Prosím zkušené chovatele jestli se setkali s níže popsanou skutečností, případně jestli se dá určit příčina úhynu dvou káčat Indického běžce, stáří dva a tři týdny.
Káčata byla dobře vyvinutá, největší z hejna, přijímala potravu i vodu s přiblibližně stejnou aktivitou jako ostatní. Odlišně od ostatních se ale krátce před úhynem projevovala tak že v rytmu dýchání otvírala zobáček a vydávala při tom pravidelné skřehotavě sípavé zvuky.
Podmínky odchovu:
Líhnuto - v líhni.
Ustájení - první dva týdny v uzavřené odchovně s temperovanou částí topnou deskou a termostatem a chladnější částí, podestýlka noviny denně vyměněné. Od třetího týdne v otevřené odchovně také s topnou deskou (ohrádce) v místnosti, podestýlka řezaná sláma.
Krmení - první dny kukuřičný šrot s přídavkem strouhaného pečiva, další dny míchanice kukuřično pšeničný šrot s odpovídající dávkou Nutrimix pro mladou drůbež a střídavě přídavky strouhaného pečiva, sušených kopřiv, vařených vajíček, strouhané mrkve, občas kousky masa ze psí konzervy, lístky salátu.
Napájení - do vody pravidelně Acidomid a Aquacar.
Odčervení - ještě nebylo provedeno (stáří dva a tři týdny).
V současné době pozoruji podobné příznaky (otvírání zobáčku a sípavý zvuk v rytmu dýchání) také u dalších dvou káčat ze skupiny mladších - dvou týdenních, které zatím na rezdíl od předcházejících přežívají.
Děkuji za každý příspěvek, radu jestli a jak se dá káčátkům pomoci, nebo upozornění kde dělám chybu.
Josef
pomořanka

XXX.XXX.188.108
jose.valt
napsal(a):
Nikdo nic?
A co říkal veterinář?
Tady Vám těžko někdo určí diagnozu, navíc zvířatům, která ani neviděl.
Pokud na poslech sípou, tak dejte Acylpirin nebo Paralen jen několika zkušebním kouskům.
Do druhého dne by to mělo přestat. Pokud to nepřejde, hledejte příčinu jinde, než v nachlazení.
Osobně bych jim žádnou psí konzervu nedával a ani žádné strouhané pečivo.
Méně je více. Nevidím nikde grit.
Myslím, že jim je zima, resp. vadí kombinace venek, chladno a výrazné vlhko těchto dnů.
stejný problém jsem měla i já, nejdříve mě uhynula 2 káčata doma líhnutá (celkem byla 3) , dokoupila jsem další 2 , aby jednomu nebylo smutno, uhynula i ta a opět mě zbylo to jedno moje, též jsem slyšela lehké sípání, ne moc, jinak byla velmi čilá a přijímala potravu i vodu, uhynula náhle , odchov byl pod žárovkou, krmení směs pro kuřata K2 , u veterináře jsme nebyli
Děkuji za příspěvky a rady.
Ze šesti postižených káčat mi dvě uhynula hned zpočátku, další dvě se po aplikaci Paralenu (1/8 tablety) na druhý den vrátila k normálu. U zbývajících dvou stav s mírným zlepšením přetrvává. Přestala sípat ale stále dýchají ztěžka při současném otvírání zobáčku.