Musím se s vámi podělit o zážitek,který se mi stal včera a který mi vzteky vehnal slzy do očí.
Máme známé,kteří žijí v Praze,ale pořídili si statek na venkově,protože je dneska hrozně moderni mit všechno Bio,jak oni tvrdí. Chovají ovce na maso a slepice na vajíčka a tahaji to do Prahy,kde to prodávají za nehorazny prachy.Trošku snobizmus. Ale co,když jim to někdo zaplatí,tak proč ne.
Rozhodl jsem se,ze jim venuju pizmovku s kachnatama. Vysedela jich 7,rekl jsem si,ze to pro začátek stačí a ať to mají na dvoře pestre a ať si to vyzkouší,jak jim to půjde.
Kachnu jsem jim Teda přivezl a dali jsme ji do chleva na Slámu,dal jsem jim tam napajecku a krmitko,Rekl jim,čím Maji krmit a ze za týden by mohla jít kachna s mladýma ven.
Když jsem po deseti dnech přijel znova na návštěvu,nestačil jsem se divit.kachna byla puštěna na zahradě,ale mladé už jen 2. Voda nikde,krmeni nikde. Zeptal jsem se,kde jsou zbývající kachnata a bylo mi řečeno ze chcipla. Na otázku,kde Maji krmeni a vodu,my bylo řečeno, ze když je kachna s mladýma venku,nic nepotrebujou,protože se o sebe dokážou postarat sami,tak jako Divoka kachna. Tu prý taky nikdo nekrmi.když jsem jim Rekl,že kachnata chcipla hlady,bylo mi řečeno,ze to není možný,ze je všude trávy dost. Odešel jsem chvilku stranou,zamack slzu,pak jsem zbalil kacenu a odjel jsem domů a už me tam nikdy nikdo neuvidí.
Tak jen aby jste si udělali představu,jak dopadneme,když necháme hospodařit městaky,kteří o tom nemají ani paru,jak se to dela a dělají to jen pro to,ze je to moderní.
Zdraví Milan
milan1978
napsal(a):
Musím se s vámi podělit o zážitek,který se mi stal včera a který mi vzteky vehnal slzy do očí.
Máme známé,kteří žijí v Praze,ale pořídili si statek na venkově,protože je dneska hrozně moderni mit všechno Bio,jak oni tvrdí. Chovají ovce na maso a slepice na vajíčka a tahaji to do Prahy,kde to prodávají za nehorazny prachy.Trošku snobizmus. Ale co,když jim to někdo zaplatí,tak proč ne.
Rozhodl jsem se,ze jim venuju pizmovku s kachnatama. Vysedela jich 7,rekl jsem si,ze to pro začátek stačí a ať to mají na dvoře pestre a ať si to vyzkouší,jak jim to půjde.
Kachnu jsem jim Teda přivezl a dali jsme ji do chleva na Slámu,dal jsem jim tam napajecku a krmitko,Rekl jim,čím Maji krmit a ze za týden by mohla jít kachna s mladýma ven.
Když jsem po deseti dnech přijel znova na návštěvu,nestačil jsem se divit.kachna byla puštěna na zahradě,ale mladé už jen 2. Voda nikde,krmeni nikde. Zeptal jsem se,kde jsou zbývající kachnata a bylo mi řečeno ze chcipla. Na otázku,kde Maji krmeni a vodu,my bylo řečeno, ze když je kachna s mladýma venku,nic nepotrebujou,protože se o sebe dokážou postarat sami,tak jako Divoka kachna. Tu prý taky nikdo nekrmi.když jsem jim Rekl,že kachnata chcipla hlady,bylo mi řečeno,ze to není možný,ze je všude trávy dost. Odešel jsem chvilku stranou,zamack slzu,pak jsem zbalil kacenu a odjel jsem domů a už me tam nikdy nikdo neuvidí.
Tak jen aby jste si udělali představu,jak dopadneme,když necháme hospodařit městaky,kteří o tom nemají ani paru,jak se to dela a dělají to jen pro to,ze je to moderní.
Zdraví Milan
Pane Milane,nejen,že se Vám nedivím a vzal jste kačku zpět.Mohu Vám říci,že od loňska jsem viděla "tolik koncentráků",že mě až udivuje jak se ti lidé na to své zacházení mohou dívat a chodit okolo.Naposledy na venkově-takže to není jen měťácký mores a honba za BIO.Bohužel odnáší to zvířata,ono by to vypadalo jinak kdyby takový hospodář byl na místě toho zvířete.Proto velice nerada dávám své odchovance dál.Bylo by to vyprávění na hodně dlouho.Přeji radost a pohodu Vám i Vašim svěřencům.
etua
napsal(a):
Pane Milane,nejen,že se Vám nedivím a vzal jste kačku zpět.Mohu Vám říci,že od loňska jsem viděla "tolik koncentráků",že mě až udivuje jak se ti lidé na to své zacházení mohou dívat a chodit okolo.Naposledy na venkově-takže to není jen měťácký mores a honba za BIO.Bohužel odnáší to zvířata,ono by to vypadalo jinak kdyby takový hospodář byl na místě toho zvířete.Proto velice nerada dávám své odchovance dál.Bylo by to vyprávění na hodně dlouho.Přeji radost a pohodu Vám i Vašim svěřencům.
Jsem moc rad,ze se mnou souhlasíte. Preju Vám taky hodně štěstí.Milan
milan1978
napsal(a):
Zdraví Milan
No to si snad děláte prču, ne?? To přece není možný, aby byl někdo až takový debil...
Uživatel s deaktivovaným účtem

milan1978
napsal(a):
Jo jo,taky jsem tomu nemohl uverit,ale v Praze se dela všechno jinak,Prazaci jsou totiž speciální plemeno cloveka
Tohle nemá s pražáky nic společného! Viděla jsem slepice od těch vašich hospodařících pražáků v perfektním stavu, a stejně tak jsem viděla zvířata chcípající hlady v hnoji u naprosto čistokrevných vesničanů.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Tohle nemá s pražáky nic společného! Viděla jsem slepice od těch vašich hospodařících pražáků v perfektním stavu, a stejně tak jsem viděla zvířata chcípající hlady v hnoji u naprosto čistokrevných vesničanů.
To samozřejmě mate pravdu,kreteni se najdou všude,ale preesto trvám na svem,ze Praha je úplne jinej svet,pro nás obyčejný venkovany naprosto nepochopitelný. V nedeli jsem se o tom přesvědčil .A nemyslím to jen ohledně hospodareni
milan1978
napsal(a):
To samozřejmě mate pravdu,kreteni se najdou všude,ale preesto trvám na svem,ze Praha je úplne jinej svet,pro nás obyčejný venkovany naprosto nepochopitelný. V nedeli jsem se o tom přesvědčil .A nemyslím to jen ohledně hospodareni
Pcha, zalezi na tom, jake prameny kdo studuje. Kolikrat cistokrevny vesnican, odkojeny tim, ze slepicim staci brambory a zbytky, a koze tmavy chliv a sekana trava, ma horsi pristup ke zviratum nez prazak, co zalehne ke kniham. Je to clovek od cloveka, vzdycky!
Mmch jsem Prazacka jak poleno, ale na vsi a ze zviraty jsem uz 10let.
zapotokem
napsal(a):
Pcha, zalezi na tom, jake prameny kdo studuje. Kolikrat cistokrevny vesnican, odkojeny tim, ze slepicim staci brambory a zbytky, a koze tmavy chliv a sekana trava, ma horsi pristup ke zviratum nez prazak, co zalehne ke kniham. Je to clovek od cloveka, vzdycky!
Mmch jsem Prazacka jak poleno, ale na vsi a ze zviraty jsem uz 10let.
Já ale netvrdím,ze maji špatný vztah ke zvířatům,psal jsem,ze maji ovce a slepice a maji je v naprostém pořádku. Já měl na mysli spíš to jejich myšlení,neochotu přijmout jakoukoli radu a kritiku,protože přece Pražakovi nebude radit a nebude ho kritizovat nejakej buran z vesnice.
Znám hodně lidi zPrahy,ale v tomhle směru jsou všichni stejní,přestože v jádru dobří lidi.
Ja myslim, ze to je o lidech, zila jsem v Praze 10 let, pritel je prazak, 3 rokem zijeme za Prahou na vesnici, pestujeme slepicky a jsme do nich oba blazni, pritel jim porad neco vymysli ohledne bydleni, ja jim podstrojuju a uz mam nastudovano spoustu veci z Ifauny a nejmilejsi knizka je ,,bible od Havlina'', kterou jsem strasne dlouho shanela, mame jeste dva psy a mozna pribudou dve kozicky kamerunske, kacky budou pristi rok urcite, pomalu prechazim z hybridu na vlasky koroptvi a porcelanove a mam jednu araukunu, chovam pro radost a okoli ve vesnici se mi smeje: Slepice plemeno - pcheeeee, vzdyt jsou dobry jen na vajicka, pristrouhavat malym mrkev a jablko do krmeni pro kurice? Zbytecne vyhazovani penez....zranili mi klackem kohouta, pry moc rano kokrha, sousedi utrapili psa, v zime v minus triceti ho nechali ve studeny boude (zadny z jejich psu pry teplo nepotrebuje /zahreje se sam) byl jen na metrovym retezu az dostal zapal plic a umrel, krmili ho granulema, ktere se v prstech rozpadaly na prach a ja mu tam nosila tajne granule nasich psu a maso, jejich kocky (koupene detem na hrani - decka absolutne bez vztahu ke zviratum) utekly k nam a nechtej se vratit zpatky....jak rikam, je to o lidech, nestydim se za to, ze jsem zila v Praze tolik let a muj pritel je rodily prazak........
souhlasím s tím, že to neni o tom jestli je někdo Pražák nebo Brňák je to prostě o lidech, lidi jsou bud špatní nebo dobří všechno ostatní je jen obal, nikdo nemůže za to kde a komu se narodil
Nafoukanec z Prahy se chvástá,že je Pražák a nafoukanec z vesnice opovrhuje každým kdo z velkého města pochází oba jsou to stejní blbci
kéž by někdo dokázal shora vidět utrpení všech bezbranných tvorů a nějak zasáhnout
Všechno je v lidech. A nejenom chování ke zvířatům. Jsem celoživotní pražanda a manžel taky. Nyní jsme už 8.rokem na vsi a do Prahy jezdíme jen k některým lékařům. Chováme ovce, kachny, krůty, slepice a 2 prasata, máme 2 psy. A myslím, že zvířátka se mají u nás jak "prase v žitě". Všechno je v lidech!! A to celosvětově!!
vosajda
napsal(a):
Všechno je v lidech. A nejenom chování ke zvířatům. Jsem celoživotní pražanda a manžel taky. Nyní jsme už 8.rokem na vsi a do Prahy jezdíme jen k některým lékařům. Chováme ovce, kachny, krůty, slepice a 2 prasata, máme 2 psy. A myslím, že zvířátka se mají u nás jak "prase v žitě". Všechno je v lidech!! A to celosvětově!!
Ještě jednou vstupuji do debaty-jak jsem výše psala,viděla jsem hodně-také se různě diskutuje o hedvábničkách-ale co jsem viděla,jak se s nimi zachází,v jakých jsou "voliérách"-hrůza pohledět a je jedno zda-liu je to Pražák-hrůzu okolo těchto hezkých slepičkách jsem viděla jak v Praze,tak na venkově a někteří si říkají mnohaletý úspěšní chovatelé.A,co teprve husy-bez vody,jen co jim naprší do louže.
Nebo když vidím na Valašsku-opěvovaném dobrotou lidí-psa uvázaného na mohutném kravském řetěze,kočky nekontrolovaně namnožené-protože je kastrace drahá,slepice v kurníku-ovšem to je bedna bez větrání- takže nelze odsuzovat,kdo je odkud,ale kdo je ještě člověkem-myslícím a kdo grobiánem-bohužel.