Planujem v zahrade (400m2) spolu chovat v jednom vybehu cca 15 sliepok na vajcia (asi "ceska" alebo "sumavanka"), 50 kurciat na maso (asi ohybrid "Kalimero" - selske kure) a 10 ks kacic (asi hybrid "pekingska" alebo "Mulard"). Planujem na jar niekedy v maji kupit ako 3-tyzdnove a dat to vsetko spolu, kurnik dreveny spolocny... kurcata a kacky len na maso do jesene, sliepky necham celorocne... na dalsiu jar dokupit uz len 3-tyzdnove kurcata a kacky (sliepky budu z minuleho roka) a tak kazdy rok dokola... Zahrada je teraz ovocny sad... stromceky boli vysadzane len teraz na jesen az po 7-rocne. Som v tomot zaciatocnik a mam kopec otazok... Neznicia mi tie stromceky? Bude potrebne ich nejako chranit? Je mozne to chovat vlastne vobec takto spolu ako som popisal? Pripadne viete mi poradit druhy sliepok, kureniec a kacic, ktore by sa dali takto chovat?
vdaka
j.
Dva roky chováme v ovocnom sade sliepky a husokačky a pár husí. Tento rok chceme tak isto dokúpiť kurčatá na výkrm. Nie je žiadny problém, hydina si stromčeky nevšíma, možno husi a kačky by ožrali nízke vetvičky kam by dosiahli - prišli sme tak o ríbizle, ale žiadna veľká škoda, počítali sme s tým. Kačice mali búdu spolu s husami a sliepky svoj kurín a ešte pristavíme zvlášť pre kurčatá. Stalo sa, že niektoré sliepky spávali s kačicami, ak ich nechali. Kŕmili sme vlastne iba kačice a husi- sliepky zobali rozsypané, výhoda, že nebolo toľko bordelu a zeleného mali dosť všetky. Husi a kačice musia mať veľa vody, my sme mali dve vaničky+nejaký lavór...Inak husi boli vodkyne, za nimi vždy kačice a za nimi ako chvostík sliepky. Okrem nich máme v sade a na lúke tri kamerunské ovečky.
Dobrý večer, pokud jste se nespletl a pozemek má opravdu jen 400 metrů čtverečních, tak je to na takovéto množství zvířat opravdu velice málo. Za měsíc, možná dříve, se tam budete po každém dešti, nebo okolo napáječek brodit blátem a kvůli nedostatku zeleného půjdou i po těch stromcích. 400 m2 je tak akorát pro těch 15 slepic.... Václav
hm...a to som si myslel, ze mam miesta dost...v chove som zaciatocnik, venoval som sa doteraz len ovocnym stromom a vinohradu...co som si kupil literaturu, tak pisali o vybehu 10m2 na sliepku ako o velkom vybehu...mozem to este natiahnut na cca 500 m2, o stromky prist nechcem...ani tie kacky teda nebudu zatial...
A co tie druhy kurciat na vykrm a sliepok na nosenie? Viete poradit do takychto podmienok nieco? Jedna sa o juhozapadne slovensko - Zahorie.
vdaka za pomoc
jm