Dobrý den/ahoj,
prosím o pomoc a radu - asi mám mezi slepicemi jednu kvočnu - sedí mi na vejcích a nechce slézt. Myslíte, že bych pod ní mohla strčit vejce k vysezení? A můžete mi poradit, kde bych je sehnala?Nemám totiž kohouta. A není pozdě na kuřátka, když už je červen? Kdyby mi někdo mohl poradit kontakt nebo byl ochotný prodat vejce na vysezení z okolí Hradce Králové, byla bych vděčná.
Díky moc. Hukina
Dobrý den,
nejdřív bych ji přemístila na místo, kde bude mít na vysezení klid, zvykne si tam a poznáte zda opravdu chce sedět. Dejte jí podkladky, nebo pár vajíček, která obětujete a uvidíte.
dva tři dni a poznáte co v ní je a jestli to myslí vážně
Do té doby seženete násadová. Hodně štěstí at to vyjde :)
Ahoj,
díky za povzbuzení - včera jsem opravdu na ifauně hledala a našla pána přímo od nás z města, který podkladová vejce prodává. Bohužel je teď schraňuje pro kamaráda, ale snad příští týden by mi jich mohl pár prodat. Tak budu doufat. Kolik jich můžu pod jednu slepici dát? Uvažovala jsem o pěti... Není to moc?
Uživatel s deaktivovaným účtem

hukina
napsal(a):
Dobrý den,
myslíte, že jí nemůžu nechat v kurníku s ostatníma slepicema? Mám tam tři kukaně, v jedné sedí a skoro se nehne, takže ostatní čtyři slepice chodí do druhých dvou kukaní. A budu ji muset pak nějak oddělit, až budou kuřata??? (Teda jestli budou). Díky za rady.
Záleží na tom, jakou slepicic máte, pod klasické slepice velikosti "hybridka" se vejde 12-15 vajec, zatímco nějaká zdrobnělá jich obsedne jen třeba 5. Musí být všechna vejce schovaná pod kvočnou. Jinak pokud jde o umístění, pokud ji necháte v kurníku, hrozí riziko, že jí budou ostatní slepice vejce podnášet, což není ideální. Takže je lepší, aby měla kvočna svůj klid a tedy ji přemístit někam jinam, máte-li tu množnost. jakmile se kuřata vylíhnou, stejně bude lepší, aby byla kvočna s nimi mimo dosah zbytku hejna, neboť nevíte, jak se ostatní slepice zachovají. zbytečně by mohly kvočnu stresovat, což by mohlo mít negativní vliv na jjeí péči o kuřata (pokud to kurník umožňuje svojí velikostí, stačilo by třeba jeho část přehradit nějakým pletivem, plůtkem apod., aby na sebe kvočna se slepicemi sice viděla, ale nemohly na sebe. Spojit je můžete, až budou mít kuřata alespoň 1,5 měsíce - tolik moje zkušenost, ale já chovám hedvábničky.). Tolik obecná literatura, každý chovatel samozřejmě bude mít jiný názor podle svých zkušeností. ale prioritně je to o povaze Vaší kvočny a ostatních slepic, což nikdo posoudit nedokážeme a zřejmě ani ještě Vy ne, když je to první kvočna (není to myšleno zle).
začátečníci mívají štěstí :)
já na tom byla stejně první kvočna z 15 vajec 9živých kuřátek a druhá ze 13 mi zbylo 5 vajec, momentálně se líhnou 3 jsou venku a ostatní dvě natuklá, tak doufám že to zvládnou a bude aspon těch pět
musíte počítat s tím že budou nějaká neoplozená, nějaká to nezvládnou
pět je málo, já bych dala víc ,protože aby vám pak nezbylo třeba jen jedno nebo i žádné kuře
oddělit kvočnu je lepší, protože moje zkušenost : když mi seděla v kukani, tak ostatní nad ní povykovaly aby si tam mohly sednout na snesení, takže moc klidu by si neužila, kdybych ji tam nechala, a klid a šero to je pro ni nejlepší při sezení
když se pak vylíhnou kuřata, tak nevíte jak se k nim budou chovat ostatní, mě se tam jednou k nim ve venkovním výběhu jedna připletla, taková co je furt chodí pozorovat, kuřatům neměla sebemenší zájem ublížit, ale kvočna po ní hned šla a došlo k menší rvačce, kohout hned přiběhl co se děje a to pak může kuře se tam připlest a neštěstí je na světě
těch vajíček bych dala 9-11aspoň, počítejte že ne všechna se vylíhnou at máte víc jak jednu radost :)
Pokud ji budete dávat jinam tak než koupíte vejce tak ji tam nechte pár dní, protože mě se stalo že mi tři dny seděla v kurníku ve dne v noci, a pak jsme ji přenesla a ona si to rozmyslela ! nechtěla tam být a tolik v novém hnízdě vyváděla že jsem ji tam nedržela, pustila a když se mi vrátila sednout si do kurníku, jsem ji přenesla a potřetí už se do kurníku nevrátila a kvokat přestala
no a ted jsem zjistila že to na ni po měsíci přišlo znova, tak to s ní asi ještě zkusím a pokud to ani ted nebude chtít tak už má holka utrum, je to výborná nosnice a ty prý nejlepší matky nebývají tak uvidíme :)
Zdravím, a jaké budete pod slepici dávat vejce ( plemeno ) ? A já osobně bych ji nechal tam, ale zabranil bych přistup slepicím ke kvočně
a nebo jestli máte nějaké místo, kde by to bylo pro ní nejlepší, tak jí dejte tam, ale určitě jí tam dejte pár vajíček, aby tam sedla. A 5 vajíček nedávejte to je škoda dejte jí tak 11 vajíček to je tak akorát. A až bude mít slepice ty vejce, tak jí co 2 den sundejte z hnízda, aby se pořádně najedla, napila a vyprázdnila a pak jí dejte zpět do hnízda
Tak ať to dobře dopadne mějte se ...
Anebo tak, můžete ji nechat tam kde je, ale zastínit a zamezit vchod, aby tam nemohly vlézt ostatní slepice, a až se vylíhnou kuřátka tak ji přemístit i s kuřaty do nějaké venkovní boudičky s malým, krytým výběhem. Kvočna se o ně postará, ten odchov je prakticky bez starostí, jen jim nosit jídlo a pití :D. To se někdo umí narodit, takový komfort
Ahoj / dobrý den, všem moc děkuju. Rozhodla jsem se, že jí nechám tam, jak je, nerada bych, aby přestala kvokat. Aspoň budu mít čas jí připravit boudičku, až (jestli) se kuřata vylíhnou.
Taky děkuju pánovi z Opatovic za nabídku vajec, ale jsem už na 99% domluvená s někým jiným. ALE DÍKY MOC! Kdyby to nedopadlo, určitě bych sem ještě napsala.
Jinak mám vlašky koroptví, takže jsem se rozhodla, že na vaše rady zkusím dát těch vajec 10. Uvidíme. Snad se nějaké kuřátko vylíhne.
Ahoj!
Zdravím všechny moje milé rádce! Tak jsem pyšná majitelka násadových vajec - včera odpoledne jsem si dojela k chovaleteli a večer jsem kvočnu posadila. Dneska ráno seděla a ani se nehnula. Tak doufám, že to vydrží. Nakonec jsem ji oddělila a udělala pro ni hnízdo v bedýnce, jak jste mi tady radili..... Tak mi držte palce
Držíme, hlavně že Vám neutíká z toho nového místa, já bych násadová vejce dala až poté, co tam bude ochotná sedět, už se mi stalo že mi tam sedět odmítla a odkvokala se pak (ale vypadá to že to má souvislost s tím, že je to velmi dobrá nosnice a možná by s ní byl problem i tak )
jestli máte nějakou bedýnku, tak at je nějak chráněná proti ostaním slepicím a jiným vetřelcům
zastínila bych ji at má totální klid a jednou za dva dny ji chodte sundavat, at se napije ,nají, vyprázdní
nedávejte jí to pod zobák aby se Vám pak nevykálela do hnízda, at se proběhne protáhne, moje si u toho vždycky pěkně zakřičely
Tak at Vám to dobře dopadne

dupacka
napsal(a):
Držíme, hlavně že Vám neutíká z toho nového místa, já bych násadová vejce dala až poté, co tam bude ochotná sedět, už se mi stalo že mi tam sedět odmítla a odkvokala se pak (ale vypadá to že to má souvislost s tím, že je to velmi dobrá nosnice a možná by s ní byl problem i tak )
jestli máte nějakou bedýnku, tak at je nějak chráněná proti ostaním slepicím a jiným vetřelcům
zastínila bych ji at má totální klid a jednou za dva dny ji chodte sundavat, at se napije ,nají, vyprázdní
nedávejte jí to pod zobák aby se Vám pak nevykálela do hnízda, at se proběhne protáhne, moje si u toho vždycky pěkně zakřičely
Tak at Vám to dobře dopadne
Vím, že každý chovatel má jiné zkušenosti a jinou poraxi, nicméně v těchto vedrech, která panují, si myslím, že nechat kvočnu napít jednou za dva dny je trochu risk. Já osobně kvočny sundavám každý den, mám sice hedvábky, které jsou opravdu vytrvalé kvočny, ale i tak pily o 106. Ale jak říkám, stejně si to budete muset vyzkoušet sama
Díky, díky! Zastíněnou jí mám a i chovatel, od kterého jsem kupovala vejce, mi říkal, že jí mám každý den na 15 minut vyndat z bedýnky, aby se prošla a napila. On mi i poradil, že ji prostě do tý bedýnky na vejce posadit hned, tak jsem to riskla a snad to vyjde... Už odpočítávám dny. Mimochodem, když sedí od včerejšího večera, je dneska první den nebo už druhý??? (To víte, nemůžu se dočkat na 21-ní den)
Kuřata se líhnou 21 den ode dne, kdy nasazujete - budou se tedy líhnout v pondělí 8.7.
Ohlídejte, až se půjde nažrat, aby se vrátila na nové hnízdo, možná bude mít tendenci se vrátit na původní místo. Pusťte jí radši na žrádlo večer, jednak aby tam slepice nešly snášet, jednak kdyby si to rozmyslela a nechtěla na novém hnízdě být, tak se do rána zklidní.
napsal(a):
Vím, že každý chovatel má jiné zkušenosti a jinou poraxi, nicméně v těchto vedrech, která panují, si myslím, že nechat kvočnu napít jednou za dva dny je trochu risk. Já osobně kvočny sundavám každý den, mám sice hedvábky, které jsou opravdu vytrvalé kvočny, ale i tak pily o 106. Ale jak říkám, stejně si to budete muset vyzkoušet sama
jojo v těhle vedrech to určitě, já také sundavala někdy obden někdy každý den, záleželo na počasí
moje když seděly tak takové vedro nebylo, všechny rady se musí brát ne jako strikní doporučení, ale přizpůsobovat svým podmínkám
hukina
napsal(a):
Díky, díky! Zastíněnou jí mám a i chovatel, od kterého jsem kupovala vejce, mi říkal, že jí mám každý den na 15 minut vyndat z bedýnky, aby se prošla a napila. On mi i poradil, že ji prostě do tý bedýnky na vejce posadit hned, tak jsem to riskla a snad to vyjde... Už odpočítávám dny. Mimochodem, když sedí od včerejšího večera, je dneska první den nebo už druhý??? (To víte, nemůžu se dočkat na 21-ní den)
v pondělí za tři týdny bude líhnutí v plném proudu :)
také jsem nasadila v pondělí a už v neděli večer bylo první kuře venku
Ahoj, na vaše rady jsem ji včera večer pustila na chvíli ven - asi na půl hodiny. Mám ji oddělenou ve voliéře, takže na ostatní slepice vidí, ale nemůže jít do kurníku - a sama se vrátila zpátky do bedýnky na vejce. Tak doufám, že to bude OK - už se těším na pondělí 8.7!
Máte nějaké rady, co dělat, až se vylíhnou?? Jsem úplná novicka - čtu na netu i v knížkách, co se dá, ale mám pocit, že každý radí něco jiného. Tak vás prosím, raďte, napište mi svoje zkušenosti, já si z toho něco vyberu
tak to je paráda, že se vrátila tak to sezení myslí vážně
až se vylíhnou tak máte na starosti akorát přísun krmení a vody
všechno ostatní je kvočna naučí
ještě grit nebo písek aby měly k dispozici a já jim dávám i zelené krmení, ona si hlavně kvočna na tom pochutná a kuřátka aspon vidí co je to travička :D
krmení hned K1 do 6 týdnů věku
ten kdo nechce kupovanou směs tak míchá kdeco, nevím jestli jako nováček se do toho chcete pouštět
včera začla vedra a moje pětidenní ani zahřívat nepotřebujou leží rozpláclá vedle kvočny ta chuděra sotva dejchá hrůza, bud zima nebo vedro nic mezitím :)
ještě až se Vám to začne líhnout tak nechte do 22.dne ale 23 den co nebude vylíhlé vyhodtte já takhle nechala kuře do 24,5dne a stejně po týdnu chcíplo
(čili co se nevylíhne do středy tak pryč nemá to pak cenu jsou z toho slaboučký jedinci )
jestli odebírat vylíhlá kuřata a pak vracet aby kvočna neslezla z vajec ? moje obě seděly do toho 23 dne na hnízdě takže jsem odebírat nepotřebovala, ale uvidíte jak se bude chovat ta vaše, mě přijde že ta kuřata jsou ty první dva dny stejně tak nemotorná že vykouknou a hned zalezou zpátky pod kvočnu, ale zase když je odeberete tak zbývající vajíčka mají klid na líhnutí
záleží to na Vás kolik jich bude a jak to bude probíhat, jak se bude kvočna chovat
držím pěsti ona paní příroda vše zařídí nebojte

dupacka
napsal(a):
tak to je paráda, že se vrátila tak to sezení myslí vážně
až se vylíhnou tak máte na starosti akorát přísun krmení a vody
všechno ostatní je kvočna naučí
ještě grit nebo písek aby měly k dispozici a já jim dávám i zelené krmení, ona si hlavně kvočna na tom pochutná a kuřátka aspon vidí co je to travička :D
krmení hned K1 do 6 týdnů věku
ten kdo nechce kupovanou směs tak míchá kdeco, nevím jestli jako nováček se do toho chcete pouštět
včera začla vedra a moje pětidenní ani zahřívat nepotřebujou leží rozpláclá vedle kvočny ta chuděra sotva dejchá hrůza, bud zima nebo vedro nic mezitím :)
ještě až se Vám to začne líhnout tak nechte do 22.dne ale 23 den co nebude vylíhlé vyhodtte já takhle nechala kuře do 24,5dne a stejně po týdnu chcíplo
(čili co se nevylíhne do středy tak pryč nemá to pak cenu jsou z toho slaboučký jedinci )
jestli odebírat vylíhlá kuřata a pak vracet aby kvočna neslezla z vajec ? moje obě seděly do toho 23 dne na hnízdě takže jsem odebírat nepotřebovala, ale uvidíte jak se bude chovat ta vaše, mě přijde že ta kuřata jsou ty první dva dny stejně tak nemotorná že vykouknou a hned zalezou zpátky pod kvočnu, ale zase když je odeberete tak zbývající vajíčka mají klid na líhnutí
záleží to na Vás kolik jich bude a jak to bude probíhat, jak se bude kvočna chovat
držím pěsti ona paní příroda vše zařídí nebojte
Souhlasím, mám za sebou sice jen dvě sezony líhnutí, ale zatím jsem kuřata od HE neodebíral, jak je napsáno, minimálně jeden den vstřebávají žloutkový váček a ven se jim zpod mámy moc nechce
Jinak se doporučuje (mám vyzkoušeno) - pokud jde o zelené - na drobno posekaný žebříček (já přidávám i kopřivy), moje kuřátka se mohou po nich utlouct A zatím jim (mají 5 týdnů) stále chutná, pokud jim ho nasekám, když jsou venku, tak sami si ho nezobou.
hukina
napsal(a):
Jéžiš, to doufám, že se o všechno postará slepice, jinak by to byla asi velká sranda. Vůbec si nedovedu představit, že bych jí odebírala kuřátka a měla je třeba v kuchyni. Ještě že budu tou dobou doma.
Jak se kuřatka budou klubat, tak je tam můžete nechat, ale skořápky, které tam zůstanou vyhoďte ať tam je bylo více místa. Kuřatka si můžete vzít i domů do nádobky a ohřivat ohřívakem, aby se ostatní kuřata pěkně doklubala, ale nemusíte to zaleží na vás ...
hukina
napsal(a):
Jéžiš, to doufám, že se o všechno postará slepice, jinak by to byla asi velká sranda. Vůbec si nedovedu představit, že bych jí odebírala kuřátka a měla je třeba v kuchyni. Ještě že budu tou dobou doma.
Jsem stejný začátečník jako Vy, jen se mi kvočny rozkvokaly o něco dřív. Něměla jsem zkušenost, takže mě ke kvočně podnášely, tudíž líhnutí trvalo déle. Jinak to odebírání po vylíhnutí, skořápky hned, kuřátko za 1-1,5 dne a šup s ním do inkubátoru, který jsem jim pořídila v troubě, je tepelně odizolovaná, pootevřená na držátko od měchačky, stálá teplota 28 st.C jen při žárovce. Sedělo mi několik kvočen, tak jsem kuřátka po pár dnech vrátila kvočně do péče....a další vylíhlá zase do kuchyně. Zvládnout se to dalo. Ovšem jen díky radám zde na fóru. Teď mi zase jedna wyandontka sedí na násad.vejci, vejce jsem jí odebrala, jsou s datumy 17.-19.6. v chladnu a já váhám...možná je uvařím už vylíhlým kuřátkům. Všude je plno.
Čím víc se toho tady dozvídám, tím mám větší strach, jestli jsem se nezbláznila - slepice jsem si pořídila teprve vloni a letos už se chystám na kuřata! Ale snad to s vaší pomocí nějak zvládnu. Jinak jsem pod ní dala 11 vajec šumavanek a 3 rousné trojbarevné. Vím, že jste mi tu radili, že mám dát lichý počet vajec a řekl mi to i ten chovatel, co mi vejce prodával a pak mi dal sudý počet! No, riskla jsem to, dala jsem tam všechny a čekala jsem, že jedno vyhodí - ale má pod sebou všechny. Tak uvidím. Počítám, že se nevylíhnout všechny, ale čím víc, tím líp
. Původně jsem si chtěla koupit šumavanky už vloni, když jsem začínala, ale to bylo zrovna v období, kdy vejce stálo 5,- Kč a byla jsem ráda, že jsem sehnala aspoň ty vlašky. Takže šumavanky byly jasný a ty rousný trojbarevný mi dal chovatel sám od sebe, říkal, ať je zkusím, že jsou to dobrý kvočny - a musím říct, že když jsem je viděla u něho na dvoře, tak jsem se zamilovala. Doufám, že budu mít dvě slepičky a jednoho kohouta. Akorát se mi to asi všechno nevejde do kurníku - viz obrázek.
hukina
napsal(a):
Čím víc se toho tady dozvídám, tím mám větší strach, jestli jsem se nezbláznila - slepice jsem si pořídila teprve vloni a letos už se chystám na kuřata! Ale snad to s vaší pomocí nějak zvládnu. Jinak jsem pod ní dala 11 vajec šumavanek a 3 rousné trojbarevné. Vím, že jste mi tu radili, že mám dát lichý počet vajec a řekl mi to i ten chovatel, co mi vejce prodával a pak mi dal sudý počet! No, riskla jsem to, dala jsem tam všechny a čekala jsem, že jedno vyhodí - ale má pod sebou všechny. Tak uvidím. Počítám, že se nevylíhnout všechny, ale čím víc, tím líp
. Původně jsem si chtěla koupit šumavanky už vloni, když jsem začínala, ale to bylo zrovna v období, kdy vejce stálo 5,- Kč a byla jsem ráda, že jsem sehnala aspoň ty vlašky. Takže šumavanky byly jasný a ty rousný trojbarevný mi dal chovatel sám od sebe, říkal, ať je zkusím, že jsou to dobrý kvočny - a musím říct, že když jsem je viděla u něho na dvoře, tak jsem se zamilovala. Doufám, že budu mít dvě slepičky a jednoho kohouta. Akorát se mi to asi všechno nevejde do kurníku - viz obrázek.
Dobrý den, s odchovem si nedělejte obavy, určitě Vám to dopadne dobře a kdyby jste něco potřebovala, tak se mi klidně ozvěte na mail... ikdyž myslím, že vše podstatné tu již bylo řečeno. Co se týče počtu vajec, tak by se měl dávat lichý počet, ale jelikož jsem Vám dal i vajíčka rousných zakrslých, která jsou podstatně menší než vajíčka Šumavanek, tak to velikostně vychází 3 od rousných jako 2 od Šumavanek - více jsem jich bohužel zrovna neměl, jinak bych Vás podaroval ještě více. Pokud by Vám líhnutí těch rousných nedopadlo nebo nevypadaly "schopně", tak Vám nějaké nechám ze svých, jak jste sama viděla, mám zrovna nasazeno a kuřata snad nějaká budou. Kohoutka si prosím svého nenechávejte, rád Vám nějakého seženu, ale příbuzného ne. Čekalo by Vás v následujícím roce akorát zklamání. Přeji hodně úspěchů v chovu, JendaF
Přátelé - slepičáři, dneska mě málem ranila pepka - manžel šel pustit kvočnu ven a ona nebyla na vejcích! Seděla mimo hnízdo a když jsme ji vyndávali, tak ani nekvokla. Myslela jsem si, že je všecho v čudu, ale nechali jsme ji chvíli venku, aby se napila a najedla a pak jsem jí otevřela bedýnku a ona se zase vrátila a zasedla. Je to tím, že bylo takový vedro? Že měla pocit, že by vajíčka přehřála? Doufám, že jo, jinak se jdu střelit. Tak se těším na kuřátka a kdyby to neklaplo, budu nešťastná.
Pro JenduF: tak trochu jsem si myslela, že to bude ve velikosti vajec, i když jsem si nebyla jistá. Doufám, že se aspoň něco "narodí" (díky za vejce)- jsem strašně natěšená. Určitě se ozvu, rady budu potřebovat a dám vědět, co se vyklubalo. Jestli budu mít kohoutka, tak směníme - jen budu muset donutit manžela, aby udělal další kurník. Ten se ze mě asi zblázní.
PS : U vás se mi strašně líbilo, doufám, že jednou budu mít taky kachny, krůty, kozy, atd. Jestli si to přečte manžel, tak mě zabije...
hukina
napsal(a):
Přátelé - slepičáři, dneska mě málem ranila pepka - manžel šel pustit kvočnu ven a ona nebyla na vejcích! Seděla mimo hnízdo a když jsme ji vyndávali, tak ani nekvokla. Myslela jsem si, že je všecho v čudu, ale nechali jsme ji chvíli venku, aby se napila a najedla a pak jsem jí otevřela bedýnku a ona se zase vrátila a zasedla. Je to tím, že bylo takový vedro? Že měla pocit, že by vajíčka přehřála? Doufám, že jo, jinak se jdu střelit. Tak se těším na kuřátka a kdyby to neklaplo, budu nešťastná.
Pravděpodobně za to mohou ta vedra, mé kvočny nad vejci po většinu dne jen stojí a jen občas je přihřejí. Navíc v takových vedrech zastuzení pravděpodobně ani nehrozí. Uvidíte, jak Vám bude sedět, až se ochladí. Po týdnu zkuste 2-3 vejce odebrat a zkusit prosvítit, pokud tam bude pavouček, tak je to OK. Pokud ne, tak Vám nalíhnu u sebe, kvočny jistě budou a pro odchov bych Vám to zapůjčil i s ní. Hlavně kvočnu příliš nerušte, jednou za den pustit, ráno nebo večer a šmitec. Nechat v zastíněné "bedýnce" a mělo by to klapnout. A pokud sedí již déle, jak jste říkala, tak by si to rozmyslet již neměla..
hukina
napsal(a):
No tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama, také mám od loňska a přijde mi že to beru moc hrr.
dvě kvočny 14 kuřat a pak ještě 25 - 7týdenních kuřat kupovaných(odchovaných uměle)- to už jsou pěkní kousci.
S tím počtem to nemusíte až tak brát že lichý a jinak to nejde. Je to jen doporučení, že je to lepší, když prosvěcujete a nějaké vyřadíte, tak vám může zbýt sudý počet a přece to jedno nevyhodíte, když to v něm roste. ( ikdyž mě vždy zbyl lichý po vyřazení čistých)
Jinak máte na pohled krásný kurník. to máte kupovaný nebo tak šikovného manžela? fakt vypadá moc pěkně
Kdyby se Vám chtělo neposlala by jste mi na mail fotky i z jiných úhlů a vevnitř jak to máte ? :)
předem díky
A naprosto si to užívejte , je to starost ale hlavně radost a kvočny s paní Přírodou si to zorganizují jak to má správně být.
Díky za podporu - zatím je všechno OK. Kcočnu jsem pouštěla pouze do voliéry u kurníku - vizo foto a pokaždé se mi vrátila. Předevčírem mi ale vyběhla ven do výběhu mezi ostatní, tak jsem si nebyla jistá, jak to dopadne. Hnedka se hnala vypopelit, asi půl hodinky "pokecala" s ostatníma a sama se vrátila do bedýnky. Tu mám danou pod kurníkem - jestli jste viděli fotku, tak je kurník vyvýšený a pod ním je místo, tak jsem teď tu bedýnku postavila. Má tam stín, je zastíněná, aby jí ostatní slepice nerušily a jednou za den jí pustím. Vrací se sama zpátky tak po půl hodině. Je vzorná. V pondělí jsme ji posadili, takže už má za sebou první týden!
Pro Dupačku : kurník stavěl manžel sám, viděli jsme stejný na internetu, líbil se nám, ale ta cena.... Takže ho postavil a já pak natírala a natírala.. Našla jsem fotku, ale moc na ní asi není, budu to muset nafotit. Pak určitě pošlu.
Díky za podporu - zatím je všechno OK. Kcočnu jsem pouštěla pouze do voliéry u kurníku - vizo foto a pokaždé se mi vrátila. Předevčírem mi ale vyběhla ven do výběhu mezi ostatní, tak jsem si nebyla jistá, jak to dopadne. Hnedka se hnala vypopelit, asi půl hodinky "pokecala" s ostatníma a sama se vrátila do bedýnky. Tu mám danou pod kurníkem - jestli jste viděli fotku, tak je kurník vyvýšený a pod ním je místo, tak jsem teď tu bedýnku postavila. Má tam stín, je zastíněná, aby jí ostatní slepice nerušily a jednou za den jí pustím. Vrací se sama zpátky tak po půl hodině. Je vzorná. V pondělí jsme ji posadili, takže už má za sebou první týden!
Pro Dupačku : kurník stavěl manžel sám, viděli jsme stejný na internetu, líbil se nám, ale ta cena.... Takže ho postavil a já pak natírala a natírala.. Našla jsem fotku, ale moc na ní asi není, budu to muset nafotit. Pak určitě pošlu.
Přátelé slepičáři, včera nastal ten velký den - a povedlo se to!!! Zatím jsem viděla 8 kuřat, možná jsou ještě další pod kvočnou, zatím ji nechci zdvihat z vajec, tak nevím. Navečer ji vytáhnu ven, aby se proběhla, včera se ani nehnula a myslím si, že dneska už ji musím na chvíli vyhnat, aby se protáhla. Takže přikládám fotky. A samozřejmě prosím o další rady, co teď, když jsou kuřata vyklubaná. Rozhodla jsem se je nechat u kvočny, protože myslím, že se o ně dobře postará. Je něco, co bych měla udělat, aby jim bylo všem dobře? Všechny rady vítám. Díky Hukina
Přátelé slepičáři, včera nastal ten velký den - a povedlo se to!!! Zatím jsem viděla 8 kuřat, možná jsou ještě další pod kvočnou, zatím ji nechci zdvihat z vajec, tak nevím. Navečer ji vytáhnu ven, aby se proběhla, včera se ani nehnula a myslím si, že dneska už ji musím na chvíli vyhnat, aby se protáhla. Takže přikládám fotky. A samozřejmě prosím o další rady, co teď, když jsou kuřata vyklubaná. Rozhodla jsem se je nechat u kvočny, protože myslím, že se o ně dobře postará. Je něco, co bych měla udělat, aby jim bylo všem dobře? Všechny rady vítám. Díky Hukiny
Zdvihnout a zkontrolovat by jste měla. Může se stát. že půlky skořápek z vylíhnutých vajec se navléknou na ještě celé vejce a zamezí tak kuřeti se vylíhnout. Pokud bude vše již vylíhlé a oschlé tak dejte kvočnu trochu proběhnout, aby se nevyprázdnila mezi kuřata, víme jaká je toho vždy smradlavá hromada. Hlavně už je pak dejte pryč z té bedny, ať mají trochu prostoru.
Kuřátka si kvočna vodit zaslouží. Tak týden ji nechte s kuřaty zavřenou někde v ohrádce, aby si kuřata zafixovala kde mají žrádlo. Pak je klidně i s kvočnou pust´te mezi slepice. V ohrádce udělejte prolízky, aby se do ní kuřata mohla vrace se nazobat. Pokud tedy pro ně nemáte lepší, zelený výběh.
Kvočna je už puštěná do voliéry - když se kouknete na fotky kurníku, co jsou o kousek výš v diskuzi, tak je ta voliéra vidět. Ostatním slepicím udělal manžel vchod z boku, takže se ke kuatům nedostanou. Dali jsme jí do voliéry trochu nasekané trávy, krmení a pítko, tak doufám, že jí tam bude dobře. Odpoledne jí nechám proběhnout po výběhu, aby se vypopelila.
Pro JenduF: řekla bych, že jedno vajíčko rousné se nevylíhlo, dvě kuřata by měla být vyklubaná. Zatím zůstala v hnízdě tři vejce - dvě od šumavanek a jedno od rousné. Kdy je mám vyndat? Jedno od šumavanky je napůl bez skořápky, ale je tam blána, tak nevím, jestli se ještě vyklube nebo ne. Ale kvočna už na vejcích nesedí. Je vedle hnízda a všechna kuřata má pod sebou. Bojím se tam chodit moc často, protože je pak nervózní a šlape po kuřatech. Skořápky z hnízda jsem vyndala, tak uvidím, jestli se ještě aspoň to jedno vyklube.
Pokud na vejcích již nesedí, tak je můžete nechat doinkubovat pod lampičkou nebo jak někdo radí vyhodit.
Tomu v té bláně bych ale pomohl, protože pokud na něm blána přischne, tak se z ní již nedostane.
Opatrně oloupejte blánu z hlavičky a zad, pokud je přischlá k chmíří tak vlhčit, pokud krvácí tak přestat, kuře ještě není hotové. Po té opatrně uvolněte hlavičku, zadeček nechte ve skořápce, pokud by ještě nemělo zatažený pupek - ven už se pak musí dostat samo.
Jo a ještě, teď už kvočnu proběhnout se a vypopelit od kuřat nedávejte, zbytečně by jste ji stresovali. Stejně by se od té voliéry asi nehla na krok.Myslel jsem, nechat ji se vyprázdnit před tím, než je přestěhujete z hnízda, kde se vylíhla.
Pokud budete zkoušet ještě dneska ta zbylá vajíčka nějak dolíhnou, tak na noc bych je vrátil pod kvočnu a zítra uvidíte, co s tím.
Tak zasílám poslední zprávy z kurníku - nakonec se vyklubalo 10 kuřátek - dneska jsem posbírala nevylíhlá vejce. Takže mám 9 šumavanek a 1 rousnou. Ze 14 vajec, která jsem si přivezla, slepice hned ze začátku 1 vyhodila z hnízda, takže nakonec se vylíhlo 10 kuřat ze 13 vajec. Což je myslím naprosto báječný! Kuřátka se mají čile k světu a je to lepší než koukat na televizi. Asi tak 20x za den se tam chodím dívat, můžu na nich oči nechat. Ale koukám z dálky, abych kvočnu nerozčilovala. Mám akorát strach o tu jednu malou rousnou - nebudou jí ostatní kvůli výšce šikanovat??? Myslím až vyroste.
Hukina
hukina
napsal(a):
Tak zasílám poslední zprávy z kurníku - nakonec se vyklubalo 10 kuřátek - dneska jsem posbírala nevylíhlá vejce. Takže mám 9 šumavanek a 1 rousnou. Ze 14 vajec, která jsem si přivezla, slepice hned ze začátku 1 vyhodila z hnízda, takže nakonec se vylíhlo 10 kuřat ze 13 vajec. Což je myslím naprosto báječný! Kuřátka se mají čile k světu a je to lepší než koukat na televizi. Asi tak 20x za den se tam chodím dívat, můžu na nich oči nechat. Ale koukám z dálky, abych kvočnu nerozčilovala. Mám akorát strach o tu jednu malou rousnou - nebudou jí ostatní kvůli výšce šikanovat??? Myslím až vyroste.
Hukina
Nemusíte se bát;-) rousné jsou natolik temperamentní plemeno, že i jejich kuřata bývají naopak daleko průbojnější než podstatně větší plemena. Takže se spíš obávejte toho, že to kuře bude odhánět ostatní, natož pokud to bude kohoutek.
Ahoj/dobrý den,
prťata už zobou - krmím je směsí K1 a k tomu mají trošku nasekaných kopřiv. Ale řeším problém - kvočna jí jejich krmení - úplně se na to vrhla, když jsem jim to tam včera nasypala a dneska jsem jí dala její směs pro nosnice + pšenici, ale mám strach, že to budou zobat i kuřata. Sice jsem postavila její misku na cihly, aby se tam nedostala kuřata, ale když jsem je viděla, jak jsou šikovný a jak vyskakují, tak mám strach, že se k tomu jejímu krmení dostanou. Nemůže jim to něco udělat, když budou zobat její směs? Někde jsem četla, že to by rozhodně neměli. Máte nějaký fígl, jak je krmit tak, aby kvočna i kuřata zobali, to co mají???
Pro JenduF: doufám, že ta malá rousná bude kohout - jestli budu mít tolik slepic, tak by potřebovaly kohouta, co by si je srovnal. Za jak dlouho se pozná, co je kohout a co slepice? Pak vám je všechny nafotím a pošlu na určení. Zatím nejsem schopná je ani spočítat. Jsou jako šídla. Jejich počet beru jen podle toho, kolik nevyklubaných vajec zůstalo v hnízdě. Kvočna je jako pravá kvočna - jen se přiblížím, tak je volá a schová je pod sebe .... Potvora.

hukina
napsal(a):
Ahoj/dobrý den,
prťata už zobou - krmím je směsí K1 a k tomu mají trošku nasekaných kopřiv. Ale řeším problém - kvočna jí jejich krmení - úplně se na to vrhla, když jsem jim to tam včera nasypala a dneska jsem jí dala její směs pro nosnice + pšenici, ale mám strach, že to budou zobat i kuřata. Sice jsem postavila její misku na cihly, aby se tam nedostala kuřata, ale když jsem je viděla, jak jsou šikovný a jak vyskakují, tak mám strach, že se k tomu jejímu krmení dostanou. Nemůže jim to něco udělat, když budou zobat její směs? Někde jsem četla, že to by rozhodně neměli. Máte nějaký fígl, jak je krmit tak, aby kvočna i kuřata zobali, to co mají???
Pro JenduF: doufám, že ta malá rousná bude kohout - jestli budu mít tolik slepic, tak by potřebovaly kohouta, co by si je srovnal. Za jak dlouho se pozná, co je kohout a co slepice? Pak vám je všechny nafotím a pošlu na určení. Zatím nejsem schopná je ani spočítat. Jsou jako šídla. Jejich počet beru jen podle toho, kolik nevyklubaných vajec zůstalo v hnízdě. Kvočna je jako pravá kvočna - jen se přiblížím, tak je volá a schová je pod sebe .... Potvora.
To vubec nereste, ba naopak kvocna kuratkum ukazuje jejich jidlo, takze je bezne, ze se dava krmeni pro kurata a cele zrni, kvocna zere oboje a rozhodne ji to nic neudela. Jakmile ji budete podvat smes pro nosnice, tak ji uspisite tvorbu vajec a ukonceni kvokani, tedy i vodeni kurat. Naopak kuratum by smes pro nosnice nedelala dobre. Takze ja krmim K1, michanici (tech kopriv muzete davata hodne, smichat treba s kysanym mlekem, strouhanou mrkvi, tvarohe apod.i a udelat takovou smes, ktera je jemne hrudkovata) a davam vedle cele zrno, ktere zobe hlavne kvocna a casem i kurata.
Pravda, směs pro nosnice nedávat!!!
Jinak má kvočna započala 2 týden v sezení a sedí jak přibitá, až na 20minutové každodenní večerní venčení. Kontrolu vajíček (5ks) jsem nedělala, necháme se překvapit. Pro jistotu,kdyby to nevyšlo nebo byl nějaký problém při líhnutí, jsem si předobjednala pár 1denních kuřátek ČZK a mamině je podstrčím. Předpokládaný termín líhnutí 24.7.
Chtěla jsem se zeptat. Mám 18 den vajíčka navlhčit rozprašovačem, jak jsem někde četla? Děláte to někdo?
Dík za radu

čapice
napsal(a):
Jinak má kvočna započala 2 týden v sezení a sedí jak přibitá, až na 20minutové každodenní večerní venčení. Kontrolu vajíček (5ks) jsem nedělala, necháme se překvapit. Pro jistotu,kdyby to nevyšlo nebo byl nějaký problém při líhnutí, jsem si předobjednala pár 1denních kuřátek ČZK a mamině je podstrčím. Předpokládaný termín líhnutí 24.7.
Chtěla jsem se zeptat. Mám 18 den vajíčka navlhčit rozprašovačem, jak jsem někde četla? Děláte to někdo?
Dík za radu
Líhnete-li pod kvočnou, tak není třeba vlhčit, zajistí si to kvočna sama.
čapice
napsal(a):
Dík za radu
Já jsem taky nevlhčila a chovatel, od kterého jsem vejce kupovala, taky říkal, že když jsou vejce pod kvočnou, tak je to zbytečné... Asi záleží na zkušenostech. Jinak kuřátka rostou jako z vody. Zatím se mají všechny čile k světu
hukina
napsal(a):
Ahoj/dobrý den,
Kvočně nemůže vadit když žere K1, to kuřatům její směs ano. Pokud jim chcete zajistit optimální vývoj.Kuřátka se dostanou všude kde kvočna, takže oddělit jim krmení jde asi obtížně.
A na krmení se vrhla, protože ona je nutí a učí jíst. Určitě při tom vydává specifické zvuky, něco podobného jako kohout, když volá slepice. Když budete blízko uvidíte že ona ani tak nežere jako spíš drtí v zobáku to krmení, ukazuje jim že tohle mají jíst. Nebojte hlady vám neumře a N1 jí nedávejte, přece nechcete aby začla snášet :) .
Jinak krásný úspěch při líhnutí, já mám ze 13 vajec kuřat jen pět a čtyři jsou 100% kohouti u pátého uvidíme tam to ještě neni tak jasné.
at se daří i nadále
Taky se musím pochlubit, v sobotu 6. 7. nám kvočna vyseděla 10 kuřátek wyandotek stříbrných černě lemovaných.
Tak jsem taky nevlhčila, a předevčírem jsem se dočkala 3 kuřátek.
Super . Zbylá dvě vajíčka jsem neměla odvahu prohlídnout, jedno kloktalo ( fuj smrad) a v druhém mrtvé kuřátko vidět nemusím.
Přivezla jsem ještě ten den 4 hedvábničky (1denní). Promíchala dohromady, šoupla pod maminu a bylo to. Včera už vesele běhali ve voliéře.
Tak jsme včera otevřeli kvočně voliéru a pustili jí na malou procházku mezi ostatní slepice.
Vše bylo úplně v pohodě, kuřátek si vůbec nevšímali i když se jim pletla pod nohama.
Bohužel jsem neměla s sebou foťák, tak fotku vložím příště.
Je to super jen tak stát a čumákovat. Práce počká

vlastik88
napsal(a):
co to mate za kvočnu na obrazku ?
Asi to bude kočinka.

Chci se zeptat, jakou máte zkušenost se zapomenutou kvočnou. Jsem trouba týden mi sedí kvočna a dnes jsem na ní při venčení "úspěšně" zapomněl. Takže skoro 1,5 hodiny byla mimo hnízdo. Stalo se mi to poprvé, tak by mne zajímalo, jestli mají vejce ještě šanci nebo mám rovnou nasadit jiná.
Děkuji za názor.

Mě se stalo, že kvočna neseděla na vejcích 10 hodin a vejce byla ledová.A i tak se vylíhlo úplně vše oplozené.

Budu tedy doufat, že tam po prvím prosvícení něco bude a vydrží to živé...

eva.jist
napsal(a):
Začala mi kvokat slepice. Potřebovala bych, aby se kuřátka líhla až nejdříve kolem 5 července.Vydrží bez vajec sedět aspoń 14 dní? Nebo mám pod ní dát podkladky a za 14 dní je vyměnit za násadová vejce. Děkuji za radu.
Nechat kvočnu sedět 5 týdnů je dost vysilující. Vemte si, že toho moc nesežere, navíc nemáte jistotu, že jí to pak nepřestane bavit. Já osobně bych to neriskoval. Už kvůli kvočně.
Kočna musí sedět. Tato má ke kvokání pouze nakročeno a kvočna to není. Když ji někam zavřete, uděláte jí tam hnízdo a do něj několik podkladků, mohlo by to vyjít (až se po pár snesených vejcích na hnízdo naučí, můžete ji i pouštět ven).
Důležité je, co je to za plemeno, aby jste nebyl zklamán, kdyby předčesně hnízdo opustila. U nosných plemen není ani kvokání žádoucí. Pokud chcete líhnout kuřata pod kvočnou, pořiďte si dvě, tři slepice vhodného kvokavého plemene.
Zadejte si do vyhledávači v diskuzi nebo ve článcích výraz "kvokání", "kvokavá plemena" a podobně, nebo posílám odkaz
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/7106/pokud-chcete-vlastni-kurata/
Osobně bych jen nevolil plemena zdrobnělá, vejde se pod ně málo vajec a plemena s rousy, kvůli rozbíjení vajíček.