Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.6.2013 13:39
jose.valt

XXX.XXX.191.99

Prosím zkušené chovatele jestli se setkali s níže popsanou skutečností, případně jestli se dá určit příčina úhynu dvou káčat Indického běžce, stáří dva a tři týdny.

Káčata byla dobře vyvinutá, největší z hejna, přijímala potravu i vodu s přiblibližně stejnou aktivitou jako ostatní. Odlišně od ostatních se ale krátce před úhynem projevovala tak že v rytmu dýchání otvírala zobáček a vydávala při tom pravidelné skřehotavě sípavé zvuky.

Podmínky odchovu:
Líhnuto - v líhni.
Ustájení - první dva týdny v uzavřené odchovně s temperovanou částí topnou deskou a termostatem a chladnější částí, podestýlka noviny denně vyměněné. Od třetího týdne v otevřené odchovně také s topnou deskou (ohrádce) v místnosti, podestýlka řezaná sláma.
Krmení - první dny kukuřičný šrot s přídavkem strouhaného pečiva, další dny míchanice kukuřično pšeničný šrot s odpovídající dávkou Nutrimix pro mladou drůbež a střídavě přídavky strouhaného pečiva, sušených kopřiv, vařených vajíček, strouhané mrkve, občas kousky masa ze psí konzervy, lístky salátu.
Napájení - do vody pravidelně Acidomid a Aquacar.
Odčervení - ještě nebylo provedeno (stáří dva a tři týdny).

V současné době pozoruji podobné příznaky (otvírání zobáčku a sípavý zvuk v rytmu dýchání) také u dalších dvou káčat ze skupiny mladších - dvou týdenních, které zatím na rezdíl od předcházejících přežívají.

Děkuji za každý příspěvek, radu jestli a jak se dá káčátkům pomoci, nebo upozornění kde dělám chybu.
Josef

10.6.2013 22:52
jose.valt

XXX.XXX.191.99

Nikdo nic?

pomořanka

11.6.2013 09:58
pomořanka

XXX.XXX.188.108

jose.valt napsal(a):
Nikdo nic?

A co říkal veterinář?
Tady Vám těžko někdo určí diagnozu, navíc zvířatům, která ani neviděl.

11.6.2013 22:59
jose.valt

XXX.XXX.191.99

Děkuji Vám za názor.
U veterináře jsem zatím ještě nebyl.
Beru na vědomí, že se nedá "na dálku" určit přesná diagnóza, jde mi spíše o zkušenost, pokud někdo měl s takovým nebo obdobným případem.

11.6.2013 23:40
honzapm

XXX.XXX.29.18

Pokud na poslech sípou, tak dejte Acylpirin nebo Paralen jen několika zkušebním kouskům.
Do druhého dne by to mělo přestat. Pokud to nepřejde, hledejte příčinu jinde, než v nachlazení.
Osobně bych jim žádnou psí konzervu nedával a ani žádné strouhané pečivo.
Méně je více. Nevidím nikde grit.
Myslím, že jim je zima, resp. vadí kombinace venek, chladno a výrazné vlhko těchto dnů.

18.6.2013 07:29
homnika

XXX.XXX.18.96

Dobrý den, co káčata? Jestli jsou beze změn, tak je vyfoťte, nebo natočte krátké video a s popisem pošlete na meil veter. Fakulty v Brně

18.6.2013 23:00
jana-jana

XXX.XXX.86.69

stejný problém jsem měla i já, nejdříve mě uhynula 2 káčata doma líhnutá (celkem byla 3) , dokoupila jsem další 2 , aby jednomu nebylo smutno, uhynula i ta a opět mě zbylo to jedno moje, též jsem slyšela lehké sípání, ne moc, jinak byla velmi čilá a přijímala potravu i vodu, uhynula náhle , odchov byl pod žárovkou, krmení směs pro kuřata K2 , u veterináře jsme nebyli

19.6.2013 23:24
jose.valt

XXX.XXX.191.99

Děkuji za příspěvky a rady.
Ze šesti postižených káčat mi dvě uhynula hned zpočátku, další dvě se po aplikaci Paralenu (1/8 tablety) na druhý den vrátila k normálu. U zbývajících dvou stav s mírným zlepšením přetrvává. Přestala sípat ale stále dýchají ztěžka při současném otvírání zobáčku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík