Zdravím,
už nějaký týden se snažím zjistit co si mám představit pod pojmem husokachna - barbarie, které jsem si zakoupil. Chtěl jsem vědět, jelikož bych si rád nechal na chov.
Dnes se mi konečně podařilo dovolat do líhně, kde jsem kachňata zakoupil a tam mi bylo řečeno, že to co mám jsou v podstatě mulardi, kříženci. Nicméně, když jsem se zeptal na chov těchto kachen, tak mi bylo řečeno, že z 80 % se stává, že chov je úspěšný, že má daná osoba, majitel líhně takové info od chovatelů. Přičemž všude jsem četl, že mulard je neplodný. Abych pravdu řek, jsem z toho jelen. Navíc jak je vidět na přiložené fotografii, kachňata by všechna měla být staré cca 6 týdnů, přičemž v porovnání dvou kus v popředí jeden je evidentně o dost vyspělejší a takových je v hejnu více. Cca 4 kusy jsou podstatě menší a zbytek je si celkem roven. Koupil jsem je jako 3 týdenní a moc velké rozdíly mezi nimi nebyly. Evidentně některé rostou podstatně rychleji. Takže teď už vůbec nevím, která bije a co si mám myslet. Samozřejmě je možno, že by 4 menší kusy mohly být jiný druh, ale prodejce prodává pak už jen pekingské kachny, které bych si myslím poznal.
Jediná věc, která mě napadá je, že z rodičovského páru vznikne někdy mulard a někdy běžná kachna, pižmová, proto takové rozdíly v růstu, ale pouze úvaha laika..
Rád bych znal názor člověka, který tomu opravdu rozumí.
Předem děkuji
ja by som skôr povedal že z rodičovskeho páru je stále to isté tie rozdiely budú asi tým že sú velký kačeri a male kačice :) myslím si že do chovu by neboly dobre na to si radšej kúpte pižmovky tie sú krajšie a same vam aj vyvodia káčatá . o mulard moc nevem ci by bolo možné aby maly mládata ...
Uživatel s deaktivovaným účtem
ad rozdíly ve velikosti - mezi kačerem a kachnou možná ne, mezi pižmovkou a pižmákem určitě ano
barbarie je "větší" ale furt čistá pižmovka takže ji poznáte podle "rapatýho rypáku"
jestli je to mulard (kachna x pižmovka) je neplodný ať vám prodejce tvrdí co chce, "rapatej rypák" nemá, po pižmovce má nohy
jestli je to směs nějakejch kachen....
čert ví jak je to namíchaný
z fotky bych to viděl na mulardy, sežrat, nic z nich nevylíhnete
Predajca mal naozaj hlboké vedomosti o tom čo predáva. Povedať že sa z mulardov niečo podarí dochovať je nehoráznosť hraničiaca z klamaním zákazníka. Barberie bolo v minulosti lahké rozlíšiť, prvé hybridné línie dávali potomstvo s menšou čiernou čapičkou, aspoň tie originál od bratov šlachtitelov. U Vašich kačiek by bolo treba detailnejšie fotky. Niektoré sa mi aj zdajú na B. farba zobáka je ružovkastá, zoban skôr do špicata. Kdežto u M. je zoban širší, hlavne ku špičke a farba svetlo ružová až s prímesou žltej. trup je kratší a mal som taký dojem že velkostné rozdiely medzi pohlavim v rovnakom veku neboli také znatelné ako u B. U Vás je však možné že Vám zosypal zbytky z rôznych liahní.
zbosace
napsal(a):
Predajca mal naozaj hlboké vedomosti o tom čo predáva. Povedať že sa z mulardov niečo podarí dochovať je nehoráznosť hraničiaca z klamaním zákazníka. Barberie bolo v minulosti lahké rozlíšiť, prvé hybridné línie dávali potomstvo s menšou čiernou čapičkou, aspoň tie originál od bratov šlachtitelov. U Vašich kačiek by bolo treba detailnejšie fotky. Niektoré sa mi aj zdajú na B. farba zobáka je ružovkastá, zoban skôr do špicata. Kdežto u M. je zoban širší, hlavne ku špičke a farba svetlo ružová až s prímesou žltej. trup je kratší a mal som taký dojem že velkostné rozdiely medzi pohlavim v rovnakom veku neboli také znatelné ako u B. U Vás je však možné že Vám zosypal zbytky z rôznych liahní.
Ty větší (vyspělejší) kusy mají polovinu hlavy mírně našedlou. Je to vidět na té levé kachně hnedka v předu. Rád bych si nechal na chov něco, ale bez 100 % jistoty, že z toho něco bude, to nemá smysl.
Fotky dodám během dne.
Zeptám se Vás ještě na jednu věc. Má barbaria kolem zobáku bradavičnatou kůži, případně kdy zažne růst. A mulard ji má také, či ne? Zatím nic takového nemá ani jedna kachna, ani známku toho, že by to mělo růst.
mojzas
napsal(a):
Ty větší (vyspělejší) kusy mají polovinu hlavy mírně našedlou. Je to vidět na té levé kachně hnedka v předu. Rád bych si nechal na chov něco, ale bez 100 % jistoty, že z toho něco bude, to nemá smysl.
Fotky dodám během dne.
Zeptám se Vás ještě na jednu věc. Má barbaria kolem zobáku bradavičnatou kůži, případně kdy zažne růst. A mulard ji má také, či ne? Zatím nic takového nemá ani jedna kachna, ani známku toho, že by to mělo růst.
Mulardi to nemají.
Zde foto dospělích mulardů.
venca21
napsal(a):
Mulardi to nemají.
Tak já opravdu nevím, co to mám doma za kachny dám sem pak detailnější fotky. Je to hold boj, když zřejmě ani majitel lìhně neví, co líhne. Od té doby co jsem si kachny pořídil, tak jsem viděl hodně fotek kachen na internetu, ale ani jedna neměla našedlou hlavu. Jsem zvědav na ty menší kusy, až jim naroste více peří, zda budou mít také našedlou hlavu.
venca21
napsal(a):
Mulardi to nemají.
Tak já opravdu nevím, co to mám doma za kachny dám sem pak detailnější fotky. Je to hold boj, když zřejmě ani majitel lìhně neví, co líhne. Od té doby co jsem si kachny pořídil, tak jsem viděl hodně fotek kachen na internetu, ale ani jedna neměla našedlou hlavu. Jsem zvědav na ty menší kusy, až jim naroste více peří, zda budou mít také našedlou hlavu.
venca21
napsal(a):
Mulardi to nemají.
zbosace
napsal(a):
Tak jsem se na kachny podíval ještě pořádně a krom jednoho kusu, mají všechny barvu zobáku růžovou s jasně viditelnou žlutou. A ten jeden kus je nejmenší, takže věřím, že se dovybarví.
Tak už jsem si 100 procentně jistý, co mám doma zač a jak jste říkal, to že si mulard sedne na vejce, co mi majitel tvrdil, je jen matení zákazníka za účelem prodeje.
A to, že jsou mezi kachny tak velké velikostní rozdíly, může být i tím, že jsem nekoupil všechny kachňata stejně stará, což prodávající tvrdil.
Poohlédnu se po klasické pižmovce a na podzim pořídím dvě kachny a káčera a budu mít jistotu, že v dalším roce mi kachna sedne na vejce a něco z toho bude. Sice jsem začal s kachny teprve teď a těšil se, že si nechám nějaký kus na chov, ale musím to brát pozitivně nasbíral jsem pár zkušeností s mulardy, kteří mi skončí v troubě a na chov pižmovek budu již připraven :)