Poprosil bych zkušenější chovatele hus o radu zda je možné aby vejce pod sebou husa sežrala?
Chtěl jsem zkusit přirozené líhnutí a před deseti dny jsem pod husu vložil 10 vajec,husu mám doma ve chlévě s tím že má stále pootevřeno aby mohla kdykoliv ven a houser který ji hlídá za ní.Dnes jsem chtěl vejce prosvítit (s tímto zkušenosti mám,již jsem odchovával v líhni) a pod husou je pouze vajec sedm a ani nejsou znečištěná že by je rozšlapala?Mám tendenci jí je sebrat a vrazit do líhně.Někde jsem četl že drůbež neoplodněné vejce pozná a vystrčí ho,nevím zda toto muže být ten případ ale vejce zmizeli.Ještě upřesním že oplodněnost by měla být dobrá,ty co pod ní zůstali oplodněná jsou a od tohoto páru hus (husa česká) loni bylo přes líheň odchováno 35 housátek.Děkuji za všechny odpovědi.
brondous
napsal(a):
Poprosil bych zkušenější chovatele hus o radu zda je možné aby vejce pod sebou husa sežrala?
Chtěl jsem zkusit přirozené líhnutí a před deseti dny jsem pod husu vložil 10 vajec,husu mám doma ve chlévě s tím že má stále pootevřeno aby mohla kdykoliv ven a houser který ji hlídá za ní.Dnes jsem chtěl vejce prosvítit (s tímto zkušenosti mám,již jsem odchovával v líhni) a pod husou je pouze vajec sedm a ani nejsou znečištěná že by je rozšlapala?Mám tendenci jí je sebrat a vrazit do líhně.Někde jsem četl že drůbež neoplodněné vejce pozná a vystrčí ho,nevím zda toto muže být ten případ ale vejce zmizeli.Ještě upřesním že oplodněnost by měla být dobrá,ty co pod ní zůstali oplodněná jsou a od tohoto páru hus (husa česká) loni bylo přes líheň odchováno 35 housátek.Děkuji za všechny odpovědi.
Husa mohla jít ven a v tu dobu tam mohla přijit kuna, lasička, pes, ježek a vejce odnést .... Kdyby je sežrala ostatní vejce jsou špinavá a hnízdo je mokré.
Děkuji za odpověď.Myslíte že se toto může dít i za dne?Stačilo by na noc zavírat nebo nebo řešení pouze líheň?Není problém mam jí a uspěšnost líhnutí cca 95%.
Cca tři metry od husy mi sedí pižmovka na 16ti vejcích a má je všechny.Pižmovce jsem vejce nesbíral,postupně nanášela a nic se neztratilo.Ovšem je pravda že momentálně pižmovka sedí jak přibitá,slejzá 1x za den a husa cca 5x.
brondous
napsal(a):
Děkuji za odpověď.Myslíte že se toto může dít i za dne?Stačilo by na noc zavírat nebo nebo řešení pouze líheň?Není problém mam jí a uspěšnost líhnutí cca 95%.
Cca tři metry od husy mi sedí pižmovka na 16ti vejcích a má je všechny.Pižmovce jsem vejce nesbíral,postupně nanášela a nic se neztratilo.Ovšem je pravda že momentálně pižmovka sedí jak přibitá,slejzá 1x za den a husa cca 5x.
Vy na noc nezavírate, tak to buďte rád, že máte ještě husu na noc určitě zavírat a vejce by se ztrácet neměla
Stejne v noci sedí a nikam nechodí a ráno ji normálně otevřete a večer zase zavřete.
No celé dva roky co je mám tak to tak dělám.Ráno vyženu na zahradu a na rybník a oni už vždy v podvečír stepovali za vraty,tak jsem vpustil,přikrmil a zavřel.Právě teď co sedí na vejcích těch 10 dní tak dveře vzhledem k tomu že jsou ve chlívě na dvoře pouze přivírám protože houser k ní moc nechce a já nechci aby jí rušil-hlídá mezi dveřmi.Říkal jsem si že lišky k nám nechodí,husa v noci nevstává a tak že si to proti jiné havěti ohlídají sami.Moc se mi líbí když to na zahradě štráduje v řadě za sebou ale asi se to mělo dát radši opět do líhně.
Na 100% vejce odtáhnul potkan, časem nezbydou vejce žádné. Odnáší i housata. Pomůže v noci svítit úsporkou + ještě s flintou v úkrytu čekat na potkana, netrefit husu.
Pokud má husa pevný pud sezení, tak přestěhovat, nebo zabezpečit hnízdo, což bývá problém. Jinak nezbývá nic jiného než líheň, pod husu dát jen nějaká neoplozená vejce se silnější skořápkou aby je nerozšlápla, obohacená furadanem. Vylíhnutá housata pak dát huse zpět a tuto dát do zabezpečené ubikace. Neotálejte s tím, přijdete o všechna vejce.
jovis
napsal(a):
Na 100% vejce odtáhnul potkan, časem nezbydou vejce žádné. Odnáší i housata. Pomůže v noci svítit úsporkou + ještě s flintou v úkrytu čekat na potkana, netrefit husu.
Pokud má husa pevný pud sezení, tak přestěhovat, nebo zabezpečit hnízdo, což bývá problém. Jinak nezbývá nic jiného než líheň, pod husu dát jen nějaká neoplozená vejce se silnější skořápkou aby je nerozšlápla, obohacená furadanem. Vylíhnutá housata pak dát huse zpět a tuto dát do zabezpečené ubikace. Neotálejte s tím, přijdete o všechna vejce.
Hmm,pouze je mi divné že pod pižmovkou je celých 16 vajec a za posledních 5 let mám v tom chlévě na kartonech uskladněna slepičí vejce a nic se neztrácí.Myslíte že je láká teplé vejce nebo velikost?V tomto chlévě mi husa i snášela ale je pravda že jsem vždy ráno sbíral i když od pižmovky ne.Vedle ve chlévě mám kuřátka,pižmovky a housata z líhně a žádná ztráta i když housata jsou již 3-týdenní ale jsou tam týden staré pižmovky a již sedm týdnů kuřata.
Nevím proč si vybírají husu, asi to tak necítí, že jí mizí vejce a ve tmě stejně nemá šanci se jim bránit. Měl jsem to podobně, současně s husou tam byla vedle kvočna a jí nic. Je fakt, že si ve zdivu vytvořili otvor těsně za husou, možná to byl tento důvod aby to neměli daleko. Uvidíte, tím světlem rozhodně nic nezkazíte. Hlavně se to musí rychle řešit. Snad to nebude nějakému ochránci potkanů vadit, že jsem je rychle vyhubil.
Pokud by husa vejce sežrala, tak by měla žlutý zobák, žlutý krk, žlutou hruď,
žluté břicho a další části těla a peří obecně.
To jste nezmínil, k tomu se nijak nevyjadřujete??
Navíc - husa by je nesežrala nikdy všechny najednou a nikdy komplet
(že by ve slámě v hnízdě nezůstaly alespoň zbytky skořápek a stopy po žloutku).
Husa prostě svoje vejce nežere.
Potkan je prevít, proleze i pár cm mřížkou. Možná, že husa v noci tvrdě spí.
honzapm
napsal(a):
Pokud by husa vejce sežrala, tak by měla žlutý zobák, žlutý krk, žlutou hruď,
žluté břicho a další části těla a peří obecně.
To jste nezmínil, k tomu se nijak nevyjadřujete??
Navíc - husa by je nesežrala nikdy všechny najednou a nikdy komplet
(že by ve slámě v hnízdě nezůstaly alespoň zbytky skořápek a stopy po žloutku).
Husa prostě svoje vejce nežere.
Potkan je prevít, proleze i pár cm mřížkou. Možná, že husa v noci tvrdě spí.
Husa je uplně čistá,ve hnízdě žádné zbytky.Nevím zda vejce zmizeli najednou,přišel jsem po 10ti dnech prosvětlovat a 3 chybí.Myslel jsem že zde potkany nemám,ale ve stodole dle trusu budou asi kuny.Vůbec mne nenapadlo že by se něco mohlo ztrácet když v té samé místnosti mám jiná vejce a bez ztrát