nemate niekto provnanie masovej uzitkovosti sliepok?...na internete som nasiel len porovnanie uzitkovosti znasky vajec...ale nic co sa tyka masovej uzitkovosti, hladam nejaku tabulku kde by bolo plemeno, vek v mesiacoch, vaha sliepka/kohut, spotreba jadroveho krmiva na kg vahy...zaujimaju ma hlavne cistokrvene stredne plemena: amrokska, plymutka biela, australka, hempsirka, atd.
Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť ze kohúti bielych Bresse galouise mali v 90 dňoch 2 kg.
Vdaka. Pozrel som si - zaujimave plemeno... Ale ako zaciatocnik by som radsej asi skusil nejake klasiky... Takze nema niekto nejaky material o prirastkoch na vahe pre klasicke cistokrvne plemena? Asi nic take naozaj nie je, lebo som browsoval net ale nic sa mi nepodarilo najst
vdaka
jm
Cistokrvne plemena sliepok v masovej uzitkovosti, spotrebe krmiva atd.neprekonaju masove hybridy. Pri ich chove clovek nemoze pozerat na peniaze, ale na kvalitnu domacu potravinu... Inak z mojej skusenosti su kohuti wyandotky, maransky a velsumky zrely v cca 4-5 mesiacoch pri 2,5 kg. Kornisky pri dobrej vyzive maju v 4 mesiacoch 3,5 kg a vybornu zmasilost
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.249.6
jmiklas
napsal(a):
nemate niekto provnanie masovej uzitkovosti sliepok?...na internete som nasiel len porovnanie uzitkovosti znasky vajec...ale nic co sa tyka masovej uzitkovosti, hladam nejaku tabulku kde by bolo plemeno, vek v mesiacoch, vaha sliepka/kohut, spotreba jadroveho krmiva na kg vahy...zaujimaju ma hlavne cistokrvene stredne plemena: amrokska, plymutka biela, australka, hempsirka, atd.
Už dosť dlho chovám zvieratá, no nikdy som si nezapisoval spotrebu krmiva, ani som ich nevážil. Mladé zvieratá, teraz myslím na hydinu, potrebujú kvalitné krmivo nepretržite. Ak začnete chovať nejaké zvieratá podľa tabuliek, kontrolovať prírastky, stáva sa z Vás ekonóm a nikdy nezažijete pravú chovateľskú radosť a vášeň. Žiadne plemeno nebude pre Vás dosť dobré, pre veľkú spotrebu krmiva, el. energie a samozrejme aj Vášho voľného času. Plemená ktoré spomínate sú zaradené ako stredne ťažké úžitkové, podľa mojich skúseností v poradí: plymutka biela, hempšírka, amrokska, australka. Pri správnom krmení kohútiky týchto plemien dosiahnu jatočnú hmotnosť vo štvrtom mesiaci. Ešte jedna rada na záver. Chovajte hydinu pre radosť a úžitok bude oveľa väčší. S pozdravom Š.V.
jmiklas
napsal(a):
nemate niekto provnanie masovej uzitkovosti sliepok?...na internete som nasiel len porovnanie uzitkovosti znasky vajec...ale nic co sa tyka masovej uzitkovosti, hladam nejaku tabulku kde by bolo plemeno, vek v mesiacoch, vaha sliepka/kohut, spotreba jadroveho krmiva na kg vahy...zaujimaju ma hlavne cistokrvene stredne plemena: amrokska, plymutka biela, australka, hempsirka, atd.
Tabulka asi ne, ale myslím, že spíše každý odpoví podle svých zkušeností. Já neměl plymutky bílé ale žluté, a mladí kohouti měli masíčko jako dort.
Krásný vzhled po zabití a očištění, žlutá kůže, dobré osvalení. A ta chuť panečku.
Australky mají větší kostru, delší nohu, ale jinak také dobré,kůže je bílá. někomu mohou vadit černá pírka,
Z doslechu či z literatury jsou prý nejlepší francouzká pětiprstá plemena:francouzi jsou známí tabulovou drůbeží, takže plemena jako faverolky, hudánky, nebo také(odbočka od slepic) mohutné ruánské kachny jsou toho dokladem.
Všechna plemena s kombinovanou užitkovostí, tedy i ta co jste jmenoval, plně domácí kuchyni postačí, rychle rostou, ale díky tomu mají vyšší spotřebu krmiva. Hybridní brojleři prakticky jen stojí u krmítka a zobají a zobají. Společným znakem středně těžkých plemen je také pozdější pohlavní dospívání oproti plemenům jen nosným lehkým,a tudíž jejich tělesný růst není tolika bržděn pohlavními hormony, které se přihlásí o slovo později. Takže jinými slovy kohouťata, která se ještě moc neliší tvarem trupu od kuřic - jsou kulatá, jsou ideální na zabití. Jak tomu začnou růst nohy a hřeben a ozdobné peří, jsou kohoutci méně výtěžní, poměr maso : kostra je ve prospěch vyvíjející se kostry. Po dokončení pohlavní dospělosti kohouti zase naberou svalovinu a také - podle plemene - tuk. (Je to jako u lidí).
Jsou plemena, která mají geneticky nižší postoj a jsou plemena s vyšším postojem, ta s nižším mají kratší a štavnatější svalovinu. Ta s dlouhými kostmi mají svalovinu více vláknitou a sušší.
Tyto rozdíly jsou i mezi lehkými plemeny. Za zmínku stojí třeba lakenfeldky , byť lehké nosné plemeno, vyznačuje se právě kratší nohou, mají jemné a šťavnaté, krátké maso. Kůže je bílá. Narozdíl od třeba minorek, které mají dlouhé kosti a tím i sušší maso.
Tak snad se Vám podaří něco vybrat.
Nejspíš bude nutné něco začít a pak se třeba přeorientujete.
Juraj Kafka
jmiklas
napsal(a):
nemate niekto provnanie masovej uzitkovosti sliepok?...na internete som nasiel len porovnanie uzitkovosti znasky vajec...ale nic co sa tyka masovej uzitkovosti, hladam nejaku tabulku kde by bolo plemeno, vek v mesiacoch, vaha sliepka/kohut, spotreba jadroveho krmiva na kg vahy...zaujimaju ma hlavne cistokrvene stredne plemena: amrokska, plymutka biela, australka, hempsirka, atd.
Tabulka asi ne, ale myslím, že spíše každý odpoví podle svých zkušeností. Já neměl plymutky bílé ale žluté, a mladí kohouti měli masíčko jako dort.
Krásný vzhled po zabití a očištění, žlutá kůže, dobré osvalení. A ta chuť panečku.
Australky mají větší kostru, delší nohu, ale jinak také dobré,kůže je bílá. někomu mohou vadit černá pírka,
Z doslechu či z literatury jsou prý nejlepší francouzká pětiprstá plemena:francouzi jsou známí tabulovou drůbeží, takže plemena jako faverolky, hudánky, nebo také(odbočka od slepic) mohutné ruánské kachny jsou toho dokladem.
Všechna plemena s kombinovanou užitkovostí, tedy i ta co jste jmenoval, plně domácí kuchyni postačí, rychle rostou, ale díky tomu mají vyšší spotřebu krmiva. Hybridní brojleři prakticky jen stojí u krmítka a zobají a zobají. Společným znakem středně těžkých plemen je také pozdější pohlavní dospívání oproti plemenům jen nosným lehkým,a tudíž jejich tělesný růst není tolika bržděn pohlavními hormony, které se přihlásí o slovo později. Takže jinými slovy kohouťata, která se ještě moc neliší tvarem trupu od kuřic - jsou kulatá, jsou ideální na zabití. Jak tomu začnou růst nohy a hřeben a ozdobné peří, jsou kohoutci méně výtěžní, poměr maso : kostra je ve prospěch vyvíjející se kostry. Po dokončení pohlavní dospělosti kohouti zase naberou svalovinu a také - podle plemene - tuk. (Je to jako u lidí).
Jsou plemena, která mají geneticky nižší postoj a jsou plemena s vyšším postojem, ta s nižším mají kratší a štavnatější svalovinu. Ta s dlouhými kostmi mají svalovinu více vláknitou a sušší.
Tyto rozdíly jsou i mezi lehkými plemeny. Za zmínku stojí třeba lakenfeldky , byť lehké nosné plemeno, vyznačuje se právě kratší nohou, mají jemné a šťavnaté, krátké maso. Kůže je bílá. Narozdíl od třeba minorek, které mají dlouhé kosti a tím i sušší maso.
Tak snad se Vám podaří něco vybrat.
Nejspíš bude nutné něco začít a pak se třeba přeorientujete.
Juraj Kafka
U mňa je spokojnosť s amroxkami, alebo obyčajnými dominantkami typu jarabá čiže stredne ťažké plemeno, kohúti sa dobre vykrmia a mäso je vážne chutné, povedal by som, že viac ako brojlere, ale zas ani kalimero nie sú zlé, tie mi ale pomaly rástli a nejak tá znáška tiež nebola boh vie čo, ono brojler halový ross 308 rýchlo rastie, stačí zo začiatku trošku zmesky pre brojlere a následne som dával iba pšeničný a kukuričný šrot a bolo to fajn ;) Inak ešte chuť robí na kohutiom mäse i to, či už pojímal alebo nie, gurmáni ten rozdiel vedia, ja ale nie .. takže netreba byť fajnový a jesť čo príde pod ruku ale psíky nechávame iným
pajagaja
napsal(a):
Dobrý den,mohla bych Vás poprosit o výčet nějakých těch geneticky nižších plemen?Omlouvám se za hloupý dotaz,ale v chovu čistokrevné drůbeže se teprve rozkoukávám.Moc děkuji za odpověď.
dobrý den, jako neuděláte v podstatě žádnou chybu, když zvolíte jakékoli plemeno s kombinovanou užitkovostí. Chutného zdravého masa budete mít dost a dost. Záleží na vás co vám padne do oka. jesli dát přednost plemeni s bílou kůží nebo žlutou. Poznáte dle barvy běháků, pokud je masově světlý, kůže je bílá, jsou-li nohy žluté, pak kůže obsahuje žluté barvivo.
Nebojte se.
mysak
napsal(a):
dobrý den, jako neuděláte v podstatě žádnou chybu, když zvolíte jakékoli plemeno s kombinovanou užitkovostí. Chutného zdravého masa budete mít dost a dost. Záleží na vás co vám padne do oka. jesli dát přednost plemeni s bílou kůží nebo žlutou. Poznáte dle barvy běháků, pokud je masově světlý, kůže je bílá, jsou-li nohy žluté, pak kůže obsahuje žluté barvivo.
Nebojte se.
Dobrý den,děkuji za odpověď.My jsme právě letos zabíjeli plymutky bílé a sasexky(tedy kohouty a i manžel tvrdil,že sasexky mají jiné maso než ti plymuťáci. Je to možné?Dočetla jsem se,že wyandotky mají kratší vlákno.Je to pravda a která ještě plemena? Děkuji.
Kúp si túto knihu v nej sa to nachádza, ale je to z 1971, tak si zaspomínaš na 70 - te
http://www.ciernenabielom.sk/kniha-detail/gabris-juraj-a-kol-atlas-plemien-hospodarskych-zvierat-velky-format/56236/.
Prepáč, táto kniha to je, ale aj tá prvá je dobrá..
http://antikvariat.vivarista.sk/2857-malik-vladimir-atlas-malych-hospodarskych-zvierat.html.
tereza.128
napsal(a):
Už jsem Vám to psala v jiném vlákně, inzeráty patří do inzerce a ne sem. Zaspamujete každé druhé vlákno, ale k tomu diskuze neslouží.
Máte pravdu. Příště to udělám tak, aby tam byly jen informace o kuřeti Kalimero bez další nabídky. Kdo by chtěl tyto kuřata, tak by mne oslovil sám soukromě. Přeji krásný víkend Roman Krejčí.