Zdravím všechny, pustil jsem se po delším bádání a studování do stavby pně automatické líhně, dnes jsme jí se synem dokončily a v pondělí nasadíme první várku vajec, líheň je na 315 vajec, obracení automatické, teplota měřena ve třech místech, teploměry zkalibrovány, řízení pomocí PLC, vlhkost udržuje rychchlovarná konvice s automatickým doplňování a čidlo relativní vlhkosti 0-10V / 0-100% , teplotu udržuju pomocí fuzzy logiky která ovládá 4 topné spirály na 12V, celkový topný výkon 300W, a dvě pomocné žárovky 40W ve spodní části pro lepší rozložení teploty v líhni. Ventilaci zajišťují 4 ventilátory, jeden má pomocí klapky odfuk pro nucenou výměnu vzduchu a zbylé tři pomáhají správně rozložit teplotu po lihni. Celá líheň je připojena na vizualizační systém s ukládáním dat.
Graf chodu :
Ne nikdo nebyl potřeba, se synem děláme normálně Měření a Regulaci, a mechanické věci jsem okopíroval od ostatních. Náklady bych něměl mít nijak závratné, pouze možná bude o něco dražší výroba vlhkosti, protože používám ke zvlhčování vodní páru. Lednice je sama o sobě dobře izolovaná a relativně dobře udržuje teplotu. A elektronika má minimální spotřebu a hlavně výhodu naprogramování všech havarijních stavů, takže je schopna mě sama upozornit na jakekoliv závady ( teplota, vlhkost, výpadek napájení, jištění atd. ) Ještě mi akorát chybí dodělat kamerový systém pro monitorování, ale to snad dodělám během dneška.
jestli máte líhen k podnikání tak dobrá ale pokud je jen pro vaši potřebu tak zbytečně složitá. Ja mám ve své líhni pouze misku s vodou a těch 60% co je potřeba udrží spolehlivě jen je potřeba ji 1x týdně doplnit a pak poslední 2až 3 dny před líhnutím rosím abych zvýšil vlhkost na 80 až90%.
Spotřeba je na to množství v pohodě, a tady je foto, dnes v 9 ráno jsem líheň naložili.
Ovlivnit to může dost. Klidně se vám může snížit o 50% i více na tupem konci vejce je vzduchová komůrka a tou by vejce mělo být nahoru aby byla zachována já někdy když nemám čas tak je ani v dolíhni nepokládám a kuřata se líhnou bez problému ale samozřejmě je lepší je 2 až 3 dny před líhnutím položit. Naležato se dávají vejce do líhně jen v případě že se otáčí ručně nebo se převalují o 180 stupnů.
Myslím si, že líhnivost to zase tak zásadně neovlivní, neboť pod slepicí jsou vajíčka také naležato a vzduchová komůrka zůstane zachovaná na tupém konci, právě díky převracení a otáčení. Myslím si, že i ve vašem případě je naklápění dostatečné. Já je v Brinsea líhni 190 při menším počtu mám také naležato a nikdy jsem neměla s líhnutím slepic problém. V případě kvalitních násadových vajec je líhnivost 90 a více procent. Dana
však to vyzkoušíte, každý má jinou zkušenost, obecně se uvádí při naklápění má stát na špičce, určitě to znáte z velikonočních vajec při loupání, kdo dýl skladoval vejce na ležato má pak bublinu ne v tupém konci ale skoro v prostřed mezi špičatým a tupím koncem, pak se kuře nevyklube protože tam kde se má nadechnout není vzduch...
když leží vejce na boku tak se prostě překulí o 180 stupňů a strana co byla dole je nahoře a tak se vzduchová udrží na svém místě...
není to nic zásadního a neopravitelného, uvidíte podle výsledků a když budou špatné (poznáte jestli se nevyklubalo hotové kuře..) příště dáte vejce jinak
vita801
napsal(a):
Ale otačíte je ne naklápíte a mezi tím je rozdíl!
Líheň Brinsea 190 je automatická s naklápěním plat. Vejce v platech jsou umístěna stejně jako má ,,cervenyxp" - tedy podélně s osou otáčení. Vajíčka mi na platech buď stojí nebo leží, záleží na počtu v platu. Obojí má stejný výsledek líhnutí. Vyzkoušeno po dobu 4 let. Dana
Ještě ke vzduchové bublině. Ta je umístěna mezi dvěma blankami a k jejímu přemístění dojde opravdu jen v případě dlouhodobého skladování v jedné poloze. V případě líhně s naklápěním, kdy se poloha vejce mění minimálně jednou za 3 hodiny, se vzduchová komůrka nemá šanci přemístit jinam. Daleko větší šanci by měla při ručním otáčení 1x za 12 hodin a taky se nepohne. Dana
Jen pro zajímavost tady jsou online data z líhně http://chytrydum.cemar.cz/index.php/lihen
Nezkoušel jste někdo použití halogenových žárovek? např. http://www.conrad.cz/halogenova-zarovka-12-v-35-w-g6-35-2500-h-pruhledna.k570619#utm_source=seznam-zbozi&utm_medium=agregator&utm_campaign=2014 přijde mi to o chloupek bezpečnější a levný zdroj tepla. Ale co životnost při častém spínání?
reddriver
napsal(a):
Nezkoušel jste někdo použití halogenových žárovek? např. http://www.conrad.cz/halogenova-zarovka-12-v-35-w-g6-35-2500-h-pruhledna.k570619#utm_source=seznam-zbozi&utm_medium=agregator&utm_campaign=2014 přijde mi to o chloupek bezpečnější a levný zdroj tepla. Ale co životnost při častém spínání?
Dobrý deň, tiež som nad tým svojho času uvažoval, ale upustil som od toho, tu je dôvod(skopírované z odbornej literatúry):
""Na prvý pohľad vyzerajú ako obyčajné žiarovky, v skutočnosti však ušetria až tretinu energie. Ako je to možné? Vďaka tepelnej izolácii premenia až o jednu tretinu energie viac na svetlo, ako na teplo.""
takže vporovnaní s klasickou žiarovkou pri rovnakej spotrebe má halogén o tretinu menšie sálanie tepla
Peter
Zdravím všechny a omlouvám se. Pravda je že jsem se již neozval. K výsledku líhnutí, z 320 vajec se podařilo vylíhnout 194 vajec, po pitvě nevylíhnutých a statistice podle jednotlivých lísek jsem došel k závěru : 1. příliš vysoká vlhkost, 2. na spodních lískách je špatně monitorovaná teplota a na vrchní je příliš pomalý teploměr. Opravy jsou již hotové ale výsledek až na jaře. Bohužel jsem vycházel z mnoha článků a vlhkost se u každého doporučuje jinak a já bohužel zvolil tu vyšší hodnotu. A co se týče teplot, vzhledem k tomu že jsem použil teploměry v kovovém stonku, při rychlosti reakce řídícího systému a topných spirál, je tento teploměr příliš pomalý. Jinak k tomu Patovi a Matovi, to že mám díky řídícímu systému kompletní údaje ze systému líhně, mi potom právě umožní najít chybu. Pokud to vezmu do důsledku velké líně nebo i profi líhně od dobrých výrobců mají v sobě stejné věci jako tahle moje lednice, akorát s tím rozdílem, že si je nelze připojit k monitorovacím sw a vyhodnotit jednotlivé problémy, ale tak jako tak většina profi líhní má mikroprocesorem řízený režim.
S pozdravem Pat
cervenyxp
napsal(a):
Zdravím všechny, pustil jsem se po delším bádání a studování do stavby pně automatické líhně, dnes jsme jí se synem dokončily a v pondělí nasadíme první várku vajec, líheň je na 315 vajec, obracení automatické, teplota měřena ve třech místech, teploměry zkalibrovány, řízení pomocí PLC, vlhkost udržuje rychchlovarná konvice s automatickým doplňování a čidlo relativní vlhkosti 0-10V / 0-100% , teplotu udržuju pomocí fuzzy logiky která ovládá 4 topné spirály na 12V, celkový topný výkon 300W, a dvě pomocné žárovky 40W ve spodní části pro lepší rozložení teploty v líhni. Ventilaci zajišťují 4 ventilátory, jeden má pomocí klapky odfuk pro nucenou výměnu vzduchu a zbylé tři pomáhají správně rozložit teplotu po lihni. Celá líheň je připojena na vizualizační systém s ukládáním dat.
Graf chodu :
u líhně jsem použil spirálu230V/2000W v zapojení na Tr 12V /100W, ta po ohřátí topí ( téměř permanentně ) na bajoko konstantních 35°C, a žárovky 2x 60W jsou pro rychlé dotopení po sepnutí termostatu, ne pro lepší rozložení teploty v líhni...problém vlhkosti v líhní je v setrvačnosti ( doběhu ) vyvíjení páry a v měření - umístění a "průtok" cirkul. vzduchu. komunikace ok. ot: jak a s čím funguje ventilátor na odfuk - regul. CO?
Ventilátor s odfukem, je hlavní ventilátor který točí vzduch v líhní a je u něj umístěna klapka pomocí které ventilátor vyžene ven cca 4-5 m3 vzduchu za hodinu, zbytek vrátí zpět do líhně. Jinak samozřejmě jde o nucenou výměnu z důvodu obsahu CO2. pokud se mi zadaří přidám na jaře do líhně i senzor co2 a pak klapku budu řídit podle obsahu co2. Teď je nastavena mechanicky a hlavní ventilátor nemění otáčky.
Gratuluji. Doufám že kluky z Čajny brzo doženete. Zasílám "něco"" pro odlehčení:
Líheň na 20 tis.ks:
http://www.alibaba.com/product-gs/913921344/Large_size_fully_automatic_machine_chicken.html
Líheň na 34 tis.ks
http://www.alibaba.com/product-gs/1543437310/CE_approved_Large_full_automatic_chicken.html
S pozdravem Milan
použil jsem halogeny 42-55W, spokojenost; ke klapce, zreguloval bych ji aspoň časově s melektromagnetem
http://www.co2meter.com/products/cozir-0-2-co2-sensor 2000 Kč jen to švihne...není to levná záležitost a zprovoznit to asi také nebude lehké. Takže GL.
gonzy

XXX.XXX.71.193
Kurňa teda to jste si vyhrál. Výborně je moc pěkná.