Barva vajec maransek - kdo má nejtmavší?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.12.2013 20:35
mysak

XXX.XXX.54.5

Dobrý večer, chtěl bych požádat všechny, kdož maransky chovají, aby sem vkládali fotografie jejich vajíček. Prosím, zdržte se barevných úprav pomocí PC.
Mám podezření, že moje maransky nesnášejí o moc tmavší než mnohé hnědé hybridky. A to je prosím období na začátku jejich snášky. V létě to budou asi nažloutlá vejce.
Sám vložím fotografie později.

6.12.2013 22:08
giorgino123

XXX.XXX.91.12

dobrý večer,nejsou,zdaleka nejtmavší,ale mně stačí..pro srovnání s vlaškama a araukánama..v létě jsem mněl od jedné slepice fialová,napul fialová a tak..co mně zarazilo,že při očištění,se barva lehce smeje smajlík

7.12.2013 00:08
beginner

XXX.XXX.244.10

Vejce snesená tento týden. Některá jsou také světlejší, ale většina je pěkná. Váha zatím 65-67g, slepice mám mladé. Uprostřed vejce starší Vlašky.

7.12.2013 08:41
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Ja som nasadzal do liahne úplne tmavohnedé vajcia, až sa nedali presvecovať. Kuričky z nich však znášali normálne hnedé vajcia. Je to tak trochu loteria.

7.12.2013 09:28
mysak

XXX.XXX.54.5

No, nejblíže mám vajíčka našich maransek taková jako jsou na snímku z první reakce. Nemám teď foťák, takže jen pro dokreslení. Jinak by mne zajímalo, jestli někdo ví, že maranska není jediné plemeno, které snáší "čokoládová" vejce. Dalším je italská PENEDESENCA. Lehké primitivní plemeno středomořské provenience(podobně jako leghornky, vlašky, livornéské a jiné). Dneska je určitě v Lipsku vystavené, a na Evropských v Německu bylo vždy také.
Plemeno má červenou ušnici.
Vejce jsou tmavě kaštanová. Původně jsem to o tomhle plemeni věděl dřív než o maranskách, protože se mi díky př. Pavlu Wiederovi dostala do rukou německá knížka Geflügerassen. Tam byla právě u tohoto plemene fotografie vajec nebo vejce. U maransek nikoliv. A tak jsem se trochu z ješitnosti sobě vlastní čílil, když se tu před časem začla objevovat maranska, taky díky propagaci př. Šonky, že tmavá vejce nesou maransky, tedy regulérní středně těžké plemeno. A že jaká to je obrovská rarita. No, zajisté je. Ale říkal jsem si, jakto!? Jaktože má prvenství maranska?
Nicméně takovéto znaky či vlastnosti mne zaskočily vícekrát, například vícenásobná ostruha u sumatránek, u kteréž jsem to považoval za ojedinělý a charakteristický znak mezi všemi plemeny, se objevuje i u plemen belgických a brugských bojovnic a u některých nám neznámých bojovnic v Asii. No ono není divu, je to znak projevující se vůči jednoduché ostruze dominantně. Takže zase to není až taková vyjimečnost, jak se mi původně zdálo.
Juraj Kafka

7.12.2013 09:33
lydie

XXX.XXX.70.117

U nás taky tak, některá jsou světlejší. Ale momentálně nesou tmavá, toto není úplně klasicky velké, většinou nesou mnohem větší, ale začínají nést po přepeření.

Na snímku s vejcem rýnské slepice, ty letos nesou krásně velká vejce.

7.12.2013 10:35
beginner

XXX.XXX.244.10

Řekla bych, že Maranska má oproti Penedesence prvenství kvůli tmavší barvě do červena, lesku a velikosti vajec. Když se podívám na Google do obrázků na Penedesenca egg, tak vidím, že v barvě vajec jsou ještě větší rozdíly než u Maransek. Ty prostřední jsou Penedesenca.

7.12.2013 10:44
mysak

XXX.XXX.54.5

beginner napsal(a):
Řekla bych, že Maranska má oproti Penedesence prvenství kvůli tmavší barvě do červena, lesku a velikosti vajec. Když se podívám na Google do obrázků na Penedesenca egg, tak vidím, že v barvě vajec jsou ještě větší rozdíly než u Maransek. Ty prostřední jsou Penedesenca.

Tadyhle jsem našel něco o Penedesence:
http://www.feathersite.com/Poultry/CGP/Penes/BRKPenes.html

Tady je docela škála barev skořápky.

a omlouvám se, má bílou ušnici, ne červenou, jak jsem psal nahoře, ale hlavně postraní výrůstky v praporku hřebene (tzv. křížový hřeben).

7.12.2013 10:46
lydie

XXX.XXX.70.117

To je to samé jako u barneveldek, všude se tvrdí, že mají tmavě hnědou barvu skořápek, ale vypadá to, že pod tmavě hnědou si každý představuje něco jiného.

Vejce barneveldek z netu - a rozhodně nejsou tmavě hnědá.

7.12.2013 11:12
beginner

XXX.XXX.244.10

peter z bratislavy napsal(a):
Ja som nasadzal do liahne úplne tmavohnedé vajcia, až sa nedali presvecovať. Kuričky z nich však znášali normálne hnedé vajcia. Je to tak trochu loteria.

Loterie to je, protože když vlítne na slepice co snáší tmavá vejce, kohout Marans vylíhnutý ze světlejších vajec, tak může všechno pokazit. Sama jsem teď zvědavá, jestli jsem měla štěstí a můj kohout bude mít potomky s tmavými vejci smajlík

7.12.2013 11:44
beginner

XXX.XXX.244.10

mysak napsal(a):
Tadyhle jsem našel něco o Penedesence:
http://www.feathersite.com/Poultry/CGP/Penes/BRKPenes.html

Tady je docela škála barev skořápky.

a omlouvám se, má bílou ušnici, ne červenou, jak jsem psal nahoře, ale hlavně postraní výrůstky v praporku hřebene (tzv. křížový hřeben).

O Penedesence jsem přečetla před rokem snad všechno co jsem našla na netu, když jsem se rozhodovala jaké plemeno. Maransku jsem vybrala, protože má velká, tmavá vejce, je vhodná i na maso, původem je z drsnějšího prostředí, dají se tady sehnat nepříbuzní kohouti a jsou tu již zkušení chovatelé Maransek, kteří dokáží poradit smajlík Stále jsem z Maransek nadšená. Penedesenca tady není k sehnání, složitě se budou shánět nepříbuzní kohouti, je to lehké plemeno jenom na vejce a ještě ze Španělska, takže do zimy asi nic moc. V Německu klub chovatelů Penedesenca je.

7.12.2013 12:24
beginner

XXX.XXX.244.10

giorgino123 napsal(a):
dobrý večer,nejsou,zdaleka nejtmavší,ale mně stačí..pro srovnání s vlaškama a araukánama..v létě jsem mněl od jedné slepice fialová,napul fialová a tak..co mně zarazilo,že při očištění,se barva lehce smeje smajlík

Jsou pěkná a barevná kombinace, to je pastva pro oko smajlík

7.12.2013 12:52
giorgino123

XXX.XXX.91.12

beginner napsal(a):
Jsou pěkná a barevná kombinace, to je pastva pro oko smajlík

tak ruzných odstínu vajec mám sedm..z těch vajec jsou vlastně jen dvě od lonských maransek,araukány snáší cca měsíc,vlašky dva,a to menší hnědé je od letošní maransky..ale to určitě každý chovatel poznal..jen jsem chtěl říct,že barva ještě není konečná..uvidíme na jaře,až zase bude sluníčko a zelená tráva..smajlík

7.12.2013 21:40
oskar222

XXX.XXX.93.3

teda ta Penedesenca je ale krasavice, možná se neobjevila protože je docela podobná vlaškám, ale je pravdou, že čím víc plemen na našem území tím lépe, takové španělky by jistě také stály za hřích smajlík

12.12.2013 17:03
mysak

XXX.XXX.54.5

Obnovuji téma barvu vajec maransek aneb kdo má nejtmavší..
a jak jsem slíbil, vkládám fotky našich vajec.
Mám zatím 4 nesoucí maransky 2013, 5. ještě vyčkává. Zde na snímku společně s vejci vránohlávek, sumatránek a minorek....dole uprostřed narůžovelé vejce od hybridky.

12.12.2013 17:05
mysak

XXX.XXX.54.5

na dalším snímku platíčko z dneška, je tmavě hnědých vajec 5, jedno je od druhé hybridky, které to bude?

12.12.2013 19:42
jara.k

XXX.XXX.143.48

mysak napsal(a):
nápověda...smajlík

Že by první zleva?

12.12.2013 19:51
mysak

XXX.XXX.54.5

jara.k napsal(a):
Že by první zleva?

ano! smajlík tedy na posledním snímku 1. zleva. Moc se to neliší, že jo? Tak co, máme maransky nebo ne? Ví někdo o někom, kdo má opravdu tmavě kaštanová nebo čokoládová vejce svých maransek? Nebo je nutno počkat na materiál až bude europaschau ve Francii? smajlík

12.12.2013 23:35
danis

XXX.XXX.188.108

Od mojí letošní slepičky líhnuté v květnu. Ze třech slepiček nese jen ta jedna, od listopadu, ob den vejce. Druhá pipka začala, ale hned přestala, třetí se s nějakým snášením zatím neobtěžovala.

14.12.2013 16:32
vojtamarta

XXX.XXX.217.140

Dobrý den.Mohu se zeptat čím všichni krmíte,že máte tak nádherná vajíčka?Mě začaly maranské slepičky snášet tento týden,ale barva světlounká,hnědě ťupkovanásmajlíkKde se dají koupit kvalitní kuřátka?Děkuji.

14.12.2013 19:29
giorgino123

XXX.XXX.91.12

dobrý večer,podle toho odkud jste..určitě ve Vašem okolí nějaký chovatel je...nejlepší je ho navštívit,a vidíte jakou má barvu vajec..smajlík

14.12.2013 22:25
jadron

XXX.XXX.93.33

Dobrý den, čtu tuto diskuzi o barvě vajec.Mám Maransky líhnuté v dubnu a ještě mi nesnášejí.Jsou moc pěkné,myslím že co se týče krmení jim nic nechybí,výběh mají a vajíčka pořád nikde.

15.12.2013 17:58
lydie

XXX.XXX.70.117

vojtamarta napsal(a):
Dobrý den.Mohu se zeptat čím všichni krmíte,že máte tak nádherná vajíčka?Mě začaly maranské slepičky snášet tento týden,ale barva světlounká,hnědě ťupkovanásmajlíkKde se dají koupit kvalitní kuřátka?Děkuji.

krmíme klasiku, pšenice, kukuřice, zelené, sem tam syrovátka + maso (krmíme jím psy, tak se pipky svezou).
U chovatele se kromě kuřat podívejte na rodiče a násadová vejce.

18.12.2013 09:23
vojtamarta

XXX.XXX.217.140

Dobrý den.Děkuji za odpověď.Krmíme tím samým,včetně naklíčené pšenice,zbytků a syrovátky.Slepičkám myslím opravu dopřávám!!!Problém asi bude opravdu ve slepičkách.Jedna z pěti nemá kolem krku ani to světlé pálení/omlouvám se,za tento termín-nevím jak se tomu odborně říká..../,ale zatím se mi nepovedlo vysledovat,jestli to vajíčko je právě od té nedobarvené-snáší ho někdy během dne....dlouhá pérka na běhákách mají všechny,tak uvidím časem jak budou nést.Příště si dám při koupi větší pozor.Kuřátka jsem si vyzvedávala v Jihlavě na benzině /byla jsem ráda,že jsem je sehnala..../takže u násadových vajec nikdo nevísmajlík

18.12.2013 09:44
vojtamarta

XXX.XXX.217.140

ještě moc poprosím,když by měl někdo na jaře na prodej kuřátka z opravdu čokoládových vajíček,koupila bych jich klidně 20 ks.Nejlépe Vysočina,ale můžeme si udělat výlet i jinam
smajlík alena.luksickova@seznam.cz

18.12.2013 11:00
jana-jana

XXX.XXX.86.69

také mě začínají maransky snášet.....pro srovnání jsou spolu vajíčka od araucany,leghornky,wyandotka a žerzejský obr smajlík

22.12.2013 06:56
vojtamarta

XXX.XXX.217.140

Krásný dobrý den.Mám velikou radost!!!!Maranská slepička má obden vajíčko a hurá hurá.... je čám dál tmavší-momentálně,jako velikonoční z cibulových slupeksmajlíkJen mne překvapilo,že barva se dá lehce setřítsmajlíktak snad to není nějaká vada...již jsem to v nějaké diskuzi také četla.

22.12.2013 16:15
giorgino123

XXX.XXX.91.12

vojtamarta napsal(a):
Krásný dobrý den.Mám velikou radost!!!!Maranská slepička má obden vajíčko a hurá hurá.... je čám dál tmavší-momentálně,jako velikonoční z cibulových slupeksmajlíkJen mne překvapilo,že barva se dá lehce setřítsmajlíktak snad to není nějaká vada...již jsem to v nějaké diskuzi také četla.

je to normální,že se setře...proto je moc neumývejte smajlík jinak kdybyste ještě scháněla kuřata,jezdím občas kousek ke Ždáru n Sázavou...smajlík

23.12.2013 07:15
vojtamarta

XXX.XXX.217.140

Dobré ránko.Písněte mi na email,určitě se domluvíme.
alena.luksickova@seznam.cz

10.6.2014 03:37
beginner

XXX.XXX.244.10

Pečlivě vybírám co budu líhnout, držím se hesla "co se zaseje, to se taky sklidí" , takže kuřátek mám málo, ale zato z těch nejtmavších, nejhezčích, největších vajec smajlík

14.6.2014 21:13
venziva

XXX.XXX.32.1

beginner napsal(a):
Pečlivě vybírám co budu líhnout, držím se hesla "co se zaseje, to se taky sklidí" , takže kuřátek mám málo, ale zato z těch nejtmavších, nejhezčích, největších vajec smajlík

To je paráda smajlík !!!

15.6.2014 14:08
honzapm

XXX.XXX.29.18

beginner napsal(a):

To je správný přístup. Víc takových lidí i kuřat. smajlík

15.6.2014 14:08
honzapm

XXX.XXX.29.18

giorgino123 napsal(a):
dobrý večer,podle toho odkud jste..určitě ve Vašem okolí nějaký chovatel je...nejlepší je ho navštívit,a vidíte jakou má barvu vajec..smajlík

smajlíksmajlík

16.6.2014 22:21
ondře.j.

XXX.XXX.78.37

beginner napsal(a):

Zdravím, odkud jste ? smajlík Jinak barva je smajlík

23.11.2014 12:07
mysak

XXX.XXX.54.5

Tak co, už má někdo v ČR Penedesenky?

24.11.2014 17:38
andreakiss

XXX.XXX.34.131

Dobrý den, mám maransky prvním rokem a tady jsou moje úplně první dvě vaíčka. Jsem na ně pyšná. Andrea

24.11.2014 17:46
andreakiss

XXX.XXX.34.131

andreakiss napsal(a):
Dobrý den, mám maransky prvním rokem a tady jsou moje úplně první dvě vaíčka. Jsem na ně pyšná. Andrea

nejde mi vložit foto, škoda

24.11.2014 17:48
merfi

XXX.XXX.151.95

Skuste zmensit fotku

24.11.2014 18:06
andreakiss

XXX.XXX.34.131

andreakiss napsal(a):

Tak druhý pokus

24.11.2014 19:05
jana-jana

XXX.XXX.86.69

mě by už stačilo, kdyby konečně nesly,ať jsou třeba málo hnědé smajlík

24.11.2014 19:31
merfi

XXX.XXX.151.95

Mne teraz tiez vacsina sliepok prestala niest.Momentalne mi nesie len jedna Cemanacka,Bielefeldky a 2 z piatich Maransiek
Nesu mi psenicne o ktorych sa tvrdi,ze maju bledsiu skrupinu,ale asi je to individualne..

5.12.2014 15:00
oskar222

XXX.XXX.103.2

chová v ČR někdo plemeno Penedesenca?nevíte o někom?

5.12.2014 15:04
oskar222

XXX.XXX.103.2

případně plemeno Empordanesa, kromě vajec mě prekvapil i vzhled barevné ráce-jakoby citrónové zbarvení, velmi neobvyklé..

5.3.2015 20:22
merfi

XXX.XXX.221.237

Moja pšeničná Marans zase tmavšie ako zvyšné modré a čierne.Fotené s bleskom, tak je na fotke trochu bledšie.

5.3.2015 23:28
karji

XXX.XXX.13.161

Pro merfi: neprodal by jste násadová vajíčka. karji@seznam.cz děkuji za odpověď Jitka.

5.3.2015 23:42
merfi

XXX.XXX.221.237

Dobry vecer.Zatial este stale plnim liahen.

30.12.2015 16:53
lydie

XXX.XXX.70.117

Vejce letošních slepiček, bohužel líhnutých koncem dubna, takže začaly snášet před nedávnem a zatím nesou malá vejce. Barva slušná, od 12 slepic 8 - 10 vajec denně, správná velikost vajec stále v nedohlednu smajlík.

1.1.2016 12:13
agnescup

XXX.XXX.75.164

Krása budete letos prodávat násadová vajíčka nebo kuřátka.Odkud jste?Můj email agnesc@seznam.cz.Mužéte se prosím ozvat.Děkuji.

1.1.2016 12:27
agnescup

XXX.XXX.75.164

beginner napsal(a):

Krása budete letos prodávat násadová vajíčka nebo kuřátka.můj email agnesc@seznam.cz.Mužéte se prosím ozvat děkuji.

1.1.2016 14:57
honzapm

XXX.XXX.182.25

Je to napínavé. Jsem zvědafson, kdo je nakonec budete mít nejtmafší.

5.2.2016 13:53
dedoza

XXX.XXX.113.158

Tak sa pripajam aj ja. Uz som v nejakej inej diskusii pisal o tom, ze fotit vajicka maransiek bez oficialnej farebnej skaly nie je moc objektivne. Je mi jasne, ze nie kazdy ma moznost sa k nej dostat. Prikladam teda rozne foto vajicok od mojich sliepociek, pri roznych svetelnych podmienkach. S farebnou skalou aj bez nej. Zatial to, podla mna, vedie"beginner". Ak aj nie kvoli farbe, tak kvoli pristupu k liahnutiu urcite.

Přidejte reakci

Přidat smajlík