jarda36
napsal(a):
Zdravím Vás,
kdy letos začnete s líhnutím Vašich miláčků ?
Dobrý den Jardo,
já začnu už příští týden až mi přijdou násadová vajíčka (někdy v úterý nebo ve středu). Už se nemůžu dočkat Přes zimu jsem líhla křepelky a tohle budou moje první slepičí kuřátka
A co Vy? Kdy začnete? A co budete líhnout?
S pozdravem Tereza
terezakl
napsal(a):
Dobrý den Jardo,
já začnu už příští týden až mi přijdou násadová vajíčka (někdy v úterý nebo ve středu). Už se nemůžu dočkat Přes zimu jsem líhla křepelky a tohle budou moje první slepičí kuřátka
A co Vy? Kdy začnete? A co budete líhnout?
S pozdravem Tereza
Zdravím Terezo,
no asi začnu v únoru, dle počasí. A bude toho vcelku dost, australky, černé rýnské, antverpské vousáče, japonky a mám objednáno dalších 60 kuřat z Litomyšle :-D trochu jsem se zbláznil.
A co budete líhnout Vy ?
jarda36
napsal(a):
Zdravím Vás,
kdy letos začnete s líhnutím Vašich miláčků ?
dobrý večer já už začal nasazovat díky počasí to vypadá i nadějně .Zatím australky a brahmánky.
jarda36
napsal(a):
Zdravím Terezo,
no asi začnu v únoru, dle počasí. A bude toho vcelku dost, australky, černé rýnské, antverpské vousáče, japonky a mám objednáno dalších 60 kuřat z Litomyšle :-D trochu jsem se zbláznil.
A co budete líhnout Vy ?
Jardo já čekám na vajíčka sasexek a wyandotek stříbrných černě lemovaných velkých - z těch mám obrovskou radost..... V únoru by měly začít snášet maransky a hedvábničky a také budu pro sousedy líhnout hybridky skřížené s maranskou jen pro snášku na dvorek (a na masíčko). A samozřejmě křepeličky celoročně - to jsou prostě moje zlatíčka
Mužu si dovolit líhnout už teď protože kuřátka budou doma v nepoužívané prádelně a až trochu odrostou tak půjdou do vytápěné kotelny.
Jeee a zapoměla bych na pižmovky, ale ty až tak březen duben - až začnou kačky snášet. Kačer pojímá o 106 už teď, ale zatím ani vajíčko....
terezakl
napsal(a):
Jardo já čekám na vajíčka sasexek a wyandotek stříbrných černě lemovaných velkých - z těch mám obrovskou radost..... V únoru by měly začít snášet maransky a hedvábničky a také budu pro sousedy líhnout hybridky skřížené s maranskou jen pro snášku na dvorek (a na masíčko). A samozřejmě křepeličky celoročně - to jsou prostě moje zlatíčka
Mužu si dovolit líhnout už teď protože kuřátka budou doma v nepoužívané prádelně a až trochu odrostou tak půjdou do vytápěné kotelny.
Jeee a zapoměla bych na pižmovky, ale ty až tak březen duben - až začnou kačky snášet. Kačer pojímá o 106 už teď, ale zatím ani vajíčko....
Tak koukám, že taky netroškaříte :-D
keksik
napsal(a):
můžu se zeptat od koho máte vejce Wyandotek?
Mám je od paní, co má tady na ifauně přezdívku rybka. Našla jsem si jí tady. Má právě už všechny násadovky na sezonu zamluvený, ale mohla mi uvolnit jedny z prvních a chovný kmen má nádherný Má ještě zlaté modřelemované a ty mám zamluvené na příště. Jinak paní je velice hodná a ochotná, tak zkuste napsat, třeba se ještě něco najde
keksik
napsal(a):
já letos líhnu Hempšírky, vlašky, lenghorky ,maransky ,australky ,hedvábničky, holokrčky velké ,kosováky ,orpingtonky,minorky wyandotky stř.černě lemované velké,minorky a faverolky los.a ty brahmánky.
wow Vy taky máte wyandotky velké SČL? Můžu se zase já zeptat odkud jste? Potřebovala bych pak nepříbuzného kohoutka třeba vyměnit nebo koupit
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud vše dobře dopadne, tak bych měl začátkem února líhnout bielefeldky :) celkem 90 násadových vajec, tak snad mi něco vyleze :D :)
Zdravím. Tak se taky přidám. Letos jestli to vyjde, tak mam připraveny zdr. sasexky trojbarevné, zdr. barnaveldky bílé, antverpské vousáče křepelčí a zakrslé holandské. Protože jsou to zakrslíci, tak s líhnutím moc nepospíchám, protože moc ranná kuřata rády přerůstají. Zdraví St. Toman
jarda36
napsal(a):
Tak musím říct, že letos bude dost drůbeže
Teď je otázkou, jak to dopadne, pokud si vzpomínám tak v minulém roce převládali kohoutci. U mně to dělalo asi 60% ze všech líhnutých druhů....to bylo masíčka.
Jak to vypadalo u Vás lidičky?
Tak já loni slepice nelíhla, to jsem si poskupovala chovné kusy teprv, ale křepelky jsem taky měla převahu kohoutků - asi 60 - 65% ale teď při posledním větším líhnutí jsem měla z 38 kuřat 25 slepiček tak aspoň trošku něco
Jinak se zeptám, když jsem přidala ke snášejícím slepičkám kohoutky křepelek, nevíte někdo za jak dlouho mohu sbírat násadová vejce? Kohoutci hned první den slepičky pojímali.... Přišla jsem si jako šmírák, ale pohlídala jsem si to. Ani žádné šarvátky mezi nimi nebyly... Vždycky jsem líhla objednaná vejce a teď mám dost nepříbuzných, tak bych chtěla vědět, po kolika dnech se dají sbírat vlastní násadovky.... Moc to sem asi nepatří, ale budu ráda za odpověď...
Terka
terezakl
napsal(a):
Tak já loni slepice nelíhla, to jsem si poskupovala chovné kusy teprv, ale křepelky jsem taky měla převahu kohoutků - asi 60 - 65% ale teď při posledním větším líhnutí jsem měla z 38 kuřat 25 slepiček tak aspoň trošku něco
Jinak se zeptám, když jsem přidala ke snášejícím slepičkám kohoutky křepelek, nevíte někdo za jak dlouho mohu sbírat násadová vejce? Kohoutci hned první den slepičky pojímali.... Přišla jsem si jako šmírák, ale pohlídala jsem si to. Ani žádné šarvátky mezi nimi nebyly... Vždycky jsem líhla objednaná vejce a teď mám dost nepříbuzných, tak bych chtěla vědět, po kolika dnech se dají sbírat vlastní násadovky.... Moc to sem asi nepatří, ale budu ráda za odpověď...
Terka
Terko já je sbírám po týdnu, to už většinou bývají oplozena. A já měl ze 40 kuřat jen 10 kohoutků, poprvé, jinak kohoutci byli v převaze.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jarda36
napsal(a):
Tak musím říct, že letos bude dost drůbeže
Teď je otázkou, jak to dopadne, pokud si vzpomínám tak v minulém roce převládali kohoutci. U mně to dělalo asi 60% ze všech líhnutých druhů....to bylo masíčka.
Jak to vypadalo u Vás lidičky?
Zdravím, vajíčka mám objednané od chovatele, ale to už víte ;) ;) Jinak jsem to měl 50 na 50 s kohoutkami a slepičkami. Něco se rozdalo, prodalo, něco nechalo něco snědlo a všichni byli spokojeni ;)
Dobrý den já budu líhnout taky dost mám tam hempšírky,sasexky,leghornky,zdr.wyandotky stříbrně koroptví vlnité,kříženci kohout australanka a hibrid, kachnu pižmovou a koupim násadová vejce kachen saských, a koupin násadové vejce pižmovek perlovošedých, nás. vejce šumavanek, a pokud seženu tak brahmánky
terezakl
napsal(a):
Terka
Ahoj Terko.S násadovýma vajíčkama počkej min. 10 dní ,já bych čekal 14 dní!Týden je podle mě málo.
Ahoj Holis
holis
napsal(a):
Ahoj Terko.S násadovýma vajíčkama počkej min. 10 dní ,já bych čekal 14 dní!Týden je podle mě málo.
Ahoj Holis
Ahoj, děkuji za odpověď. A nevíš náhodou, jak je to u slepiček, které začínají snášet, ale s kohouty je mám už delší dobu? Jsou vajíčka oplodněná hned? Kohoutci jsou o dva týdny starší. Omlouvám se za tykání.
Terka
keksik
napsal(a):
Terko určitě počkejte min. měsíc než začnete líhnout.Od kuřic které teprve začínají snášet nelíhněte kuřátka budou malá a neduživá a vy zklamaná že to není tak jak má bejt.
Já mám právě 5 měsíců staré slepičky, které snáší úplně krásně a pravidelně a k těm jsem dala ty kohoutky. A mám ještě ty mladé slepičky a jak píšete, tak je nechám měsíc aspoň. Děkuji za radu Těch není nikdy dost
Ještě jsem právě svoje nelíhla, tak nevím co a jak. A nikde se člověk pořádně nic nedočte. Nejlepší jsou rady chovatelů...
Můžu se ještě zeptat jestli prodáváte i násadová vajíčka těch brahmánek, co píšete, že budete líhnout? A pokud ano tak za kolik?
terezakl
napsal(a):
Ahoj, děkuji za odpověď. A nevíš náhodou, jak je to u slepiček, které začínají snášet, ale s kohouty je mám už delší dobu? Jsou vajíčka oplodněná hned? Kohoutci jsou o dva týdny starší. Omlouvám se za tykání.
Terka
Ahoj Terko. Za tykání se neomlouvej! Vždyť se známe. Slepice začíná snášet prvně tzv. kuřecí vajíčka, jsou menší a né tak kvalitní. Slepička ještě v této době neukončila svůj tělesný růst a tudíž co by měla dávat do násadových vajíček tak dává do svého růstu. Proto někdo doporučuje nasazovat až od dvouletých slepiček, ale podle mého názoru to je lepší ale né nutné! Oplodněná vajíčka budou hnedka druhý den po té co zařadíš do hejna kohouta, ale pokud byli slepičky s jiným kohoutem od kterého nechceš potomky tak počkej min. 10 až 14 dní.Ahoj Tvůj kamarád Holis
holis
napsal(a):
Ahoj Terko. Za tykání se neomlouvej! Vždyť se známe. Slepice začíná snášet prvně tzv. kuřecí vajíčka, jsou menší a né tak kvalitní. Slepička ještě v této době neukončila svůj tělesný růst a tudíž co by měla dávat do násadových vajíček tak dává do svého růstu. Proto někdo doporučuje nasazovat až od dvouletých slepiček, ale podle mého názoru to je lepší ale né nutné! Oplodněná vajíčka budou hnedka druhý den po té co zařadíš do hejna kohouta, ale pokud byli slepičky s jiným kohoutem od kterého nechceš potomky tak počkej min. 10 až 14 dní.Ahoj Tvůj kamarád Holis
Jéé tak to jsi ty Láďo A já si říkala, že je mi ta přezdívka povědomá
Stačí juknout na profil...
Jinak k těm slepičkám: děkuju za radu. Je dobré to vědět. Takže mi stačí až vylíhnu ty wyandotky a sasexky. Ty budou tak na konci ledna a pak tam můžu zkusit svoje křepelky
terezakl
napsal(a):
Jéé tak to jsi ty Láďo A já si říkala, že je mi ta přezdívka povědomá
Stačí juknout na profil...
Jinak k těm slepičkám: děkuju za radu. Je dobré to vědět. Takže mi stačí až vylíhnu ty wyandotky a sasexky. Ty budou tak na konci ledna a pak tam můžu zkusit svoje křepelky
Zdravím pánové
Tak poslušně hlásím, že já mám od včera nasazeno. V Realce mám 24 vajec wyandotky velké a neodolala jsem a koupila líhěň v Makru - po přečtení diskuze zde na IF jsem dospěla k názoru, že na to moje domácí líhnutí by mohla stačit. Zatím šlape perfektně, teplotu drží a vlhkost ještě večer doladím. Mám v ní zbytek wyandot, 26 sasexek a na zkoušku 3 vejce ze dvorku (mix maranska a hybridka s bílými vajíčky). Do toho mi ještě začaly snášet hedvábničky, takže budu muset nastartovat třetí líheň, protože všechno neobsednou
Ještě štěstí, že mám prcky potom kde mít
Už to máme doma jak malou ZOO
Terka
terezakl
napsal(a):
Zdravím pánové
Tak poslušně hlásím, že já mám od včera nasazeno. V Realce mám 24 vajec wyandotky velké a neodolala jsem a koupila líhěň v Makru - po přečtení diskuze zde na IF jsem dospěla k názoru, že na to moje domácí líhnutí by mohla stačit. Zatím šlape perfektně, teplotu drží a vlhkost ještě večer doladím. Mám v ní zbytek wyandot, 26 sasexek a na zkoušku 3 vejce ze dvorku (mix maranska a hybridka s bílými vajíčky). Do toho mi ještě začaly snášet hedvábničky, takže budu muset nastartovat třetí líheň, protože všechno neobsednou
Ještě štěstí, že mám prcky potom kde mít
Už to máme doma jak malou ZOO
Terka
Terko, taky nasazeno, japonky, antverpský vousáči a nějaký mix, na zkoušku. Už mám oddělené australky, takže ještě počkám a pak začnu sbírat násadová vajíčka a pojede se vesele dál.
jarda36
napsal(a):
Terko, taky nasazeno, japonky, antverpský vousáči a nějaký mix, na zkoušku. Už mám oddělené australky, takže ještě počkám a pak začnu sbírat násadová vajíčka a pojede se vesele dál.
Ahoj Jardo,
Moc se nevyznám v plemenech tak se neuraž Japonky jsou jen chabo nebo ještě nějaký jiný? Jaký máš ty?
jarda36
napsal(a):
Neurazím se, chabo a okino, já mám chabo, bílé, černé bíle tečkované a černé.
WOW tak chabo jsem sháněla v létě a pak mě to pustilo když se nedaly sehnat
Teď zase koukám po sebritkách na zahrádku.... ale zatím mi chovatelé na maily nereagují a telefonem otravovat nechci....
terezakl
napsal(a):
WOW tak chabo jsem sháněla v létě a pak mě to pustilo když se nedaly sehnat
Teď zase koukám po sebritkách na zahrádku.... ale zatím mi chovatelé na maily nereagují a telefonem otravovat nechci....
koukni :-D
keksik
napsal(a):
Terko sebritky má p.Koukalová zlaté i bílé zadej si eko dvůr.Ale zvaž to jestli to není velké sousto.
Ahoj keksiku, právě toho se bojím... možná počkám, jak to půjde a za půl roku zkusím sehnat třeba ještě poslední násadovky... Taky malá chce ty brahmanky... To bude ještě sanda..
Jinak Jardo: nádhera jsou takový vznešený a úplně čisťoučký... ty moje jsou teď jako čuňata. Musí být zavřený u kurníku a jen je pouštím na dvůr. Táta má totiž teď v autodílně moc aut a máme plný dvůr, tak nechci, aby skákal mezi bobkama - stačí, že koza všude sype korálky
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kur_dom%C3%A1c%C3%AD
zde je odkaz na rozmnožování a oplozenost slepice a uvádí se že může ještě 14 dní po spáření dobré je pro jistotu 3 týdny mám vyzkoušeno a osvědčeno
keksik
napsal(a):
Takže já mám už nasazeno 120 australek 30brahmánek20hedvábniček a na zítra mám připraveno 190 kousků kachen brojlerů.Prvních 40 australek o 1.1 jsem dnes prosvítil a pouze 3 neoplozena je leden nedo duben.Hlavně at už nemrzne.
Cauky jirko no to naše líhěn Záryby jede v kuse již tři roky
....však to víš moc dobře jinak super oplozenost
neboj zima přijde a bude vše v .......tobě už jede druhá Brinsea ?????
nebo už třetí ????
Tak pánové já hlásím ÚSPĚCH!!!!!!
Včera a dnes se mi vylíhla moje první slepičí kuřátka - wyandotek a sasexek. Jsou to kouzelní diblíci jen mě zaskočilo, jak jsou oproti křepelčím čmeláčkům obrovský
terezakl
napsal(a):
Včera a dnes se mi vylíhla moje první slepičí kuřátka - wyandotek a sasexek. Jsou to kouzelní diblíci jen mě zaskočilo, jak jsou oproti křepelčím čmeláčkům obrovský
Tak to blahopřeji
Mně se taky začali líhnout japonky a vousáši, ale nevím proč vousáči po jednom odcházejí, no uvidíme ještě se něco klube takže...
Terezko gratuluji .Mě dneska vyskákalo 90křepelek byl jsem překvapenej že byla taková oplozenost jelikož je mám venku.No ale už jen 2 várky a mám šmitec od včerejška už nesnášej. To ty víkendové mrazy.Jinak už mám skore 50 brahmánek a 140 australek a 20orpingtonek.Zítra se klubou dalšítak uvidíme.Jak šly ty Wyandotky ven?
keksik
napsal(a):
Terezko gratuluji .Mě dneska vyskákalo 90křepelek byl jsem překvapenej že byla taková oplozenost jelikož je mám venku.No ale už jen 2 várky a mám šmitec od včerejška už nesnášej. To ty víkendové mrazy.Jinak už mám skore 50 brahmánek a 140 australek a 20orpingtonek.Zítra se klubou dalšítak uvidíme.Jak šly ty Wyandotky ven?
Jiřiku sasexky šly nádherně, ale ty wyandotky... Dvě se vylíhly samy a třem jsem musela pomáhat a docela dost, ale nakonec jsou venku a teď už i mezi ostatními v odchovně.
Aspoň něco. Jinak taky gratuluju ke kuřátkům. Doufám, že na mě myslíte s těma brahmánkama žlutýma a taky s wyandotkama
Doufám, že se mi podří vybrat si aspoň jednu brahmaní slepičku
Jinak kámošce se taky vylíhly křepelky ode mě - stejný den jako mě kuřata - a ty jsou šíleně prťavý Jak nejsem zvyklá teď. Jo a v líhni mám na zkoušku 80 svých vajec křepeliček a dneka jsem prosvěcovala a hádejte?
Tak uz su vyliahnute.Holandanka biela zdr.,Anglicke Levander Araucany, modre a cierne Marans,Araucany a Japonske prepelicky
Zo 60 vajec 32 oplodnených, výsledok 32 kuriatok ( maranska, arraucana, čierná rýnska, vlaška rodobarevná, jarabičia, striebrokrká, jedna leghornka omylom zamotaná a jedna malá liliputka)
nech sa darí
terezakl
napsal(a):
Ahojky Terko ,tak koukám ze se tady každý chlubí co už vylíhnul ale nikdo ti už nenapsal a neporadil že máš špatnou odchovnu -podle fota pouze noviny nestačí pod kuřátka dej perlinku at nemají kuřátka rozjeté nožičky
mrkni na moje odchovny a ty už kopírujou v celem česku ,čínani by měli radost jak se to daří
vím to proto ,že je ma každý kdo byl již u mě v Zárybech ..Ps ... stačí mrknout na starší moji inzerci a ted na ty nové inzeráty blízko mého okolí ,kopírovat umí každej
Renda
Záryby
napsal(a):
Ahojky Terko ,tak koukám ze se tady každý chlubí co už vylíhnul ale nikdo ti už nenapsal a neporadil že máš špatnou odchovnu -podle fota pouze noviny nestačí pod kuřátka dej perlinku at nemají kuřátka rozjeté nožičky
mrkni na moje odchovny a ty už kopírujou v celem česku ,čínani by měli radost jak se to daří
vím to proto ,že je ma každý kdo byl již u mě v Zárybech ..Ps ... stačí mrknout na starší moji inzerci a ted na ty nové inzeráty blízko mého okolí ,kopírovat umí každej
Renda
Ahoj Rendo, tak perlinka už pod prckama je. Objevila jsem v garáži ještě OSB desky, co zbyly po povodních a svařované pletivo, takže budu nejspíš další kopírovatel, jestli nevadí.
Nejdřív bych to ale okoukla "live", až si pojedu pro kuřátka
Terka
trto5
napsal(a):
Zdravím, potřeboval bych radu kdy je nelepší začít líhnout a jaký je přesný postup k líhnutí že vajíčka vysedí slepice.Slyšel jsem že se musí dávat vyměněná vajíčka nebo se můžou dát vajíčka od vlastní slepice??? Díky moc za radu.
Dobrý den,
nevím kde jste slyšel, že pod slepici se "musí" dát vyměněná vajíčka - to je úplná pitomost. Samozřejmě, že si pod slepici můžete dát její vlastní vajíčka. Nejčastěji se líhne na jaře - kuřátka stihnou vyrůst a v tomto období je pro ně dostatek potravy. Líhnout můžete ale prakticky kdykoliv, pokud máte podmínky. Nepíšete, kde slepičky chováte, ani jaké mají celkové podmínky. Nejsem ale žádný znalec - lépe by Vám určitě poradili třeba dorm, Renda Hlásný nebo pan Kafka.
Já líhla už teď - v líhni - a mohla jsem si to dovolit protože mám vytápěné prostory, kde mohou kuřátka přebývat, aniž by nějak trpěla na prostor nebo teplotu.
Terka
rumbaba
napsal(a):
Dobrý den dají se v líhni real 49 auto vylíhnout křepelky,slepice,kachny a husy najednou děkuji
Krepelky a slepice dohromady ano,husa a kachna ano. Vse dohromady NE. Staci trosku vice cist je tady toho uz moc napsano o lihnuti. V navodu u lihni Real je vse popsane a lihen Real je dosti dobra, cena kvalita servis
Tak já budu líhnout až od 1.3.- hempšírky, velké wyandotky stříbrně lemované, tytéž zdrobnělé, zdr.žluté kolumbije, hedvábničky, české husy, pižmovky a kachny čárkované.
Pardon, hedvábničky líhnu už te , mám už nyní 3 kvočny a tak jsem jim nasadila vajíčka hedvábek. Co kdyby pak nenesly. Dana
ar.maransky,velsumky oranž.velké,vlašky,brahmanky a ještě budou hudánky+vlašky porcelánové(tříbarevné).
Dobrý deň,
rád by som sa spýtal, či pri samotnom liahnutí kurčiat je potrebné už vyliahnuté a suché kurence odoberať do odchovne, alebo nechať vyliahnuť väčšinu kureniec a potom ich naraz premiestniť (tu však neustále potom prevracajú a hrkajú do ostatných vajec, ešte nevyliahnutých). Myslím to hlavne kvôli kolísaniu teploty a vlhkosti pri otváraní liahne vzhľadom na ešte nevyliahnuté vajcia.
Ďakujem za odpoveď,
Martin
martin_pn
napsal(a):
Dobrý deň,
rád by som sa spýtal, či pri samotnom liahnutí kurčiat je potrebné už vyliahnuté a suché kurence odoberať do odchovne, alebo nechať vyliahnuť väčšinu kureniec a potom ich naraz premiestniť (tu však neustále potom prevracajú a hrkajú do ostatných vajec, ešte nevyliahnutých). Myslím to hlavne kvôli kolísaniu teploty a vlhkosti pri otváraní liahne vzhľadom na ešte nevyliahnuté vajcia.
Ďakujem za odpoveď,
Martin
Osobně kuřátka v líhni nechávám až se vyklubou skoro všechny, jednak proto aby se líheň neustále neotevírala a jak píšete nekolísala teplota a vlhkost, ale taky proto, že již vylíhlá kuřátka nabudí svým pípáním a strkáním kuřátka ještě nevylíhnutá.
Dobrý den, ráda bych se zaptala na zkušenost s líhnutím křepelek. Poprvé jsem nasazovala vajíčka křepelek sebraná od vlastního chovného hejnka. Ale z 60 nasazených vajíček se mi vylíhlo 14 zdravých kuřátek, 9 vajícek mělo zárodky téměř dovyvinuteé, ale nevylíhla se a zbytek byla neoplodněná vajíčka, která jsem při prosvícení vyřadila. Může být problém ve složení krmení, chovám faraony, podle doporučení chovatele, od kterého je mám potřebují vyšší procento bílkovin, ale je to dobře i pro chovné jedince? Budu ráda za každou radu. Myslím, že v líhni problém nebude, kontroluji teplotu před každým líhnutím, zda je ve všech místech stejná.
dobry den chovatele letos jsem porve lihnul v lihni z 15 vajiček ktere mi tam zustali po odděleni neoplodněnych se mi včera měli lihnout 15,3 kuřata ale zatim tam mam dvě mužete mi poradit nevim co mam dělat jestli mam kuřatum pomoct a nebo to nechat osudu ale zase nechcu chovat jenom dvě male kuřatka v bedně byla by to škoda mam těm ostatnim pomoct když tak děkuji za radu
Nepíšete v jakém poměru máte kohouty a slepičky. Chovám masný typ od p. Macha z výzkumáku z Uhříněvsi, mám na 12 slepiček 4-5 kohoutů a mám líhnivost cca 60-70 %, nejlepší jsou od stáří 10 týnů do cca 6 měsíců, u mladších je to podstatně horší, takže když jste nasadila vejce od mladých křepelek může to být i tím. Nasazuji každé 3-4 dny 200-300 vajíček a jednou za měsíc se mi 1 líhen také moc nepovede.
Dále chovám francouzské brojlerové křepelky s váhou cca 400 - 430 g a tam jsem za výsledek 50 % docela rád. Záleží co si také pod pojmem faraon představujete, někdo faraon říká 200 g křepelkám a někdo těm 400g., také je dobré do chovu jednou za čas dát nepříbuzné jedince. Karásek
miloš
napsal(a):
Nepíšete v jakém poměru máte kohouty a slepičky. Chovám masný typ od p. Macha z výzkumáku z Uhříněvsi, mám na 12 slepiček 4-5 kohoutů a mám líhnivost cca 60-70 %, nejlepší jsou od stáří 10 týnů do cca 6 měsíců, u mladších je to podstatně horší, takže když jste nasadila vejce od mladých křepelek může to být i tím. Nasazuji každé 3-4 dny 200-300 vajíček a jednou za měsíc se mi 1 líhen také moc nepovede.
Dále chovám francouzské brojlerové křepelky s váhou cca 400 - 430 g a tam jsem za výsledek 50 % docela rád. Záleží co si také pod pojmem faraon představujete, někdo faraon říká 200 g křepelkám a někdo těm 400g., také je dobré do chovu jednou za čas dát nepříbuzné jedince. Karásek
Mám chovne jedince ze stejného zdroje , 7 krepelek a 2 kohoutky. Vajíčka jsem začala sbírat na nasazení odhadem v 11 týdnech, v ten moment snášely slepicky 6 vajíček denně, takže jsem na násadu nasbírala za 10 dní. Ale když jsem vajíčka po 7 dnech prosvitila bylo plných 23 vajíček. Ostatní prostě nebyla oplozena. Kdyby bylo možné ráda bych s vámi konzultovala i výživu, jestli nemuze aktivitu kohoutků něco upravit právě ve výživě. Možná by bylo dobře doplnit ještě kohoutka. Nebo je vyměnit a tyhle dat k jiným slepickam. Domnívala jsem se, že jsem nasbírala dost zkušenosti z literatury, od p. Macha, jiných chovatelů, ale vždycky se něco vyskytne.
Pro úplnost uvádím mail bdbarbora@seznam.cz. Děkuji za reakci B. Dobiasova
Prepelicie maju pri dobrom uskladneni dobru sancu aj starsie.Ja som mal kupca na vajicka pred vianocami.Uz vtrdy mali 8.dni.Kupec neprisiel a ja som ich zabudol v praci.Nastastie bolo cez sviatky vypnute kurenie.Ale aj ked som v praci zacinal az 8.1. Skusil som ich dat do liahne a aj tak sa vyliahlo viac ako 60%
A tieto kuriatka som naliahol do dnesneho rana
trto5
napsal(a):
Ahoj potreboval bych poradit jaky je presny postup lihnuti jake stupne se maji pri prubehu dodrzovat mam lihen bios z roku 1984 asi na 100 vajec nemate nekdo zkusenost s touto lihni??? Dekuji za radu
Podívejte vice diskusích, používá jí tu více chovatelů. Určitě vám někdo ozve. Možná i na internetu v google něco seženete. Určitě jsou tak zakladniteploty a vlhkosti pro jednotlivé druhy.
trto5
napsal(a):
Ahoj potreboval bych poradit jaky je presny postup lihnuti jake stupne se maji pri prubehu dodrzovat mam lihen bios z roku 1984 asi na 100 vajec nemate nekdo zkusenost s touto lihni??? Dekuji za radu
Bios 09 na 100 vajec som pouzival minuly rok.Najlepsie vysledky som dosahoval s teplotou 39.Prve liahnutie som pokazil a prezila mi iba jedina Maranska.Teplotu som vtedy nastavil spravne,ale neuvedomil som si,ze ked je liahen plna a nieje tam ventilator,tak ku koncu liahnutia treba riadne ubrat.Ked som sa spamatal,tak som zbadal na teplomeri 42 stupnov.
Kedze mi regulacia na starej bioske nefungovala spravne,vymenil som ju za digitalny termostat a kolienkovy teplomer som strcil cez vetraci otvor.Pri priebeznom kontrolovani som potom teplotu na termostate uberal a sledoval som iba teplotu na ortutovom teplomeri.Tu som skontroloval vzdy pred otacanim vajec.
Je to liahen s ktorou sa daju dosahovat velmi dobre vysledky,len si vyzaduje viac casu ako automat.
Preto som radsej kupil novu a na staru sada prach
V original navode neboli pisane pridavne misky.Niektu tu na faune dokonca pisal,ze ich nepouzil pocas celej doby liahnutia aj tak dosahoval velmi dobre vysledky.Priznam sa,ze ja som si na nieco podobne nikdy netrufol a misky s vodou som pouzival.Najskor vyssiu v priestore vajec,ale to sa mi neosvedcilo(3 utopene Brahmanky).Tak som zostrihol male tacky,a vsunul som ich pod mriezku.Tu treba dat pozor iba na to,aby sa tackou nezakryli spodne vetracie otvory