Já mám labradora - do prvního roku sice honil slepice u strýce (žádné jsme neměli) a když ji byly 2 roky pořídili jsme slipky a naprosto v pohodě. těď mám slepice i s kuřárky, kačeny pižmovky, krůty a vše bez problémů (bude jí 6let)
Měli jsme osmáky de gu, činčilu, fretku, kočky a taky větnamské prase a nikdy jsem se nemusela bát že by jim něco udělala
taky jsme měli pouliční směs (něco jako ovčák ) a ta dohonce zachránila křečka před kočkou tím že ho vzala do tlamy. dokonce tato fena nikdy neměla štěňata a kojila kočku i kotata
Máme takové blbany psy - teda feny!!!!!!
Zdravím, já mám u drůbeže, králíků a koz s kůzlaty kavkazského ovčáka a loveckého jagdteriéra, obě feny, kavkazák ochrání vaše hospodářství i děti nejen před čtyřnohou ale i dvounohou škodnou. V předchozím příspěvku chovají labradora a také bez problému. U ovčáků budete mít jistotu,že si své ochrání, můj kavkazák je jen 70kilová fenka, neexistují problémy s liškami, kunami či kočkami, kvočny si vodí malá kuřátka, krůty krůťata, kozy kůzlata a není nic ze zdejší fauny co by si trouflo vlézt do jejího teritoria, vše by nekompromisně zabila, k dětem bez problému, máme malé dítě, jen občas je motovidlo a může malé děcko neúmyslně povalit, protože je velká. Takže závěrem, myslím si, že dobrou službu vám udělá jakékoliv ovčácké plemeno, jen si vybrat.
Jám mám na zahradě borderkolii a hovawarta. Oba jsou bez problémů, nejdřív byli psi a až potom drůbež. Zvykli si dobře, ale je to hlavně o výchově psa. Když pořídíte aktivní plemeno a nedopřejete mu dostatek času a aktivního pohybu, tak se může stát, že si z drůbeže udělá hračku, proto že se bude nudit. V každém případě musíte určovat hranice vy.
U nás není problém s asiatkami (středoasijský pastevecký pes).
Ale to je všechno individuální. Záleží na jakou náturu narazíte. Zkuste např. vybírat podle povahy a temperamentu rodičů štěněte. A potom trpělivě vychovávat a možná budete úspěšní .
Měli jsme štěstí a s drůbeží si rozumí i ten malej zrzavej vzadu na fotce ( Fanda), nasáčkoval se k nám loni v zimě, holky ho nechaly žít, tak jsme si ho nechali.
Celé noci krouží kolem pozemku a hlasitě odhání lišky, naštěstí nemáme žádné sousedy.
Dobrý deň.Prikláňam sa na stranu p.Lidie,za Kavkazáka alebo Asiata,nakoľko sú to psi pastierský,ktorý ochránia veľké stáda či už dobytka,ovcí lebo hydiny.Vlastníl som 20 rokov 2 generácie Asiatov,ktorý sú nekompromysný k cudzím,či ludom lebo zveri,ale svoje si ochraňujú veľmi svedomito.Niektorých by mohla odradiť cena,nakoľko kvalitný jedinec nie je lacný,ale získate spoločníka ktorý Vám je oddaný po zbytok jeho života.Tiež taký psík niečo aj zje.Nieje náročný na ubytovanie lebo toto plemeno psov je zvyknuté na veľmi drsné podmienky.M.H.
Dobry den,
Ano take uvazujeme o nejakem pasteveckem plemenu. Myslite si, ze takovy pes ma proste ochranu v genech a neni ho to treba prilis ucit? Samozrejme zakladni vycvik je nutnost - o tom neni treba polemizovat. Ale zajima me zda jste nejak stene ucili, ze vlastni zvirata jsou nedotknutelna, ci zda to chape instinktivne a neni ho to v podstate treba ucit...
Osobne se mi libi Pyrenejsky horsky pes, nebo zminovane stredoasijske plemena...
Asiati sú pomerne tvrdohlavé plemeno psov,niekedy sa zdá,že je pomalý a nemotorný,ale ak on uzná že je treba pohnúť tak by ste sa divil ako dokáže byť rychlý.Potrebuje zák. výcvik ale je úžasne oddaný majitelovi.O Asiatovi sa hovorí ako o psovi jedného pána.Ťažko si zvyká na iného majiteľa i keď podmienky má lepšie.Majú vrodené vlastnosti ochráncú svojho teritoria,ich narušenie sa končí zle .K deťom je max.ohladuplný,avšak záleží na tom ako ho majitel vedie.Nesmie Vám prerásť cez hlavu,lebo sa môže stať ,že Vás prestane poslúchať ale to je z rôznými pl.psov.Všetko záleží na vzťahu majitela a zvieraťa.Určite by som si bral šteňa z chov. stanice a nie od priekupníkov.Tiež by som chcel vidieť aspoň jedného z rodičov.Je tiež si treba uvädomiť ,že si domov privediete nie psa,ale rod.príslušníka,ktorý v dobrých podmienkách sa dožije 10 a viac rokov.Mal som to šťastie a môj LUXO sa dožil 12,5 roka.Stále nám chýba.S pozdravom M:H:
plemeno není až tak důležité, záleží hlavně na člověku - chovateli, nakolik zvířatům rozumí
Ja mám už 12 rokov české národné plemeno Chodský pes. Je to tak akurát na vzvbudenie rešpektu pred 2-ojnohými líškami a nezožerie viac ako ja. Aj v zime pri -25 je spokojný na ľade. Je to ekonomický 2/3 model nemeckého dlhosrstého ovčiaka, dobrý k mačkám i k hydine, ale keď vidí istú nemakačenkovskú neprisposobivú menšinu, ide sa zblázniť od štekotu. Ja som spokojný po všetkých stránkach, len bude problém až dožije, kde zohnať na Slovensku za ňu náhradu.
Odporúčam Chodského psa na každý gazdovský dvor. Nenáročné otužilé plemeno priateľské k zvieratám na dvore, ale vzbudí rešpekt pred nenechavcami a pritom je aj ekonomické, čo sa týka krmenia i ostatných nárokov.
My máme kavkazáka, je to ještě štěně (1,5 roku). Máme slepice, husy, kačeny, ovce a kozu. S ovečkama si chce hrát, slepice a zbytek ignoruje. Bohužel máme ale problém s králíkama, když utečou, tak je loví. Hlídá zatím všelijak, ale mám za to, že kdyby na pozemku objevilo něco jiného, než jsou známí psi a drůbež, tak po tom půjde.
stefanos689
napsal(a):
Dobry den,
Rad bych se zeptal na to jake plemeno psa povazujete za nejvhodnejsi k drubezi. Potrebuju ho na ochranu proti toulavym psum a skodne, ale zaroven by nemel uskodit tomu co je doma a mel by byt vhodny i k detem.
Dekuji za vase nazory a zkusenosti!
Stepan
Štěpáne, měla jsem to tak pěkně napsané, nějaké zkušenosti se psy mám, ale už nemám sílu znovu to psát (zapomněla jsem se přihlásit a celý text se mi při přihlašování smazal). Jen velmi telegraficky...každé plemeno psa bylo šlechtěno k posílení nějaké/ých vloh a potlačení jiných, jeho velikost a síla stisku, aby nebyla naddimenzována...to není jen nebezpečí pro náhodné kolemjdoucí, ale může se stát cokoli i na vlastním pozemku...jemné varovné ohnání se velkého pasteveckého psa neublíží jeho štěněti, ale nechráněná jemná dětská kůže ?
Ozvěte se mi, ráda se s Vámi podělím o svoje zkušenosti se psy. Přeji Vám výběr dobře ovladatelného psiska. Labrador má vlohu přinašeče. Můj pomocník mezi slepicemi je kříženec border kolie a kelpie. Je to ovčácké plemeno, ne pastevecké, tudíž má v genech těsnou spolupráci a sledování pokynů vůdce smečky.
Dobrý deň.Odpoveď pre p. chovat.Ak je Asiat dobre vedený ,tak je ohľaduplnejší k deťom ako k dospelím.Mám 7 vnukov a ani raz sa nestalo,že by na niektoré zavrčal,alebo nejak zle zareagoval.V Azijských krajinách Aziatov a kavkazákov používajú na ochranu stád či už oviec,lebo krav pred vlkmi.Svoje hranice pozemku si dokonale stráži,nemusia byť ani oplotené.Mál som s nimi výborné skusenosti i v práci u S.B.S.S pozdravom M.H.
stefanos689
napsal(a):
Dobry den,
Rad bych se zeptal na to jake plemeno psa povazujete za nejvhodnejsi k drubezi. Potrebuju ho na ochranu proti toulavym psum a skodne, ale zaroven by nemel uskodit tomu co je doma a mel by byt vhodny i k detem.
Stepan
Máme doma 2 fenky 1 je labrador neublíží drůbeži,ale ani nehlídá,jen vše sežere,když říkám vše tak myslím vše :D
druhá je 4 letá fenka středoasiata a to je jiná liga hlídá drůbež nás i děti,bydlím na vesnici kde je spousta škodné jak "dvounohé" tak i " čtyřnohé" a nemám s tím problém.Jediné v čem u tohoto plemene spatřuji jistou odlišnost je jeho výchova,není to totiž klasický pes jak jsem byl zvyklý ale je to tvor který je chytřejší než člověk.Toto plemeno nelze cvičit ,.Já ji vychovával ne jako dítě, ale jako rovnocenného partnera a myslím že se mi to povedlo,první 3 roky to ale byl očistec,hlavně pro moji ženu.Fenka si přestěhovala a uzpůsobila zahradu podle svých potřeb,pokácela stromky a keře které ji bránili ve výkonu povolání,rezignovali jsme a nechali to tak jak si to naše holka navrhla a od té doby je pokoj.Garantuji vám že vás nikdy nikdo nevykrade,liška nebo kuna neodnese ani vejce,natož slepici.K ostatním zvířatům je shovívavá máme ještě králíky (ty hlídá) a kočky,ty jsou naše proto je respektuje ovšem cizí se k nám na zahradu nejdou podívat dřív než chtějí spáchat sebevraždu.Cokoliv doneseme domů a představíme jí to jako "naše" to je automaticky pod její ochranou!
severak
napsal(a):
Máme doma 2 fenky 1 je labrador neublíží drůbeži,ale ani nehlídá,jen vše sežere,když říkám vše tak myslím vše :D
druhá je 4 letá fenka středoasiata a to je jiná liga hlídá drůbež nás i děti,bydlím na vesnici kde je spousta škodné jak "dvounohé" tak i " čtyřnohé" a nemám s tím problém.Jediné v čem u tohoto plemene spatřuji jistou odlišnost je jeho výchova,není to totiž klasický pes jak jsem byl zvyklý ale je to tvor který je chytřejší než člověk.Toto plemeno nelze cvičit ,.Já ji vychovával ne jako dítě, ale jako rovnocenného partnera a myslím že se mi to povedlo,první 3 roky to ale byl očistec,hlavně pro moji ženu.Fenka si přestěhovala a uzpůsobila zahradu podle svých potřeb,pokácela stromky a keře které ji bránili ve výkonu povolání,rezignovali jsme a nechali to tak jak si to naše holka navrhla a od té doby je pokoj.Garantuji vám že vás nikdy nikdo nevykrade,liška nebo kuna neodnese ani vejce,natož slepici.K ostatním zvířatům je shovívavá máme ještě králíky (ty hlídá) a kočky,ty jsou naše proto je respektuje ovšem cizí se k nám na zahradu nejdou podívat dřív než chtějí spáchat sebevraždu.Cokoliv doneseme domů a představíme jí to jako "naše" to je automaticky pod její ochranou!
Souhlas. Chce to trpělivost a věnovat výchově psa čas. Ale jsou psi (jakéhokoli plemene) se kterými se prostě nedomluvíte. Měla jsem fenku asiatku, která od štěňátka nesnášela kočky. Jí jediné jsem to prostě nedokázala vysvětlit, že ani naše kočky jíst nebude, byla jsem s ní rok doma, ale nehla jsem s ní.
Momentálně máme ještě 8 měsíčního pejska středoasiata, s ním bude asi trochu víc práce , ale je to právě klidné mírumilovné zvíře po mamince, takže jsme přesvědčeni, že ty dvě kachny!!! co před pár měsíci snědl v naší nepřítomnosti budou taky poslední.
Čekáme že až projde pubertou, přestane vymýšlet blbiny. Zatím jsme, zdá se na dobré cestě.
milan53
napsal(a):
Dobrý deň.Odpoveď pre p. chovat.Ak je Asiat dobre vedený ,tak je ohľaduplnejší k deťom ako k dospelím.Mám 7 vnukov a ani raz sa nestalo,že by na niektoré zavrčal,alebo nejak zle zareagoval.V Azijských krajinách Aziatov a kavkazákov používajú na ochranu stád či už oviec,lebo krav pred vlkmi.Svoje hranice pozemku si dokonale stráži,nemusia byť ani oplotené.Mál som s nimi výborné skusenosti i v práci u S.B.S.S pozdravom M.H.
V zemi původu hlavně vědí jak se ke psům chovat aby nebyli hrozbou pro své majitele.
Naši psi taky děti milujou, ale zase musíme dávat pozor, neuslintali do bezvědomí .
Navíc některé děti mají talent na to jak se zvířaty nakládat mnohdy větší než dospělí.
lydie
napsal(a):
Souhlas. Chce to trpělivost a věnovat výchově psa čas. Ale jsou psi (jakéhokoli plemene) se kterými se prostě nedomluvíte. Měla jsem fenku asiatku, která od štěňátka nesnášela kočky. Jí jediné jsem to prostě nedokázala vysvětlit, že ani naše kočky jíst nebude, byla jsem s ní rok doma, ale nehla jsem s ní.
Momentálně máme ještě 8 měsíčního pejska středoasiata, s ním bude asi trochu víc práce , ale je to právě klidné mírumilovné zvíře po mamince, takže jsme přesvědčeni, že ty dvě kachny!!! co před pár měsíci snědl v naší nepřítomnosti budou taky poslední.
Čekáme že až projde pubertou, přestane vymýšlet blbiny. Zatím jsme, zdá se na dobré cestě.
já si tu svoji přivezl přímo z místa činu je to Uzbek, a ti pastevci co mi ji darovali "jinak se tomu říct nedá" mi taky dali několik rad jak chovat dál,je to kruté ale vše co se jim nehodí tak utratí je to fakt kruté ,ale cokoli se doveze ze střední asie přímo je v pohodě co se týče ostatních zvířat,které si pán přinese domů.akorát tady nemůžu chodit na výstavy nemám k ní papíry,ale mám čistou krev z vesnice kde projede auto 6x do roka
Jsou důležitější věci než papíry( vzhledem k situaci u nás a vůbec v Evropě se nakonec asiati budou muset chovat jen bez PP)hlavní je zdraví a povaha. Ale to je důležité u všech plemen.
My se kdysi rozhodovali podle toho, že jsme koupili samotu a potřebovali psy na hlídání koz a pozmku, kteří budou nebojácní, samostatní v rozhodování při ostraze a zároveň přátelští k rodině.
Asiati nám toto vše splnili.
Zároveň to ale není pes pro každého. Viděla jsem mnoho zkažených a nepochopených psů tohoto plemene.
peter z bratislavy
napsal(a):
Ja mám už 12 rokov české národné plemeno Chodský pes. Je to tak akurát na vzvbudenie rešpektu pred 2-ojnohými líškami a nezožerie viac ako ja. Aj v zime pri -25 je spokojný na ľade. Je to ekonomický 2/3 model nemeckého dlhosrstého ovčiaka, dobrý k mačkám i k hydine, ale keď vidí istú nemakačenkovskú neprisposobivú menšinu, ide sa zblázniť od štekotu. Ja som spokojný po všetkých stránkach, len bude problém až dožije, kde zohnať na Slovensku za ňu náhradu.
Odporúčam Chodského psa na každý gazdovský dvor. Nenáročné otužilé plemeno priateľské k zvieratám na dvore, ale vzbudí rešpekt pred nenechavcami a pritom je aj ekonomické, čo sa týka krmenia i ostatných nárokov.
Zdravím Vás pan Peter, paráda chodský pes, sympatické plemeno, vidno že nie ľen zridkava hydina ale aj psi. Já za seba a za ludi od nás z dediny odporúčam Německého špice. I on bedlivě ohlídá i před dvounohými kunami a lišáky. A přitom slepicím neublíží. Samozřejmě jako u každého psa je třeba nějaká počáteční vysvětlivka, že "peří" se nežere ani v nepřítomnosti pána.
my máme krýženca zlatý retriver x bernsky salašnícky a rozoznáva domáce zvieratá od divých tak sme radi sliepočkám ani mačke neublíži ale líšky a kuny sa musia mať na pozore.
Máme štěně našeho plemene Chodského psa,žije normálně mezi hospodářskými zvířaty,nic nehoní nic neloví.A už jako štěně projevuje hlídací vlohy.Toto plemeno jsme si vybrali právě kvůli povaze kterou má a vřele doporučuji,je to opravdu chytrý a vnímavý plemeno.
Chovám mnoho drůbeže a 3 plemena psů border kolie,australské ovčáka a wlkodava a všechna jsou v pohodě je to jen věc výchovy.
arlen
napsal(a):
Chovám mnoho drůbeže a 3 plemena psů border kolie,australské ovčáka a wlkodava a všechna jsou v pohodě je to jen věc výchovy.
Otázka zněla,jaké plemeno aby neublížilo,ale zároveň ochránilo před škodnou.Splňuje to border kolie???NEberte to jako šťourání,ale uvažuji o jejím pořízení nejen k drůbeži,ale hlavně jako pomocníka ke kozám,tak mě to zajímá.Mám NO a 50% jagteriéra a na lišku mi kašlou oba....Zrovna ve čtvrtek mi zase ošklivě potrhala krůtu,na jaro jednu zabila.....a psům je to šum a fuk.....
Já mám středoasiata a naprostá spokojenost! Jak jsem v zahradě psa neměl, liška mi odnášela kačeny, slepice, i pro husu si přišla. Tu ale neodnesla, ožrala ji přímo v ohradě a zbytek nechala. Od té doby, co tam mám toho psa, tak se ještě neztratilo ani péro! Jak byl mladý a vyrůstal, tak dvě kačeny sice padly, protože měl tendenci si pořád hrát a neměl s kým, tak je bral jako hračku. Teď už má přes dva roky, domácí zvěře v zahradě si vůbec nevšímá (kozy, husy, slepice, kychny), ale co jde za plotem (a je úplně jedno kolik to má nohou), tak je nepříčetný... A s dětmi jsem s ním taky nikdy neměl problém, i když samotné do zahrady mají vstup zakázán, člověk nikdy neví... Takže já můžu určitě asiata doporučit, je ale zapotřebí mít dobrý plot...
stefanos689
napsal(a):
Dobry den,
Stepan
Foxter.hladkosrsté a Jeck Rasl hladkosrté a Německý ovčáky máme a vše o.k. Je to na tem jak si psa vychováte !!
stefanos689
napsal(a):
Jak to mate se zaviranim drubeze? Je tu nekdo, kdo nezavira a spoleha se na psa?
Zavíráme na noc jen malá kuřata , káčata a krůťata, aby je psi (máme jich 5) v noci nepodupali. Kolem plotu se v noci pohybují srnci a zvukovými projevy psy provokují, takže ti pobíhají až do rána po pozemku .
Kvůli liškám jsme veškerou drůbež museli přestěhovat na zahradu. Předtím se léta pohybovala volně po lese.
Za dva roky kdy je drůbež na oplocené zahradě si liška netroufla pro něco vlézt a mohla by, protože náš nejmenší pes má několik míst pod plotem, kudy mizí do lesa odhánět škodnou.
Ale to je všechno individuální, záleží na psech, na drzosti a hladu lišky atd...
radulkav
napsal(a):
Otázka zněla,jaké plemeno aby neublížilo,ale zároveň ochránilo před škodnou.Splňuje to border kolie???NEberte to jako šťourání,ale uvažuji o jejím pořízení nejen k drůbeži,ale hlavně jako pomocníka ke kozám,tak mě to zajímá.Mám NO a 50% jagteriéra a na lišku mi kašlou oba....Zrovna ve čtvrtek mi zase ošklivě potrhala krůtu,na jaro jednu zabila.....a psům je to šum a fuk.....
Kolego vše je věc nátury psa chovám psy teprve 40 let a vždy je to trochu loterie. Mám v chovu borderu která nedá šanci žádné škodné ať je to potkan kočka dokonce dostala i kunu. Na druhou stranu mám 10 letou fenu australana a vsadím se že že by jste k nám na dvůr bez újmy nevkročil. No a další psi by vás samou láskou ulízali k smrti.Je jasné že jsou plemena která mají větší předpoklady pro hlídání nebo lov škodné.Tito většinou nedělají rozdíl mezi domácími zvířaty a škodnou.mám mnoho drůbeže a ptáku.Všichni naší psi jsou od mala vedení ke spolupráci a práci se zvířaty denně mi pomáhají při úklidu či krmení a od mala se je snažím vést k hlídaní našich zvířat a majetku.Věřte nebo ne u nás hlídá i ten nejhodnější pes naš wlkodav Adélka. Nikdy jsem ji k tomu nenutil naučila se to od ostatních sama.Není nad příklad od ostatních psů.Psi dokážou i dokomnale spolupracovat.Naše bordery bez problému během chviličky rozebraly hromadu dříví a pochytali potkany. Byla to akce jako z akčního filmu.Přeji vám udělat to zprávne rozhodnutí při volbě psa.Jen ještě na závěr dva psi se dokážou vyhecovat a prospívá jim to při práci.
radulkav
napsal(a):
Musíte vybrat borderku po dobrých rodičích, tedy pokud chcete aby pásla kozy, tak její rodiče pro to musí mít vlohy.
A jak se bude k drůbeži pes chovat, to už je vaše práce, jak ho to vy naučíte. Borderky jsou velmi chytré a učenlivé. A právě proto ale potřebují, aby se jim majitel dostatečně věnoval. Je to jak s chytrým dítětem, pokud ho nezaměstnáte, tak si najde zábavu po svém = zlobí. Nezaměstnané štěně vám vše zničí, ale není to chyba psa!!! ale majitele, který psovi nedopřál to co potřebuje.
Pokud máte psy někde dál od kurníků či výběhu, je možné, že o škodné ani nevěděli. Třeba pršelo a oni spaly. Druhá věc je, zda jste je k hlídání někdy cvičil .
mozaik
napsal(a):
Určitě lze doporučit všechna ovčácká plemena a špice, kteří jsou od prvopočátku určeni k hlídání dvora a domácích zvířat. Vyhněte se loveckým plemenům.
Sice je toto starsie vlakno - nedami neprispiet :)
Mam polovnicku vizlu (1,5 rok) a nemeckeho ovciaka (7 mesiacov).
Nehovorim, ze sa psom venujem kazdy den, ale posluchaju na zakladne povely dokonale.
Vizla hydine neublizi, aj ked ich sem-tam nahana. Naopak NO zabija a zabija a neviem ho to nijako odnaucit - uz som dosiel o 30ks hydiny, takze pes ide prec. Este dodam, ze kym som pri psoch a hydine, absolutne hydinu ignoruju - ako zajdem do domu, tak len zabijat a potom ma caka schovany v bude, lebo vie, ze spravil zle.
Takze moje skusenosti su presne opacne.
Ja mam pri zvieratách už tretiu generaciu Šarplanincov. Strážia a neublížia a netreba ich učiť. Majú to v krvi. Máme aj Bordérku na dvore, ale tú bolo treba pocvičiť, lebo oni všetko nahaňajú, aj muchy, autá okolo plota, cyklistov,... Pásol som asi päť rokov kozľatá v jednej starej škole a vždy tam bol pri nich šarplaninec. Ničomu sa nič nestalo, ani jedno sa "nestratilo". Jedine že mu šli zožrať kozľatá niečo fajne, tak chytil ich pod krk, ale len tak jemne - výchovne.