Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.7.2013 23:50
terka.c

XXX.XXX.4.235

Dobrý den, kurník už je skoro hotov a já jako začínající chovatelka zvažuji, čím ho obsadit. Líbily by se mi slípky jak na vajíčka, tak i na maso. Podle toho, co jsem načetla, by se měli slepičky na vajíčka obměňovat každé 2 roky, tak by to asi chtělo nějakou, která kvoká a mohla by je vypiplat sama. A pak asi něco z toho masného typu a aby taky uměla ty kuřátka odvodit. Já bohužel nemám podmínky mít kuřata někde doma pod lampou a proto to potřebuji vymyslet takto. Koukala jsem i na ty farmářská kuřata jako kombinace, ale moc se mi nelíbí na oko. A ani jsem se nedozvěděla, jestli nemají potlačenou tu kvokavost. Nebo si říkám mohla bych mít jedny slípky nosnice a jedny ty masový, ale jak bych pak rozeznala který vajíčka komu patří? Ach jo, je to fakt věda. Nebo mám udělat dva výběhy a kurníky a úplně je rozdělit? Jakpak to máte vyřešené?

18.7.2013 00:22
marcela.s

XXX.XXX.139.43

terka.c napsal(a):
Dobrý den, kurník už je skoro hotov a já jako začínající chovatelka zvažuji, čím ho obsadit. Líbily by se mi slípky jak na vajíčka, tak i na maso. Podle toho, co jsem načetla, by se měli slepičky na vajíčka obměňovat každé 2 roky, tak by to asi chtělo nějakou, která kvoká a mohla by je vypiplat sama. A pak asi něco z toho masného typu a aby taky uměla ty kuřátka odvodit. Já bohužel nemám podmínky mít kuřata někde doma pod lampou a proto to potřebuji vymyslet takto. Koukala jsem i na ty farmářská kuřata jako kombinace, ale moc se mi nelíbí na oko. A ani jsem se nedozvěděla, jestli nemají potlačenou tu kvokavost. Nebo si říkám mohla bych mít jedny slípky nosnice a jedny ty masový, ale jak bych pak rozeznala který vajíčka komu patří? Ach jo, je to fakt věda. Nebo mám udělat dva výběhy a kurníky a úplně je rozdělit? Jakpak to máte vyřešené?

Pokud chcete líhnout vlastní kuřátka zvolte čistokrevné plemeno. Pro Vaše potřeby nejlépe s kombinovanou užitkovostí. Pokud budete množit hybridy nikdy nevíte, co se v příští generaci vyštěpí. Navíc pro oko tedy rozhodně nejsou. Co se týká vajíček, stačí pořídit slepičky s různými barvami skořápek. Obecně většina lehkých nosných plemen(nemají zachovanou kvokavost) má bílá vajíčka a ta těžší různé odstíny hnědé. Pokud ale budete mít dvě čistokrevná hejna v jednom výběhu, budou se Vám líhnout kříženci. Kohoutovi je totiž jedno na jakou slepici skočí. Řešením je buď jedno plemeno s kombinovanou užitkovostí, nebo alespoň zjara hejna oddělit. Výběr plemene není až tak jednoduchá věc- slepic je totiž několik set druhů a jen pro Vás jich připadá v úvahu několik desítek. Pak záleží jakou vyberete barvu. Je totiž nesrovnatelně víc barev a vzorů, než nabízejí na hybridkách z autasmajlík. Takže pro začátek doporučuji koupit knížku nejen o chovu, ale i s plemeny slepic a začít vybírat, co se Vám líbí a uvidíte, že svět slepic je doslova kouzelnýsmajlík.. A pak se tu můžete zeptat na zkušenosti s konkrétním plemenemsmajlík

18.7.2013 08:36
milan1978

XXX.XXX.227.76

Doporucuju vám sussex,jsou krásne na oko,dobře nesou a jsou to perfektní kvocny. Kohouti se dobře vykrmuji a dosahuji slušne jatecne hmotnosti.

18.7.2013 09:05
terka.c

XXX.XXX.4.235

pro začátek koupím čistokrevné hejno na vajíčka, přes zimu se naučím co a jak a na jaro bych už mohla zkusit koupit ty masné. Uděláme jim zvlášť kurník a bude to vyřešené. Právě, že nechci takový slípky z auta, když už to mám na zahradě mít, tak ať je na ně radost pohledět smajlík Vyrazíme s dětma na výstavu. Děkuji za radu

18.7.2013 09:10
terka.c

XXX.XXX.4.235

Už si je zapisuji. Kde se vlastně dají koupit? Na nějaké výstavě?

18.7.2013 09:57
milan1978

XXX.XXX.227.76

terka.c napsal(a):
Už si je zapisuji. Kde se vlastně dají koupit? Na nějaké výstavě?

Myslím,ze pořídíte na každé výstave,jen jich budete muset objet víc. Taky můžete navštívit nějakou vetsi burzu,třeba v Kolíne -Stitarech,nebo Týniště nad Orlici,ale nejlepší by bylo sledovat inzeráty a domluvit se primo s chovatelem a dojet si pro pipky osobně primo k nemu.

18.7.2013 10:18
marcela.s

XXX.XXX.139.43

Od čistokrevných nejsnáze seženete kuřátka. Právě zde na fauně, či na bazoši je asi nejvíc inzerátů. Mám ORAVKY, jedna právě vodí kuřátka a přijala i několik perliček. Dobře nesou i v zimě.

18.7.2013 12:05
terka.c

XXX.XXX.4.235

Tak se začínám pomalu orientovat. Mezi favoritkami jsou: ORAVKY, HEPŠÍRKY, SASEX a PLYMUTKY s FAVEROLKAMI. Je pravda, poslední dvě nekvokají? Byly to mé favoritky. Zatím bude jeden kurník, nejprve jsem myslela vajíčkový do jednoho a masíčkový zvlášť, ale asi ta kombinovaná užitkovost má něco do sebe.

18.7.2013 13:28
marcela.s

XXX.XXX.139.43

Dobře, nasadím Vám ještě něco do hlavysmajlík. Maransky- nesou velká čokoládová vajíčka, dobře rostou, maso na nich taky je a letos mi má zatím jediná maranska odvodila kuřátkasmajlík a už zase nese

18.7.2013 13:33
marcela.s

XXX.XXX.139.43

Navíc se něco najde i mezi slepicemi, které jsou nyní zařazeny mezi nosné- třeba minorky. V mrazech se jim sice moc nést nechce, zato zbytek roku mi snáší výborně- velká bílá vajíčka. Na fotkách sice většinou vypadají jako dlouhonohé hubeninky, ale věřte, že prsíčka za zmínku stojísmajlík

18.7.2013 13:41
marcela.s

XXX.XXX.139.43

Velice mě překvapily araukany. Pro většinu to jsou jen divné slepice. Nesou zelená vajíčka, ale v létě-v zimě. Masa je na nich taky víc, než to vypadá. Letos mi araukana vyseděla a odvodila 7 kachňat a dvě další adoptovala, jedno dokonce násilímsmajlík. Už zase nesesmajlík

18.7.2013 13:43
marcela.s

XXX.XXX.139.43

No a pokud se nebudete moct rozhodnout pro jedno plemeno, stejně jako já, může to u Vás vypadat takhle nejen o Velikonocíchsmajlík

18.7.2013 13:46
ondře.j.

XXX.XXX.78.37

A co teprv takové Leghornky nebo Vlašky možná se někdy trochu rády proletí, ale jinak jsou super smajlíksmajlík

18.7.2013 13:48
marcela.s

XXX.XXX.139.43

To ju, ale péct s nádivkousmajlík

18.7.2013 18:00
terka.c

XXX.XXX.4.235

Marcelko, moc jsem se nasmála u té ošatky s vajíčky smajlík to je vážně pecka!!! Koukám, jak tomu rozumíte, líbí se mi vlastnosti AUSTRALEK váha kohoutci 3,5 kg, vajíček tak 200 a kvokavost zachována, škoda, že jsou jen černé, jdu vybírat dál.

18.7.2013 20:05
ivulka2

XXX.XXX.155.174

terka.c napsal(a):
Marcelko, moc jsem se nasmála u té ošatky s vajíčky smajlík to je vážně pecka!!! Koukám, jak tomu rozumíte, líbí se mi vlastnosti AUSTRALEK váha kohoutci 3,5 kg, vajíček tak 200 a kvokavost zachována, škoda, že jsou jen černé, jdu vybírat dál.

Ja mám amroxsky zatím teda dorost ale vybírala jsem plemeno kombinovane na masko i na vajička tak snad se zadaří a navíc to jsou pěkné slepičky

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.7.2013 20:12
Uživatel s deaktivovaným účtem

terka.c napsal(a):

Jsou i bílé a modré, koukněte zde na ifauně do článků, mezi posledními je i o australkách.

18.7.2013 23:31
terka.c

XXX.XXX.4.235

A mám je budou to Hempšírky. pokud mě něco na výstavě neoslní, budu shánět tyto slepičky. Uf, ale byl to boj něco vybrat. Důvody: snáška 180-200 vajec, váha kohoutků v roce 2,9-3,5 kg, maso je žluté barvy, kvokavost dle diskuzí zachována a jsou moc pěkný. Všem děkuji za rady.smajlík

21.7.2013 11:35
duvod

XXX.XXX.62.30

terka.c napsal(a):
A mám je budou to Hempšírky. pokud mě něco na výstavě neoslní, budu shánět tyto slepičky. Uf, ale byl to boj něco vybrat. Důvody: snáška 180-200 vajec, váha kohoutků v roce 2,9-3,5 kg, maso je žluté barvy, kvokavost dle diskuzí zachována a jsou moc pěkný. Všem děkuji za rady.smajlík

Hempšírky chovám a mohu doporučit.Kohouti jsou velcí,takže masa dost.Slepičky nesou vajec v malochovu asi jako hybrydky.Jsou poměrně dost odolné v mrazech.Jen bacha na omrznutí hřebínků.Kuřátka se rychle opeřují i rostou.S tou kvokavostí bych ale trochu polemizoval.Není slepice jako slepice.Podle mých zkušeností Vám mohu napsat,že v jednom kmeni jsem měl každý rok cca 3 kvočny(z devíti slepic) a v druhém ani jednu.Tak si myslím,že kvokavost u nich sice je zachována,ale nemyslete si,že budete mít ve vašem kmeni stoprocentně několik kvočen.Jestli vám to chovatel prodává s tím,že budete mít určitě kvočnu,tak Vám lže,protože to nemůže vědět.To je ale u jiných podobnch plemen stejné.Jinak masíčka mají opravdu dost a je vinikající.Ale to je u jiných plement taky.V chuti masa se moc neliší např hempšír x marans. apod.Doma vychovaný kohoutek bude vždy chutnat božsky oproti kupovanému blatu z obchoďáku.
Radím,pořiďte si plemeno,které se bude hlavně Vám líbit a ne podle toho jestli snese ročně o pět vajec víc,nebo jestli bude o 50dkg těžší při zabíjení.
Hodně štěstí při vybírání a budu jen rád když se přikloníte k hempšírákům a rozšíříte tím počet chovátelů těchto krásných a nenáročných slepiček.

21.7.2013 13:41
terka.c

XXX.XXX.4.235

Už jsem je i viděla včera na výstavě smajlík Já to neberu do detailu, která jak nese a kolik má masa, ale musela jsem si sto trochu v hlavě srovnat, abych se vůbec zorientovala v takovém množství drůbeže. Proto ty údaje. Moc se mi líbí česká zlatá kropenka, tu bych brala hned, ale co pak s kuřátkama? Pro mě je lepší si to takhle promyslet, než mít 300 vajec a na jaře se piplat s brojlerama. To vážně nemohu. Už se moc těším na výstavu do Týniště, třeba se ještě věci změní, ale já si je už zamilovala. A příští rok hurá do krocanů smajlíksmajlíksmajlík

21.7.2013 13:51
terka.c

XXX.XXX.4.235

pro šťouraly: těch 300 myšleno obrazně, i když i o takovém to údaji jsem četla.

13.8.2013 17:11
jaroslav110

XXX.XXX.19.4

Dobry den, ja som tiez zaciatocnik, mam iba 4 sliepky sussexove hybridy, ale kazdy den mi znesu 3-4 vajicka. A su aj pekne vzrastom.
Mozem iba doporucit.
Jaro smajlík

13.8.2013 19:00
marcela.s

XXX.XXX.139.43

jaroslav110 napsal(a):
Dobry den, ja som tiez zaciatocnik, mam iba 4 sliepky sussexove hybridy, ale kazdy den mi znesu 3-4 vajicka. A su aj pekne vzrastom.
Mozem iba doporucit.
Jaro smajlík

Na vajíčka dobrý, ale paní je chtěla i líhnout..smajlík
A ještě všem- pozor na časté záměny sasexky x hybrid sasex, nebo leghorn x hybrid leghorn...smajlík

13.8.2013 22:00
luvit

XXX.XXX.255.183

terka.c napsal(a):
Už jsem je i viděla včera na výstavě smajlík Já to neberu do detailu, která jak nese a kolik má masa, ale musela jsem si sto trochu v hlavě srovnat, abych se vůbec zorientovala v takovém množství drůbeže. Proto ty údaje. Moc se mi líbí česká zlatá kropenka, tu bych brala hned, ale co pak s kuřátkama? Pro mě je lepší si to takhle promyslet, než mít 300 vajec a na jaře se piplat s brojlerama. To vážně nemohu. Už se moc těším na výstavu do Týniště, třeba se ještě věci změní, ale já si je už zamilovala. A příští rok hurá do krocanů smajlíksmajlíksmajlík

No a co mít jedny slepičky masné a kvokací s jejich kohoutem, nasadit pod ně v druhém roce jejich (hnědá třeba) vajíčka a k nim přibrat o rok mladší např. ty kropenky, vlašky... s jejich kohoutem (toho původního "vyřadit") a nasadit jejich bílá pod ty kvokací slepičky... a takhle to třeba co druhý rok střídat. Akorát je trochu problém, že by měl člověk vždycky na každý rok nového kohouta... ale stačil by Vám jeden výběh pro obě plemena.
Měla jsem to takhle vymyšlené u sebe, ale nakonec budu dělit výběh na čtyři části - nechci nikam uklízet kohouty smajlík

13.8.2013 22:05
marcela.s

XXX.XXX.139.43

Jojo, jak se po těch slepičkách člověk začne koukat, jeden výběh nikdy nestačí!.. A často ani čtyři...smajlík smajlík

14.8.2013 07:40
terka.c

XXX.XXX.4.235

tak já už jsem se dočkala, mám hempšírky, z výstavy s pěkným hodnocením :) Jsou krásné, a kohout, to je lesk jak blesk :) Jen ho budu muset vyměnit, je to jejich bratr :(

16.8.2013 23:06
asitakhle

XXX.XXX.237.221

terka.c napsal(a):
tak já už jsem se dočkala, mám hempšírky, z výstavy s pěkným hodnocením :) Jsou krásné, a kohout, to je lesk jak blesk :) Jen ho budu muset vyměnit, je to jejich bratr :(

Zvolila jste velice dobře pro váš záměr.Před několika lety jsem také takto uvažoval a zvolil Hempšírky a Australky a chovám je dodnes.Letos jsem si postavil líheň na 84 vajec a úspěšně líhnul a kuřátka jsem podstrčil kvočnám.Pod nimi se mě moc líhnout nedařilo.Měl jsem vloni třeba od třech kvočen 11 kuřátek z toho bylo 7 kohoutů.Ale jako matky se dobře o kuřata starají a dlouho je vodí.Ze 27 slepic letos kvokaly 4.Každá vyfasovala 18 kuřat.Dvě kvočny s kuřaty jsem prodal a dvě si ponechal.Z 36 kuřat co odvodily mám nyní 22 slepiček a 14 kohoutků.Veškeré údaje jsou obě plemena dohromady.Hempšírek mám více asi 2/3.Obě plemena jsou klid,né a nelítají přes plot který je jen 1, 5m.Křídla jim stříhat nemusím.Australky mají vajíčka o něco větší a jsou mohutnější. Krmím je pšenicí a granulemi N1 50/50+ velký výběh.Jsou dohromady ,kohouti se neperou, jen na jaře je rozdělím než nadazuju.Snad vám moje zkušenost pomohla.smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík