Zdravím všechny, tak mě napadlo, co tak udělat galerii nejrůznějších vad, které najdeme ve svých chovech.
Nejsem posuzovatel, ale myslím si, že je dobré, aby každý chovatel věděl co je u jeho zvířat špatně. Předejde se tak alespoň z části tomu, že se na výstavě objevují mnohdy i výluková zvířata, ačkoli si uvědomuji, že kolikrát je chovatel rád, že něco vůbec na výstavu dá (kvůli propagaci).
Nehledě na to, s pěknými zvířaty se tu chlubíme stále, ale co tak s vadnými? Neříkejme, že nejsou? Bohužel je jich většina, a proto jsou dříve či později vydatným zdrojem naší stravy.
Takže začnu u sebe: kuřice sumatránky se sice intenzivním ale celoplošně modrým leskem, Správný lesk je zelený. Zvíře je po zkušenostech použitelné do chovu se světle zeleně lesklým kohoutem. Na výstavě dostane výprask a poznámku fialka.
Loňská slepice sumatránky s vadně utvářenými loketními letkami v levém křídle, Degenerační vada. Praporce per mají silně porušenou strukturu, nebo zcela chybí. Jinak silné zvíře, ale bohužel.
Mladý kohout sumatránky s vysoko neseným ocasem. Správný je pokud možno vodorovný. Mírné zdvyžení u mladých nevadí, protože v plném peří ocas klesne dolů. Tady je to ovšem už příliš.
Starší kohout minorky, probělený obličej, vada která se ukazuje jako dosti tvrdošíjná, souvisí s přibýváním bílé barvy v závislosti na věku. Jako mladý kohout tuto vadu neměl. Další vadou je silně porušená struktura rýdovacích per, jejich vějířovité rozprostření a také úhel nasazení ocasu by měl být o něco nižší. Ušnice jsou neklamnou známkou po proběhlých soubojích a chladu. Zvíře by bylo výlukové.
Mladý kohout sumatránky, tzv. proužková fialka, tvrdošíjná věc. Která se z ničeho nic objeví z nejrůznějších příčin. Vjinak pěkně zeleném lesku jsou příčné modrofialové proužky různé šíře a množství a působí rušivě. Na zrcadlech a vedlejších srpech je to nejlépe vidět a také nejvíc to ruší. Ojedinělá vadně zbarvená pera lze před výstavou šetrně vytrhnout. Ale tady je to na useknutí hlavy.
kohout sumatránky s vadou na hlavě - esovitě klopený hráškový hřeben. Extrémní vada, mnohem častější je pouhé esovité pokřivení, či proláknutí. I tak je to velmi tvrdošíjná vada.
Kohout minorky s nepravidelně řezanými zuby a jedním náznakem dvojzubu.
Kohout minorky s méně typicky utvářeným hřebenem a především drobnými ušnicemi, Měly by plochou odpovídat přibližně ploše laloků.
Kohout minorky, s netypicky utvářenými zuby v hřebeni, drobnou ušnicí, a výše neseným ocasem.
Kohout bantamky černé, téměř ideál. Všimněte si hřebene, ušnic i celkového tvaru.
Kohout zdrobnělé hempšírky červenoměděnné. Je nekroužkovaný a má světlejší nohy. Velmi pěknou hlavu. T.j. hřeben, oko.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zajímavé a inspirativní vlákno, díky za něj. Také si dovolím přispět svojí troškou pro ty, co se zajímají o česká plemena drůbeže. Na této adrese:http://www.nasamotebezlesa.cz/drubez.html klikněte na průvodce fenotypem
mysak
napsal(a):
není za co, a proč ne hempšírák téměř ideální, ale stačí si všimnout těch světlých nohou.
reagovala jsem hlavne na bantamaka :)
U hempsira jsou ty behaky jasne. Nakoukana mam jen mnou chovana plemena, pripadne ta, co me zajimaji vic, takze vzornik vad je opravdu pro me hodnotnejsi, nez dokonali (i temer) jedinci.
Sliepočka Wyandotky lososovej u ktorej som si všimol tmavú farbu v perí , s chovu bude vyradená ..
napsal(a):
Zajímavé a inspirativní vlákno, díky za něj. Také si dovolím přispět svojí troškou pro ty, co se zajímají o česká plemena drůbeže. Na této adrese:http://www.nasamotebezlesa.cz/drubez.html klikněte na průvodce fenotypem
Zdravím a děkuji za Vaše díky
já tu galerii vad a předností češek a šumavanek znám velice dobře, a je to perfektně zpracované takhle jak to posuzovatel vidí, tedy zvíře v daném okamžiku, to názorně stačí. Tohle bych potřeboval u svých plemen taky.
.
martinez
napsal(a):
No ja som si pôvodne myslel že to je vada , ked má tmavšie perie na chvoste a krčnom závese , ale ak by to nebola až taká vada tak by som ju použil dalej v chove :)
Ocas je lososově červený,rejdováky částečně černě pigmentované,podsada je světle modrošedá.Loketní letky jsou barvy lososové vnitřní prapory rovněž lososové ale s šedočerným pepřením.,takže první fotka ok
Osobně jsem měl na mysli krční závěs,je tam tmavá barva,ale
zakončené lemy jsou bílé i když na konci tmavších per,ale není to pepření pokud to dobře vidím na foto
Kdyby lemy per nebyly zakončený bílou a byly jen tmavé je to výluková vada..Snad mě někdo opraví jestli jsem to dobře opsal ze vzorníku
Ale podle mě ta slepička je ok, má pěkné lososové zbarvení v horních partiích těla i když trochu v krč.závěsu tmavší.
Škoda,že tady na fotografiích to není i po zvětšení tak dobře vidět,jako třeba v inzerci.Tam jsou některé fotky nádherné ve skutečné velikosti s každým detailem Hmm,v inzerci jde o love,tady jen o rady
dorm
napsal(a):
Ocas je lososově červený,rejdováky částečně černě pigmentované,podsada je světle modrošedá.Loketní letky jsou barvy lososové vnitřní prapory rovněž lososové ale s šedočerným pepřením.,takže první fotka ok
Osobně jsem měl na mysli krční závěs,je tam tmavá barva,ale
zakončené lemy jsou bílé i když na konci tmavších per,ale není to pepření pokud to dobře vidím na foto
Kdyby lemy per nebyly zakončený bílou a byly jen tmavé je to výluková vada..Snad mě někdo opraví jestli jsem to dobře opsal ze vzorníku
Ale podle mě ta slepička je ok, má pěkné lososové zbarvení v horních partiích těla i když trochu v krč.závěsu tmavší.
Škoda,že tady na fotografiích to není i po zvětšení tak dobře vidět,jako třeba v inzerci.Tam jsou některé fotky nádherné ve skutečné velikosti s každým detailem Hmm,v inzerci jde o love,tady jen o rady
Joooj dakujem velmi pekne potešili ste ma ja som si nebol až tak istý či to njeje zle , a bál som sa hlavne o potomstvo njže by som ich chcel nejako množiť ale chcem si práve po nej nechať ešte nejaké mladé kuričky :) dakujem ešte raz :) no a presne tak tu je to hlavne o tých radách :)
pro představu co se objevilo v Lysé tuším loni na speciálce wyandot při CV
Myšák promine,že tu píšem jen o lososových
já vím,že za to ty slepičky nemůžou,ale kohouti to dorazili ,to mě doma pod sekeru šla extra elita podle co tam bylo.Škoda,že nejsou vidět u tohoto prsa .Pořád píšu jen o barvě.
Na posouzení tipu a ostatního nejsem dobrý fotograf
jo012810
napsal(a):
Kohout bantamky černé, téměř ideál. Všimněte si hřebene, ušnic i celkového tvaru.
Opravdu jediné ušnice jsou typické a pěkné, hřeben je hrubý, trn jako by uskrivnuty s lomenym koncem. Méně klenuty trup. Křídla méně snesena k zemi. Zada delší. Může jít o problém ho vyfotit ve správný moment, ale s takovým hřebenem mě za plot nesmí.
napsal(a):
Moc pěkně názorně udělaná prezentace.
Hlava kohouta sumatránky, vcelku pěkná klenutá se silným zobákem, s typicky utvářenou uzdičkou a zakrnělými laloky, avšak hřeben je přerostlý a dvakrát esovitě deformovaný, světle červený, také v očích je nežídoucí světlý klínek.
hlava kohouta sumatránky ne zcela typická tvarem pro bojovným plemenům příbuzná plemena, se slabým přerůstajícím zobákem, dále chybným, oranžově klínkovaným okem. Předností je snad jedině ostružinově tmavá pigmentace hřebene, obličeje a ušnic.
mysak
napsal(a):
hlava kohouta sumatránky ne zcela typická tvarem pro bojovným plemenům příbuzná plemena, se slabým přerůstajícím zobákem, dále chybným, oranžově klínkovaným okem. Předností je snad jedině ostružinově tmavá pigmentace hřebene, obličeje a ušnic.
že se nežádoucí znaky dědí dále a to i přesto, že se jednalo o cizí krev, nám dokazují další snímky hlav mladých kohoutů tedy vadné zbarvení očí, i netypický tvar hlavy...
silná klenutá, dravčí hlava, se silným zobákem, ovšem opět klínek v oku. To jsou všechno mladí kohouti, kteří následovali po zařazení předchozích kohoutů do chovu.
správná barva oka je takováto a rovněž tvar hlavy je nadějný, ovšem tady je zase výrůstek na hřebeni viz šipka. To se může a nebo nemusí změnit v dospělosti až se hráškový hřeben plne vyvine. Většinou to vede ohodnocení "výrustek na hřebeni"
Světlý obličej, namísto tmavě pigmentovaného, již u takto mladého kohouta vede v dospělosti ke zcela světle červeným znakům na hlavě, protože se pigmentová zrna v pokožce s vývojem obličeje a hřebene roztáhne. Což bývá zhusta vidněno na německých výstavách.
dobrý tvar a velikost hřebene, vynikající tmavé pigmentování obličeje, hřebene, ušnic, ovšem opět světlé oko, rok 2007, do přání by Němci možná napsali zmenšit laloky.
Ušlechtilý tvar hlavy, zobák a oko v normě, spoře opeřená hrdelní uzdička a její tvar jako přednost což u předchozího snímku nebylo, hřeben by mohl být tmavší, obličej přiměřeně pigmentovaný. Celkově hlava dobrá, žádoucího formování, ale dle porovnání s jinými zvířaty jemnější vlivem příbuzenské plemenitby,
Dobře formovaná hlava, silný zobák, oko by mohlo být tmavší, nedostatkem jsou vyvinutější laloky a naopak mělká sotva znatelná uzdička, výlukou je jinobarevné peří, tj příměs divoké řady v opeření hlavy a krčního závěsu. Taková zvířata se mi periodicky objevují, přesto, že je soustavně vyřazuji. Selekce je ztížená o ten fakt, že u slepic se vada neprojeví.
užší hlava s mělkou sotva znatelnou uzdičkou, jinak dobrá velikost hřebene, barva oka, slabší šídlovitý zobák,
vynikající barva oka, tvar hlavy, zobáku v normě, dobrá barva obličeje a hřebene, kde jej však hyzdí znatelné vyhnutí v přední třetině, laloky a ušnice by mohly být menší, uzdička více výrazná.
Tak takhle bych si to asi představoval, bez té proláklinky v hřebeni... No, je vidět, že ty určité vady mám u svých zvířat stále, a stále je co zlepšovat, a to byla ukázka pouze hlav kohoutů sumatránek. Jsou to fotografie od roku 2004 až do roku 2008. Proč jsem přesto tato některá zvířata používal, byly jiné žádoucí znaky, které jsem je potřeboval zlepšit.
Bylo tím mimojiné dvojitá ostruha dobře vyvinutá, lepší struktura opeření, tvar trupu, dlouhý sedlový závěs a opeření krytu ocasu, tmavý obličej, bezvadná struktura ručních letek, bílá skořápka, vyrovnaný lesk modrozelené barvy, střední nohy.
Trochu k typu: tak tohle je můj první kohout sumatránky od př. Ing. Kratziga (dej mu Pán Bůh lehkou zem) v roce 2001, jak vidět barva je chybná tedy příměs divoké kresby v krčním závěsu, hlava v normě, krásně tmavé kožní útvary, Ovšem typ odpovídá německému vysokonohému směru šlechtění bez dlouhých sedlových per... Tento kohout tedy do dalšího chovu použit nakonec nebyl.
další kohoutek od př. Fencla,... 2002. kohout odpovídá typu Holandského a belgického směru šlechtění, tedy postava znatelně nižší, ladnější, zaoblenější v prsou, ale také bohatší sedlový závěs, ale také světlejší obličej a hřeben. Porušená struktura některých srpů a rýdovacích per, Znatelně měkší struktura opeření.
Abych to potvrdil, že to není jen u mne,ale ty rozdílné trendy jsou i ve světě, tak zase německý typ - Připomíná spíše bojovnici (vyšší nohy, plošší prsa, kratší a tvrdší opeření .... )
a zvíře třeba z USA... je to vidět že je to něco jiného...(nízká noha, dlouhé peří v sedlovém závěsu často sahající až pod patní klouby, bohaté opeření krčního závěsu, celkově zavalitější postava...)
pastevecovci
napsal(a):
No a myslíte, že ani tohle by Vám Šonka do chovatele nepustil? Není škoda, když už jste si s tím dal tu práci to zveřejňovat takhle?
Nevím, s panem Šonkou se akorád úspěšně míjíme, Ale v žádném případě spolu nemáme problém.
Tak myslel jsem, že se přidají další, už to slibně začalo a nakonec to převálcovaly ňáký kalimera.
Zajímavé, že by nikdo neměl vadná zvířata, není to nic o chlubení, spíš si umět ty vady označit, pojmenovat a řešit je případně. Asi tomu každej seká hlavy aniž by to fotil.
Takže jsem nechtěl, aby téma hned zapadlo... ikdyž jsou Vánoce za dveřmi.
No a řešit to touto cestou je pro mně časově nejsnazší. A dočká se tu operativních reakcí.
J.K.
dorm
napsal(a):
Mě by zajímalo jaký bylo potomstvo po tom minorákovi původem ze španěl jak jsi přivezl Juraji
Rozumím, Odchovu není mnoho, díky výpadku v líhni. Takže obrázek si z toho co zbylo moc nelze udělat. No zatím ještě čekám až se to dodělá, Kohouti drobnější, mají výše nesené ocasy, Temperament je však typicky živý. Problém mám spíš u svých slepic z loňska, že z přepeřením dostaly silné záběly ne jen v letkách ale i různě po těle. Takže připomínají pomalu černobílé vlašky. Tak nevím, co zařadím do rodičovského kmene na jaře.
Pozitivní je aspoň to, že starý španělský kohout je v současné zatím bez probělení obličeje, že má prostě přesně dáno co má být bílé a co červené. A né že se z něj s postupujícím věkem stane hnedle španělka. Skusím to nafotit. A jinak budou v Blatné po Novím roce.
takže příklad slepic.. minorek
tady kuřice před snáškou, ještě není vyjádřen lichoběžníkovitý rámec, břišní část je ještě vykasaná. I tak lze předvídat, že to nebude nic extra typ. Ocas je příliš zdvižený.
mysak
napsal(a):
Nevím, s panem Šonkou se akorád úspěšně míjíme, Ale v žádném případě spolu nemáme problém.
Tak myslel jsem, že se přidají další, už to slibně začalo a nakonec to převálcovaly ňáký kalimera.
Zajímavé, že by nikdo neměl vadná zvířata, není to nic o chlubení, spíš si umět ty vady označit, pojmenovat a řešit je případně. Asi tomu každej seká hlavy aniž by to fotil.
Takže jsem nechtěl, aby téma hned zapadlo... ikdyž jsou Vánoce za dveřmi.
No a řešit to touto cestou je pro mně časově nejsnazší. A dočká se tu operativních reakcí.
J.K.
Každý asi máme vadná zvířata, jen to nedokážeme popsat tak pěkně jako Vy
Takže jen sedíme a čekáme kdy se objeví nový příspěvek
beginner
napsal(a):
Každý asi máme vadná zvířata, jen to nedokážeme popsat tak pěkně jako Vy
Takže jen sedíme a čekáme kdy se objeví nový příspěvek
tak neseďte jen a pište pište..
fotit minorky je velmi složité, protože jsou furt v pohybu, pokud tedy neodpočívají různě posedané v křoví. Takže zde již nesoucí slípka, ovšem opět jako vanička...
Tak já přidám svoje wyandotky - světlá prsa kohoutků, chybějící kresba na krku slepičky (říkali zkušenější), budu ráda, když se od znalých dozvím případné další vady.
Obludek máme doma dost, ale obvykle je nefotíme, jak psal někdo výš :).
mysak
napsal(a):
.
Na předchozím snímku kohout stojící u napáječky má krásně složený nízko nesený ocas v mezích 10 - 15°, Ovšem stejné zvíře při normálním postoji vykazuje dle rozsahu vadu velkou až nepřípustnou - výše nasazený ocas (50 stupňů k lini podložky a dokonce ještě více k linii zad), navíc je vějířovitě rozprostřený, což samozřejmě při různém stupni rozčilení kohouti dělají všichni napříč plemeny, ale tady je to přeci jen špatné.
Stejně tak kohout vránohlávky zlatokrké v pozadí má rovněž výše nesený ocas a kratší trup.
Druhý kohout minorky je ještě horší ocas nasazen téměř kolmo na linii zad, záda jsou krátká, ostrý zlom v přechodu linie zad - ocas. Nepřípustná vada. I když je kohout pěkný v hlavě, nohách a v kvalitě opeření.
mysak
napsal(a):
Druhý kohout minorky je ještě horší ocas nasazen téměř kolmo na linii zad, záda jsou krátká, ostrý zlom v přechodu linie zad - ocas. Nepřípustná vada. I když je kohout pěkný v hlavě, nohách a v kvalitě opeření.
Hlavu má pěknou, ikdyž jemnější.
Minorka - starší nosnice ročník 2011: Nepřípustná vada - kolmo nasazený téměř veverčí ocas, slepice připomíná typem spíše klecovou leghornku z 80. let.
Nepřípustná vada mezi všemi plemeny (kromě několika málo spec.) - ostruhy u slepic, Zde na jednom běháku. Velikost jasně větší než polovina hrášku - bez diskuze adeptka na výluku! I když snáší dobře. Výskyt ostruh u slepic minorek je tvrdošíjná dědičná vada. Mám dojem, že se dědí i přes kohouty podobně jako kvokavost, tj. syn po matce s ostruhou předává na své dcery totéž.
PS.: Co by za takovou ostruhu dali někteří zakrslí kohouti.
MOR, prakticky všechny loňské minorky (4 ks) při letošním přepeřování výrazně probělely. Vůbec nevím co je příčinou. Když v prvním roce byly normálně černé. jJasná výluka, jinobarevné peří, silné záběly a probělení.
takže o další důvod víc, proč nasazovat vejce k líhnutí od dvouletých slepic a starších, protože vady se ještě mohou projevit, a při zařazování takhle nestabilních rodičů to může vést k prohlubování nežádoucích změn už v prvním roce. Ještě, že jsem od nich loni nenasadil. Takže půjdou do užitkového hejna.
Začínám a na začátku bylo 200ks vajíček,toto mi zůstalo,tak snad jako základ ?
No nejlépe na tom bude asi Velsumák,ale roste pomaleji a Maranska ten roste celkem rychle bude mít asi nejvíce masa,ale co jsem měl kohoutky navíc tak jsem zatim udal,tak nevim,Brahman roste asi nejpomaleji,ale je největší.Hudánek to na ně zkoušel a zkouší,ale nic si z něj nedělaj tak honí akorát Araukana a nejmladšího Vlašáka porculánového nebo (trojbaravného) ten má slepičky ještě v odchovně.
chovatel10
napsal(a):
Dobrý deň chcel by som sa spítať. Aký má mať kohút Vlašky jarabičej hrebeň koľko má mať zubov ? vopred Ďakujem keď budem mať čas pridám aj foto môjho kohúta ktorého chcem zaradiť do chovu
Zdravím, podívejte se zde.
http://klub-chovatelu-vlasek.webnode.cz/slechtitelske-okenko/
Takže pokračuji a oživuji téma, pokud se někdo přidá, bude jen dobře. Snad to vypadá, že mají všichni pro jaro nachystaná samá stobodová zvířata. jen já mám brak. No nevadí. I u těch chovných a třeba i importovaných zvířat jsem vždycky našel minimálně tři chyby, které kdyby dané zvíře nemělo, bylo by OK. Ale o tom je to, že je to příroda a zkrátka jedno jak druhý zvíře nikdy nebude. To bychom tomuseli vyrábět jako v továrně. I tam jsou zmetky.
Takže pro změnu ještě zase minorky, je to tak výrazné plemeno, že každá chyba je hned vidět. Hledat chyby u hráškových hřebínků třeba slepic araukan je na lupu. Ale jsou tam.
Zde kohout minorky 2005, se kterým jsem vlastně začínal celé to trojbarevné (čti černočervenobílé) martirium potrhlých létavic. Dle velikosti postavy a znaků na hlavě to byl Pan Kohout. Ovšem kdyby neměl špičaté, téměř trojúhelníkové ušnice, správně mají být oválné. A také vysoko nesený ocas. Postoj není zcela typický, ale to je kvůli zimě.
o rok mladší kohout 2006, tedy syn předchozího, má pěknou délku trupu s náznakem lichoběžníku, dobré nohy, ocas, ale hřeben není typický, je proláklý a ušnice jsou měsíčkovité, dole špičaté.
Ještě odchov 2006, ale v mladším věku foto jiného kohoutka, po nakroužkování tedy cca 12. týdnů stáří, nadějný kohoutek dobře patrný je lichoběžníkovitý tělesný rámec, dobře nízko nesený ocas. Hřeben hyzdí kratší poslední zub a již nyní je hřeben předsazený nad zobák, bohužel foto dospělého nemám. Ušnice je drobná, také dole špičatá, měl jsem už i výraznější u stejně starých kohoutků.
maranska s pěkným obdelníkovým rámcem trupu, vadou je nerovný až témeř klopený hřeben, světlejší oko a náznak podušky na sedle.
maranska 2, mladá slepice v snáškové pauze, měla rozneseno a teď zcvrkla hřeben a zatáhla břicho, možná dojde i ke krčnímu pelichání. Není to vada na kráse, ale na užitkovosti. Ztráta vajec několik týdnů.
Slepice bantamky černé - Mírně zvednutý trn, přesto jinak pěkná ušnice, tmavý zobák i oko.
Antverpský vousáč černobílý, boční výstupky na hřebeni,výluková vada, do chovu jen z nutnosti.
Bantamka černá - dlouhá záda, plochý ocas - ten by měl jít více vzhůru a tvořit oblouk v zádech, jinak vynikající lesk, pěkný hřeben, menší ušnice, je to mladý kohout, ocas by se mohl ještě dodělat, ale tento je moc položený a není to pravděpodobné, ušnice by se také mohla ještě dodělat.
U kačera K smaragdové uprostřed nad bazénkem a vpravo ve vodě, příliš světlý zobák, ideál je první 1/3 zobáku světlá. Ideál je ve vodě vlevo.
IB hnědý, ocas nesměřuje v lini těla k zemi, ale je spíše kolmo. Docela postihovaná vada srážkou, za 2-3 b.
poslední dobou se stále častěji vyskytující degenerativní vada žlutých plymut - otočená pera v ocase...
oživuji téma.. foto kohouta žluté plymutky s boku. Šipky ukazují obráceně rostlé rýdováky. Ocas tak působí rozcuchaně neuceleně. Viděl jsem to už u více zvířat.
Otázka: co dělat proti proběleným kosírkům u kohoutů? Hlavní srpy jsou u mnohých kohoutů u báze rušivě probělené, a postupuje to s věkem. Je to velmi tvrdošíjná věc. Viděl jsem to i u amroxek.
3* po sobě bratr a sestra to je moc, tak 1* jo. Můžou se posílit dobré i špatné znaky, ale lepší by to bylo otec dcera a pak na ty potomky dalšího kohouta, případně ještě jednou otce a dost No a stát se může cokoliv, nevím, zda to nutně postihne líhnivost, nebo degenerativní onemocnění,, či křivé prsty, myslím, že mnozí to tvrdí, ale to není průkazné, pokud nedělá někdo statistický průzkum za tímto účelem. Já dělal bantamky otec dcery a jen dobré zkušenosti mám. Pak jsem dal nového kohouta a nic moc.
pokračuji v tématu:
na snímku mladý kohout vránohlávky stříbrokrké s vadou na křídle. tzv: otevřené křídlo, neboli špatně složené křídlo, slabá, nefunkční axiální pera, ikdyž jsou přítomna, způsobují vychýlení ručních letek vně loketních. Křídlo působí rušivě.
ten samý kohout v detailu na hřbetě, zahnědlé a zažloutlé tóny místo stříbřitě bílých.
předností kohoutka je pěkná černá stvolová kresba, skutečně prokreslená. I když i zde jsou na místo stříbřitě bílých ploch mírně zažloutlé tóny. na fotce to tak bohužel nevypadá, ovšem ve skutečnosti to bylo ještě žlutější. Také intenzivní zelený lesk černých částí je plus.
jiný kohout Vr. se sice čistě stříbřitě bílou kresbou, ovšem se slabou melírovanou stvolovou kresbou sedla.
Že je jeho kresba nesprávná, je patrnější na krčním závěsu, kdy stvolová kresba není černá, jen šedá, a občas černě pepřená, černé pigmentování je jakoby přerušováno. Místo černého klínku je šedý s pepřením. Oba kohouty jsem vyřadil.
mysak
napsal(a):
pokračuji v tématu:
na snímku mladý kohout vránohlávky stříbrokrké s vadou na křídle. tzv: otevřené křídlo, neboli špatně složené křídlo, slabá, nefunkční axiální pera, ikdyž jsou přítomna, způsobují vychýlení ručních letek vně loketních. Křídlo působí rušivě.
tzv. " otevřené křídlo " je něco úplně jiného. Nastudovat třeba u bojovnic jamato a neplest ostatni chovatele.
marysh
napsal(a):
tzv. " otevřené křídlo " je něco úplně jiného. Nastudovat třeba u bojovnic jamato a neplest ostatni chovatele.
Ano, děkuji za připomínku.
Vím velmi dobře co je "otevřené křídlo" u ko šamo, jamato. Tzv. mezera v letkách. Tam to způsobuje absence axiálních per ovšem výsledný efekt je stejný, letky ruční jsou vně loketních. Křídlo je neuzavřené, jinými slovy otevřené. A pro úplnost výraz "otevřené" není v mém případě z malíčku, ale převzatý od holubů, i vodní drůbeže(extrém je vytočení ruční části křídla u kachen nebo hus). Občas se takové holoubě vyskytne a nikdy se to nesrovná. Někdy jednostranně jindy oboustranně. Tady ten kohout měl na tomto křídle slabá a s většími rozestupy od sebe posazená axiální pera a už to způsobilo rozhození křídla. Škoda, že jsem to nevyfotil z detailu, ale takhle je vada více než zřejmá. Tak či tak zvíře jsem kvůli tomu vyřadil.
Axiální pera jsou v případě kurovitých dvě menší loketní letky nejblíže ručním, které při roztažení křídla spojují ruční a loketní část v jednu souvislou plochu. U malých kuřat vyrůstají se zpožděním za ostatními loketními letkami a narůstají o to širší se špičatými konci. Vypadávají během odchovu opačně než loketní letky, tedy směrem od těla a o něco později, když už jsou vyměněné 3-4 loketní letky za adultní. Vypadne ta svrchní, a jakmile je alespoň v polovině, vypadne ta spodnější (bližší k ručním letkám). Po ukončení růstu jsou všechny loketní letky včetně axiálních široké a zaoblené. Axiální letka blíže k ručním letkám zůstává o něco menší, axiální letka blíže k tělu je velikostně srovnatelná s ostatními loketními letkami.
Nepodceňovat ostatní chovatele, splést se určitě nenechají.
dorm
napsal(a):
Mě by zajímalo jaký bylo potomstvo po tom minorákovi původem ze španěl jak jsi přivezl Juraji
zdravím po čase,
kohouta ze španěl jsem použil ještě jednou tuto sezonu, a pak jsem ho dal pryč.
U části odchovu se objevila chmýříčka v meziprstí. Zůstalo mě to 5 slepiček a dva kohouti. Čekám na dodělání se. Kohouti jeden už je pryč, druhý tu zbývá viz. snímek.
Loňské slepice (6) se daly do pelichání téměř hromadně, jedna mi snáší ještě teď. Takže nejsou k focení. Vyskytla se mi tam jedna kvočna během léta. Vyřazeno okamžitě. Vajíčka jsem popravdě nevážil. Ale byla stejně velká nebo menší než od stejně starých maransek!
Celkové zhodnocení
mínusy: vyskočení kvokavosti, ochmíření meziprstí, drobnější spíš vejčitý rámec než lichoběžníkovitý, zvedlé ocasy, méně typycký hřeben u kohoutů.
plusy: vysoká líhnivost a životnost kuřat, podstatně živější temperament kohoutů i v druhém roce, žádné problémy s klopením hřebene, což jsem tu také předtím měl u pár jedinců, absence seželených ručních letek, zlepšení barvy běháků, absence bílých obličejů věkem, vyrovnanější snáška.
Co se významně nezmněnilo, je tvar a velikost ušnic. Velikost vajec.
Takže závěr je prozatím! takový, že je třeba vrátit tam ty určité znaky zpět, při zachování toho pozitivního. Tzn. zařadit tam chvíli zase kohouty z Německých chovů. Nevylučuji, že obdobné zařazení kohouta od jinud nežli z Německa využiju znova, za čas. Rád bych jel příští rok do Mét. Kdyby tam vystavovali minorky Britové, a byly by prodejné, to by byla věc!
dorm
napsal(a):
Chci se zeptat Juraji...co u slepiček není náznak hrášku ostruhy?? V Hannoveru to bylo snad u každé minory.Tam se to toleruje,ale u nás je to VV.
Krásné minorky si přivezl kamarád s Polska mazowské vojvodství,zatím jen dvě slepičky,tak uvidí co z nich vyjde 2015
Mno, nepopírám, ostruhy jsem tu měl. Záměrně líhnu od dvouletých a starších, kde se to ještě plněji projeví. Slepice s ostruhou do kmenů pro líhnutí nezařazuji. Přesto jedna loňská má hrášky, ale samozřejmě ji do kmene nedám. Zůstane ve společném výběhu na snášku. Letos to zatím vypadá dobře, ještě nejsou vyspělé. V současné době tu mám jednu slepici žlutý kroužek 2011, která má běháky bez absolutního náznaku ostruhy nebo hrášku. Pak jednu s modrým kroužkem 2012. Budou, pokud se sežene kohout a budou-li snášet, zařazeny do kmene. To jsou ještě slepice moje bez vlivu španěla. Cením si i dlouhověkosti slepic, protože to značí, že jsou zdravé. Už aby doobrostly a zase se jim zčervenaly hřebeny. Teď to mají zcvrklé a šedé. Ale ty ostruhy se možná dědí i přes kohouty, tam to těžko člověk ovlivní výběrem.
Je to prostě plemeno, na kterým je hodně práce.
mysak
napsal(a):
Mno, nepopírám, ostruhy jsem tu měl. Záměrně líhnu od dvouletých a starších, kde se to ještě plněji projeví. Slepice s ostruhou do kmenů pro líhnutí nezařazuji. Přesto jedna loňská má hrášky, ale samozřejmě ji do kmene nedám. Zůstane ve společném výběhu na snášku. Letos to zatím vypadá dobře, ještě nejsou vyspělé. V současné době tu mám jednu slepici žlutý kroužek 2011, která má běháky bez absolutního náznaku ostruhy nebo hrášku. Pak jednu s modrým kroužkem 2012. Budou, pokud se sežene kohout a budou-li snášet, zařazeny do kmene. To jsou ještě slepice moje bez vlivu španěla. Cením si i dlouhověkosti slepic, protože to značí, že jsou zdravé. Už aby doobrostly a zase se jim zčervenaly hřebeny. Teď to mají zcvrklé a šedé. Ale ty ostruhy se možná dědí i přes kohouty, tam to těžko člověk ovlivní výběrem.
Je to prostě plemeno, na kterým je hodně práce.
To chápu,vlastně na každém plemeni je co zlepšovat ať barevné nebo jednotná barva,vždy se něco najde ..
Od praporku po běhák a na první pohled v typu je to supr zvíře.
Jsem rád,že u nás se zvíře vyndá při posuzování z klece a rozevře letka,nebo prhrábne podsada a je podrobně prohlednuto
Na velkých výstavách v cizině se do něj jen štouchne v kleci ukazovátkem a pak takové koupené zvíře tě vrátí doma o několik let zpět,snad jen jiná krev tě potěší
Ale o tom to je mít doma 98 zvířata by mě nebavilo
Ať se daří