ale že by se naklovaly ve vodě a že by změkla skořápka může napsat jedině, promiňte, ale neznalý člověk. Vlhkostí maximálně změkne podskořápečná blána, to sice pomůže, ale že by se něco naklovalo během 10 vteřin ve vodě nebo je tam necháte 2 hodiny