Husí játra mají fleky-foto, prosím o radu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.8.2013 23:29
terka.c

XXX.XXX.4.235

Prosím zkušenější chovatele, co by to mohlo být? Jedná se o husí játra, zabíjela jsem poprvé tři husy a jedna má toto na játrech. Pakliže je to nějaká nemoc, prosím o všechny rady, jestli mohu tu husu jíst, játra samozřejmě vyhodim. A dále jestli mám nějak přeléčit zbylé tři husy, které mám do chovu. Za všechny rady dík.

26.8.2013 23:29
danurba

XXX.XXX.60.8

u králíků takhle vypadá prodělaná kocidióza

27.8.2013 22:34
ovecka

XXX.XXX.31.130

Je to buď kokcidioza nebo zánět v těle. Kokcidioza jsou spíše jakoby granulky, vystupujíci nad povrch. Já měla podobná játra loni u kachen a vet říkal, že to vypadá prodělaný zánět v těle. Dana

27.8.2013 22:37
etua

XXX.XXX.191.213

terka.c napsal(a):
Prosím zkušenější chovatele, co by to mohlo být? Jedná se o husí játra, zabíjela jsem poprvé tři husy a jedna má toto na játrech. Pakliže je to nějaká nemoc, prosím o všechny rady, jestli mohu tu husu jíst, játra samozřejmě vyhodim. A dále jestli mám nějak přeléčit zbylé tři husy, které mám do chovu. Za všechny rady dík.

Játra uvařt slepicím a jinak husu můžete jíst.Co se týká nějakého zánětu,bylo by třeba při kuchání prohlídnout veškeré vnitřnosti,možná by jste našla něco na plicích nebo na střevech.Ostatní husy ničím neléčete,jak budou mít přepeřeno tak je zabte.

27.8.2013 22:38
ovecka

XXX.XXX.31.130

Ještě k tomu, zda husu jíst. Pokud je jinak naprosto v pořádku, nemá žádné nádory na kostech, krevní podlitiny apod. tak je jedlá. Kokcidie u husí se vyskytují většinou ve střevech. Jsou druhově specifické, tedy na člověka nepřenosné. Dana

28.8.2013 17:11
terka.c

XXX.XXX.4.235

Na ty kosti kouknu až před kuchyňskou úpravou, už je mám v mrazáku. Jiné orgány se zdály ok. Maso bylo taky v pořádku. Tak nevím. Jen se mi nechce zbylé tři zabíjet, mám je do chovu, to bych je raději něčím přeléčila. Babička mi na to dala pro jistotu sulfamidin a auvreovit nebo tak nějak, ale moc se mi do těch léčiv nechce. Zabíjet je rozhodně nebudu, už mají jména :)

28.8.2013 17:51
etua

XXX.XXX.191.213

terka.c napsal(a):
Na ty kosti kouknu až před kuchyňskou úpravou, už je mám v mrazáku. Jiné orgány se zdály ok. Maso bylo taky v pořádku. Tak nevím. Jen se mi nechce zbylé tři zabíjet, mám je do chovu, to bych je raději něčím přeléčila. Babička mi na to dala pro jistotu sulfamidin a auvreovit nebo tak nějak, ale moc se mi do těch léčiv nechce. Zabíjet je rozhodně nebudu, už mají jména :)

Jestli tedy jsou ostatní v naprostém pořádku a chcete je k chovu, udělejte si zkoušku-dejte husám míchanici s tvarohem a zamíchejte do toho rozdrcené živ.uhlí/na prach/ na husu 3 tabletky,do míchanice přidejte i cca 2 lžíce jemného písku,do druhého krmítka dejte jen zrno , Když budou mít trus tužší konzistence,tak je vše dobré.Jinak přeléčit Sulfadimidinem se nebojte,ale udělal bych to kdyby snad husy špatně žraly, či jen se čvachtaly ve vodě a u hus se také pozná,že jim něco je,když si špatně,či málo čistí peří.

28.8.2013 18:12
terka.c

XXX.XXX.4.235

Vařím jim takovouto míchanici, stačí jim to? vařené brambory, pšeničný a ječmenný šrot 3:1, kopřivy občas a do toho roboran D a výjmečně plastin do pití. Pšenici zrno mají neustále a pastvu. Tak k tomu přidám to uhlí a tvaroh a uvidíme. A na zimu jsem četla, že jen pšenici zrno a oves před snáškou. já jim suším i seno, tak snad jim přijde k chuti. Jinak si peří čistěj pořád, ale i tahle byla pěkně čisťounká. Co by se mohlo stát, kdyby měly ty kokcidie a nezadařilo se přeléčit? Budou infekční na jaře pro housata? A kde se to vzalo? Já myslela, že to je problém králíků.

28.8.2013 18:19
terka.c

XXX.XXX.4.235

Toto je úplně hladké, takže spíš zánět. Ale zkusím test s tím živočišným uhlím. Ale kde k tomu přišla. Asi ještě zkusím zajít s fotkou k veterináři nebo poslat bobky na rozbor? Chtěla bych mít husičky zdravé a maso samozřejmě také.

Přidejte reakci

Přidat smajlík