zdravím potrebujem poradiť ohľadné podmienok pre chov leghorniek v chladnejších klimatických podmienkach mam šancu kúpiť chovní kmeň nakoľko som choval len hybrydi s ktorými som nemal problém, chcel by som sa začať venovať serióznejšie chovu hydiny samozrejme čisto krvnej ...uvažoval som aj nad Oravka biela len tu ja ako amatér začiatočník nemám kde zohnať...viete mi poradit dakujem...
Ja som z Horehronia a u nás prežili dominantky v zateplenom kurníku v pohode ale kohút mal koniec hrebeňa omrznutý asi tak 1mm ale aj tak ma to mrzelo.Tak som si zohnala nasadové vajíčka oraviek žltohnedých a vyliahla som si vlastné.Ešte si plánujem zohnať nepríbuzného kohúta na niakej výstave alebo burze.Páčia sa mi aj tie biele dokonca som minule náhodou natrafila aj na pána z okresu Kežmarok čo ich chová.Takže možno na rok budú aj tie.
http://zvierata.bazos.sk/inzerat/27810968/Predam-mlade-kohuty-Oravky.php
je tam meno Jana aj pre tel sa vám ozve pani ale gazda je chlap, ja som im volala lebo tam nepíšu ake sú tie oravky a majú oboje len bohužial sú tie žltohnedé príbuzné s mojímy
Já mám lenghorny, mimo to že jsou nejlepší nosnice při nejmenší spotřebě krmiva,mají hlavně kohouti velké hřebeny,ale to mají i Vlašky.Chce si to obstarat na zimu krytou voliéru,nebo stodolu,chlív apd,kde muže mrznout,ale musí tam být sucho a bez větru.Ten totiž hlavně zpusobuje omrzliny.Já jakmile klesne teplota pod -6 °C tak slepice nepouštím do venkovního prostoru,dávám jim vše co potřebují a nesou i v zimně a jsou spokojené.Na 10 slepic mám voliéru na zimu 4 x 3,5 m.Obalím igelitovou folií ze tří stran,z jihu jen metr nad zem,aby tam netáhl studený vzduch a mohlo slunce.Střecha je samozřejmostí.Lenghorny proti Vlaškám snáší omezený prostor výborně,vždyť byli šlechtěné do komerčních klecových chovu.
ondře.j.
napsal(a):
Tak jestli budete líhnout, tak stačí nějaké zakrsl. plemeno ze 3 slepičky a máte vyřešenoAle pozor letos se mi stalo, že leghornka kvočela
Pokvokávala cca 3 týdny ( odolávala ) ale pak seděla na hnízdě, ale stačil 1 den a bylo po kvokání
no nevím zda zakrslé slepičky budou dostačující,stěží obsednou 4 vejce,moje lenghorny mají docela velká vejce,já doporučuji líheň.
ponka1
napsal(a):
no nevím zda zakrslé slepičky budou dostačující,stěží obsednou 4 vejce,moje lenghorny mají docela velká vejce,já doporučuji líheň.
Jo to je pravda já dal dvěma zakrs. kvočná po 5 vajec a vyseděly, tak zaleží jestli bude Pan vystavovat, prodávat nebo jen do svého chovu.