Krasny slunecny den vsem chovatelum,
prosim o radu ohledne chovu krut, ktere jsme privezli z velkochov. Do druheho dne jedna chcipla a ostatni byly takove smutne, prujem klasika našlehana horcice. Jelikoz chovame poprve tak jsme s hruzou zjistovali jak lecit a co se vlastne deje. Ihned jsme podali Entizol 5 dni vzdy rano pul tablety (kruty stari 9 tydnu). Po lecbe jsme vycistili krutnik. Pak jsem se tady docetl ze Entizol neni urcen pro zvirata urcena k porazce dle EU atd. No dobre bohuzel literatury je malo a v knizce, kterou jsem si koupil se o Entizolu jako o moznem lecivu piše. Clovek se porad uci
Nyni maji svuj vlastni vybeh. Jsou vesele a čilé, maji chut k jidlu a maji jiz krasne bille peri. Z velkochovu byly jak prasatka. K pastve dostavaji smes granuli Kr3, psenice a srotu. Uz jsme take zjistili ze potvory vyziraji jen granule. Psenici co nesezerou dstavaji slipky.
Je nutne jeste lecit Entizolem nebo staci Kr3 kde jsem se ve slozeni docetl ze obsahuje latky proti kokcidioze a histomonioze. Jak jinak cernohlavost lecit kdyz neni vhodny Entizol?
Diky za rady a Vase zkusenosti.
farma_26
napsal(a):
Krasny slunecny den vsem chovatelum,
prosim o radu ohledne chovu krut, ktere jsme privezli z velkochov. Do druheho dne jedna chcipla a ostatni byly takove smutne, prujem klasika našlehana horcice. Jelikoz chovame poprve tak jsme s hruzou zjistovali jak lecit a co se vlastne deje. Ihned jsme podali Entizol 5 dni vzdy rano pul tablety (kruty stari 9 tydnu). Po lecbe jsme vycistili krutnik. Pak jsem se tady docetl ze Entizol neni urcen pro zvirata urcena k porazce dle EU atd. No dobre bohuzel literatury je malo a v knizce, kterou jsem si koupil se o Entizolu jako o moznem lecivu piše. Clovek se porad uci
Nyni maji svuj vlastni vybeh. Jsou vesele a čilé, maji chut k jidlu a maji jiz krasne bille peri. Z velkochovu byly jak prasatka. K pastve dostavaji smes granuli Kr3, psenice a srotu. Uz jsme take zjistili ze potvory vyziraji jen granule. Psenici co nesezerou dstavaji slipky.
Je nutne jeste lecit Entizolem nebo staci Kr3 kde jsem se ve slozeni docetl ze obsahuje latky proti kokcidioze a histomonioze. Jak jinak cernohlavost lecit kdyz neni vhodny Entizol?
Diky za rady a Vase zkusenosti.
Našla jsem toto, ale zatím s tím nemám zkušenosti, asi je to spíše jako prevence. Dávala jsem nedávno dotaz, ale žádná odpověď
http://www.trewit.cz/web/cz/clanky.soucasne-moznosti-prevence-histomonozy-krut
365ku
napsal(a):
Našla jsem toto, ale zatím s tím nemám zkušenosti, asi je to spíše jako prevence. Dávala jsem nedávno dotaz, ale žádná odpověď
http://www.trewit.cz/web/cz/clanky.soucasne-moznosti-prevence-histomonozy-krut
Histomoniáza - černohlavost je vlastně akutní zánět slepého střeva,kdy bez léčení dochází k perforaci a prudké otravě.Prevence je obtížná a léčba Entizolem je sice řešení,ale taková zvířata by už neměla být použitá dál do chovu,protože dochází k oslabení organizmu.Jinak je třeba dbát na prostředí atd.To zde bylo už mnohokrát zmiňováno.V případě,že máte krůty na maso a jsou ještě v této době hodně mladé tak ten Entizol použijte a po skončení léčby nasaďte do krmení PROPOUL cca l polév.lžíci na 5kg suchého krmení a to po dobu 10 dnů.Případně můžete to rozpustit v 5 litrech vody-ale lepší je v krmení.Pak po 10 dnech nasaďte CARBOFITO opět na 10 dnů a to opět cca 5dkg na 10 kilo krmné směsi. A po cca 3-4 týdnech opakujte.Oba přípravky koupíte přes internet . Jsou to přípravky k regeneraci a očištění organismu.Nejsou to žádné driáky.Používám to u kuřat když krmím zbytky a syrové mleté maso.Je ještě jeden přípravek - CITROENZYMIX-používá se dle návodu.Rovněž koupíte přes internet.
Krůty nechovám již léta-nemám prostory pro pastvu a ustájení,ale dříve se Entizol používal,nic jiného nebylo.Myslím,že takové to-že lék zůstane v mase atd. je jen strašák.Jasné,když je budete tím cpát od rána do večera,tak pak ano.Vše je třeba používat jen v nutnou dobu .A jinak zánět slepého střeva lze předejít-bylinnými čaji na střeva a žlučník,případně čaje na zažívání,čaje na játra a žlučník.Jako u lidí.
kobzula

XXX.XXX.75.202
Když jsme brávali krůty z velkochovu(jen 3x, nikdy více, nataháte si s nimi do chovu všechno možné, od čmelíků až po nemoci), tak ty co přežily si na pastvě cíleně vybíraly listy pampelišky, pelyňku, jitrocele a řebříčku. Slepice pampelišky taky milují. Na kokcidiozu výborně funguje zkyslé syrové mléko, dávali jsme přímo do kozy. Příroda si poradí, když jí dáme šanci.
luda.krutak