Dobrý den, v líhni o rozměrech 600x400x400 mm řeším ohřev. Líheň jsem vybavil 2x50W topnými kabely. Kabely jsou umístěny v horní části, která je oddělena příčkou, foukají přes ně dva 80 mm ventilátory. Dle pohybu smetí v líhni je oběh asi OK. Nicméně dochází k velkým tepelným propadům. Líheň vytopím na experimentální teplotu 36°C. Když teplota klesne pod 35,9°C, termostat sepne, ale teplota dál klesá téměř na 34,5°C, tato situace se stále opakuje. Líheň se nachází v kotelně, kde je teplo. Je topný výkon nedostatečný? Děkuji za rady.
100w by na liahen malo bohato stacit.V starej bioske 09 mam tiez iba 2x50 a staci to.Problem moze byt skor vo vysokych otackach ventilatorov,nedostatozcnou izolaciou,priliz velkym vetracim otvorom....
A co sa tyka kolisania teploty,tak to podla mna az tak dramaticke nieje.Ked som dal digitalny teplomer do biosky,tak v prvej faze liahnutia kolise aj tam.V druhej faze kuria aj vajicka,tak to nieje tak citelne
reddriver
napsal(a):
Dobrý den, v líhni o rozměrech 600x400x400 mm řeším ohřev. Líheň jsem vybavil 2x50W topnými kabely. Kabely jsou umístěny v horní části, která je oddělena příčkou, foukají přes ně dva 80 mm ventilátory. Dle pohybu smetí v líhni je oběh asi OK. Nicméně dochází k velkým tepelným propadům. Líheň vytopím na experimentální teplotu 36°C. Když teplota klesne pod 35,9°C, termostat sepne, ale teplota dál klesá téměř na 34,5°C, tato situace se stále opakuje. Líheň se nachází v kotelně, kde je teplo. Je topný výkon nedostatečný? Děkuji za rady.
výkon je určite dostatečny stačil by i 70W a ted maš dvě možnosti ktere mam ja mame to hodně podobné taky jsem to mněl takhle zařizene dva ventilatory topný kabel akorat sem mněl 60mm ventilatory, ze začatku jsem lihnul se ventilatorama lihnivost okolo 70-75% kuřata byli menši a mněl jsem problem s vlhkost vyntilatory nemněli ani moc velké otačky ale i tak hodně vysušovali vejce ,akorat jsem nemněl tak velké rozdili mněl jsem rozdil asi pul stupně a přešel jsem na variantu čislo dvě kdyjsem vypnul ventilatory a vlkost se mi zdvihla na požadované parametry,vajička se mi tolik nevysušovali a lihnivostse mi zdvihla na 95-100% takže skus vypnou ventilatory a uvidiš
a nebude na to nejaky obyc. termostat ?
ja puvodne do lihne taky 2x pouzil akvaristicky, ktery proste delal to same, slo to dolu moc, nebo naopak vejce uvaril :( takze jsem to musel zamenit na PID termostat a mam klid .. :)
ale mam identicke reseni :) 100mm ventilator pres 50/25W kabel v boxu 40x40x40 cca, zatepleno penou do velikosti lihne cca 8 litru. Puvodne jsem kabel mel prepnuty na 25W a bylo to malo.
Proste domaci stolni krabice o ktere vim, ze ji s klidem na jare hodim do popelnice a postavim novou.
Termostat mám od pana Morela, ale tím to nebude. Sepne kdy má, ale nestihne to vytopit. Líheň má asi špatnou izolaci, protože jsem si hrál s rozvodem vzduchu, tedy nahoře mám 10 cm díru a na dně taky. Vedl jsem tam původně pvc trubku, nyní jen zacpané papírem, asi zadělat lépe. Vysoušení vajec mě v tuhle chvíli netrápí. Ještě zkusím předělat rozložení topného kabelu a věřím, že to půjde. Takhle nějak podobně to mám. http://www.youtube.com/watch?v=d9DX2Hg3S2w akorád opačně, větráky foukají dovnitř (dozadu) a kabel je až za tou příčkou. Docela zásadní důsledky má velikost mezery mezi stěnou líhně, naštěstí můžu s celým "patrem" zatím hýbat, takže si šteluji množství nasávaného/hnaného vzduchu a tedy i rozložení teploty v líhni.
Hmm,
to ja do te sve mel jen jednu 60mm diru, jednu a vytopit jsem to nedokazal ..,
ale kdyz jsem mel pujcenou takovou tu plast lihen sestihrannou, tak tam je snad jedna dira cca 8mm nahore a pak po stranach dole u vody par malych.
Takze aktualne mam diru zavrenou plexi, jako pruhled dovnitr .. , na druhou stranu na lihnuti tech 20 - 30 krepelek rocne mi to staci .. :) A vetram jen 4x dirou 8mm dovnitr, kdy ventilator tlaci vzduch pomalu dolu, skrze topny kabel (120mm vetrak s LED podsvicenim). A zespodu mam vetrak nad vodni hladinou. Dole se vetra ven zhruba ve vysce vajec skrze cca 4x 5mm. Ale box je silne zaplneny montazni penou, cca 4 cm stena. Pri me velikosti boxu je to vsak sranda to vytopit na pozadovanou teplotu.
Ano priznavam, jsem mezi vami totalni zelenac .., ale tohle mi udelalo radost ..
reddriver
napsal(a):
Termostat mám od pana Morela, ale tím to nebude. Sepne kdy má, ale nestihne to vytopit. Líheň má asi špatnou izolaci, protože jsem si hrál s rozvodem vzduchu, tedy nahoře mám 10 cm díru a na dně taky. Vedl jsem tam původně pvc trubku, nyní jen zacpané papírem, asi zadělat lépe. Vysoušení vajec mě v tuhle chvíli netrápí. Ještě zkusím předělat rozložení topného kabelu a věřím, že to půjde. Takhle nějak podobně to mám. http://www.youtube.com/watch?v=d9DX2Hg3S2w akorád opačně, větráky foukají dovnitř (dozadu) a kabel je až za tou příčkou. Docela zásadní důsledky má velikost mezery mezi stěnou líhně, naštěstí můžu s celým "patrem" zatím hýbat, takže si šteluji množství nasávaného/hnaného vzduchu a tedy i rozložení teploty v líhni.
ja mam na 2 ventilatorech ktere mam sice odstavené 5 direk asi 8mm v promeru vetrak daný tak že nasava okolní vzduch a dole po bokach 2x5 direk kura dira 10centimentru to neni šance vytopit s takovým přisavaním
Máš zásadní chybu ,kterou si mnozí nechtějí připustit a to že: ohřev je nahoře a ženeš teplý vzduch dolu-to je proti fyzikálním zákonům ,bude ti to lítat pořád.Obrať to ,dej ohřev na dno ,nad něj dej odpařováky vody /stačí mističky s vodou/ a mezi tyto dvě věci /ohřev a odpařování /těsně nad dno/ dej ty dva ventilátorky .Potom už jen doladit dirky na přisávání vzduchu a na odvod vzduchu z líhně.Jestli chceš pošlu ti fota jak jsem to udělal z mrazáčku na 80-120 slepičích vajec.Teplota mě pracuje podle nastavení v rozmezí 0,2 °C/37,7-37,9 a to to mám na dvě 60W žárovky ,které zapínají a vypínají tak asi po 3 minutách na 20 vteřin..Tak jak to máš ty by to fungovalo bez ventilátorů a v jedné vrstvě vajec s ohřevem nad nimi -viz.biosky.Když tak napiš na : k.jirik@atlas.cz
Tak je tu další sezóna a po úspěchu z minulé sezóny jsem se rozhodl, že to chce něco většího. Rozvod vzduchu už mám vyřešený a ověřený na minulé líhni. Rozměry líhně včetně kotelny jsou 100x60x60, kotelna je v horní části, plánuji zde umístit asi 4x120mm ventilátory, které tunely po stranách ženou vzduch do spodní části, ověřeno na minulém modelu (akorád to množství ventilátorů?). Přeci jen už je tato líheň větší a nevím jestli volit opět ověřený topný kabel nebo něco jiného. Co myslíte?
Myslíte, že by postačil např. http://www.lihne.cz/668-topny-kabel-125-w.html ? Líheň trochu zmenším 80*60*60. Budu rád, když někdo poradí. Díky.
Pokud líhnete v jedné vrstvě, je zbytečné mít ventilátor, kolísání způsobuje nedostatečná izolace, setrvačnost topného tělesa, důležitý je správný průměr teploty, pokud půl minuty kabel jede a půl stojí, nastavte tak, aby byl průměr 37,6 ve středu vejce,38 nahoře. I vejce mají hmotu a neochladí se tak rychle a naopak. A testujte se správnou teplotou, ono pak i když naložíte, vlastnosti se opět změní.