Přepeřování nebo parazité ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.6.2013 15:28
chovatelusaku

XXX.XXX.152.154

Zdravím. Mám dotaz. Některé slípky mají v zadní části těla jakovy oškubané peří , není to moc hezké , viz foto , také jsou o poznání hubenější něž ostatní a nesnášejí , ale žerou normálně a jsou velmi aktivní. Potřeboval bych ale vědět , zda je to přepeřování , nebo mají nějaké vnější parazity ? Případně jaký přípravek použít. Díky za odpovědi.smajlík

5.6.2013 15:46
ondře.j.

XXX.XXX.78.37

chovatelusaku napsal(a):
Zdravím. Mám dotaz. Některé slípky mají v zadní části těla jakovy oškubané peří , není to moc hezké , viz foto , také jsou o poznání hubenější něž ostatní a nesnášejí , ale žerou normálně a jsou velmi aktivní. Potřeboval bych ale vědět , zda je to přepeřování , nebo mají nějaké vnější parazity ? Případně jaký přípravek použít. Díky za odpovědi.smajlík

Zdravím, a máte kohouta ? Jinak to mohl způsobit kohout. A ty slepice jsou u vás furt nebo jste si je odněkud dovezl ? Jinak nejlepší připravek na parazity je Arpalit NEO. smajlík

5.6.2013 15:51
chovatelusaku

XXX.XXX.152.154

Zdravím.
Slepičky jsou u mě již rok , nikdy toto neměli , kohoutka u nich nemám. Jinak arpalit NEO doma mám , jen nevím , zda to nebude případně přecházet do vajíček , kdyby začaly snášet.

5.6.2013 15:54
ondře.j.

XXX.XXX.78.37

chovatelusaku napsal(a):
Zdravím.
Slepičky jsou u mě již rok , nikdy toto neměli , kohoutka u nich nemám. Jinak arpalit NEO doma mám , jen nevím , zda to nebude případně přecházet do vajíček , kdyby začaly snášet.

A nebo potom ošdibovaní od druhých slepic. Jestli jsou v menším prostoru. Pouštíte na trávu ?

5.6.2013 16:04
chovatelusaku

XXX.XXX.152.154

Výběh mají cca 60 m2 na 6 slepiček. Oždibovat jsem je neviděl , spíše si to ty slepice sami pořád probírají.

6.6.2013 11:00
chovatelusaku

XXX.XXX.152.154

Nikdo jiný nemá podobnou zkušenost ?
Mohu je tedy bez obav nastříkat tím Arpalitem NEO ?

6.6.2013 11:57
.petr.

XXX.XXX.34.242

Nebyli by nějací parazíte vidět, kdyby se prohlídly slepice a kurník ? Jestli je ochraná lhůta při užití přípravku by mělo být napsané v příbalovém letáku nebo na obale. Máte pro slepice udělané popeliště ?

6.6.2013 11:57
honzapm

XXX.XXX.29.18

Slepice jsou "vynešené".
To je ten termín a přesně ten stav, kdy se slepice "vydá" a už jen těžko zregeneruje,
pokud vůbec někdy.

Může za to hlavně těch vašich 60 m2, což je skutečně málo.
Na takové ploše mohou prosperovat slepice max. do dvou let věku.

Někteří lidé si tzv. vynešené slepice z drůbežárny pořídí, ony jim doma přepeří
a ještě jakž takž snášejí (ale nikdy ne moc).
Ale to je zapříčiněno hlavně změnou k lepšímu, tzn. na travnatou plochu,
místo krmení výhradně směsí (klecový či halový chov) dostanou často něco lepšího,
nahrabou si, nasbírají, napasou, plus zbytky...

Doporučení - slepice zabít, zužitkovat, pořídit nové mladé kusy.

Na tuto omezenou plochu vřele NEdoporučuji právě Dominant černý, kropenatý ap.
Ty jsou nejnáchylnější.
Asi všichni známe černé dominantky s holou prdelí.

Arpalit do vajec nepřechází, ale nevěřím, že u vás pomůže.
Na 90% nejde o parazity, jde o výživový stav, resp. vyčerpání organismu.
Pokud přesto chcete pokračovat, přidejte bílkovinu - kyška, kefír, kysané mléko,
tvaroh, zbytky z masa...

7.6.2013 13:09
javurka

XXX.XXX.63.10

Máme úplně stejný problém, i stejné projevy. Slepice jsme pořádně prohlédli, i kurník - ve dne, navečer i v noci. Ale vůbec žádnou breberku jsme neobjevili. Udělalo se to kropenatým a černým dominantům, jsou kupované loni na jaře. Pak máme 4 (jak říkáte vynešené z drůbežárny), jsou letos 2 leté a ty to nemají (jsou hnědé). Celkově snášejí o polovinu méně vajec. Dostávají trávu, pšenici, směsku a kradou kachnám a bažantům. Takže strava dostatečně pestrá. Arpalit jsme zkoušeli a nic. Přičetli jsem to divnému počasí, zimě a právě kohoutovi. Mají to cca 2 měsíce a už jim to pomalu začíná zarůstat. Snad se to zase srovná.

7.6.2013 13:11
javurka

XXX.XXX.63.10

To vyčerpání by to asi klidně mohlo být, protože naše pipky snášely celou zimu o stošest. A jak začalo jaro, stalo se jim to s tím peřím.

7.6.2013 20:35
chovatelusaku

XXX.XXX.152.154

Děkuji za reakce.
Loni jsme slípky kupovali jako 10-ti týdenní , takže mají za sebou tak cca 6 měsíců snášení , nejsou to vynešené slepice ze slepičárny !!! Také jsme prohlídly slípky a také nic , v kurníku nic ani na nich , ale zase se dneska všechny roznesli , od 6-ti slepic jsme dnes měli 6 vajíček , tak to je krásné. Krmíme je trávou , pšenicí s Roboranem D , skořápky , obden nějaký ten bílý jogurt či podmáslí , drcené kosti , vařené maso + takové ty věci , co je škoda vyhodit , jako jsou šlupky z ovoce a vařené slupky od brambor smíchané se šrotem a kopřivami. Slípky mají aktuální váhu 1,9 - 2,4 kg , což je si myslím pěkné .Já jsem právě jsem měl dotaz , zda přepeřují nebo mají parazity , abych něco nezanedbal , protože snášeli celé lonské léto , podzim , zimu i jaro , cca 6-7 vajíček denně , byli to opravdu rekordmanky , teď začínají znovu , myslel jsem , že budou mít alespoň 2-3 měsíce pauzu , a ony ne a ne.smajlíksmajlík
V příloze zasílám foto.

7.6.2013 21:06
skupa

XXX.XXX.166.118

honzapm napsal(a):
Slepice jsou "vynešené".
To je ten termín a přesně ten stav, kdy se slepice "vydá" a už jen těžko zregeneruje,
pokud vůbec někdy.

Může za to hlavně těch vašich 60 m2, což je skutečně málo.
Na takové ploše mohou prosperovat slepice max. do dvou let věku.

Někteří lidé si tzv. vynešené slepice z drůbežárny pořídí, ony jim doma přepeří
a ještě jakž takž snášejí (ale nikdy ne moc).
Ale to je zapříčiněno hlavně změnou k lepšímu, tzn. na travnatou plochu,
místo krmení výhradně směsí (klecový či halový chov) dostanou často něco lepšího,
nahrabou si, nasbírají, napasou, plus zbytky...

Doporučení - slepice zabít, zužitkovat, pořídit nové mladé kusy.

Na tuto omezenou plochu vřele NEdoporučuji právě Dominant černý, kropenatý ap.
Ty jsou nejnáchylnější.
Asi všichni známe černé dominantky s holou prdelí.

Arpalit do vajec nepřechází, ale nevěřím, že u vás pomůže.
Na 90% nejde o parazity, jde o výživový stav, resp. vyčerpání organismu.
Pokud přesto chcete pokračovat, přidejte bílkovinu - kyška, kefír, kysané mléko,
tvaroh, zbytky z masa...

Vžádném případě nechci odporovat, ale nejsou tyhle typy výběhů na vesnicích kde nejsou slípky puštěné na volné zahradě zcela běžné? 8 z 10 těch co maj slepice je maj podobně v oplocené ohradě a po nějaké době bez jakékoli známky zatravnění. I u nás to tak před mnoha lety bylo když měl slepice můj otec.Cca 100m2 a nějakejch 15 kusů.Rozhodně sme mívali své kuřata a co si pamatuji tak zhruba jednou za 4 roky.Vejce šli i sousedum, takže problém určitě nebyl.Ale jasné že velká zatravněná plocha je super.

7.6.2013 21:16
vosajda

XXX.XXX.99.112

Máme taky slepice Dominant z loňska. Kupujeme mladé je každý 3. rok. Jsme s nimi spokojení, protože je máme pouze na vajíčka, což plní k naší spokojenosti. Dokonce se nám jednou stalo, že nám jedna před lety vyseděla a odvodila kuřátka. Známý nám dal i 4 minorky a pár kuřat,co mu kdo dal vloni do líhně. Všichni jsou spolu od "mládí". Ale jestli se navzájem nesnášejí, nevím, ale ty minorky mají holé celé zadky a ostatní jsou stejně tak "pocuchané", ale obrostlé. A i kohout. Všechno jsme několikrát prohlídli i lupou. Asi se oždibují v noci v kurníku. Přes den nic nepozoruji, venku na to nemají čas.

Přidejte reakci

Přidat smajlík