Ahojte, som tu nový :)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.1.2014 18:13
littlemix

XXX.XXX.40.160

Ahojte všetci, včera mi moja dobrá suseda vravela, že existuje tento portál, kde sa stretávajú chovatelia a vymieňajú si svoje zážitky úspechy a dosť sa sem dá naučiť. Mala pravdu je to tu super-duper ;) začal som si čítať poctivo články, od tých najnovších a smerujem k starším, aby som sa toho dozvedel ešte viac, pretože človek sa stále učí smajlík
Neviem či som to správne pochopil ale rád by som založil tento článok aby som Vás trošku spoznal, a možno ste spoznali aj vy mňa, keďže sm chovateľ telom i dušou a rád sa zapájam do debat, ktoré sú mi blízke.smajlík

Tak teda niečo o mne, volám sa Ľuboš, mám 20 a pochádzam z malej dedinky vrbov, je to na Východnom Slovensku. Okolo nás je sám vidiek a ľudia tu toho chovajú požehnane, takže je to pre mňa ráj smajlík V prvom mesiaci v roku 2011 v 11 mesiaci ma macocha vyhodila z domova tak som odišiel k strýkovi do Vrbova. V roku 2013 na jar som si priviedol zopár dominantiek a leghorniek, z knižiek a informácií na internete sú z nenáročných plemien. Keďže, moje obe babky toho chovali a chovali veľa, asi ma to nejako chytilo, "nakazilo" a čakalo to, kedy to môže výjsť na povrch. V strede jari som šiel do Prešova pre 4 húsatká, poviem Vám, to bolo niečo.. Pozorovať ako ma majú radi smajlík Bol to úžaš, mal som ich dnu v izbe a každé 3 hodiny to kričalo a pýtalo niečo na zobnutie, ale mňa to bavilo.. Potom som si doniesol prepeličky, neviem presne už koľko, bolo to zase niečo nové, ale husky a sliepky ma neomrzeli stále. Potom mi známy doniesol malé sliepk, z internetu som si zistil, že sú to papučkaté zdrobnené velsumky, také malé vajíčka, to bola sranda smajlík Jedna velsumka mala so sebou malý darček, 11 malých kuriatok. Bolo to veľmi zaujímavé pozorovať ich ako sa drozumievajú a ten ich svet, no proste úžas, Viem pri tom sedieť hodiny a sledovať ich čo robia a ako sa hrajú .. hahaha
Takže nakoniec všetko vyrástlo, všetko som si nechal do chovu, sliepky si na mňa zvykli tak, že ke´d prídem do kurína ( veľký murovaný kde mám všetky zverstvá), prídu, začnú dudrať, jedna mi skočí na plece a ťahá vlasy, potom ucho, nos.. no proste je hrozná smajlík
Ona bola taká už od mala ako som si ich doniesol domov, ostatné sa báli a ona? Stačí, že ma trochu videla a už robila krik aby som si ju všímal.. Volám ju Cupkačka, pretože keď ide po niečom ako je blato, voda, začne tak divne chodiť a pri tom cupká :-D

Teraz máme nový rok, liaheň mám už objednanú, cleo5, je už na pošte, v pondelok si ju idme vyzdvihnúť ( nerobím reklamu značke), v piatok mi majú prísť násadové vajíčka wyandotky striebornej čierno lemovanej a maransky medenokrkej, wyandotky ma zaujali kresbou a maransky zase krásne zfarbenými vajíčkami, videl som aj sýto červené škrupiny.

Teda ešte dodám, že nie som gay, som obyčajný heterák s citom pre zvieratá a mám veľmi rád prírodu, nedovolím si hodiť na zem ani žuvačku, všetok odpad patrí do koša že ano smajlík

Tak by som sa Vás teda chcel opýtať čo budete liahnuť vy. Či máte nejaké skúsenosti s liahnou cleo 5, či ste za liahnutie čistokrvnej hydiny, alebo tej hybridnej? Čo vravíte na Maransky a wyandotky? Máte nejaké osvedčené druhy husí a kačiek ktoré si sadnu na vajcia? Máte nejaké obrázky Vaších sliepok? Rád spoznám nejaké farby, plemena, iné je čítať o tom, iné zase vidieť u rôznych chovateľov, mám doma totiž staré čiernobielé knižky o hydine, asi 11 kusov, ale všetko poctivo prečítané, len ma hnevá, že každá vraví niečo iné ako tá predošlá a nasledujúca..

Inak tento rok budem liahnuť úplne prvý krát, ujo mi dal k dispozícií babkynu starú liaheň, ale na ňu asi budem potrebovať vysokú školu takže som si objednal novú, máte nejaké tie rady?

tak hádam Vám sem tento príspevok nebude zavadzať a verím, že si dokážeme pekne pohrkutať, moc vás otázkami nezaťažujem, na vačšinu som si už odpovede našiel v starších príspevkoch, musel som to hľadať medzi hádkami ajajaj smajlík

S pozravom Ľ.

4.1.2014 18:22
maximus.jan

XXX.XXX.232.4

Ty slepičky s rousy určitě nebudou z. velsumky smajlík

4.1.2014 19:11
kisovce

XXX.XXX.21.29

Ahoj piatelu.Ja mám túto liahen tiež liahol som v nej 3x raz japonske prepelice 90% uspešnosť potom bantamky 80% uspešnosť a indycke bežce 30% uspešnosť.Teraz som si zaobstaral pižmove kačice tak sa teším že si to vysedí samo.Pozravujem ťa chovateľ z okr.Poprad

4.1.2014 19:16
littlemix

XXX.XXX.40.160

kisovce napsal(a):
Ahoj piatelu.Ja mám túto liahen tiež liahol som v nej 3x raz japonske prepelice 90% uspešnosť potom bantamky 80% uspešnosť a indycke bežce 30% uspešnosť.Teraz som si zaobstaral pižmove kačice tak sa teším že si to vysedí samo.Pozravujem ťa chovateľ z okr.Poprad

Sme od seba pár kilometrov vzdialení, ozvem sa Ti mailom ak môžem smajlík tiež chcem pižmovky ale nedarí sa mi ich zohnať, chcel som pár ale je to tu predražené, 20 eur za káčera a 15 za kačku nedám, to mám už ako za husi smajlík

4.1.2014 19:21
littlemix

XXX.XXX.40.160

maximus.jan napsal(a):
Ty slepičky s rousy určitě nebudou z. velsumky smajlík

Budú najskôr krížené s nejakým plemenom s tými rousami, ale u nich mi to nevadí, viem aspoň orientačne čo to je smajlík Ale neviem buď som naivný, alebo sa fakt o tie svoje nohy potkíňaju a zakopávajú ... Netreba im to skracovať alebo?

4.1.2014 22:46
veverica

XXX.XXX.224.54

Ahoj !
Najlepsia liahen je diva morka- odskusane...
Liahen Cleo som mala- celkom dobra za tie peniaze, ale nic moc pre tazko liahnivu hydinu. Teraz mam nejaku Madarskej vyroby -trochu lepsie vysledky a po sviatkoch pride nova R-com , takze uvidim... inak Maransky sa mi v predchadzajucich liahnach zle liahli , preco...neviem presne. Wyandotky celkom dobre len su chulostive ako kurence. Si uz v SZCHO ?

4.1.2014 23:21
zuko

XXX.XXX.227.53

smajlíkAhoj vítam ta medzi nami,ja chovám oravky biele a zdrobnené oravky žlto hnedé.Som z Vlkovej.

4.1.2014 23:34
littlemix

XXX.XXX.40.160

veverica napsal(a):
Ahoj !
Najlepsia liahen je diva morka- odskusane...
Liahen Cleo som mala- celkom dobra za tie peniaze, ale nic moc pre tazko liahnivu hydinu. Teraz mam nejaku Madarskej vyroby -trochu lepsie vysledky a po sviatkoch pride nova R-com , takze uvidim... inak Maransky sa mi v predchadzajucich liahnach zle liahli , preco...neviem presne. Wyandotky celkom dobre len su chulostive ako kurence. Si uz v SZCHO ?

Nie nie som, ja to beriem ako také moje domáce hobby, určite sa nechcem zaoberať tým, že sliepka má na sebe jedno pierko v inom odtieni, tým nechcem nikoho uraziť, ale to je môj názor smajlík
O morke som počul, aj suseda, ktorá má morky ako chovný kmeň, myslím že sú to nemecké hnedé, tak si všetko vysedia samé, ešte sa jej vraj nestalo, žeby nejaká nezasadla. A vraj aj dva krat do roka, čo je asi fajn. Ja ale morky zatiaľ nechcem, je to veľké, blbé a ono to by mi potom do záhrady nemohol nikto mať tam i moriaka smajlík možno ani ja smajlík
O maďarských liahňach som nepočul, ale viem, že poľskej výroby majú často vadu, že nehrejú na rovnakú teplotu a vajcia sa upeču..smajlík Ale zas, pre mňa je určite lepšie kúpiť si lacnú liaheň pre domáce účely, ako nejakú tú drahú s automatikou nie len pre lenivosť ( nie u každého), alebo pre peňažný zisk.. Mne to stačí, len som v liahnutí ako keby začiatočník, čiže to bude kvázi premiéra, dajme tomu smajlík tak som zvedavý, nasadím to v piatok 10. januára tak by sa to mohlo liahnuť koncom mesiaca, čo by bolo fajn .. ale či niečo vyjde ... to je už vo hviezdach smajlík

4.1.2014 23:40
littlemix

XXX.XXX.40.160

zuko napsal(a):
smajlíkAhoj vítam ta medzi nami,ja chovám oravky biele a zdrobnené oravky žlto hnedé.Som z Vlkovej.

Mne sa zdá, že som tento rok videl taký inzerát na bazoši, to je teda fakt super.. Škoda, že zdrobnelé ma moc nelákajú, možno, ak by som mal menší priestor výhradne pre zdrobnené, tak by som do toho aj šiel, a biela farba tá mi tiež neulahodila, stačí trochu a leghornky sú tak špinavé, až to nie je pekné smajlík Ale musím uznať, že veľmi vtipne behajú.. ten hrebeň im tak azvadzia až to je celé vtipné a dosť sa na tom nasmejem smajlík
Ale rozhodne kusy máte pekné, to sa musí uznať smajlík

4.1.2014 23:48
veverica

XXX.XXX.224.54

Moriakov sa netreba batsmajlík

4.1.2014 23:50
littlemix

XXX.XXX.40.160

Ja sa ich bojím od čias kedy ich babka na Morave chovala, tak zelené hlavy ... ale to preto, lebo ostatní do nich hádzali jablka a ja som bol malý a všade mi to trvalo kým som niečo preskočil a zdohadal sa :-D to bolo revu smajlíksmajlíksmajlík

5.1.2014 00:00
veverica

XXX.XXX.224.54

Mam morky a moriakov, su v pohode a super kvocky- lepsie ako ktorakolvek lacna liahen, inak aj wyandotky su dobre kvocky...takze mozno na rok ani liahen nebudes potrebovatsmajlík. A k tomu clenstvu: ide hlavne o spolok rovnako nakazenych ludismajlík a ziskal by si prehlad o chovateloch a nepribuznych zvieratach pri pripadnom zostavovani chovneho kmena...

5.1.2014 00:31
littlemix

XXX.XXX.40.160

Tak o wyandotkach ako o kvočnách som ešte nepočul, uvidím, možno sa ešte sem niečo dočítam, už som sa dočítal na nemoderovanom fóre na kotkodákanie, na pasce na kuny a na babku ktorá sleduje jednému dom, tak mu netreba kameru, fakt zaujímavé čítanie smajlík
o tom spolku budem uvažovať do budúcna, momentálne ale nie. uvidím ako s tými morkami, možno ak by som si ich odchoval od mala, ale len ako miláčikov, ako tie kvočny, na moriaka si netrúfam ....
nevieš, či zasadnú aj maransky? prepáč za tykanie, prvé ma napadlo smajlík

5.1.2014 01:04
veverica

XXX.XXX.224.54

Maransky nekvokaju..
Tykat mi mozes smajlík

5.1.2014 01:21
littlemix

XXX.XXX.40.160

smajlík Videla si tú diskusiu o "kokrháni kohuta"? :-D práve som to dočítal a tak som sa dlho nenasmial, odporúčam smajlík práve som prišiel na to, že som zabudol sliepkam zhasnúť, ach jo smajlík

5.1.2014 17:19
kisovce

XXX.XXX.21.29

zuko napsal(a):

Ahoj Michal smajlíkčo nového?Už liahneš?Alebo ešte nie?Počasie máme jak na jar tak dotoho :D

5.1.2014 20:12
zuko

XXX.XXX.133.130

kisovce napsal(a):
Ahoj Michal smajlíkčo nového?Už liahneš?Alebo ešte nie?Počasie máme jak na jar tak dotoho :D

Ahoj už som dal vajíčka do liahne ale skúšam momentálne oplodnenosť takže prípadne kuriatka pôjdu k môjmu kamarátovi. Pre seba naložím liaheň v polovici februára. A čo ty, pochváľ sa. Na fotke sú Zdrobnené oravky

5.1.2014 20:15
zuko

XXX.XXX.133.130

A tieto sú Oravky biele fakt super nosnicesmajlík

5.1.2014 20:30
katka83

XXX.XXX.58.244

ahojte ja chovám oravky žltohnedé veľké a uvažujem aj nad bielou farbou ak by ste mali zopár vajíčiek tak by som mala záujem bývam 35km od PP a chodievam tam dosť často.

5.1.2014 20:32
katka83

XXX.XXX.58.244

cleo5 mám aj ja liahla som len raz a som spokojná niečo vysedela aj dominantka takže úspešný rok.

5.1.2014 20:46
zuko

XXX.XXX.133.130

katka83 napsal(a):
ahojte ja chovám oravky žltohnedé veľké a uvažujem aj nad bielou farbou ak by ste mali zopár vajíčiek tak by som mala záujem bývam 35km od PP a chodievam tam dosť často.

Ak mate záujem napíšte mi na email.

5.1.2014 21:33
littlemix

XXX.XXX.40.160

A ako ste riešili vlhkosť počas liahnutia? prečítal som sem nejaké príspevky ohľadom tejto liahne a niektorí mali problém s tou vlhkosťou, vlhkomer ukazoval vždy málo alebo veľa ....

5.1.2014 21:40
katka83

XXX.XXX.58.244

ja ju mám bez vlhkomeru ale pri kúpe domácej meteostanice nám dali darček digitálny s čidlom ktoré ukazuje aj vlhkosť aj teplotu ,čidlo je na dlhom kábliku ktorý zavediem cez vetrací otvot pre lepšie sledovanie. Kúpila som aj ručičkový ale mám obavy či som ho dobre skalibrovala. Uvidíme pri liahnutí.

Neregistrovaný uživatel

6.1.2014 15:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.249.6

katka83 napsal(a):

Dobrý deň katka83, ktorým smerom od Popradu bývate ? Ja som z Tvrdošína na Orave a chovám Oravky žltohnedé a tento rok začínam liahnuť aj biele. Samozrejme veľké. S pozdravom Š.V.

7.1.2014 22:23
beginner

XXX.XXX.244.10

veverica napsal(a):
Maransky nekvokaju..
Tykat mi mozes smajlík

Maransky taky kvokaju..

7.1.2014 22:44
veverica

XXX.XXX.224.38

Tie nase vobec nechcu smajlík

8.1.2014 18:32
littlemix

XXX.XXX.40.160

Nemáte niekto prosím Vás na predaj násadové vajíčka? prišlo mi 60 kusov, všetky rozbité, ani to nefotím, j emi z toho do plaču ...

10.1.2014 09:41
katka83

XXX.XXX.58.244

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý deň katka83, ktorým smerom od Popradu bývate ? Ja som z Tvrdošína na Orave a chovám Oravky žltohnedé a tento rok začínam liahnuť aj biele. Samozrejme veľké. S pozdravom Š.V.

Bohužial bývam presne opačným smerom okres Brezno a dosť sa obávam dobierky. 2013 som si kúpila vajíčka žltohnedej oravky od p. Benka z Hranovnice prevzal mi ich manžel takže došli celé.Problém bol zohnať nepríbuzného kohúta, pretože všetci chovatelia na okolí mali oravky príbuzné k tým mojím, nakoniec som našla inzerát z Trnavy a kúpila som aj nekrúžkovaného, kedže nechcem vystavovať som rada že mám aspoň takého.

11.1.2014 11:32
littlemix

XXX.XXX.40.160

Tak mám teda nasadené, predpokladane liahnutie na 29,30,31 Január tak som zvedavý ako to pôjde smajlík

.. označovanie strán na maranskách to dá skutočne zabrať smajlík a o ukladaní ani nehovorím, všetko sa to posúva, kotúľa .. to asi v rámci terapie smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík