Zdravím zkušené chovatele. Nechala jsem si poslat pětidenní kuřata šumavanek - 12 kuřat. Byla to čiperná kuřátka, odchovávám je pod žárovkou (postupně ji zvedám), krmím směs vejce-kopřiva-strouhanka-šrot, kukuřičné vločky, pšeničná krupička-perličky, přidávám sem tam žížalky nebo moučné červy, mají doma prostorný výběh (cca 1m2), s neustále čistou vodou, s drnem a trávou, aby se mohly nazobat zeminy, prostě se snažím o podmínky co nejvíc podobné odchovu přirozeně. Už jsem ale bohužel o dvě kuřata přišla během posledního týdne - obě byla o dost menší, než ta ostatní, málo žrala, ale průjem neměla. Bohužel i jedno další začíná posedávat a moc nežere a i všechny ostatní jsou jako zvadlé, posedávají a i když žerou, neprojevují moc radosti ze životal, neběhají, spíš se pohybují tak potácivě... Chtěla bych je dávat na chvíli ven, ale je tam pořád hnusně a mokro. Nenapadá vás, co by jim mohlo chybět? Máme je v koupelně, je tam dost vlhko, snažím se větrat (nefouká na ně), vysušovat fukarem, ale vlhko tam je. Je to můj první pokud o umělý odchov, celkem jsem si k tomu dost nastudovala, tak mě nenapadá zásadní chyba, kterou bych mohla dělat a tak doufám, že mi někdo poradí... Děkuji!
Vy si myslíte, že geneticky modifikovaná soja či kukuřice jsou závadné?
Jak?
Vlhká koupelna je problém. Drn je problém, žížaly a mouční červi jsou též problém.
Kuřata jsou na toto ještě moc malá. Jako začátečník nemáte šanci odhadnout
akurátní dávku. Právě proto jsou ty směsi, K1 a spol.
Ale to je váš život.
Jinak uvádíte, že kuřata jsou 4 týdenní i pětidenní.
To je překlep? A jaký údaj je správný?
Uberte sušené kopřivy a hlavně tu strouhanku.
Ta se dává jen první den, kdy ještě kuře tráví žloutek či jeho zbytek.
Navíc - nemyslete si, že ta strouhanka je až tak bio, jak se asi snažíte žít.
Pokud ovšem není z vašeho domácího pečiva.
Závadné jsou GMO produkty asi takto... http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/geneticky-upravena-kukurice-zpusobila-krysam-velke-nadory-zjistila-francouzska-studie
Samozřejmě běžně chovaná zvířata nejsou krmena jen GMO produkcí, takže ty důsledky nejsou tak markantní...
Jinak je zajímavé, co jeden chovatel poradí (hmyz, drn), to jiný neschválí...
Přenese je třeba do chodby,zajistěte správnou teplotu tu poznáte,že kuřata spí ve vějíři a nehloučí se pod žárovkou,odčervěte proti kocidiím sulfakoxem,či sulfadimidinem...udělejte míchanici z kukuřičného šrotu,vařeného vejce a strouhané mrkve .přidávám minerální přípravek vše od oka .Směs sušší,mužete přidat krupky.Já sice krmím K1 ale když v unoru nebyla k dostání tak mi Lenghorny vyrostli na této směsi.Strouhanku jsem dávala normální...
Jinak já dělám umělé kvočny z papírové krabice na kterou shora nasadím kryt s žárovkou,nejlépe modrá či červená.Koupíte v elektře.Kuřata tam tráví čas podle libosti,na krmení musí ven ,ale vy nevytápíte celý prostor.
No tak ten odkaz s tou ultra nebezpečnou GM kukuřicí to je trochu zavádějící ne ?
zvířata byla krmena, ale byl jim tam přidáván Roundoup! ty nádory neměly z té kukuřice ale z toho herbicidu, přestaňte šířit paniku, kdyby byly geneticky modifik. potraviny takovéhle tak tu nejsme nikdo
krmím normálně kupovanou směsí a nemám sebemenší problem s odchovem, když jste začátečník tak by jste měla nejdřív se spolehnout na směs, kde mají 100% vše a třeba později si experimentujte
4týdenní kuřátka už dost páchnou já už svoje v tu dobu musela dát ven to se nedalo vydržet ten puch, ikdyž jsem jim to čistila několikrát denně :)
ale bylo jich 25, opeřená už byla slušně ani topit nebylo potřeba se zahřála sama
neberte to jako rýpání spíš jen názor :)
grit jim dáváte? nebo písek aby měla
dáváte tam hlínu ale třeba to nestačí
tak hodně štěstí ať to dobře dopadne
ven bych je rozhodně už dala, musíte jim udělat krytý výběh kam jim pršet nebude
celý červen má být mokrý takže se spolehnout na to že tráva vyschne je asi zbytečné
mě také v tomto období jedno kuře z 26 chcíplo, byla to slepička, ale mrňavá vůbec nerostla, přestože žrala vypadala v pohodě, ale velikostně byla na urovni týdenního kuřete, takže i to se prostě stane, ostatní prospívají krásně, takže nějakou mou chybou to nebylo( je jim 5týdnů)
Ale GMO produkce je ošetřovaná Roundupem běžně! Doporučuji si o nich víc nastudovat, já rozhodně nevidím jen výhody... http://www.margit.cz/gm-potraviny/
Jinak díky, kamarádka, co odchovala už řádku slepiček, taky radí dát je ven, ale tady pořád pršelo a mokro je stále. Budu se snažit najít jim nějaké vhodné místečko, kde by mohla být víc v suchu, ale v té zamokřené zahradě to jde hodně špatně. Čistím jim denně, jinak by to samozřejmě nešlo. Objevila jsem i bio krmiva pro drůbež, tak se poptám tam na jejich směs.
Já ten odkaz ani nečetl. Ptal jsem se zadavatelky, proč je GMO nebezpečná a jak.
Ona si můj dotaz vyloží jako rýpání a zkopíruje mi nějaký bezcenný odkaz,
bez napsání vlastního názoru o alespoň třech větách.
Mám za sebou nejen genetiku obecnou, ale i semenářství a šlechtění,
a tak vím, že GMO a konzumace domácích vajec jsou dvě zcela nespojitelné veličiny.
Dobrý deň.V kúpelni nebude to odchovávanie kurčiat práve najštastnejšie,už hlavne kvôli tej vlhkosti Strúhankou nekrmim nič,ak tak v prvých dňoch života malú hydinu preosiatým kukuričným šrotom.Ako vidieť naštudovaného máte veľa,ale niekedy je lepšie si nechať poradiť od skúsenejších chovatelov a nie sa s nimi vadiť o mod.soji.Ak by sme my a naše zvieratká mali žiť úplne zdravo ,tak zomrieme hladom.Niekedy je prospešnejšie menej čítať niektoré publikované správy a lepšie je sa riadiť tzv.selským rozumom.Skúste krmiť už spomínanou K1.určite sa stav kurčiat zlepší.Mám tiž pár kurčiat Šumavských,ale som rád,že sú zdravé.Skúste tiež do vody hroznový cukor lebo med posíli to organizmus,ja dávam Propoul,ktorý sa mi osvedčil.Držím palečky a som s pozdravom M:H:
Objevují se studie, že Roundup zase až tak neškodný zřejmě nebude. Bez odkazů to bohužel nejde, kdo je nechce ani číst, jeho problém, já nemám čas tady vypisovat podrobnosti. Tady je přímo ta studie s Roundupem a geneticky modifikovanou kukuřicí: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512005637
Další studie o dlouhobých účincích Roundupu na živočichy proběhla světovými médii zrovna nedávno: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2315057/Is-worlds-popular-weed-killer-causing-Parkinsons-New-study-shows-Roundup-herbicide-linked-cancer-infertility.html
Nevěřím těm společnostem, co podobné zázraky vyrábějí ani za mák, že jim jde o blaho lidstva, ale jde jim jen o blaho vlastní kapsy. O Monsantu a jeho praktikách je informací dost, například: https://www.youtube.com/watch?v=buwb6TMahW0
já ty svoje dala ven v tom týdnu povodní , přestože byl výběh zastřešený několik dní dopředu mokrý byl stejně, všude bláto fujtajbl, naházela jsem jim tam suché seno,trochu písku abych aspoň trochu to odizolovala a zvládly to krásně a to byly celý den venku, do nové boudičky vůbec nešly večer jsem je tam musela tři dni po sobě dávat ručně čtrvtý den je tam manžel nalákal na žárovku aby je tam nemusel ručně dávat :D a pátý den už tam šly samy
také záleží na tom v jaké teplotě je udržujete teď aby pro ně venkovní teplota nebyla šokem, ikdyž ted už je přeci jen docela teplo
já svým už týden netopila než šly ven, trochu jsem je otužovala dopředu, otevírala jsem na ně okno a tak, je jich hodně tak se zahřály samy dobře
ohledně toho ošetřování round. stříkají ale zelené rostliny určitě to nestříkají na zrno jako to bylo v tom odkazu z té studie a nedává se to do vody
když jim koupíte bůhvíco BIO a postříkáte jim to herbicidem nebo nějakým jiným jedem tak to je jasné že jim to prospívat nebude :) toť můj názor :)
Určitě držíme
Co člověk to názor to se nedá nic dělat
neni nic jednoduššího než je šoupnout pod kvočnu :) krása na to koukat, ale kvočen málo kuřat moc
třeba těm vaším chybí sluníčko, jestli je máte v koupelně tak vlhkost tam určitě bude to neni to pravé ořechové pro drůbež
Pak dejte vědět jak to dopadlo :)